Column Willeke Stadtman: ‘Rookoven’

De Nieuwegeinse Willeke Stadtman (1950) is onlangs een tweede leven begonnen als schrijfster. Is echtgenote en moeder van drie kinderen. Heeft inmiddels drie kleinzoons, een hond (een Roemeense kliko) en een kleinhond (de hond van haar dochter). Vierendertig jaar was Willeke werkzaam in de gezondheidszorg, aanvankelijk als arts, later als bestuurder met name in de ouderenzorg. In 2011 is zij gestopt met werken, precies zoals zij zich had voorgenomen. Al een tijdje heeft Willeke haar eigen column op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze zijn ook in boekvorm uitgebracht met de titel: ‘Hopeloos maar niet ernstig’ (ISBN: 978-90-484-3583-6).

Willeke: ‘Dat heb je met mannen. Ze zeggen dat ze heel goed alleen kunnen zijn, maar voor je het weet zit je ineens opgescheept met een dubieuze aankoop zoals een setje onooglijke mond geschilderde prentbriefkaarten, aan de deur gekocht in ruil voor een vriendelijk woord of een proefabonnement op het viriele magazine Men’s Health. Omdat ze toch een beetje sneu zijn.’

‘Vrouwen gaan in depri-omstandigheden regelrecht naar een lingeriezaak om een statement te maken met de aankoop van onderbroeken. Is wel zo functioneel. Maar goed.’ Klik hier om de column ‘Rookoven’ te lezen.

Rookoven

Dat heb je met mannen. Ze zeggen dat ze heel goed alleen kunnen zijn, maar voor je het weet zit je ineens opgescheept met een dubieuze aankoop zoals een setje onooglijke mond geschilderde prentbriefkaarten, aan de deur gekocht in ruil voor een vriendelijk woord of een proefabonnement op het viriele magazine Men’s Health. Omdat ze toch een beetje sneu zijn.

Vrouwen gaan in depri-omstandigheden regelrecht naar een lingeriezaak om een statement te maken met de aankoop van onderbroeken. Is wel zo functioneel. Maar goed.

Ik was dus vier weken weg en in de voorlaatste week hadden we weer een skype sessie.

Echtgenoot T. had iets gekocht en ik mocht raden. Ik had geen idee vooral omdat de hint was dat hij het bij Albert Heijn had gekocht. Dan heb je nog hoop. Een krat Radler citron – het trendy drankje van het seizoen? Een gros toiletrollen voor de helft van de prijs? Een compleet Jamie Oliver servies?

Ik moest even wachten. Glunderend kwam hij terug met een stuk verpakkingskarton dat hij ostentatief voor de camera hield. Een rookoven? Had hij met 50 % korting op de kop getikt. Dat heb je met acties.

Kijk, sommige van onze vrienden hadden een kidde. Die hadden wij niet, maar nu hadden wij mooi een rookoven. Ik kende geen van beide, maar dat is omdat ik nooit kook. Een kidde is trouwens een roestvrijstalen professionele slagroomspuit met gaspatronen.

Ik zat al naarstig te denken waar we die rookoven moesten laten (we hadden ook al een gehaktmolen, een ijsmachine, en een origineel ‘maak je eigen spaghetti apparaat’), zonder uitzondering bijna nooit gebruikte kookattributen die helaas wel ruimte innemen.

Wat moesten we nou met een rookoven. Ik had er nog nooit van gehoord.
Een rookoven, begreep ik, was het nieuwe barbecueën, maar dan voor binnen. Buiten kan natuurlijk ook. Wel zo handig, maar dat wist ik toen nog niet. Gelukkig ging het om een tafelmodel. Zoiets als waar ze bij de Chinees je Foe Yong Hai Kip mee warm houden, en dan met een deksel erop. Als ik meer wilde weten moest ik maar even googlen.

Op de site rookoven.com las ik dat roken hot is. “Roken van vlees, vis of schaaldieren is een leuke dagvullende (?) bezigheid. Overdag roken en ’s avonds je vrienden verrassen met je eigen gerookte delicatessen of gewoon gezellig met z’n allen onder het genot van een biertje of een glas wijn. Voor het roken wordt beuk of eikenhout gebruikt. …En het leuke is… iedereen kan roken.” Einde citaat.

Voor het roken heb je houtsnippers nodig. Die kun je krijgen bij een hengelsportzaak (huh?); je kunt natuurlijk ook zelf een leuk perceeltje (met bomen) beginnen. Je verzint het niet. Goed.

