Celstraf voor roekeloze spookrijder

De Nieuwegeiner die op 5 augustus het leven van andere weggebruikers ernstig in gevaar bracht door onder meer te gaan spookrijden op de A2 bij Utrecht, moet twee jaar de cel in. Daarna moet hij zich laten behandelen aan zijn verslaving en een psychische stoornis.

De rechtbank legde meer straf op dan de anderhalf jaar cel die de aanklager had gevraagd. De rechtbank vond het namelijk voldoende bewezen dat Angelo D. (27) meerdere pogingen tot doodslag pleegde door zo onverantwoord te rijden. Hij probeerde tijdens een achtervolging onder meer een politieauto onder een vrachtwagen te duwen.

Behalve de celstraf en de behandeling die hij moet ondergaan mag de verdachte twee jaar geen auto besturen.

Zelf beweerde de Nieuwegeiner dat hij dacht het slachtoffer van een liquidatie te worden en er daarom vandoor ging op op 5 augustus op de A2 bij Nieuwegein. D. beweerde maandag in de rechtbank van Utrecht dat hij twijfelde aan de echtheid van de politieauto. In een auto achter hem, niet herkenbaar als politie-auto, zag hij iemand met een bivakmuts en iets wat op een wapen leek. ,,Ik dacht dat ze me wilde doodschieten, daarom raakte ik in paniek.”

Handbaldames niet opgewassen tegen scheidsrechters

De dames van Nieuwegein moesten afgelopen zaterdagavond 12 strafworpen incasseren, daar waar ze er zelf maar 1 toegewezen kregen. Afgelopen zaterdag stond voor de handbalsters van Nieuwegein in sporthal Galecop de wedstrijd tegen M.H.V.’81 uit Mill op het programma. Een ploeg die goed draait in de tweede divisie. In wederom een volle sporthal waren de voorwaarden voor een goede wedstrijd weer aanwezig.

De wedstrijd begon echter dramatisch voor de handbalsters van Nieuwegein. MHV kwam al snel op een voorsprong van 5 doelpunten. De dekking stond niet zoals het hoorde en aanvallend waren de dames van Nieuwegein ook nog niet scherp genoeg. Het zag er naar uit dat het een zware wedstrijd ging worden vooral ook toen bleek dat door het scheidsrechtersduo er nauwelijks verdedigd mocht worden aan de kant van Nieuwegein. Positief was de veerkracht van de dames want halverwege de eerste helft stond het toch weer 7-8, maar door de vele strafworpen kon MHV op voorsprong blijven. Met een ruststand van 12-15 werden beide partijen naar de kleedkamer gestuurd.

Na rust begon MHV wederom beter aan de wedstrijd. Overtredingen die door MHV werden gemaakt werden door het scheidsrechtersduo afgedaan met een vrije worp en aan de kant van Nieuwegein met een strafworp. Daardoor kon MHV vervolgens vier doelpunten op rij maken, daar waar Nieuwegein het doel niet wist te vinden. De tegenstander liep uit naar 18-25. Vanaf dat moment koos Nieuwegein ervoor om de meest scorende speelsters aan de kant van MHV offensiever te dekken om op deze manier wat te forceren. Heel even leek dit effect te hebben maar toch wisten de gasten het doel te blijven vinden. In de slotfase kreeg Nena de Fiouw haar derde tijdstraf en dus de rode kaart vanwege het wegschoppen van de bal. De wedstrijd eindigde uiteindelijk met een 23-29 eindstand in het voordeel van MHV.

De eerstvolgende wedstrijd is tegen Hellas in Den Haag, een ploeg die onder Nieuwegein staat en waar dus gewonnen moet worden.

Cursus Japan: een mysterieus land ontsluierd

Japan speelt een belangrijke rol op het wereldtoneel. Toch weten veel mensen niet meer over dit land te vertellen dan dat de inwoners uitermate vriendelijk en beleefd zijn. En dat is dan weer moeilijk te rijmen met de rol van Japan in de oorlog. Japan is dan ook ver weg en de taal ontoegankelijk.

Dat is allemaal waar, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het land ook echt ontoegankelijk is. Het doel van deze cursus is het mysterie rond dit prachtige land en zijn schitterende cultuur, stukje bij beetje te ontsluieren. In zes bijeenkomsten van twee uur maakt de cursist kennis met allerlei facetten van land en cultuur van Japan. Aan de orde komen communicatie met Japanners, de geschiedenis, het schrift – het moeilijkste ter wereld, dat nu nog dagelijks wordt gebruikt – de religies, de kunst, de literatuur en de muziek.

Natuurlijk is er ook uitgebreid aandacht voor de bijzondere band die er al vier eeuwen tussen Japan en Nederland bestaat. En als klap op de vuurpijl leert u ook wat Japanse uitdrukkingen voor het dagelijks gebruik.

