Nieuwegeinse Match tijdens de Beursvloer Nieuwegein in de finale

Tijdens NLmatcht werden in de afgelopen 39 dagen duizenden maatschappelijke matches gemaakt door heel Nederland. Ook in Nieuwegein werd tijdens de Beursvloer op donderdag 17 november jl. 103  matches gemaakt met een waarde van maar liefst 278.377 euro. Een match is een concrete afspraak tot samenwerking tussen een bedrijf en een maatschappelijke organisatie. Het bedrijf schenkt kennis, tijd, expertise, handjes, goederen, faciliteiten, publiciteit of contacten. In het groot of in het klein. De gemiddelde waarde van een match ligt rond de 1000 euro.

Bijzonder dit jaar is dat ‘Samen voor Nieuwegein’ meedingt naar de Award voor de ‘Mooiste Match 2016’ tijdens de landelijke actie van NLmatcht. Vanuit de Nieuwegeinse Beursvloer mocht ‘Samen voor Nieuwegein’ één match uitkiezen voor de verkiezing voor de mooiste match van Nederland. Vandaag heeft ‘Samen voor Nieuwegein’ te horen gekregen dat de match die in Nieuwegein is gemaakt behoord tot één van de zeven finalisten.

Volgens de jury, wethouder Johan Gadella, Laura Goverts van Ordina en voorzitter van Samen voor Nieuwegein Dorathé van Doorn, was er één match die eruit sprong in Nieuwegein. Dat was de match tussen het comité 4 en 5 mei en Dagmar van Amerongen van Power2creatives. Ook de landelijke jury van NLmatcht was onder de indruk van deze match.

De NLmatcht Award voor de ‘Mooiste Match’ wordt uitgereikt op 6 december 2016 tijdens het Congres ‘Sociaal ondernemen loont’, in Den Haag.

Op de foto Dagmar van Amerongen van Power2creatives en de leden van het comité 4 en 5 mei.

Serious Swim & Dive 2016 in Merwestein

Het lijkt wel gekkenwerk, voor 16* uur het water in om te zwemmen en te duiken voor 3FM Serious Request, maar niets is te gek voor de deelnemers van de Serious Swim en Dive. Ieder jaar organiseert musQueteer, in samenwerking met Merwestein, Aquarijn, het Duikhuis, Duikteam Loosdrecht en Duikcentrum Loosdrecht het gezelligste zwem- en duikevenement van het jaar. Waarom? De combinatie van het uitoefenen van je favoriete sport en tegelijkertijd geld inzamelen voor het goede doel blijkt een succes formule.

Het thema van dit jaar is de ‘stille killer’ longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen wereldwijd aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. Om ons steentje bij te dragen gaan wij op zaterdag 17 december met z’n allen te water onder het genot van de swingende muziek van DJs Brian en Frans. Gedurende de avond zullen verschillende artiesten, waaronder Keuken Sessies en Coverband Lynx, hun muzikale kunsten ten gehore brengen. Daarnaast wordt er in estafette vorm gezwommen door de wedstrijdzwemmers, kunnen zwemmers hun techniek verbeteren met behulp van een zwemanalyse, worden er onderwaterspellen gespeeld door de duikers en zijn alle deelnemers uitgenodigd voor een proefduik onder leiding van de ervaren instructeurs van de duikverenigingen. Heb je inmiddels honger en dorst gekregen van alle inspanningen? Dan staan er dankzij onze sponsoren heerlijke maaltijden en drankjes op je te wachten in de zwembad bar!

Deelnemen: Wil je mee zwemmen of duiken? Leuk! Iedereen met een zwemdiploma A en/of duikbrevet is van harte welkom. Om deel te nemen betaal je € 12,50 en daarnaast neem je zoveel mogelijk donaties mee. Blijf je liever droog en wil je een handje helpen als vrijwilliger? Geef je dan nu op! Inschrijven kan via: www.musqueteer.nl/seriousswim2016.

