PenAlty

De grootste sportbond van Nederland, de KNVB, heeft maar liefst 1.2 miljoen leden. Die voetballers zijn verspreid over 3300 voetbalverenigingen, 135 daarvan spelen in de provincie Utrecht, drie in Nieuwegein.

Voor de Digitale Stad Nieuwegein schrijft Hein Nieuwoord wekelijks in strakke PenAlty’s, een seizoen lang, wat er voor opmerkelijks binnen en langs de lijnen gebeurt vanuit de D1 jongens van Geinoord, vaak herkenbaar voor de andere 1.199.985 miljoen leden van de KNVB. Deze week ‘Het goede doel.’

Hein: ‘Voetbal en een goed doel, da’s een logisch één-tweetje. Je hoort het Johan Cruyff zo zeggen. Voor de meeste spelers is het vanzelfsprekend dat ze wekelijks kunnen proberen om te scoren. Maar voor kinderen met kanker is dat niet zo. Daarom steunt Geinoord D1 vanaf nu de bekende en betrouwbare organisatie KIKA. En hoopt daarin een bijzondere voortrekkersrol te spelen.’ Klik hier om naar de column PenAlty te gaan.

Goed doel

Voetbal en een goed doel, da’s een logisch één-tweetje. Je hoort het Johan Cruyff zo zeggen. Voor de meeste spelers is het vanzelfsprekend dat ze wekelijks kunnen proberen om te scoren. Maar voor kinderen met kanker is dat niet zo. Daarom steunt Geinoord D1 vanaf nu de bekende en betrouwbare organisatie KIKA. En hoopt daarin een bijzondere voortrekkersrol te spelen.

Een eerste stap is het dragen van een aanvoerdersband met het logo van KIKA. Sport Creations, het bedrijf waar de band besteld is door Geinoord D1, vindt dit zo’n goed idee dat het tien euro vraagt voor de banden aan andere (Geinoord) teams en de helft daarvan doneert aan KIKA. Tien euro. Dat is zo’n euro per speler/ouder. En daar krijg je niet één, maar twee banden voor. En help je dus vooral ernstig zieke kinderen mee.

KIKA vindt het een prima plan. Ook de D1 hoopt op navolging. Binnen de eigen club is die er al, andere teams bestellen de band vanaf deze week nu ook.
Geinoord D1 daagt bij deze Vreeswijk en JSV uit. Niet meer alleen op het veld. Ieder voetbalteam in Nieuwegein met een KIKA aanvoerdersband. Om te beginnen. Dat zou pas scoren zijn voor een goed doel.

Hanggroep ouderen

  • Rapport van de politie Nieuwegein d.d. 29 augustus 2013
  • Status rapport: Geheim
  • Opsteller rapport: Codenaam AS0 5

    Begin januari 2013 heeft de politie Nieuwegein een anonieme tip ontvangen inzake een niet-frequente, maar daarom niet minder riskante samenscholing van een groep ouderen, die vermoedelijk allen woonachtig zijn in Nieuwegein. De hanggroep ouderen zijn door de tipgever meerdere malen aangetroffen op en rond het trottoir van het Nieuwegein Business Center. Opmerkelijk is, dat zij zich bedienen van verschillende transportmiddelen (fiets, auto, bus).

    Vanwege de lokale veiligheidsrisico’s en de mogelijkheid, dat de hanggroep ouderen zich mettertijd – mede onder druk van de alsmaar dalende pensioenen – ontwikkelen tot een overlast veroorzakende ouderenbende, heeft de hoofdinspecteur van politie al in februari 2013 besloten een zogenaamd IS-TWAT onderzoek in te stellen. Hiervoor is ook een zogenaamde undercover ‘oudere’ ingezet, die onder de codenaam ASO 5 mede heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit rapport.

