Uit de raad nr 9: ‘Visies en centjes’

Recentelijk was er in een raadscommissie een aardige discussie over de Culturele Visie waarmee de gemeente bezig is. Dat was ook interessant als een voorbeeld van de gebruikelijk procedurele aanpak. Na het besluit om het Cultuurbeleid te herzien, wordt er een plannetje gemaakt over doelstelling en de uitvoering van het plan. Dat begint met het ontwikkelen van een VISIE. Om die te ontwikkelen is er eerst de vraagstelling wie het proces gaat aansturen en wie moet er allemaal meedoen aan de verschillende sessies die nodig zijn om ideeën te verkrijgen.

Vaak wordt er dan een bureau ingehuurd voor het definiëren van de doelen en de uitvoering van de aanpak. Dat bureau maakt een en ander dan lekker complex. Dat is noodzakelijk om het ontwikkelen van een echte visie interessant te maken en levert en passant de mogelijkheid op om een hogere rekening te schrijven. De verantwoordelijke beleidsambtenaar zorgt voor een medewerker uit de gemeentelijke staf voor het secretariaatswerk en het notuleren. Dat bespaart dan weer wat geld en wie schrijft die blijft. Vaak levert een goeie secretaris nog interessant commentaar, waarmee die beleidsambtenaar zijn of haar voordeel kan doen. Het in de juiste richting sturen van die discussies over die toekomstvisie is namelijk ingewikkelder dan u denkt.

Vervolgens komen de beroepsburgers. Dat zijn veelal dezelfde mensen. Ze zijn altijd actief in onze stad en in dat op zich zeer waardevol. Ze hebben, of denken dat te hebben, kennis van zaken. In ieder geval zijn ze altijd bereid om een mening te geven. Wat dat betreft lijken ze op politici. Daarnaast praten ook betrokken instanties mee. Dus wat betreft cultuur zijn er dan mensen van de Kom, van de bibliotheek, van muziek- en zangverenigingen, van samenwerkingsverbanden van schilders en beeldhouwers, van de sport en natuurlijk MOveactor. Met mijn excuses voor wie ik nog vergeten ben. Een enkele middenstander wordt ook nog betrokken wanneer het zo uit komt.

De gespreksleider moedigt iedereen aan om zonder terughoudendheid alle ideeën op tafel te gooien. Er is niemand verantwoordelijk, geld speelt schijnbaar geen rol en creativiteit is de bron van alle waarheid. Dat wordt allemaal keurig genotuleerd met vooral aandacht voor zaken die de chef van het beleid verwacht en wat minder aandacht voor zaken die niet zo goed passen.

Dan wordt een en ander uitgewerkt tot een rapport van minimaal ongeveer 30 pagina’s. Maar veel meer komt ook voor. Tenslotte moet een forse rekening gerechtvaardigd worden. En dan o wonder mag de Raad er in een commissie naar kijken. Dan blijkt dat er in feite geen of nauwelijks geld voor extra culturele ontwikkelingen beschikbaar is. Dat is jammer want het plan had Mercedes kwaliteit maar de middelen zijn niet voldoende om een tweedehands Golfje te kopen.

Mijn zorg is dan altijd waarom er niet vóóraf gekeken is naar de bedragen die wel beschikbaar zijn. Tenslotte is er heel veel energie gebruikt van alle belangstellenden die iets met Cultuur te maken (willen) hebben. Het bedenken van plannen met een klein budget, had de creativiteit zeker gestimuleerd. En misschien was de rekening ook minder groot geworden. Van te voren weten dat er niet veel geld beschikbaar is, helpt daarbij.

Mijn tweede zorg is dat we misschien helemaal niet wisten dat er maar zo weinig geld beschikbaar is. Dan kan je wel naar een prachtige plannen kijken maar dat is totaal onnodige verspilling van energie. Dat kan toch niet de bedoeling zijn bij het ontwikkelen van een visie waaruit het beleid moet ontstaan. De vraag is dus of het ambtelijk bekend was, of het college het wist en waarom het proces toch door gezet is.

Mijn derde zorg is dat we bezig zijn met ontwikkelen van meerdere visies tegelijk en dat de gemeente nu ook een reisgids naar de toekomst aan het ontwikkelen is. Het wordt dan ook een soort visie waaraan de hele stad mag meedoen. Ik ben benieuwd of het toekomstbeeld dat daar uit voort zou moeten komen, tenslotte betaalbaar zal zijn.

Ja de toekomst van Nieuwegein blijft spannend.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘Deze keer een kikkerachtig piezeltje dat goed gedijt in onze omgeving: een dwergcicade’.

