Juf Marianne ziet Sarah

Woensdag 24 april werd juf Marianne van basisschool De Krullevaar 50 jaar. Ze werd door haar kleuters enorm verwend. Ze gaven haar 50 roze rozen en heel veel kadootjes.

Het werd een dag anders dan anders. Op het schoolplein was een verkeersparcours uitgezet. Zo konden de kinderen leren hoe je je in het verkeer gedraagt. Jong geleerd is immers oud gedaan. Voor alle kinderen was er een suikerspin, gemaakt door een superzoete moeder. Ook kwam er een levende Sarah langs om juf Marianne een Sarah-beeldje te overhandigen.

Tot slot werd juf Marianne vereeuwigd samen met haar kleuters. Die droegen voor alle duidelijkheid verjaarsmutsen met 50 erop.

Nieuwe straatnamen na inhuldiging

Bewoners van de Prins Willem-Alexanderstraat en Prinses Maximastraat in Vreeswijk hebben op 30 april na de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning een straatnaambord met aangepaste namen onthuld met de nieuwe titel Koning en Koningin.

De oude namen blijven gehandhaafd, omdat voor nieuwe namen een formeel besluit van het gemeentebestuur in Nieuwegein nodig is.

Duurzame Dag in Nieuwegein

Nieuwegein staat zondag 26 mei in het teken van duurzaamheid. Want duurzaamheid is al op vele plekken zichtbaar en minder zichtbaar aanwezig en velen zijn al actief. Activiteiten vinden plaats in het Natuurkwartier en in de binnenstad. Met leuke vervoersmiddelen kunnen bezoekers van de ene naar de andere locatie.

Het Natuurkwartier biedt voor kinderen en hun (groot)ouders allerlei doe-activiteiten, zoals een bijenspel, knutselen met afval en wol, puzzelen met potscherven, braakballen pluizen en broodjes bakken. Leerlingen van het Cals College en het Oosterlicht College presenteren in een muzikale route hun zelfgeschreven songs met met hun project tPark Live, de schapen worden geschoren, de molen draait en is te bezichtigen.

In de binnenstad kunnen bezoekers biologische, Fairtrade en streekproducten proeven, leren hoe je je tuin dier- en milieuvriendelijk inricht, een testritje maken op een elektrische scooter, ervaringen horen van stadsgenoten met zonnepanelen, genieten van een ‘duurzame mode’-show en nog veel meer.
Kortom, er is die dag heel veel te doen, zien, proeven en ruiken voor jong en oud en allemaal duurzaam!

De dag wordt georganiseerd door Cityplaza, het netwerk Samen Duurzaam, de gemeente Nieuwegein en het Natuurkwartier. Vele inwoners en (lokale) organisaties en ondernemers werken samen om deze dag tot een mooi en duurzaam evenement te maken.

‘Hou je veilig’

Vannacht droomde ik dat een beetje per ongeluk een zin had ingestuurd voor het Koningslied en dat Daphne Deckers het een hele mooie zin vond en dat ie daarom opgenomen was in het lied. Daarna ging het heel raar in mijn droom: eerst leek het erop dat ik ‘hou je veilig zo lang als ik leef’ had ingezonden, maar later bleek het die zin te zijn met acht taalfouten erin: ‘de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier’. Ik kon me helemaal niet herinneren, dat ik die zin bedacht had. Als ik al een zin had verzonnen, dan kon het hooguit ‘daar sta je dan’ zijn, want ik kan me best voorstellen dat Willem- Alexander zoiets denkt in een kerk met al die mensen, die kijken of je net zo mooi kan ‘zweren’ als je moeder.

Even later rende ik in mijn droom huilend door Amsterdam op zoek naar het Nationaal Comité Inhuldiging om te zeggen dat ik die zin echt heel lelijk vond en of ze die toch niet alsnog konden schrappen, maar ter hoogte van de Dam liep ik in mijn paniek bijna de drie prinsesjes omver, die net gearriveerd waren voor de generale repetitie van de inhuldiging en toen ik even achterom keek zag ik dat ze op de trap van de Nieuwe Kerk stonden en dat Ariane, de jongste van de drie zusjes het zwaaien nog het beste onder de knie had.

Ik moest door, ik holde verder naar het Paleis op de Dam, omdat ik dacht dat Joop van den Ende daar wel zou zitten met het hele Comité. Joop moest ik hebben, Joop is toch een beetje de onderkoning van Nederland. En Joop had met zijn mensen bedacht dat het toch gewoon een retecommercieel lied was, dat we het daarom met zijn allen gewoon moesten gaan zingen op 30 april en dat John Ewbank het lied helemaal niet kon intrekken. Maar die ene zin, dacht ik, zeg maar mijn zin, die kon er toch alsnog wel uit? Guus Meeuwis schudt zo een andere zin uit zijn mouw. En dat weet jíj ook Joop, zou ik brutaalweg tegen hem zeggen.