Toen ik thuiskwam, bracht T. de rookoven in stelling. Het eerste slachtoffer was een zalm. Daags erna stonk het zo naar rook dat onwillekeurig het woord ‘nablussen’ in me opkwam. En niet alleen daags erna. Sindsdien is het R-woord niet meer gevallen. Het zou me niets verbazen als we ineens meer ruimte in de schuur hebben.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

Arend Bloemink: ‘Vakantietijd in Nieuwegein. Velen hebben Nieuwegein verlaten en voor een paar weken een plekje elders gezocht. En gevonden, naar ik aan neem. Ik niet. Ik blijf in Nieuwegein. En als dan de regen voorbij is, wanneer de zon weer schijnt en het nog niet te warm is dan is het tijd voor een lekkere wandeling. Mèt mijn camera aan de hand.’

‘Vakantietijd in Nieuwegein. Scholen gesloten. Nog een paar weken en de scholen beginnen weer. Dan gaan opnieuw veel basisscholieren vier keer per dag het verkeer in. Teveel worden per auto gebracht. Veel andere kinderen pakken gelukkig de fiets of gaan (al dan niet begeleid) lopend naar school. Daarbij moeten zij wegen, lanen en straten oversteken. Nieuwegein vindt het belangrijk dat kinderen veilig naar school kunnen gaan, zich veilig door het verkeer kunnen bewegen. Terecht. Daartoe heeft de gemeente speciale school-loop-routes aangelegd. Speciale trottoirtegels helpen de kinderen de juiste wegen te bewandelen en op te letten bij de zebrapaden. De zebrapaden in deze routes en ook de gewone, niet zebrapad zijnde, oversteekplaatsen zijn uitgevoerd in een opvallende blauwe kleur… Prima!’

‘Maar dan… dan zijn we een paar jaar verder. En dan doet zich het (Nieuwegeinse?) fenomeen van verjaarlozing voor. De blauwe verf verslijt, bladdert af, verdwijnt. De speciale schoolroute zebrapaden hebben geleden onder het kruisende verkeer, de vorst, de regen en wat al niet. Kortom, de speciale school-loop-routes gaan langzaam maar zeer zeker ten onder. Vakantietijd in Nieuwegein. Een uitgelezen moment om alle school-loop-routes vóórdat de scholen dadelijk van start gaan opnieuw in tip-top conditie te brengen. Tóch? Nieuwegein? Doen hoor!’

 

Vrouw overvallen in woning aan Nijpelsplantsoen

In een woning aan het Nieuwegeinse Nijpelsplantsoen is donderdagochtend 30 juli j.l. een vrouw beroofd. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. De politie is op zoek naar getuigen.

De vrouw lag nog in bed toen donderdagochtend rond 08.30 uur op haar deur werd geklopt. Toen ze opendeed werd ze door twee mannen het huis ingeduwd die riepen dat ze mee moest werken. Ze hebben onder andere een geldbedrag buit weten te maken.

Eén van de verdachten is een blanke man van ongeveer 1.70 meter lang. Hij had op het moment van de overval een stoppelbaard. De tweede verdachte droeg een lange zwarte jas met een capuchon.

De politie vraagt aan mensen die iets opvallends gezien hebben of die meer informatie hebben over de verdachten, contact op te nemen via 0900-8844. U kunt zich ook anoniem melden via 0800-7000.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘Deze keer een pas gevonden, nogal prikkerige kanjer die ontsnapt is aan het afschrapen van de ruwe bermen: de slipbladkaardebol.’

Udo: ‘Een opvallende nieuwkomer in Nieuwegein heet de slipbladkaardebol, een prikkerige, hoogopschietende plant met grote bollen vol piepkleine, witte bloempjes. De plant verschijnt, net als de grote kaardebol, in ruwe bermen en velden en is dit keer ontsnapt aan het schrapen van de bermen doordat zij is opgeschoten in de steile walkant naast de berm van het Geinoord.’

De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Klik op de twee poppetjes onder de tekst om de strip te zien.

Kim: ‘De zomerperiode noemt men ook wel komkommertijd. Nieuws is schaars en er gebeurt gewoonweg weinig. Maar niet in Nieuwegein! Nee, wij hebben een grootse wapenvondst en een vrachtwagen die een kabeltje van de tram kapot rijdt. Komkommertijd? Ha, dat eten wij op een licht geroosterd broodje met een laagje hummus. ’

Blacky en Boefie zijn nog steeds vermist

Sinds 16 juli is de Perzische poes Blacky vermist. Haar naam zegt het al ze is zwart halflang harig. Ze heeft veel klitten op de buik en lijkt jong doordat ze vrij klein is maar ze is al 16 jaar oud. Blacky is een echte binnenkat al kwam ze wel af en toe in de afgesloten tuin. Toch wist ze te ontsnappen, wat erg opmerkelijk is voor haar.

