Finissage in KunstGein Podium

NIEUWEGEIN – In KunstGein Podium zijn nog één week de kunstwerken van Dragica Lissendorp, Ritie Toelanie en Marianne Kints-van Scharenburg te bewonderen. Daarna volgt de finissage.

Deze feestelijke afsluiting van de expositie vindt plaats op zaterdag 5 juli van 16.00 tot 17.00 uur in KunstGein Podium, in het atrium van Stadshuis Nieuwegein, Stadsplein 1. Noteer het in uw agenda!!
Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 13.00-17.00 uur

Zie ook www.kunstgein.nl/podium

Verkeer A12 omgeleid via Jutphasebrug

In juli verhoogt Rijkswaterstaat de Galecopperbrug (A12 Utrecht over het A’dam-Rijnkanaal) met bijna één meter. Zo kunnen schepen voortaan met hogere lading onder de brug door varen. Tijdens de werkzaamheden is de A12 Utrecht ’s nachts afgesloten in één rijrichting. Dit gebeurt in twee periodes: van vrijdag 4 juli tot zondag 13 juli en van zondag 20 juli tot zondag 27 juli. Gele borden leiden het verkeer dan om via de nabijgelegen Jutphasebrug in Nieuwegein.

Door de week duren de omleidingen van 23.00 uur ’s avonds tot 05.00 uur de volgende ochtend. In het weekend eindigen de afsluitingen later omdat de ochtendspits dan minder druk is. In het eerste weekend van juli start de aannemer al om 21.00 uur (op vrijdagavond 4 juli rijrichting Arnhem en op zaterdagavond 5 juli rijrichting Den Haag). De laatste afsluiting is in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 juli.

Rijkswaterstaat verwacht tijdens de nachtelijke afsluitingen in juli een extra reistijd van ongeveer 10 minuten en toegenomen verkeersdrukte op de lokale omleidingsroute, waaronder een klein deel van de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein.

Medewerkers PLUS van Loon in Fairtrade bedrijfskelding

De Stichting Fairtrade Nieuwegein is zeer positief over de nieuwe bedrijfskledinglijn van PLUS Van Loon. Vanaf heden zijn de medewerkers van PLUS Van Loon gekleed in t-shirts met het Max Havelaar keurmerk. Dat wil zeggen dat deze shirts fairtrade geproduceerd en gecertificeerd zijn en de producenten hiervoor een eerlijke prijs krijgen.

Niet alleen de werkers op de katoenakkers, maar ook de werkers in de kledingfabrieken krijgen een eerlijk loon en hebben recht op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

De shirts zijn aangeschaft bij H3Pmotives, het bedrijf van Hein Voss in IJsselstein, dat bovendien alleen maar 100% biologische katoen gebruikt voor zijn kleding (zie: www.re-5.nl). Door de aanschaf van deze mooie 100% eerlijke shirts werkt PLUS Van Loon mee aan een positieve bijdrage ter de bestrijding van armoede.

‘Wie rijdt daar motor in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Bert Goudriaan.

Arend Bloemink: ‘Bert Goudriaan, Portret van de Week, motorrijder in hart en nieren, opent op mijn aanbellen de deur met een vriendelijke, observerende blik. Zoals gewoonlijk, vraag ik het Portret ook nu weer waar we de foto’s zullen gaan maken. Bert aarzelt enige tellen. Richt zich dan tot zijn echtgenote en vraagt haar of zij het een aardig idee vindt om de foto’s bij de coniferen te gaan maken. Tja, de vraag lijkt haar enigszins te overvallen en zij antwoord dan ook met ‘ja hoor eens, het is jóuw feestje…’

‘En dus stappen we de voordeur weer uit en positioneren we ons bij de manshoge coniferenhaag. Ik vraag. Bert reageert en vertelt over motoren, over motorreizen, over de Motorclub Nieuwegein (neenee, dat heeft niets met de Hells Angels of zo van doen!) waarvan Bert secretaris is, over de ongelukkige val in de douche waardoor zijn arm nu oranje is ingegipst, over de motorreizen naar en door Nepal, over…’

Ach, klik op het cameraatje hieronder en maak via de foto’s en zijn antwoorden nader kennis met Bert Goudriaan, secretaris van Motorclub Nieuwegein!

‘t Schoffeltje voor bewoners Graaf Dudosingel 17

Op zondag 29 juni jl organiseerde Stichting Wijknetwerk Fokkesteeg haar jaarlijkse evenement. En net als twee jaar geleden is de traditionele ‘Lunch op het Plein’ binnen gevierd door de dreiging van regen. Maar gelukkig kon het springkussen tóch opgezet worden toen de lunch begon.

Het was een gezellige drukte, iedereen genoot van de lekkere lunch en de kinderen werden vermaakt door de ballonnenclown, konden zich uitleven op het springkussen en als afsluiting meedoen aan de jaarlijkse ballonnenwedstrijd.

Dit jaar zijn er twaalf tuinen uit de inzendingen gekozen en genomineerd om ‘t Schoffelte te winnen voor best onderhouden voortuin van de wijk Fokkesteeg. De eerste prijs ’t Schoffeltje 2014 werd uitgereikt door wijkwethouder Hans Adriani aan de bewoners van de Graaf Dudosingel 17 (zie foto). De prijs was het hartvormige handschoffeltje, de winnende tuinfoto op canvas en een tuinwaardebon van 50 euro. De tweede prijs ging naar de bewoners van Gravin Adelheidlaan 8 en de derde prijs ging naar de bewoners van de Hoorneschans 106. Zij ontvingen hun tuinfoto op canvas en een tuinwaardebon van 20 euro.

