CDA: Koningslinde in Nieuwegein voor Koning

Sinds het ontstaan van het Nederlands Koningshuis is het een traditie om bij iedere abdicatie een zogenoemde Koningslinde te planten, meestal met een sierhek er om heen. In tal van gemeente herinneren inmiddels monumentale Koningslindes aan het begin van het koningsschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Raadslid Roelof de Wild: “Het CDA in Nieuwegein draagt het Huis van Oranje een warm hart toe en ziet in de troonswisseling een goede aanleiding om ook in Nieuwegein een Koningslinde te planten en zo deze traditie voort te zetten.” Daarom heeft het CDA op 31 januari, de verjaardag van koningin Beatrix, die op 30 april abdiceert, het college gevraagd om ter gelegenheid van de troonswisseling óók een Koningslinde in Nieuwegein te planten.

“In het bijzonder denkt het CDA daarbij aan plaatsing op het stadsplein, een prominente en breed publiekstoegankelijke plek in Nieuwegein. Een dergelijke linde zal het straatbeeld aldaar dusdanig verfraaien”, aldus De Wild. Tevens wil het CDA dat de plaatsing van deze Koningslinde een levendige en oranjegetinte happening wordt waarbij bewoners en vooral de kinderen van de Nieuwegeinse scholen betrokken worden.

De strip van Kim Houtzager

Kim Houtzager is een dromerig type. De Nieuwegeinse kan wegdromen in een compleet andere wereld. Ze schrijft boeken en kan prachtig tekenen. Ook op De Digitale Stad Nieuwegein schrijft ze wekelijks een strip over het nieuws en wat ze meemaakt in Nieuwegein of beleven de figuren hun eigen avonturen in de Digitale Stad Nieuwegein.

Kim woont al meer dan 25 jaar in Nieuwegein heeft al vele veranderingen meegemaakt. Zowel het verleden, heden als de toekomst van Nieuwegein houdt haar bezig. Afgestudeerd op de PABO heeft ze besloten haar droom van auteur en illustrator na te volgen.

Kim: ‘Vanaf 30 januari is ‘Samen koken en eten met BN’ers (Bekende Nieuwegeiners)’ gestart, een actie vanuit Gezondheidscentrum de Roerdop en MOvactor. Een prachtinitiatief! Koken brengt mensen samen en zij die denken weinig te kunnen, maken opeens meesterstukken. En daarbij, iedereen is ook echt nodig! Een fantastische maaltijd smaakt altijd dubbel zo lekker als het gemaakt is door verschillende mensen die er hun passie in stoppen. Wil je er meer over weten, neem dan contact op met MOvactor. De eerste sessie is al geweest, maar er staan er nog zat op de planning! ’

Wegens succes herhaald: Halveer uw energierekening

De enthousiaste reacties van de deelnemers aan de energiebespaaravond van 27 november vorig jaar vroegen om een vervolg. Deze is gepland op woensdag 13 februari in Sportcomplex Merwestein, Merweplein 1 Nieuwegein, van 19.30 tot 21.30 uur. De avond is gratis. Tevens gratis parkeren.

Bent u benieuwd hoe u uw energierekening kunt halveren zonder grote investeringen? Kom dan naar deze avond. De initiatiefnemers willen u enthousiast maken om het energieverbruik van uw woning te verlagen en u gelijk concrete handvatten geven hoe dit kan. De nadruk ligt op bewustwording en het gebruik van kleine, goedkope hulpmiddelen om de gewenste besparing te bereiken.

Er is echter meer: voorlichtingsstands over spouwmuurisolatie en zonnepanelen door gerenommeerde leveranciers zijn op deze avond aanwezig. Zij kunnen u over deze goed renderende maatregelen voorlichten. Het zijn logische vervolgstappen om uw woning nog energiezuiniger te maken.

En halveert u dan uw energierekening? Dat kan, afhankelijk van uw woning, uw eigen ambitie en wat u zelf al gedaan heeft. 10-20% van uw energierekening af blijkt redelijk haalbaar met de eenvoudige hulpmiddelen. Voor een gemiddeld huishouden toch €200 tot €400 besparing per jaar. Met spouwmuurisolatie en zonnepanelen is nog meer besparing mogelijk. En tegelijkertijd maakt u ook de wereld een beetje beter! Overtuig uzelf; kom 13 februari! Vol is vol, dus meldt u aan via info@energytoday.nl of info@duurzaamgericht.nl. Ook hebben de initiatiefnemers enkele kortingen voor u weten te bedingen bij leveranciers van besparingsmiddelen! Deze avond is een initiatief vanuit het netwerk ‘Samen Duurzaam’ en wordt georganiseerd door 4 inwoners van Nieuwegein.