Udo: ‘In juli tot en met oktober zitten er op de vele vochtige plekken in Nieuwegein allerlei heel kleine cicaden, van spuugbeestjes tot dwergcicaden.
Vooral in het gras, klein en niet opvallend, en uiterlijk met een kikkerkopje. Deze blauwgroene dwergcicade heeft ook nog schildjes die op veren lijken.’

Nabestaanden MH17 waren bijeen in het NBC

De nabestaanden van de slachtoffers van de neergestorte MH17 zijn vrijdag samengekomen in het Nieuwegeins Business Centrum (NBC) in Nieuwegein. Ze kregen daar een toelichting over het onderzoek naar de ramp van voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Joustra zei dat de nabestaanden begin maart op luchtmachtbasis Gilze-Rijen de wrakstukken van het toestel kunnen bekijken. De exacte datum is nog niet bekend.

De wrakstukken zijn in december naar de basis toegebracht voor onderzoek. De resten zijn gefotografeerd en op sporen onderzocht. Ook is een selectie gemaakt van de stukken die nodig zijn voor de reconstructie van een deel van het toestel, aldus de onderzoeksraad.

Luchtvaartonderzoekers uit verschillende landen gaan half februari aan de slag om de restanten van het toestel nader te onderzoeken. Ze kijken bijvoorbeeld naar breukvlakken en inslagpatronen. Met de aangekondigde driedimensionale reconstructie zal pas na het internationale onderzoek worden begonnen.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 193 Nederlanders waaronder enkele inwoners uit Nieuwegein.

belevingsavond ‘Samen voor een veilige wijk’

Wijknetwerk Fokkesteeg organiseert samen met de politie, stichting Lister, de gemeente en het jongerenwerk van Movactor de unieke belevingsavond “Samen voor een veilige wijk.” Deze bijzondere avond is op dinsdag 10 februari van 19.30 uur tot 22.00 uur in Wijkhuis de Steeg aan de Hoornseschans 101.

Alle inwoners van Fokkesteeg zijn welkom om ervaringen te delen, tips te geven of aan te geven waar minder veilige plekken of situaties in de wijk zijn, die het wonen minder prettig maken. Het programma is gevarieerd en start met een introductie en uitleg. De avond bestaat verder uit een belevingstrip buiten en een ervaringsdeel in het wijkhuis.

Beleef Fokkesteeg in het donker. Deelnemers kunnen kiezen voor een rondleiding in het donker met de politie. Zij begeleiden de trip en geven tips en trucs om beter om te gaan met verdachte situaties of achteraf gelegen plekken. In het wijkhuis maken bewoners kennis met elkaar en met vertegenwoordigers van organisaties en bewonersgroepen. Burgemeester Frans Backhuijs, veiligheid, en wijkwethouder Hans Adriani gaan samen met de wijkagent Linda Dalhuisen, jongerenwerker Jacob Veldstra en wijkmanager Mieke Tulleken met de bewoners in gesprek. Zij staan klaar om ervaringen uitwisselen en staan open voor vragen, opmerkingen of ideeën over veiligheid en leefbaarheid in Fokkesteeg.

Heeft u vragen? Wilt u een speciale bijdrage leveren aan de avond of weet u een onderwerp dat u graag wilt bespreken met één van de aanwezigen? Stuurt u dan vooraf een mail naar de wijkmanager Mieke Tulleken, m.tulleken@nieuwegein.nl of bel 030-7524076. Samen voor een veilige wijk wordt een levendige en vooral veilige avond!

‘Weet jij al wat je wilt-bus’ op markt in Florijnburg

Nieuwegein is dinsdag 10 februari a.s. het hart van de actie ‘Weet jij al wat je wilt’ van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde). Dan geeft de NVVE het startschot voor de bustoer door Nederland. Van 13.00 tot 17.00 uur staat de ‘Weet jij al wat je wilt’-bus op de markt op de Florijnburg. De bus nodigt bezoekers van de markt uit op tijd na te denken over hun wensen aan het einde van het leven. Dat is belangrijk, omdat misschien niet alle wensen uitgevoerd kunnen worden te lang wordt gewacht.

Iedereen weet dat hij eens zal sterven. Wanneer dat zal zijn, weet niemand. En ook weet niemand hoe dat zal gebeuren. Wat de meeste mensen wensen, is na een gezond leven en op hoge leeftijd, rustig in hun slaap te overlijden. Soms is de werkelijkheid echter anders. Men kan ongeneeslijk ziek worden, een hartstilstand krijgen, dement worden of in coma raken. Het laatste traject tussen leven en dood is vaak onzeker. Hoe moeten de arts en naasten handelen als een patiënt zijn of haar wil niet meer kan uiten?