    Uit het onderzoek is tot nog toe het volgende gebleken. Het gaat om een harde kern van 21 hanggroep ouderen, onder wie 11 mannen en 10 vrouwen. De groep komt eenmaal in de drie weken bijeen in wisselende (!) samenstelling en houdt zich niet alleen op rond het NBC, maar onttrekt zich ook regelmatig aan de waarneming van derden door bijeen te komen in ‘hun’ club honk achter op het terrein van Green Village.

    Zeker is dat minstens één oudere beschikt over een wapen, dat momenteel zogenaamd in gebruik is als jachtgeweer. Deze oudere schijnt ook medeverantwoordelijk te zijn voor de vogelverschrikkers, die onlangs in grote getale zijn aangetroffen aan de Nedereindseweg.

    Verder is er overtuigend bewijs, dat de meeste ouderen regelmatig uitwijken naar het buitenland, onder meer naar dubieuze bestemmingen als Dubai, Costa Rica en Tenerife. Een van de hanggroep ouderen blijkt al ruim anderhalf decennium tweemaal per jaar naar Tenerife te reizen, een frequentie die zeker in combinatie met de klaarblijkelijk hartelijke connecties met eigenaren van boulevard restaurants, nogal verdacht overkomt.

    Toen zich op 29 augustus rond 11.15 uur opnieuw hanggroep ouderen verzamelden in de nabijheid van het NBC heeft een elite eenheid van de politie opdracht gekregen om de groep onopvallend te volgen conform procedure S2$K (mooie zwarte neger in BMW met aktetas).

    De tien ouderen bleken allemaal gebruik te maken van een fiets (waaronder vier met elektrische trapondersteuning en één met een opvallend krat voorop).
    Een lange slanke kort gebroekte man deelde een papier uit, waarop wij pas tijdens de lunch behendig beslag wisten te leggen (het bleek te gaan om een routebeschrijving).

    De groep verplaatste zich in zuidoostelijke richting om al na ruim een half uur zonder duidelijke opgaaf van redenen rechtsomkeert te maken. Mogelijk is hier sprake van het opzettelijk uitzetten van een dwaalspoor. Inmiddels is ter plekke een bodemonderzoek gestart. De groep arriveerde iets over half een bij Restaurant Vroeg, alwaar twee hanggroep ouderen reeds klaar stonden met een vluchtauto.

    Tijdens de lunch werd bovendien duidelijk dat enkele hanggroep ouderen de komende maand afwisselend en zogenaamd los van elkaar de eilanden Corsica en Sardinië zullen bezoeken. Een van de ouderen – die tevens banden heeft met de Gemeente Nieuwegein (!) – liet zich ontvallen, dat zij en haar man enkel met handbagage zullen reizen, om zich zodoende op het vliegveld snel uit de voeten te kunnen maken.

    Intussen is uit nader onderzoek ook gebleken dat één hanggroep oudere zich al drie maanden in het gezelschap van een man (vermoedelijk de echtgenoot) buiten de territoriale wateren van Nederland bevindt, terwijl een andere hanggroep oudere recent een Rottweiler pup heeft aangeschaft voor haar kleinzoon (!?).

    Na de luidruchtige lunch is op instigatie van ‘De Ridder’ (mogelijk een van de informele leiders van het hanggroep collectief) opzettelijk afgeweken van de vooraf afgesproken route, hetgeen ons sterkt in de veronderstelling dat we hier mogelijk te maken hebben met een criminele organisatie. Vooralsnog zullen wij het onderzoek ‘undercover’ voortzetten.

  • We zijn weer thuis!

    Wat een overgang. Het weer was weliswaar, bij wijze van uitzondering, op de dag van terugkeer van vakantie hetzelfde als wat we net hadden achtergelaten (een bijna-record voor Nederland met ruim 36 graden), maar de overgang was er niet minder om. Daar zagen we oude rokende vrachtwagens als openbaar vervoer: 30 man via het laddertje in de laadbak en weer verdergaan. Daar zijn paardenwagens op snelwegen omdat bijna niemand benzine (of een auto) kan betalen. Daar is gps navigatie nog verboden en internet goeddeels onbekend. Daar is de snelweg benutten nog een avontuur: slingerend over de drie rijbanen alle gaten en kuilen ontwijken. Daar verdient een leraar zo weinig dat hij in de zomervakantie toeristen moeten rondrijden om rond te kunnen komen. Maar ook daar schijnt altijd de zon, zijn stranden zo wit als in de reclame aan een zee, zo azuurblauw als in de reclame, is de rum goedkoper dan cola en is criminaliteit zo goed als onbekend.

