‘Wie geeft daar les in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ingrid de Bruin.

Arend Bloemink: ‘Leren. De één vindt het heerlijk om met de neus in de boeken te zitten. De ander leert liever al doende, met de handen. Of toch ook met het hoofd. En weer een ander vindt het allemaal maar niets, dat geleer. Maar ja, leren, uit boeken, dat hoort er nou eenmaal bij en dat begint al op de basisschool. Ingrid, de hoofdpersoon van dit Portret Van De Week helpt leren. Helpt snèl leren. En wie wil er nu níet snel leren. Even met je neus in de boeken en dan weer lekker naar buiten. Of chillen. Of ‘playstationnen’. Of chatten, facebooken, tweeten (ook wel twitteren genoemd). Of spórten!’

‘Snel leren. Meteen na de herfstvakantie gaat Nieuwegeinse Ingrid de Bruin middelbare scholieren een methode aanleren om snèl te kunnen leren. Mooi hè?! Snel lezen, snel leren, snel klaar en dan ook nog alles in ‘t koppie hebben. Kán dat? Volgens Ingrid wel. Misschien ook een mooie tool voor politici? Lekker alle gewenste kennis paraat hebben. Was ik middelbaar scholier, was ik politicus, ik wist het wel…’

Klik op het cameraatje hieronder en maak via de foto’s en de antwoorden van Ingrid op de vijf altijd dezelfde vragen nader kennis met haar en haar lees/leertechnieken.

Antonius stijgt in Top100 naar 20ste plek

Afgelopen zaterdag publiceerde het AD weer zijn Ziekenhuis Top 100. Het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein staat op de 20ste plaats. Het AD in zijn commentaar: “Op alle vlakken vooruitgang na tien jaar meten. Betere zorg loont.” Vorg jaar stond het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein op de 38ste plaats. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is het beste ziekenhuis van het land. Het staat op de eerste plaats. Presteert dus op veel gebieden bovengemiddeld goed, zoals ingrepen bij hart- en vaataandoeningen en kankeroperaties.

“In het algemeen is de ziekenhuiszorg in het afgelopen jaar opnieuw verbeterd,” concludeert de krant. Complexe operaties worden vaker door ervaren medische teams uitgevoerd en patiënten hoefden minder vaak een tweede keer onder het mes vanwege een complicatie. Volgens minister Schippers van Volksgezondheid heeft het AD in die 10 jaar van de Ziekenhuis Top 100 bijgedragen aan betere zorg. Schippers: “Het was pionieren en in het begin was er veel kritiek, maar het jarenlange onderzoek heeft echt effect. Het zet ziekenhuizen aan tot verbeteringen en veranderingen.”

Piraten, tijger en bruidspaar in Zuilenstein

De leerlingen van de Koningin Beatrixschool, locatie Zuilenstein, hebben samen met hun ouders vrijdag 27 september meegedaan aan een vossenjacht. Zo’n 350 deelnemers zochten in de wijk Zuilenstein naar alle vossen. De verklede leerkrachten hadden zich op verschillende plekken in de wijk verstopt. Zo was er onder meer een bruidspaar, een tijger, een non, een visser, een brandweerman, Laurel en Hardy en twee piraten. De leerlingen konden met een kaart stempels verzamelen. Na afloop stond op het schoolplein koffie en thee klaar voor de ouders en natuurlijk een lekker ijsje voor de kinderen.

Priscilla uit groep 6 vond meester Piet het leukst verkleed. ‘Hij was als non verkleed en hij zag er het grappigst uit’’, aldus Priscilla. Lindy uit groep 2 vond juf Margaritha als cowboy het leukst. Op de vraag waarom, antwoordt Lindy: ‘’Omdat het mijn juf is.’

Evaluatie stroomstoring Nieuwegein

Naar aanleiding van de stroomstoring op 21 en 22 juni 2012 in de gemeente Nieuwegein heeft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) het verloop van de hulpverlening geëvalueerd.

De belangrijkste conclusie van de evaluatie is dat vanuit de meldkamer de opschaling niet volgens de geldende procedure is gegaan. Hierdoor zijn processen niet of laat op gang gekomen.

Al tijdens het onderzoek is gestart met het opstellen van een draaiboek stroomstoring waarin geanticipeerd wordt op een mogelijke langdurige stroomuitval, met als doel om in toekomst beter en adequater op te kunnen treden. Het draaiboek zal onder de aandacht worden gebracht van de meldkamer en de operationele organisatie. Ook zal het scenario uitval stroomvoorziening meegenomen worden in het opleidings- en oefenprogramma.