Deze cursus bestaat uit zes lessen en wordt gegeven door Steven Hagers, locatie Cals College, Vreeswijksestraatweg 6A in Nieuwegen. De kosten bedragen € 90,00, de cursus start op donderdag 3 maart van 19.30 tot 21.30 uur. Inschrijven via de website van de Volksuniversiteit.

Cursus Inleiding Moderne Kunst in het interbellum

Tijdens de cursus ‘Inleiding moderne kunst’ is het ontstaan van moderne kunst tot 1914 behandeld. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog breekt er een nieuw tijdperk aan. Kunstenaars hebben geen andere keuze dan hierop te reageren. In de nieuwe cursus ‘Moderne kunst in het interbellum’ kijken we naar de ontwikkeling van kunst in de periode tussen de twee wereldoorlogen in. We kijken naar kunst, anti-kunst, architectuur en utopische idealen. De eerdere cursus ‘Inleiding moderne kunst’ niet gevolgd? Geen zorgen: ‘Moderne kunst in het interbellum’ is ook op zichzelf te volgen! De 4 bijeenkomsten hebben de volgende onderwerpen Dada, De Stijl & constructivisme, Bauhaus & functionalisme en het Surrealisme.

Wanneer en Waar? De cursus wordt gegeven door Carolien Zeeman in het Cals College, Vreeswijksestraatweg 6A in Nieuwegein. De cursus bestaat uit 4 lessen en start op 27 januari (woensdag) om 19.30 uur. De kosten bedragen € 60,00.

Cursus Carambole Biljarten voor beginners en gevorderden

In deze cursus leert u alle beginselen van het biljartspel. Het minimale aantal van 6 tot een maximaal aantal van 8 deelnemers per Cursus. Na het vaststellen van ieders niveau wordt er een tafelindeling gemaakt. Er wordt gespeeld op 2 tafels met maximaal 4 deelnemers per tafel. Er is veel aandacht voor de persoonlijke begeleiding. Door het met elkaar leren leert u ook van elkaar.

Door meer dan 25 jaar ervaring in het lesgeven heeft de leraar een vernieuwende benadering ontwikkeld voor de beginnende en gevorderde biljarter. Hij heeft zich verdiept in de problemen die beginnende en gevorderde biljarters ervaren en daar lesstof op ontwikkeld. Waarbij denkwijze, spel uitleg, materiaalkennis, houding, keuvoering en sociale omgang centraal staan. Na het volgen van deze cursus zal u meer zelfverzekerder aan de biljarttafel staan dan voorheen.

Deze cursus wordt op vrijdagavond of zaterdagmiddag gegeven in Café De Stichtse Taveerne Twijnstraat 43 in Utrecht. De cursuskosten bedragen € 145,00 en de lessen zijn één keer per twee weken. U kunt deze cursus vinden onder de categorie Lichaam en Geest op de website van de Volksuniversiteit.

Cursus Open atelier tekenen en schilderen

Voor wie graag tekent of schildert en nieuwe mogelijkheden wil onderzoeken. Hoe ga je van inspiratiebron en idee naar ontwerp om tot een boeiend werkstuk te komen? Het stapsgewijs overtuigend leren verbeelden van jouw ideeën, door middel van o.a. schetsen en materiaal- en vormonderzoek. De docent Nine Kullberg draagt werkwijzen en technieken aan waaruit iedere cursist kiest wat het best bij hem of haar past. Onderwerpen en thema’s worden in overleg met de cursisten gekozen, of je werkt naar eigen idee. Je bent vrij in de keuze van jouw materiaal (tekenmateriaal, acryl- of olieverf) en wordt daarbij individueel begeleid. Daarnaast wordt het werk in de groep besproken. Je werkt gericht aan je eigen beeldende ontwikkeling. Materiaal: zelf mee te nemen naar eigen keuze.

De cursus Open Atelier tekenen en schilderen wordt gegeven van 3 februari 2016 tot en met 3 april 2016 (10 lessen) tussen 19.30 en 22.00 uur in het Cals College op de Vreeswijksestraatweg 6A in Nieuwegein.

Inschrijven kan via de website van de Volksuniversiteit. De cursus kunt u vinden onder de categorie Creatief.

Cursus Spaans op vakantie

In 12 lessen leer je op een plezierige manier een aantal eenvoudige zaken uit de Spaanse taal en maak je kennis met de Spaanstalige wereld. Daardoor begrijp je en geniet je tijdens jouw vakantie in Spaanstalige landen meer van de wereld om je heen.

Dit is een korte cursus, waarin je woorden en uitdrukkingen leert waarmee je je tijdens jouw vakantie kunt redden. Spreek- en luistervaardigheid staan voorop.
Je kunt het ook beschouwen als een kennismakingscursus met de Spaanse taal, om er eventueel mee verder te gaan.

Een vakantiecursus kan door iedereen worden gevolgd. Leeftijd en vooropleiding zijn niet van belang en je hoeft geen kennis te hebben van de door jou gekozen taal. Heb je wel enige kennis van de taal, dan kun je de cursus beschouwen als een opfriscursus voordat je met vakantie gaat.

