Column Willeke Stadtman: ‘Haas’

In ons vorige huis zijn we ooit eens voor een klus in zee gegaan met B. de Haas (roepnaam Beun). We hadden een verantwoord eigentijds behangetje uitgezocht bij interieurwinkel Dongelmans, en Beun en zijn maat zouden in één beweging ook het plafond sausen.

Wij boekten een korte – zitten-we-niet-in-de-rommel – trip van twee dagen naar een onbeduidende plaats in de Achterhoek waarvan me de naam is ontschoten.

Thuisgekomen keken we onze ogen uit. Van stotend behang plakken had Beun nog nooit gehoord, de banen waren met grote overlap over elkaar heen geplakt. In de moeilijke hoeken waren behangbanen in diagonale vlakken of andere niet passende composities aangebracht. Het plafond had nog het meeste weg van de grotten van Han compleet met druipers en stalactieten.

Van Beun hebben we nooit meer iets vernomen. Betaald hebben we niet, de herstelschade was al groot genoeg. Dus.

Sindsdien houden we het bij bedrijven met diverse kwaliteitslabels en keurmerken.
Recent waren de vitrage en vouwgordijnen in hal en huiskamer aan vervanging toe mede gezien de levendige sporen van kat en hond.

Met veel schwung kwam hij aanzetten, de frêle nazaat van het familiebedrijf: ultramoderne megabril, strak wit spijkerbroekje met pikante stiksels die oogden als dichtgenaaide knoopsgaten, de armen beladen met stalen. ‘Allemaal stoffen 3.0.’ We mochten voelen.

‘Opmeten is tegenwoordig zo gedaan met dit digitale laserapparaatje.’ Het zou pico bello in orde komen. Hij zag ze bij wijze van spreken al hangen.

De monteur keek bedrukt. ‘Ik heb wél de vouwgordijnen, maar niet de vitrage.’ ‘Die was vorige week toch al klaar?’ riep ik bijdehand. De man schokschouderde wat en sloeg schielijk aan het monteren van vier vouwgordijnen, waarvan er twee veel te lang waren, een te kort en de zomen te breed. Flodderwerk.

Twee weken later kwam de nazaat langs samen met het hoofd van het atelier, die met een Louis van Gaal-achtig schrijfbord en een bagger-humeur driftig door de kamer stapte.
De twist tussen hen had als inzet: verkeerd gemeten of verkeerd gemaakt. Verder was de vitrage zoek. Dat was heel gek. Dat hadden ze nog nooit eerder meegemaakt. Allebei niet.

Twee weken later. Daar was de monteur weer. Hij grijnsde breed: ‘ze hebben die vitrage niet terug kunnen vinden. Maar het is opgelost, want kijk eens wat we hier hebben.’ Glunderend trok hij de vitrage uit de hoes. ‘Tadaa….’ Tot hij de kleur zag… ‘GRIJS?’ ‘Ik had een verkeerd kleurnummer opgegeven,’ piepte de nazaat door de telefoon. ‘En u hebt nog geluk gehad, want die zoekgeraakte vitrage was ook grijs.’

Burendag in Fort Vreeswijk

Ondanks de grote renovatie zal dorpshuis Fort Vreeswijk meedoen met de landelijke Burendag van het Oranjefonds en wel in een tent op het Fortterrein op zaterdag 24 september, tijd 14.00 uur tot 16.00 uur.

Het dorpshuis wil de hinder van bouw- en geluidsoverlast tijdens de renovatie een beetje compenseren door middel van een koffie/thee inloopmoment voor de direct omwonenden van het Fort.

Daar het gebouw momenteel gesloten is wordt dit inloopmoment in een grote tent, aangeboden door het Oranjefonds, op het Fortterrein gehouden.
Belangstellende Vreeswijkers, die iets verder weg wonen van het Fort, zijn ook van harte welkom! Voor de jeugd is het Vreeswijks Museum aanwezig om de kinderen te vermaken met Oud Hollandse Spelletjes. Voor de kinderen is er natuurlijk ook iets te drinken.

Special Obstacle Run in Nieuwegein op 8 oktober

Dankzij het succes van vorig jaar organiseert Zorgboerderij Griftenstein & Zorg in samenwerking met Down Under in Nieuwegein op zaterdag 8 oktober 2016 vanaf 14.00 uur de tweede editie van de Special Obstacle Run. Dit is een evenement voor mensen tussen de 8 en 55 jaar met een lichte fysieke of mentale beperking die graag sportief bezig zijn. Er kan worden gekozen uit een run van 1,5 of 3 kilometer met obstakels waar overheen, doorheen, onderdoor of langs geklommen moet worden. Een uitdagend maar overzichtelijk parcours dat met een begeleider wordt afgelegd. Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro en aanmelden kan via info@griftensteinenzorg.nl.