Circusworkshop voor kinderen van jonge mantelzorgers

Woensdag 23 oktober 2013, van 14.30 – 16.30/17.00 uur wordt er een Circusworkshop georganiseerd voor alle kinderen uit Nieuwegein tussen de 4 en 12 jaar die een broertje of zusje hebben die extra zorg of aandacht nodig heeft of waarvan een van de ouders langdurig (lichamelijk of geestelijk) ziek is. Zogenaamde ‘jonge mantelzorgers’.

Kinderen krijgen eerst uitleg over circustechnieken zoals ballopen, koorddansen, eenwielfietsen, jongleren, goochelen, clownerie en acrobatiek. Na een pauze kiezen kinderen wat ze het leukste vinden en maken daarmee een kleine act. Het laatste half uur (van 16.30 – 17.00 uur) is er een voorstelling voor de papa’s, mama’s, broers, zussen, opa’s & oma’s die de kinderen komen halen. Er worden zoveel verschillende circustechnieken aangeboden worden dat er altijd wel iets is dat een kind ligt.

De middag wordt begeleid door Samuel Stranders en Maike den Blanken. Samuel Stranders is docent circustechniek van circus Sambal. Maike den Blanken is werkzaam als projectleider Jonge Mantelzorgers bij het Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein van VitrasCMD. Kinderen die mee willen doen kunnen zich voor 15 oktober inschrijven door te bellen of te mailen naar Maike den Blanken, 06 – 20 70 10 67, m.denblanken@vitrascmd.nl

Meedenken over gebiedsontwikkeling

Suggesties, ideeën, problemen, oplossingen en mogelijkheden gingen over de tafel tijdens de meedenkavond over de gebiedsontwikkeling Rijnhuizen, Parkhout en Zandveld dat in de maak is. Dit was de eerste bijeenkomst na het groene licht van de raad in mei 2013 voor verder onderzoek. Na een toelichting op dit besluit en de randvoorwaarden voor de verdere uitwerking van het project gingen de bezoekers met een kaart en luchtfoto aan de slag in groepjes.

Gespreksleiders van de groepjes waren de projectgroepleden (de ambtenaren van de gemeente die aan dit project werken). Aandachtspunten en ervaringen uit de praktijk vergrootte het inzicht van de projectgroepleden. Deze kennis zullen zij meenemen bij hun werk, bijvoorbeeld het uitvoeren van de benodigde onderzoeken. De projectgroepleden luisterden, vroegen door en vatten samen wat er gezegd werd door omwonenden van het gebied. Wethouders Renée Blom en Hans Adriani waren onder de indruk van de denkkracht en spraken het vertrouwen uit dat de eerste stap naar een nog mooier plan was gezet.

Kritische kanttekeningen waren er ook op deze avond. Een aantal bewoners vraagt de gemeente in de planvorming andere alternatieven voor woningbouw te betrekken. De gemeente wil dit niet doen. Dit past niet binnen het besluit van de raad, en biedt, naar de mening van de projectmanager van de gemeente, ook geen oplossing voor de problemen die de bewoners aandragen.

Alle opmerkingen worden door de projectgroep verwerkt en onderzocht in hoeverre ze meegenomen kunnen worden in het plan gezien de randvoorwaarden. Op een volgende avond bespreekt de projectgroep de resultaten van hun werk met de bewoners.

Nieuwegein zit met tunnel in zijn maag

De gemeente Nieuwegein zit met een tunneltje in de wijk Doorslag in zijn maag. Burgemeester Frans Backhuijs wil de tunnel voorgoed sluiten, omdat het een ‘hotspot’ is voor allerlei overlast van hangjongeren in de wijk. Een merendeel van de gemeenteraad heeft daar principiële bezwaren tegen en besloot dat de tunnel open moet blijven.

De raad vindt dat niet de tunnel, maar de overlast het probleem is. Dat zou moeten worden aangepakt, maar daar heeft diezelfde raad geen geld voor over. Nu dreigen de buurtbewoners de dupe te worden, stelt de lokale PvdA-fractie maandagochtend.

De wijk Doorslag kampt al zeker 10 jaar met ernstige overlast van hangjongeren. Vorig jaar pestten jongeren een echtpaar weg door onder meer een zware vuurwerkbom in hun tuin te laten ploffen. In de wijk gold een tijd een samenscholingsverbod.