De cursus wordt gegeven op dinsdagavond van 20.45uur tot 22.00 uur in het Cals College, Vreeswijksestraatweg 6A in Nieuwein. Inschrijven kan via de website van de Volksuniversiteit. De cursus kunt u vinden onder de categorie Talen.

Ruimte voor de Lek bijna afgerond

Op 1 oktober jl. heeft de aannemerscombinatie Martens en Van Oord/Heijmans het Ruimte voor de Rivier-project Ruimte voor de Lek opgeleverd. Op die datum moest de waterveiligheid gerealiseerd zijn en dat is gelukt. Ruimte voor de Rivier werkt aan ruim 30 waterveiligheidsprojecten langs de Rijntakken. De rivieren krijgen weer meer ruimte en waar dat kan, maken we het rivierengebied tegelijk mooier. Dit is ook gelukt bij Ruimte voor de Lek. In het voorjaar van 2016 wordt het totale project Ruimte voor de Lek op feestelijke wijze opgeleverd en in gebruik genomen.

Sinds Minister Schultz van Haegen op 5 maart 2014 het startsein gaf voor de werkzaamheden is uit het projectgebied zo’n 600.000 kubieke meter klei en zand afgevoerd terwijl nog eens 290.000 kubieke meter binnen het projectgebied is verwerkt. Door de werkzaamheden zijn nevengeulen gerealiseerd die zorgen voor een snellere afvoer en berging van water bij hoge waterstanden. Samen met het verlagen van de toegangsdam bij het stuwcomplex Hagestein wordt door deze maatregelen op de Lek ter plaatse een waterstandsdaling behaald van acht centimeter wat voldoende is om samen met de overige Ruimte voor de Riviermaatregelen de waterveiligheid in het rivierengebied sterk te bevorderen.

Andere werkzaamheden, die geen directe relatie hebben met de waterveiligheid, worden de komende tijd door de aannemer afgerond. Denk aan wandelpaden die geschikt zijn voor mindervaliden, ruiterpaden en speelnatuur. In de Bossenwaard, aan de Nieuwegeinse zijde van de Lek, zijn in het wandelpad archeologische materialen verwerkt die herinneringen oproepen aan de vele steenfabrieken die in dit gebied hebben gestaan. Ook zijn door de gemeente Nieuwegein twee speelbruggen gebouwd.

Dubbel feest op wijkfeest Batau noord

Afgelopen weekend vierde de Bewonerscommissie Batau-Noord haar 25-jarig bestaan. Dit werd gevierd met een groot feest in de wijk. De bewonerscommissie: “We kijken terug op een zeer geslaagd wijkontmoetingsfeest. Tijdens dit feest konden bewoners van Batau-Noord en organisaties die actief zijn in deze wijk elkaar beter leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje.” Het feest werd gehouden In Bouwspeeltuin Bouwgein. Een kleine 100 buurtbewoners waren aanwezig. Tijdens het feest werden diverse activiteiten gehouden. Zo konden de bezoekers een portretfoto laten maken door een professionele fotograaf of een karikatuur door karikaturist Jan Ibelings.

Tijdens het feest nam Cor van der Staa afscheid van de bewonerscommissie Batau-Noord. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de toenmalige beheercommissie Batau-Noord officieel werd beëdigd. Cor was vanaf het begin voorzitter van deze bewonerscommissie. In 2014 heeft Cor van Staa al een Koninklijke onderscheiding ontvangen vanwege zijn 25-jarig voorzitterschap van de bewonerscommissie en zijn inzet voor de wijk Batau-Noord. Afgelopen weekend mocht hij de gemeentelijke onderscheiding, de Anna van Rijnpennig, in ontvangst nemen uit handen van wethouder Hans Adriani. Deze penning kreeg van der Staa vanwege zijn sociale betrokkenheid en als stimulator en belangenbehartiger voor de wijk waar hij woont.

Gratis voorstelling Scrooge

Op 16 december om 19.30 uur en om 20.30 uur, ter hoogte van Dorpsstraat 14 kunt u genieten van een eigentijdse versie van het alom bekende verhaal van Charles Dickens: Scrooge. Tijdens Vreeswijk bij Kaarslicht spelen en zingen teamleden van de St.Dominicusschool uit Utrecht, het verhaal van Scrooge.

Het verhaal gaat over de vrekkige en hardvochtige Scrooge. Hij wordt in de donkere dagen voor Kerst gevraagd om goed te zijn voor zijn personeel, om goed te zijn voor mensen die aan zijn deur daar om komen vragen. Dat doet hij niet, hij denkt enkel en alleen aan zichzelf en, als hij niet tot inzicht komt, kan hem dat duur komen te staan……Wacht hem een Vrolijk Kerstfeest, of niet?

Benieuwd hoe dit afloopt? Iedereen is van harte welkom om naar deze gratis voorstelling te komen kijken in Vreeswijk.