De mud runs en obstacle runs schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Het stoere imago en de uitdaging om je eigen fysieke en mentale grenzen op te zoeken is ‘hot’. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid gewaarborgd wordt, wordt deelnemers gevraagd een begeleider mee te nemen. Daarnaast zet de organisaties professionele instructeurs van Down Under in die één op één begeleiding bieden. Iedere deelnemer doet de run op zijn of haar eigen niveau.

De eerste deelnemers starten om 14.00 uur. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt eventueel ook een groep om 15.30 uur geplaatst. Dit om structuur en veiligheid te waarborgen en om de activiteit zo prikkelarm als mogelijk te houden.

Voor aanmeldingen en meer informatie kan contact worden opgenomen met Suzanne Baan – Van der Zwan via 06 45 132 406 of info@griftensteinenzorg.nl.

De Wet DBA een bloedbad voor zzp’ers?

Op 27 september behandeld de ondernemersvereniging BiZZp uit Nieuwegein een uiterst actueel thema: de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Er zijn volop signalen dat deze Wet het werk van de zzp’er geen goed doet. Als vereniging moeten we het daar dus over hebben!

De wet DBA, waarbij de VAR verviel, is in werking sinds 1 mei 2016. Ondanks dat er feitelijk door de Belastingdienst nog niet gehandhaafd wordt, zijn er grote consequenties voor freelancers en hun opdrachtgevers. In een interactieve presentatie wordt in vogelvlucht de consequenties van de wetgeving tot afschaffing van de VAR behandeld. De eerste gevolgen worden in beeld gebracht. Ook worden maatregelen besproken, die je zelf als freelancer of opdrachtgever kunt nemen om de grote risico’s als gevolg van de wet DBA te voorkomen.

Deze presentatie wordt gegeven door mr. drs. Joop der Weduwen in de Work’inMall aan de Borgstede 1 Nieuwegein. Joop is in vorige functies betrokken geweest bij de opzet van experimenten op het terrein van beoordeling van zelfstandigheid (zelfstandigheidsverklaringen) en is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de VAR. Als zelfstandig adviseur adviseert hij nu freelancers en opdrachtgevers hoe arbeidsrelaties vorm te geven rekening houdend met de juridische consequenties op, fiscaal en sociaal en arbeidsrechtelijk terrein.

De avond begint om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. Rond 21.00 uur kan nog nagepraat worden met een hap[je en een drankje. Iedereen met interesse in dit onderwerp is van harte welkom. Niet-leden betalen € 15,00 en zijn daarmee tevens tientjes-lid tot het einde van dit jaar.

Zijn de tramovergangen in Nieuwegein veilig?

Als gevolg van een aantal opeenvolgende ongevallen op een overgang met een tram en de vragen die hierover door oa de VVD zijn gesteld, heeft het college van B&W van Nieuwegein samen met de Provincie Utrecht een onderzoek laten uitvoeren naar de veiligheid van de tramovergangen in Nieuwegein. De conclusie was dat het veiligheidsniveau hoog is. Desalniettemin zijn er nog een hele reeks van aanbevelingen, waarvan de VVD zich afvraagt of deze allemaal zijn uitgevoerd.

De brief die het college hierover aan de raad heeft getuurd roept echter bij ons nog de nodige vragen op. De VVD heeft hiervoor een brief gestuurd aan het college om hier antwoord op te krijgen. Het verbaast de VVD dat het college niet vermeld dat onze VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff wethouder Peter Snoeren heeft opgedragen dat alle aanbevelingen in oktober 2016 opgelost moeten zijn.De brief van de wethouder is niet duidelijk of daadwerkelijk alle aanbevelingen wel worden overgenomen. De VVD vraagt de wethouder dan ook of dit wel gebeurt en vraagt tevens of het bureau die de aanbevelingen heeft gedaan, een toets kan uitvoeren of de aanbevelingen naar verwachting zijn uitgevoerd en de raad daarover kan rapporteren.

Veiligheid is voor de VVD een belangrijk onderwerp. Met mensenlevens neem je geen risico’s. Niet alle risico’s zijn weg te nemen, maar je moet er wel zorgvuldig mee omgaan. Reden voor de VVD fractie om strak op toe te zien dat alle aanbevelingen worden overgenomen, zodat de tramovergangen in Nieuwegein veiliger worden.

 

Anti-pestworkshops voor brugklassers in ‘Week tegen het pesten’

Donderdag 15 september jl. vond de aftrap plaats van de ‘Week tegen het peste.’ In het Anna van Rijn Lyceum vond de aftrap plaats door diverse anti-pestworkshops voor brugklassers. De enthousiaste theatergroep Horizon heeft met passie een interactieve voorstelling neergezet waarin leerlingen werden gestimuleerd om na te denken over het (effect van) pesten.

Tijdens de 70 minuten durende voorstelling konde de leerlingen lachen, huilen en bovenal leren over hen zelf én over de ander. Tot slot werd er nagepraat in de vertrouwde omgeving van de eigen mentorklas. Na de voorstelling en de diverse workshops was er veel gespreksvoer.