Viswedstrijd

Hengelsportvereniging De Vaart-Poscar houdt samen met activiteitengroep Vreeswijk op maandag 5 september aanstaande van 18.00 uur tot 20.15 uur een viswedstrijd. Aanmelden kan nog tot 3 september via info@joopharmsen.nl of 030-6663522.

Voor de wedstrijd worden deelnemers verdeeld in de categorieën dames, recreanten, wedstrijdvissers en jeugd (tot en met 13 jaar). Alle categorieën vissen op gewicht, alleen bij de jeugd gaat het om de lengte. Van deelnemers wordt verwacht dat zij zelf een leefnet meenemen. Deelname is gratis.

Burgemeester wil pilot met ‘wijntje bij de kapper’ door laten gaan

Vandaag heeft burgemeester Frans Backhuijs de gemeenteraad geïnformeerd over de pilot met de Drank- en Horecawet om in winkels ook mengvormen toe te staan (blurring). Dit op aandringen van de Verenigde Senioren Partij (VSP) die een art. 42 brief had geschreven en vroeg om opheldering. De uitspraak voor de rechtbank in Utrecht, die de Slijtersunie eind juli had voorgelegd aan de Bestuursrechter, was dat Nieuwegein geen pilot mocht houden met het ‘wijntje in de boekenwinkel of bijvoorbeeld in een kledingwinkel.’ De gemeente interpreteert de uitspraak nu dat de rechter de pilot niet heeft verboden, maar dat er opnieuw naar de proef moet worden gekeken. Backhuijs wil doorgaan met de pilot maar beraadt zich nog, samen met de Nederlandse Vereniging voor Gemeenten (VNG), in welke vorm en lijkt aan te sturen op een nieuw besluit waarin hij de pilot door gewone winkels blijft rechtvaardigen.

In een brief aan de winkels die aan de pilot zouden deelnemen laat Backhuijs weten: ‘In de uitspraak van 28 juli jongstleden overweegt de rechter samenvattend dat de door de burgemeester genoemde omstandigheden niet zo bijzonder zijn dat hij daarin aanleiding had mogen vinden om af te wijken van de beginselplicht tot handhaving en te weigeren gebruik te maken van zijn bevoegdheid om handhavend op te treden. Dat neemt niet weg dat er ook volgens de voorzieningenrechter, naast hetgeen in verweer reeds is aangevoerd, omstandigheden kunnen zijn die het afzien van handhaving zouden kunnen rechtvaardigen. Van belang is verder dat het niet binnen de bevoegdheid van de voorzieningenrechter ligt te bepalen hoe het besluit op bezwaar dient te luiden. De voorzieningenrechter geeft slechts een voorlopig oordeel naar aanleiding van het verzoek om voorlopige voorziening. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van het te nemen besluit op bezwaar blijft bij de burgemeester berusten.’

Backhuijs: ‘Het bovenstaande betreft de kern van dat wat er voorligt. Wij zijn intern en met de VNG in gesprek. Tevens zullen de deelnemende ondernemers worden geïnformeerd. In het beraad zullen wij alle aspecten en mogelijkheden meenemen en meewegen, zoals ook de mogelijkheid om hangende de bezwaarschriftprocedure tot een nieuw besluit te komen.’

Cursus: Dans; Sevillanas

De Sevillanas is een vrolijke volksdans uit het Zuid-Spaanse Andalusië die nog veel wordt gedanst op patroons feesten maar ook in discotheken. Normaal gesproken dansen man en vrouw, maar je ziet ook vrouwen met elkaar dansen.

De Sevillanas bestaat uit vier delen of coplas (= verzen). Elke copla bestaat uit 3 delen met een vast patroon. De dans is redelijk snel te leren. Ook in Nederland worden regelmatig Sevillanas avonden georganiseerd in flamenco scholen of cafés. Het is bovendien een hele leuke kennismaking met Spaanse dans en een goede voorbereiding op een flamencocursus.

Voor meer informatie en inschrijven, kunt u op de website van de Volksuniversiteit Utrecht kijken onder Creatief. De lessen worden gegeven in het Cals College, Vreeswijksestraatweg 6A in Nieuwegein. Start is op maandag 3 oktober van 20.00 tot 21.00 uur.

Winter Weekend Olieverf

Altijd al eens met olieverf willen schilderen? Eens proberen of het ook iets voor jou is? Sasja Bork maakt je in een cursus van 4 aaneengesloten dagen van donderdag 5 t/m zondag 8 januari 2017 wegwijs in de wondere wereld van olieverf.
Je spant je eigen doek op en werkt in meerdere lagen aan een zelfgekozen tafereel. Op de terugkomdag anderhalve maand later bespreken we de resultaten en krijg je nog meer tips om verder te kunnen.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘Opnieuw een zweverig beestje van de week. In ons waterrijke Nieuwegein zijn ook waterzweefvliegen. Je behoeft er de vliegenmepper niet voor te hanteren, want ze blijven buiten in de buurt van water.’

‘Aan de waterkanten van Nieuwegein vliegen of zweven meerdere soorten waterzweefvliegen rond. Ze zijn vrij groot (voor een vlieg) en donkerbruin met beige vlekken en strepen. Deze “rechte” waterzweefvlieg heeft vlekken in de vorm van het uiteinde van een golfstick. Hoe verzinnen ze het?’