    En ondanks alles opgewekte, positieve mensen, die er met elkaar wat van proberen te maken. Op Cuba zijn mensen tevreden met goed gratis onderwijs en prima gratis zorg en bestaat een verfijnd stelsel van onderlinge hulp, dienstverlening en ruilhandel.

    Misschien moet staatssecretaris Martin van Rijn er eens een kijkje nemen?
    Dobberend in de Caraïbische zee, zonder kranten, zonder internet en met onverstaanbare TV was er alle tijd voor enige gezonde zelfreflectie en -in het besef dat in het verre Nieuwegein, ondanks afwezigheid van vrijwel de volledige, oh zo belangrijke Gemeenteraad alles gewoon doordraaide- wat gezonde zelfrelativering.

    Maar we zijn er dus weer. Met opgeladen accu en al. Klaar voor het laatste jaar van raad en college tot aan de volgende verkiezingen. En u gaat ons weer tegenkomen. Bij de drakenbootraces in Jutphaas, de jaarmarkt in Vreeswijk, met keukentafel en al in winkelcentra, huis aan huis met het eerlijke verhaal, op inspraakavonden, bij Duikeendtunnel-inspecties en in wijkplatforms. En af en toe ook in het Stadshuis. En overal doen we ons best voor een sociaal en aantrekkelijk Nieuwegein, ook dit nieuwe politieke seizoen weer.

    ‘Plussen en minnen met raadslid Herman Troost’

    Iedere week zet raadslid Herman Troost zijn ‘Plussen en Minnen’ op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week is iedereen weer terug van vakantie, dus tijd om de draad weer op te pakken.

    Herman Troost: ‘“Joepie Joepie is gekomen heeft een meisje weggehaald” klinkt het in de gemeentelijke parkeergarage onder het stadhuis. Ha we zijn weer in Nieuwegein terug na een prettige vakantie. En in die garage klinkt weer het riedeltje van oude wijsjes, stratenmakers geluid, vreemd gefluit enz., bedoeld om hangjongeren weg te houden. Nu dat lukt voortreffelijk. Dat zouden ze in de fietstunnels van Nieuwegein ook moeten doen. Want in sommige tunnels is het later in de avond niet erg pluis, met dealers en rokende en drinkende jeugd die het gebruiken van de betreffende tunnels door andere inwoners op de late avond een ongewis avontuur maken.’

    ‘In de Doorslag hebben we een dergelijke tunnel voor voetgangers. Dat was een prachtige uitwijkplaats voor dealen, blowen, alcoholmisbruik, seks, geschreeuw, bromfietslawaai en alles wat een klein deel van onze jeugd in de avond meent te moeten uitvoeren.’ Klik hier om naar de rubriek ‘Plussen en Minnen’ te gaan van raadslid Herman Troost.

    Plussen en minnen 34

    “Joepie Joepie is gekomen heeft een meisje weggehaald” klinkt het in de gemeentelijke parkeergarage onder het stadhuis. Ha we zijn weer in Nieuwegein terug na een prettige vakantie. En in die garage klinkt weer het riedeltje van oude wijsjes, stratenmakers geluid, vreemd gefluit enz., bedoeld om hangjongeren weg te houden. Nu dat lukt voortreffelijk. Dat zouden ze in de fietstunnels van Nieuwegein ook moeten doen. Want in sommige tunnels is het later in de avond niet erg pluis, met dealers en rokende en drinkende jeugd die het gebruiken van de betreffende tunnels door andere inwoners op de late avond een ongewis avontuur maken.