Ruim een jaar geleden is het omstreden tunneltje tijdelijk gesloten, omdat daar drugs werden verhandeld en er volgens wijkbewoners loverboypraktijken plaatshadden. Ook was er veel geluidsoverlast. Door de tunnel te sluiten, is het in de wijk rustiger geworden volgens de gemeente.

Voor het opknappen van de tunnel, het ophangen van camera’s en andere maatregelen tegen overlast is volgens de PvdA ongeveer 130.000 euro nodig. De fractie wil dat de burgemeester de tunnel gewoon definitief sluit.

Sportspeelveld

Donderdag 3 oktober is er een informatiebijeenkomst over een Krajicek Playground of Cruyff Court in de wijk Jutphaas Wijkersloot. De bijeenkomst wordt gehouden in buurthuis Kerkveld en begint om 19:00 uur. Centraal staat de vraag hoe zo’n sportspeelveld er uit kan zien, wat de jongeren van de wijk er graag zouden doen en of er bewoners zijn die willen helpen om zo’n sportspeelveld tot een succes te maken.

Krajicek Playgrounds zijn openbare sportpleintjes waar de Richard Krajicek Foundation haar naam aan verbindt. Elke playground heeft een eigen inrichting en afmeting. Dat komt omdat de buurtbewoners mede bepalen hoe de playground ingericht wordt. Een Cruyff Court is een modern trapveldje met mogelijkheden voor verschillende sporten. Kenmerkend voor beide sportspeelveldjes is dat er begeleidende activiteiten georganiseerd worden en jongeren opgeleid worden tot sport en spelcoach.

Tijdens de informatiebijeenkomst is er iemand van de Krajicekfoundation aanwezig om meer te vertellen over de playgrounds en wat er nodig is om het tot een succes te maken. Ook is er informatie te krijgen over de Cruyff Courts. Vanuit de gemeente zijn medewerkers aanwezig om toe te lichten wat het proces is dat doorlopen moet worden om een sportspeelveld te realiseren in de wijk. Zoals o.a. de keuze van de locatie, de inrichting van het sportveldje, de begeleiding en de benodigde vergunningen.

CDA: ’52 koopzondagen? Onwenselijk!’

Op woensdag 25 september vond in de raadsvergadering de discussie plaats over het uitbreiden van het aantal koopzondagen in Nieuwegein. Een aantal weken voor de raadsvergadering opende het CDA het lokale debat met de vraag ’52 koopzondagen: onmisbaar of onwenselijk’.

Een raadsmeerderheid (15 voor, 16 tegen) gaf woensdag 25 september het antwoord ‘onwenselijk’ en riep de liberalisering van winkeltijden een halt toe. Hier in de weblog van het CDA op De Digitale Stad Nieuwegein leest u het raadsbetoog van CDA-Raadslid Roelof de Wild.

TTVN wint ruim van SHOT uit Wageningen

In de thuiswedstrijd tegen SHOT 3 heeft Tafeltennisvereniging Nieuwegein (TTVN) knap gewonnen. Met een 9-1 werden de Wageningenaren naar huis gestuurd. Jan Willem Jansen begon met een 5-games overwinning, gevold door een winst in 3 games van John Jansen en een 4 games nederlaag van Danny Hendriks. Met 14-12, 11-7 en 11-7 winnen Jan Willen en John het dubbelspel. In de overige 6 enkelspelen gaven de TTVN-ers geen set meer uit handen en wonnen zo met 9-1, waarmee zij zich na 3 wedstrijden bij de top van de 1e klasse, groep C plaatsten.

In de landelijke B-klasse, poule B versloeg het 1e jeugdteam van TTVN thuis Kluis 2 uit Geleen in een spannend duel met 6-4. De TTVN-ers namen met winst in het dubbelspel een 3-1 voorsprong. Nimrod Rakké verstevigde de voorsprong (4-1), maar achtereenvolgens zagen deborah Jekel, Oscar delissen en Nimrod Rakké hun enkelspelee verloren gaan, waardoor de stand weer op gelijke hoogte kwam ( 4-4). Oscar Delissen zorgde in een grandioze partij voor 5-4 en Deborah Jekel haalde in de slotpartij de overwinning voor TTVN binnen.

Het landelijk C-team zag de thuiswedstrijd tegen TSB uit Beuningen met 2-8 verloren gaan. Martijn de Waal won twee enkelspelen, maar zowel Sharon van Zelderen als Natalia Bednarczyk moesten drie nederlagen accepteren en ook het dubbelspelen ging voor het Nieuwegeinse team verloren.