Niet alleen Blacky is vermist aan de Koetsdrift in de wijk Batau Zuid. Maar ook haar huisgenoot Boefie is sinds 2 mei vermist. Boefie is een Europese Korthaar en zij is wit met zwarte vlekken op het kopje, rug en heeft een zwarte staart. De eigenaren zitten nu helemaal zonder katten. Het vreemde is dat er niets veranderd is in hun omgeving, niet met vakantie geweest of een verhuising. Het is een raadsel waar deze katten gebleven zijn.

Zou u eens in de schuur of garage willen kijken of ze daar niet zitten? Weet u waar Blacky of Boefie is, laat het dan Amivedi Nieuwegein weten, telefoon 088-0064674 of stuur een e-mail naar nieuwegein@amivedi.com.

Glas ook in voertuig op kleur gescheiden

RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) heeft de containers op het voertuig waarmee de glasbakken in Baarn, Nieuwegein, Soest, IJsselstein en Zeist geleegd worden, voorzien van speciale stickers. De stickers moeten duidelijk maken dat het glas op kleur gescheiden wordt afgevoerd en niet op een grote hoop belandt, zoals vaak ten onrechte wordt gedacht. Sinds 1 april verzorgt RMN de glasinzameling in genoemde gemeenten.

Bij het legen wordt de glasbak opgetild en boven een speciale container gehangen. Deze container heeft aparte vakken voor wit, groen en bruin glas. Aan de onderkant van de glasbak bevinden zich aparte openingen, één voor elke kleur. Deze openingen zorgen ervoor dat de verschillende kleuren glas in de juiste vakken in de container terechtkomen. Op deze wijze wordt het glas gescheiden ingezameld en afgevoerd zodat het kan worden verwerkt tot nieuw glas.

RMN wijst erop dat de glasbak alleen bedoeld is voor verpakkingsglas (flessen en potten). Deze mogen sinds kort mét deksel én restjes in de glasbak. Wel dient u het glas te scheiden op kleur. Dan kan het glas oneindig vaak gerecycled worden tot nieuwe glazen flessen en potten in de kleuren wit (eigenlijk doorzichtig), groen en bruin en besparen we grondstoffen en energie om weer nieuw glas te maken.

Katsudo Kenpo-ers succesvol op WK

Zaterdag 25 juli vond in Ierland het WK Kenpo Karate plaats. Onder de deelnemers 13 leden van Katsudo Kenpo uit Nieuwegein. Zij keerden terug uit Dublin met 24 medailles.

Esther Sharon Rozengarden debuteerde dit toernooi en behaalde meteen in zowel het sparren als de zelfverdediging een eerste plaats. Ook Mika van Galen acteerde voor het eerst op een buitenlands podium en behaalde in zijn divisie de hoogste plek en kreeg goud.

Zijn broer Damian was er al eerder bij, maar behaalde nu wel voor het eerst de hoogste plaats op het erepodium. Michael Ray Rozengarden wist zich, na eerder succes op de WK’s in Madrid (2011) en Utrecht (2012) op het hoogste podium te handhaven door bij zijn derde WK deelname wederom zijn onderdeel te winnen.

Bij de jeugd in de divisie ‘creatieve kata’ behaalde Ryan Lansink goud en Evert Roneel deed dit bij de volwassenen. Ook de instructeurs lieten zich van de goede kant zien. Agaath Wartena eindigde als eerste vrouw in de hoogste divisie zelfverdediging (derde dan en hoger) op een derde plaats en Marcel de Jong prolongeerde zijn wereldtitel van vorig jaar in de wapenkata, waarmee zijn 10e wereldtitel een feit was.

United Jeugd Cup Nieuwegein

Op zaterdag 22 en zondag 23 augustus vindt, op de terreinen van JSV Nieuwegein op sportpark Galecop, voor de tiende keer de United Jeugd Cup plaats. Dit toernooi voor spelers onder de 12 jaar kent wederom grote clubs.

In totaal 16 jeugdteams hebben zich ingeschreven. Hieronder teams uit Japan (Kashima Antiers), Duitsland (Borrusia Dortmund, 1FC Koln en Schalke ’04) Engeland (Tottenham Hotspur), Oostenrijk (Red Bull Salzburg) Zweden (Hammarby IF) en Letland (Skonto Riga).

Uit de Nederlandse competitie doen mee: ADO Den Haag, PEC Zwolle, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, Willem II en JSV Nieuwegein. Nieuw is een wildcard, te verdienen door regionale clubs op 15 augustus aanstaande.