    In de Doorslag hebben we een dergelijke tunnel voor voetgangers. Dat was een prachtige uitwijkplaats voor dealen, blowen, alcoholmisbruik, seks, geschreeuw, bromfietslawaai en alles wat een klein deel van onze jeugd in de avond meent te moeten uitvoeren. U weet het parkje in de Doorslag heeft in de laatste jaren telkens in de krant gestaan als een verzamelplaats van allerlei ongeregeld volk. Overigens was er al van alles geprobeerd om in die wijk de jeugd in het kleine parkje een eigen plekje te geven. Dat mislukte vooral ook omdat deze goedbedoelde activiteiten andere groepen jeugd van buiten de stad aantrokken.

    Uiteindelijk werd besloten om dat tunneltje af te sluiten. Dat was op zich al een unicum. Want om onze overheden zo ver te krijgen dat ze inderdaad reageren op klachten van omwonenden is vaak Jobs geduld en Salomo’s wijsheid noodzakelijk. Echter de bewijzen lagen zodanig voor het oprapen dat het haast niet anders kon.

    Nu was die sluiting voorlopig en van tijdelijke aard. Het resultaat was echter positief en dus werd een voostel gedaan het tunneltje dat verder objectief gezien niet veel nut had, definitief te sluiten. Er waren namelijk genoeg alternatieven en een paar minuten langer lopen in onze stad die enorm lijdt onder obesitas is toch eigenlijk een goed plan.

    Nu dan had u niet gerekend met de intelligentie van onze grootste coalitiepartij. Met fraaie politieke prietpraat werd een amendement voorbereid waar dapper werd uitgelegd dat we ons toch niet laten regeren door wat hangjongeren en dat die tunnel weer open moest en weer opgeknapt moest worden. Dat bevorderde dan de veiligheid van de jeugd die niet over de tramovergang naar school moest maar weer veilig van het tunneltje gebruik kon maken. En natuurlijk dat maakte de toegang tot het park voor hondenbezitters ook weer gemakkelijker. (Daar zal wel een VVD stemmende hondenbezitter tussen zitten.)

    Nu is dat allemaal van de zotte en een normaal mens weet natuurlijk dat die hangjeugd zo weer zo terug is in dat schone heropende en goed verlichte tunneltje. Toch kan daar best over gediscussieerd worden mits de benodigde toezichthouders en politie maar paraat staan. De VVD heeft ons al kabinetten lang beloofd dat er meer blauw op straat komt. Nu is er veel gebeurd, maar extra blauw en dan in de avond, is nog steeds een utopie. Dus voordat we veel geld uit gaan geven aan een opknapbeurt en wat dies meer zij, laten we in deze tijden van zuinig zijn en op de kleintjes passen, maar gewoon die tunnel dicht gooien en nooit meer open doen. En dat extra loopje is gewoon heel gezond voor iedereen. Of moet je van de politiek zijn om dat niet te willen begrijpen?

    Nieuwegeiners schitteren in The Voice

    Ruim 2,2 miljoen tv-kijkers zagen vrijdagavond opvallend veel talent uit de provincie Utrecht langskomen bij de start van het vierde seizoen van The Voice of Holland op RTL4.

    Darren van der Lek en Mitchell Brunings uit Nieuwegein kregen alle stoelen om en overtuigde de vier juryleden. De twee zangers zijn door naar de volgende ronde en strijden om een platencontract.

    ‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

    Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

    Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Deze keer een wat minder kleurige vlinder, daar zijn er wat meer van, de ‘satijnstipspanner’

    Udo: ‘Spanners zijn een groep van tientallen soorten vlinders die doorgaans weinig opvallen. Ze zijn gemiddeld iets kleiner dan een klein koolwitje en hebben op een lichtere ondergrond doorgaans een golfpatroontje op de vleugels. Ze fladderen veelal onder het struweel en rusten op de onderkant van een blad, dus je ziet ze niet zo vaak. Dit vlindertje heet de satijnstipspanner, met vleugels als satijn. Om het toch nog wat spannend te maken: waar is die stip?’