De NVVE organiseert van 7 tot en met 14 februari de Week van de Euthanasie. Met de ‘Weet jij al wat je wilt’-bustoer wil de NVVE zoveel mogelijk mensen bewust maken van hun wensen. NVVE-consulenten informeren over feiten en fabels over euthanasie. Veel mensen denken dat het een recht is of dat familie hierover kan beslissen. Dat is niet zo. Euthanasie is een verzoek aan de arts, dat je op tijd moet worden aangekaart. De NVVE kan hierbij ondersteunen.

Taxatie van erfstukken en dierbare voorwerpen

Op zaterdag 14 februari houdt PCB Nieuwegein een taxatiedag van erfstukken en oude voorwerpen. Heeft u uit een nalatenschap een bijzonder erfstuk en wilt u meer over de waarde en achtergronden ervan te weten komen? Kom dan zaterdag 14 februari naar Vreeswijk om uw erfstuk te laten taxeren.

Met oog voor de emotionele waarde van uw erfstuk krijgt u die dag van 11,00 uur tot 15.00 uur de gelegenheid om uw dierbare erfstuk kosteloos te laten taxeren door Eric Branger, van de Boedelmakelaar. Branger is bekend van het SBS6 televisieprogramma ‘Wat ben je waard?’ Het InformatieCentrum van PCB Nieuwegein is gevestigd aan de Dorpsstraat 6 in Vreeswijk.

Lucasschool Galecop sluit Voorleesdagen af

De opa’s, oma’s, vaders en moeders van kinderen van basisschool Lucas Galecop hebben de Voorleesdagen afgesloten door op vrijdagmiddag te komen voorlezen in de klas. Tijdens de Nationale Voorleesdagen was er extra aandacht besteed aan het voorlezen van de jongste kinderen op de Lucasschool.

De bovenbouwleerlingen hebben in groepjes voorgelezen aan de kinderen van groep 1 tot en met 4 en ook de juffen en meesters wisselden van groep. ‘Voorlezen aan kinderen is leuk en belangrijk’, zegt locatieleider Erica Coppens, ‘het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt ze veel plezier. Zo worden kinderen enthousiaste lezers.’

Vriendinnenavond met Linde ten Broek

Altijd al met vriendinnen lekker willen klessebessen met een drankje en een lekker hapje? Nieuwe vriendinnen maken in een leuke omgeving? Dat kan weer. Het Kleur- Geur- en Smaakcentrum van Meesterkok Cees van Suylekom houdt op vrijdag 20 februari aanstaande weer een ‘Vriendinnenavond.’ Een soort van café voor vrouwen, voor jong en oud.

Speciale gast deze keer is schrijfster Linde ten Broek. Zij zal een vrolijke presentatie geven over haar boek: ‘Moeders & Dochters.’ In Moeders & dochters komen 28 vrouwen van verschillende leeftijden en culturele achtergrond aan het woord in een e-book met links naar filmpjes en audiofragmenten. Met foto’s van de vrouwen van vroeger en nu en van typische voorwerpen, muziekstukken en plekken die herinneringen oproepen. Tussen de interviews door vertelt Linde het verhaal over de band die zij had met haar moeder en waarin veel zaken onbesproken bleven.

De avond duurt van 19.00 uur tot 23.00 uur. De kosten, inclusief hapjes en een wijntje, zijn 17,50 euro p.p. U kunt gezellig bij de openhaard met andere dames praten. Ook kunt U natuurlijk met een groep vriendinnen komen. Deze avonden zijn voor vrouwen van alle leeftijden en vindt plaats in het Kleur- Geur- en Smaakcentrum aan de Marconibaan 42H in Nieuwegein. Aanmelden vooraf is gewenst. Dat kan via: info@kleurgeurensmaakcentrum.nl of bel tijdens kantooruren naar: (0)30 605 11 62.

Klabang

Drie keer per week trekken echtgenoot T. en ik bij het krieken van de dag en met variabele tegenzin op naar DeMIX, de bekende sportschool naast zwemparadijs Merwestein. De weerzin geldt ook het ultramoderne toegangspoortje dat geregeld weigert om onze vingerafdruk te herkennen, wat gemakkelijk op te vatten is als een omineus voorteken. Eenmaal binnen in het sportwalhalla werpen wij ons vol overgave op een trainingsschema dat elke drie weken wisselt om te voorkomen dat het lichaam op enig moment in zijn comfortzone komt (dit laatste heb ik niet zelf bedacht).