*Het is niet verplicht om 16 uur het water in te gaan, kortere perioden zijn ook mogelijk. Het doel is dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft en daarbij zoveel mogelijk geld inzamelt voor 3FM Serious Request.

Begrip en respect voor elkaar in Uitvaartrituelen van over de hele wereld

Vrijdag 25 november jl. vond in Buurtplein Doorslag een bijeenkomst plaats over culturele gebruiken en uitvaartrituelen. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door MOVactor en Vivéras, een organisatie voor bezinning. Diverse mensen met verschillende achtergronden gaven een presentatie over de uitvaartrituelen in hun land.

Enkele voorbeelden van uitvaartrituelen zijn: De hindoe overledenen in Nepal, die langs de rivier worden gecremeerd. De oudste zoon moet zich (op een klein plukje na) kaal scheren en is gedurende een lange tijd de enige belangrijke contactpersoon voor de familie.

Celia Barradas vertelde over de Mexicaanse tradities, die nog terug te leiden zijn naar de periode van de Azteken. Zoals een tafel klaarmaken voor de overledene, waarop koekjes en lekkers wordt uitgestald, samen met voorwerpen, die belangrijk waren voor de overledene. Als kind wilde ze eens een koekje pakken maar haar moeder waarschuwde dat de ziel van tante dan wel eens heel boos kon worden. Er wordt in Mexico gewaakt over de doden, dagen lang getreurd, maar ook wordt het leven van de dode gevierd.

Fathi Klai uit Tunesië gaf een presentatie van islamitische riten en voorschriften. De dode wordt binnen een dag begraven, maar daarna gaan mensen nog dagen met elkaar in gesprek en vinden er religieuze bijeenkomsten plaats. Voor mannen gelden andere voorschriften dan voor vrouwen en ook de rouwperiodes zijn verschillend. Tunesiërs begraven hun doden niet in een kist, maar leggen hun geliefde in witte doeken terug in de aarde.

Tenslotte gaf Antoinette Steenbeek, geestelijk leider een korte presentatie. Zij is betrokken bij uitvaarten met verschillende culturele gebruiken. Zo vertelde ze over de Roma, waarvan een graf altijd bezocht blijft tot in lengte der dagen. Steeds weer komen trouwe familieleden het graf schoonhouden en blijven de kaarsen altijd branden.

Over de eigen dood nadenken vond men daar niet echt interessant. “Ik denk allereerst aan alles wat ik nog moet opruimen om mijn nabestaanden niet met alles te laten zitten” werd er gezegd. Iemand anders: “bij ons in Eritrea worden mensen niet naar een hospice gebracht, dat bestaat gewoonweg niet. Niemand doet zijn familie weg.”

Medewerkers van Hospice Nieuwegein konden goed uitleggen waarom sommige mensen ervoor kiezen om in een hospice te sterven. Al met al een zeer leerzame bijeenkomst, die nieuwe vragen opriep zoals : Hoe taboe is de dood? En waarom is het samen rouwen in Nederland zo kort en niet zoals in andere culturen steeds weer terugkerend in nieuwe ceremonies na drie maanden, na een jaar etc. Er is afgesproken dat er een 2017 nogmaals een bijeenkomst wordt georganiseerd over dit onderwerp.

Celia Barradas vertelde over de Mexicaanse tradities, die nog terug te leiden zijn naar de periode van de Azteken.

Amnesty Schrijfmarathon

Op 10 december 2016, de Dag van de Mensenrechten, vindt weer de Schrijfmarathon van Amnesty International plaats. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie met brieven schrijven voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

De brieven vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze geven hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze dringen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. De resultaten van vorige jaren bewijzen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.

Doe mee en schuif op zaterdag 10 december aanstaande tussen 10.00 uur en 15.00 uur aan bij de lange leestafel in de hal van het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein. Voorbeeldbrieven en kaarten liggen dan klaar. Er is koffie en thee plus pianomuziek voor extra inspiratie.

Ook in bibliotheek De Tweede Verdieping in het Stadshuis is er een speciaal hoekje ingericht om te schrijven, dit kan van 6 t/m 9 december.