    Roma stelen in de C1000, de beelden

    De politie zoekt getuigen van een zakkenrollerij in de wijk Batau zuid. Zaterdag 2 februari 2013 doet een vrouw boodschappen in de C1000 aan de Walnootgaarde in Nieuwegein. Haar portemonnee wordt uit haar boodschappentrolley gestolen door de twee vrouwen die overigens een kind bij hun hadden. De politie zoekt deze nog onbekende dievegges. Klik op het videocameraatje hieronder voor de beelden. Weet u wie de dievegges zijn, bel dan met de politie op: 0800-6070 of 0800-7000.

    Verdachte 1 is een vrouw van mogelijk Roma afkomst, 44-55 jaar, donker haar in een knot, donkere jas met een lange lichte rok en een wit/zwart gevlekte schoudertas. De tweede verdachte vrouw was jonger en ook mogelijk van Roma afkomst, 20-30 jaar, donker haar in knot een korte donkere jas, kort grijs rokje en een lange blauwe sjaal.

    Nieuwegein viert 20 jarig bestaan Milieu Educatie Centrum

    Het Milieu Educatie Centrum viert op 3 september 2013 vanaf 16.00 uur haar 20-jarig jubileum. Ook BuitenWijs viert feest! Dankzij de samenwerking tussen de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Lopik is een geheel nieuw aanbod voor alle basisscholen in die vier gemeenten gerealiseerd. Wethouder Hans Reusch, Ellen Leussink van Agentschap NL en Erna Bod van Eduniek/CED-groep geven hun visie op het belang van BuitenWijs. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De feestelijke bijeenkomst wordt gehouden in het Milieu Educatie Centrum in het Natuurkwartier Nieuwegein. Het officiële gedeelte eindigt om 17.30 uur.

    Het Milieu Educatie Centrum (MEC) is de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een organisatie die nauw samenwerkt met bewoners, vrijwilligers en organisaties. Het MEC heeft een aanbod ontwikkeld waardoor het Natuurkwartier voor en door andere organisaties en inwoners meer gebruikt wordt. Nieuw is ook de verbreding naar duurzame onderwerpen met Natuurkwartiertjes voor kinderen en hun ouders over actuele thema’s zoals energie, water, afval en biodiversiteit. Met deze activiteiten beleven en ontdekken zij hun eigen omgeving.

    In de vier jaar waarin inmiddels de BuitenWijs-gemeenten samenwerken is een nieuw aanbod van NME-producten gerealiseerd voor de basisscholen dat aan vele doelen beantwoordt (zie bijlage). Er is een stevige organisatie neergezet die door de vele nieuwe vrijwilligers wordt ondersteund in met name de begeleiding van de buitenlessen. Bij BuitenWijs zijn voor het schooljaar 2013-2014 meer dan 1.000 producten geboekt. Hierdoor krijgen kinderen op de bijna 80 basisscholen meer lessen in natuur en duurzaamheid en ontdekken zij met de buitenlessen ook de mooie stukken groen in de gemeenten Houten, Lopik, IJsselstein en Nieuwegein.

    Op 3 september willen we naast het terugblikken en vieren van de resultaten, vooruitblikken en dromen om samen met inwoners van de vier gemeenten nog meer te werken aan een groenere en duurzame wereld. “Het MEC in Nieuwegein is er in geslaagd om het milieubewustzijn bij de Nieuwegeiners te verhogen. Niet door te beleren, maar door bewust de jeugd er op een spelende wijze bij te betrekken. Via BuitenWijs samen met de scholen, maar ook door allerlei activiteiten in het Natuurkwartier. Het team van het MEC straalt Milieu uit,” aldus wethouder Hans Reusch.

    Het Natuurkwartier vindt u aan de Geinoord 9 – 12 in Nieuwegein. Auto en fiets kunt u parkeren op de parkeerplaats aan de Parkhout bij de Geinbrug en de fietsenstalling voor de ingang van het Natuurkwartier.