Wie beweert dat sporten buitengewoon gezond is, kent de cijfers niet. Bewegend Nederland sport – al dan niet in groepsverband – jaarlijks met gemak zo’n 4,4 miljoen sportblessures bij elkaar, tezamen goed voor een maatschappelijke schadepost van 1,3 miljard euro, verzuimkosten inbegrepen. Dus daar hoef je in principe niet voor te gaan sporten. Maar ga je toch sporten en raak je geblesseerd, dan bij voorkeur in een waas van een zekere heroïek.

Dat je bijvoorbeeld vlak voor tijd en met alle risico’s van dien met een rugbybal tegen de borst geklemd onwaarschijnlijk hard onderuit wordt geschoffeld en met een arm uit de kom en een gebroken pink alsnog de bal over de lijn drukt. Of dat je bijvoorbeeld aan de rekstok voor het eerst in de geschiedenis vijf vluchtelementen achter elkaar wilt laten zien en dan door een ondeugdelijk functionerend handleertje ernstig ten val komt naast de mat met een gecompliceerde polsbreuk en dat je dan toch de wedstrijd uit turnt. Zoiets.

Nee, dan ik.

Voor onze training hebben we diverse attributen nodig, die we vooraf klaarleggen. Zoals de Bosu: een halfronde bal op een harde onderkant voor de balans training, een Swiss ball waar je desgewenst voor- of achterover op kunt liggen voor het oefenen van de grote of de kleine spiergroepen, of de medicine ball in diverse gewichtsklassen. Dit even los nog van dumbells en gewichten van twee tot en met tweeëndertig kilo.

Afgelopen woensdag hoefde echtgenoot T. enkel nog de medicine ball van twee kilo te vatten en ineens schreeuwde hij ‘vang’. Volgens omstanders moet ik nog iets van ‘belachelijk’ hebben geroepen, zelf heb ik daar geen herinnering aan. In een impuls stortte ik mij op de over de grond rollende bal, struikelde daarbij over de Bosu, verloor mijn evenwicht en ging met een dubbelgeklapte enkel schlemielig tegen de vlakte, waarbij ik tot stilstand kwam tegen een ordentelijke stapel blauwe matten van weinig buigzaam materiaal. Klabang.

Nu heb ik dus een enkelblessure. En een schaafwond aan mijn knie en een echtgenoot die zich schuldig voelt. Met het vooruitzicht van een winterwandelweekend met vrienden. Ergens in een uithoek in Drenthe. Tweemaal 16 kilometer, terwijl ik zover helemaal kan lopen. En zonder dat ik kan zeggen dat ik een sportblessure heb.

SP wethouder Stekelenburg: ‘geen fraude door zorginstelling Me Care’

De gemeente Nieuwegein ontkent dat er sprake is van grootschalige fraude door zorginstelling Me Care. SP Wethouder Stekelenburg antwoordt daarmee op vragen van de CDA- en de VSP-fractie. Me Care wordt verdacht van fraude met pgb’s en andere uitkeringen. Het CDA en de VSP zijn niet blij dat zij veel informatie uit de media moeten krijgen en niet van de verantwoordelijke wethouder. Fractievoorzitter De Wild van het CDA en Ton de Mol van de VSP vinden dat de raad onvoldoende wordt geïnformeerd. De wethouder ontkent dat hij een rapport heeft gekregen over de fraude bij de zorginstelling in Nieuwegein.

De Mol van VSP: “De bewering in de media dat wij als gemeenteraad door het college niet op de hoogte zouden zijn gebracht van dit rapport ervaar ik in bestuurlijk en maatschappelijk opzicht als zeer ernstig. Ik verzoek het college alsnog om hier op korte termijn publiekelijk afstand van te nemen.” CDA en de VSP eisen meer openheid in deze zaak en nemen geen genoegen met de uitleg van de wethouder.

De eigenaar van Me Care, de 51-jarige Nieuwegeiner Marinus Koetzier heeft een lang strafblad. Is eerder veroordeeld voor fraude en bedreiging. Voor een oplichtingszaak heeft Koetzier drie jaar celstraf gekregen. Zelf zegt hij zijn leven gebeterd heeft en zijn cliënten wisten van zijn verleden. Achmea Zorgkantoor, die de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) verstrekte, wist niets van zijn verleden en ging met zijn bedrijf Me Care in zee. Inmiddels is Me Care failliet.