Ik wond me ontzettend op en daarom zag ik ze niet aankomen, de erehaag die druk aan het oefenen was. Ik kon ze nog net ontwijken. Anders was ik zo in het zwaard van de ploegleider gelopen, aan het wapen hing zo’n gezellig oranje kwastje. Hij riep dingen als ‘erehaag halt’ en ‘erehaag links, rechts’ en ‘groet’. Ze waren maar met zijn tienen, ik vond dat heel weinig voor een beetje behoorlijke erehaag, maar ik moest door. Ik moest naar Joop.

En ineens was ik in Middelburg. Daar stond Sjaak van de Stichting Evenementen Middelburg op een winderig plein. Hij was heel sneu, want er was geen koor, dat het Koningslied wilde zingen. De dirigent van het kinderkoor wilde niet meer meedoen, hij vond het taalkundig niet verantwoord voor de kinderen. Goed, Sjaak had inmiddels een gerenommeerde Belgische band achter de hand, dat was heus “geen opgeraapt stelletje”, en die waren al hard aan het oefenen en voor de telefoon klonk het heel goed, maar hij had toch liever echte Middelburgers op het podium.

Ik droomde dat ik hoopte dat er iemand in Zeeland op zou staan om het lied te zingen. Gewoon, omdat ik het zo zielig vond voor Sjaak. Die is er nu, Jan Schuurman Hes. Hij wil wel. Samen met nog een andere Zeeuw. Een beetje minnetjes, maar het is een begin. Ik was zo blij, ook met mijn eigen zin. En toen werd ik wakker.

Kledingcontainers in de wijk

Sinds april 2012 staan er bij de winkelcentra in Nieuwegein textielcontainers van Humana. De inzameling van textiel (draagbare maar ook kapotte kleding, lakens, dekens, grote lappen stof en gordijnen) via deze containers loopt erg goed. Daarom wil Humana ook textielcontainers plaatsen in sommige wijken, bijvoorbeeld bij de ondergrondse glas- en papierbakken. De gemeente zal daarin meewerken.

De KING in de bus

De PvdA afdeling Nieuwegein heeft vandaag ruim 200 ouderen in verzorgingshuizen een kaartje gestuurd met een rolletje King pepermunt. Op het kaartje wordt de lezer een fijne koningsdag gewenst op dinsdag 30 april.

Voor velen is het al de derde troonswisseling. Na de abdicatie van Koningin Wilhelmina in 1948 en die van Koningin Juliana in 1980 nu het aftreden van Koningin Beatrix. ‘Zo heeft deze groep ouderen al drie Koninginnen meegemaakt en nu een Koning. De PvdA wenst de ouderen een mooie koningsdag toe’ aldus Erwin Kordes van de PvdA in Nieuwegein.

Zusjes rennen marathon voor KiKa

Ze hebben allebei geen hardloopervaring, maar willen de New York Marathon van ruim 42 kilometer rennen voor KiKa. Dianne (22) en Janet (19) Oorburg uit Nieuwegein hebben in jaren niet zo’n goed voornemen gehad. ‘Toen ik in eerste instantie mee wilde doen, was dat niet per se voor KiKa zelf, meer om een goed doel te steunen’, vertelt Dianne. ‘Toen werd ons achterneefje Levi ernstig ziek en hij overleed toen hij nog niet 5 maanden oud was. KiKa heeft hem in die tijd geholpen, de Run for KiKa krijgt daardoor extra lading.’

Als voorbereiding op de beroemde marathon rennen de zusjes regelmatig tien kilometer. ‘We hebben als tip van vorige deelnemers meegekregen om pas vier maanden van tevoren voluit te gaan trainen’, legt Janet uit. ‘Maar binnenkort moeten we wel een trainingsschema opstellen.’ Ze hebben ook aan twee ‘oefenruns’ meegedaan. ‘Na onze inschrijving hebben we de IJsselsteinloop van vijf kilometer en de Westrandwegrun van tien kilometer gedaan. Dat waren onze eerste twee stappen in de voorbereiding’, vertelt Dianne.

Op dit moment hebben beide studenten samen 8.220,- euro opgehaald, maar dat moet meer worden. ‘Per persoon moet je voor minimaal 5.500,- euro gesponsord zijn. Dan betaalt KiKa je reis en het verblijf’, zegt Dianne. Janet: ‘We hebben brieven met kerstkaarten meegestuurd, scholen en sportverenigingen gevraagd of we daar collectebussen mogen plaatsen. We proberen het overal, want alle beetjes helpen! Ook op Koninginnedag staan we in Vreeswijk met een springkussen.’

Dianne is derdejaars tolk Nederlandse gebarentaal en eerstejaars schrijftolk, Janet is eerstejaars fysiotherapie. Ondanks hun drukke studies twijfelen ze niet aan de haalbaarheid. ‘Het gaat ons gewoon lukken aanstaande november’, vertelt Dianne. ‘Daar zorgen we wel voor.’ Kijk op de Facebookpagina van de zusjes voor meer informatie.