Nieuwegein doet mee met RUD Utrecht

Nieuwegein is een van de elf gemeenten in de Provincie Utrecht die met ingang van 1 juli een Regionale Uitvoeringsdienst (RUD Utrecht) krijgt. Het RUD Utrecht moet de kans op grote branden of milieurampen verkleinen. Samen met de provincie nemen ook deel: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Soest, Utrecht en Woudenberg.

De elf gemeenten en de provincie Utrecht willen er gezamenlijk alles aan doen om een milieuramp of een brand, vergelijkbaar zoals in Volendam of met die in Moerdijk, te voorkomen. 

De nieuwe organisatie verstrekt voor de provincie en de aangesloten gemeenten omgevingsvergunningen en ziet erop toe dat bedrijven voldoen aan actuele wet- en regelgeving. De nieuwe dienst staat onder leiding van directeur Saskia Borgers.

Door niet alleen het verlenen van vergunningen maar ook het toezicht en de handhaving vanuit één organisatie in plaats van verschillende gemeenten te organiseren, worden de lijnen korter en kennis gebundeld. Dat moet de daadkracht vergroten.

Fotografiecursisten exposeren

Op zaterdag 5 juli opent Martijn Stekelenburg, wethouder Cultuur van de gemeente Nieuwegein, de fototentoon- stelling ‘Uit DE KOM’ in de galerie van Kunstenaars Centrum Nieuwegein (KCN).

De expositie toont werk van een vijftal gevorderde fotografiecursisten die les hebben van Johanne Boot in het kunstencentrum van DE KOM. De diversiteit in het werk van de fotografen is verrassend om te zien. De cursisten exposeren ieder rond een eigen thema: Marijke van Overbeek: ‘Gespiegelde Stad’, Kees van Eijden: ‘Onder de Brug’, Victoria Hoogenveen: Jutphase fotofragmenten, Jacqueline Sluis: ‘Beautiful People, portretten in zwart/wit’ en Jan Willem Verwaaijen: ‘Kwetsbaar’.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de expositie te bekijken op zaterdag 5 juli, zondag 6 juli, zaterdag 12 juli en zondag 13 juli van 14.00 tot 17.00 uur in de galerie van Kunstenaars Centrum Nieuwegein aan de Kerkstraat 38. De toegang is gratis.

Oranjezomer in Cityplaza!

Test op zaterdag 5 juli in Cityplaza of je op de hoogte van de zomertrends van 2014! Op het Marktplein staan 2 etalagepoppen en kledingrekken met kleding van Jeans Centre. Ga de strijd aan met je moeder, vriendin of dochter en kleed de pop volgens de laatste zomermode. Win jij deze fashionstrijd, dan win je een fashion cheque van Jeans Centre Cityplaza!

Als afsluiter van de Oranjezomer in Cityplaza is er nog twee dagen volop plezier voor de kinderen! Op 5 en 6 juli kunnen de kinderen geschminkt worden. Ook is er een springkussen en een draaimolen! Voor de iets oudere kids is er een geweldige uitdaging: rodeo rijden op een kameel! Daarnaast is er een zomer make-over buffet! Alle kinderen komen langs het buffet met plaktattoos en grimeurs en ze krijgen ook een ballonnenbeest mee. En dan jezelf vereeuwigen op de foto!

Op 6 juli worden er zomerse attenties met een unieke code uitgedeeld. Met deze code maak jij om 13.00, 14.00 en 15.00 uur op Laag Raadstede kans op zomerse prijzen! Ook wordt de opening van Jamin op de Markt feestelijk gevierd met de Funky Lolly Show!

Winkelcentrum Galecop onderscheiden

Winkelcentrum Galecop ontving vorige week de eerste ster voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Winkelcentra ontvangen een ster wanner ze voldoen aan criteria die zijn opgesteld door het Nationaal Platform. De veiligheid van het winkel- centrum is vergroot door de invoering van een burenbelsysteem, brandveiligheids- maatregelen, agressietraining voor perso- neelsleden, extra verlichting en maatregelen om te voorkomen dat winkelwagentjes worden meegenomen. De ster is uitgereikt als gevolg van de samenwerking tussen politie, brandweer, de winkeliersvereniging Galecop, de eigenaar van het winkelcentrum en de gemeente. In totaal zijn er vijf sterren te verdienen.

Burgemeester Frans Backhuijs ontving de ster uit handen van Michel Huberts , bedrijfsleider van de EM-TE supermarkt, tevens voorzitter van het KVO-overleg. De deelnemende partijen tekenden tevens een convenant dat de onderlinge samenwerking bekrachtigd.

Brandje in motorkap oldtimer

Donderdagmiddag 26 juni j.l. kwam er bij de brandweer van Nieuwegein een melding binnen van een autobrand aan de Frederik van Eedenhove in de wijk Galecop. Er bleek rook onder de motorkap van een geparkeerde oldtimer te komen.

Voordat de brandweer ter plaatse kwam, heeft de eigenaar met een kleine brandblusser het brandje onder de motorkap kunnen blussen. De brandweer heeft een laatste check gedaan, maar hoefde verder niet in actie te komen. Vermoedelijk is een technisch mankement de oorzaak geweest van de brand.