Uitgifte postzegel Prinses Beatrixsluis

In de postzegelserie van de vier Vreeswijkse sluizen is de vierde postzegel verkrijgbaar, nu met een afbeelding van de Prinses Beatrixsluis, juist het een moment, dat Koningin Beatrix haar taak als koningin overdraagt en zij de titel Prinses weer gaat dragen. De postzegels ter waarde van € 5,40 per vel van 10 postzegels zijn vanaf heden verkrijgbaar bij Dagwinkel Vreeswijk, Dorpsstraat 10 te Nieuwegein.

De bouw van de Beatrixsluis was nodig, omdat de Koninginnensluis onvoldoende capaciteit had om de binnenvaartschepen in de vaarroute Rotterdam-Amsterdam te schutten. In 1938 is deze sluis in gebruik genomen, nu dus 75 jaar geleden. Vanwege dit jubileum opent het Vreeswijks Museum, voorheen de Oudheidskamer en gevestigd op Fort Vreeswijk, op 30 april een bijzondere expositie over de bouw, de gevolgen van de bouw en de toekomstplannen voor uitbreiding van deze sluis.

De expositie is op 30 april van 13.00 tot 17.00 uur en van 30 april t/m 29 september 2013 iedere woensdag en zondag van 14.00 en 17.00 uur.

Superactie bij Woonsquare!

Woonsquare heeft deze week wel een hele aantrekkelijke actie. Het is er namelijk de week van de ’Nationale Inruildagen.’ Iedereen die met héél veel voordeel een bankstel, fauteuil, eethoek of zelfs een compleet interieur wil aanschaffen moet dan ook absoluut deze week een bezoekje brengen aan Woonsquare. Want tegen inlevering van een foto van uw oude bankstel/ interieur of meubelstuk krijgt u de hoogste inruilwaarde op uw oude meubelen bij aankoop van uw nieuwe. En dit kan oplopen tot wel honderden euro’s voordeel. En u hoeft uw oude bankstel of meubel niet eens mee te nemen. Een foto is voldoende!

Een bijzondere actie van Woonsquare Nieuwegein die ongetwijfeld erg succesvol zal zijn. Maar let op: de inruilactie geldt alleen deze week. Dus zorg dat u ervan profiteert! De dichtstbijzijnde Woonsquare-vestiging is op het industrieterrein De Liesbosch nr. 70 in Nieuwegein.

Vraag van de Week: Fietspad Ingelandsweide

Zondag, 28 april 2013 – Prachtig weer. Wándelweer, fietsweer. Behoorlijk wat zon. Weinig wind. Mooie gelegenheid om eens te gaan kijken naar het wandel- en fietspad dat er, achter de Ingelandseweide en parallel aan de Nedereindseweg, volgens Nieuwegeiner Ton Born al ten minste anderhalf jaar heel slecht bij ligt. Ton liet aan onze redactie weten dat hij al ten minste driemaal een e-mail aan de gemeente stuurde met het verzoek iets aan de, naar zijn mening, gevaarlijke situatie te doen. Nooit, zo meldde Ton, nooit heeft de gemeente op zijn e-mails gereageerd en ook nooit is er iets aan de situatie gedaan.

Onze fotograaf Arend Bloemink: ‘Dus, wandelschoenen aan en op naar de Ingelandseweide. Tja, en wat ik dan zie… Ton meldde al dat het, met name in het donker, een gevaarlijke situatie zou zijn en hij heeft gelijk. Je zult daar maar op je fiets aan komen rijden. Gegarandeerd maak je op zijn minst een heel vervelende zwieper. Zelfs bij goed zicht, met een lekker zonnetje erbij is de situatie op zijn minst irritant. Fietsen vraagt daar om uiterste concentratie en een goede beheersing van de fiets. Maar ook voor wandelaars is de situatie vervelend. Zeker voor hen die wat slechter ter been zijn. Of voor hen die achter een buggy, een rollator lopen of zich in een rolstoel verplaatsen.’

Arend Boemink maakte wat foto’s om de situatie te verduidelijken. Wellicht geven zijn foto’s de gemeente het zetje dat nodig is om de situatie daar te
verbeteren. Als dat er dan maar weer niet toe leidt dat de gemeent besluit om de daar aanwezige aanplant te verwijderen. Wortelopdruk… of zoiets. Nee, met asfalt een mooie glooiing aanbrengen lijkt Arend toch echt een betere oplossing. Gemeente?

Klik op het cameraatje hieronder en kijk naar de fotoreportage die Arend maakte van ingezonden probleem. Heeft u iets dat wij onder de aandacht moeten brengen, mail het ons

NOOT: Inmiddels, een dag later na deze berichtgeving op De Digitale Stad Nieuwegein, heeft de gemeente Nieuwegein het pad afgesloten met borden. De foto’s zijn bijgevoegd.