Veel belangstelling voor inrichtingsplan Binnenstad

Zo’n tachtig bewoners van de binnenstad van Nieuwegein bezochten woensdag 30 januari de inloopbijeenkomst over de inrichting van de openbare ruimte. De bijeenkomst werd gehouden in het Stadshuis. Onderwerp van de presentatie was de inrichting van de openbare ruimte en de geplande werkzaamheden in de openbare ruimte van Blok 7 en 8 en de Markt.

De belangstellenden wilden graag zien hoe de nieuwe inrichting van de buitenruimte er straks uitziet. Ook werd medegedeeld dat er in de komende maanden enige overlast is vanwege de verschillende werkzaamheden in de openbare ruimte en als gevolg van de bouwactiviteiten.

De meeste bezoekers van de inloopbijeenkomst waren enthousiast over de plannen voor de nieuwe inrichting. Ze vinden het erg mooi worden. De bewoners zijn nu al te spreken over het afgeronde deel van de nieuwe Binnenstad en wonen er met veel plezier. Wat veel mensen als positief ervaren is het gemak dat de winkels op loopafstand zijn en het theater om de hoek is. Ook de nieuwe horeca in de Binnenstad is een welkome aanvulling, aldus de bewoners. Er waren vragen over de uitvoering van de werkzaamheden, over het soort bomen, de beplanting, terrassen en bankjes op de Markt, de nieuwe winkels, het parkeren en de vuilinzameling. Een dag later, donderdag 31 januari, konden ondernemers nog met hun specifieke vragen terecht bij een inloop van ondernemers van de Binnenstad in het Stadshuis.

Volgens de planning worden in september 2013 de nieuwe winkelpanden aan de Markt langs de Schakelstede en in de Passage geopend. Het is daarvoor noodzakelijk dat ook de openbare ruimte in het gebied Markt en Schakelstede opnieuw is ingericht. De opening van de winkels (fase 2) is gepland in september 2013. Alleen de oplevering van de appartementen boven de winkels in blok 7 wordt begin 2014 verwacht.

Rabobank geldautomaat in Bloemenshop 4-Roses

Op 16 november heeft Rabobank in de winkel Bloemenshop 4-Roses in de Dorpsstraat in Vreeswijk een nieuwe geldautomaat geplaatst. Sinds de sluiting van de automaat in de Tramstraat in Nieuwegein heeft Rabobank samen met de bewoners gezocht naar een goed alternatief. Daarbij ging de voorkeur uit voor een instore geldautomaat. Een automaat in een winkel, buurthuis of gemeenschapscentrum. In Nieuwegein is er al een aantal van dergelijke automaten succesvol in gebruik. Zo zijn er in de PLUS supermarkt in winkelcentrum Nedereind, in de hal van het St. Antoniusziekenhuis en recent in theater De Kom in Nieuwegein instore automaten geplaatst.

‘Toen ik hoorde dat Rabobank een locatie zocht voor een instore geldautomaat, heb ik mijn winkel beschikbaar gesteld’, vertelt eigenaar van Bloemenshop 4-Roses, Remco van Dijk.’ De geldautomaat is tijdens de openingstijden van bloemenshop beschikbaar.

Burgemeester Backhuijs leest voor

Op woensdag 23 januari 2013 ging de tiende editie van De Nationale Voorleesdagen van start met Het Nationale Voorleesontbijt. Op openbare Basisschool De Schakel besteedden ze naast het voorleesontbijt nog meer aandacht aan voorlezen. Voorlezen is voor elk kind belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt erg veel plezier!

Om de Nationale voorleesdagen extra bijzonder te maken kwam Burgemeester Backhuijs voorlezen op speelzaal het Kikkervisje en in groep 5/6! De kinderen konden genieten van een prachtig verhaal, voorgelezen door de burgemeester. Wat wil je nog meer?

Duurzame bandenpomp groot succes

Medio vorig jaar heeft gemeente Nieuwegein als eerste gemeente de duurzame bandenpomp laten plaatsen op parkeerterrein West in de Binnenstad. De gratis bandenpomp voor auto’s en brommers is inmiddels al ruim 1.000 keer gebruikt!

Door de banden op de juiste spanning te brengen hebben de gebruikers een besparing gerealiseerd van 4.386 liter brandstof, 109 banden en ruim 17 ton CO2. Dat komt neer op een kostenbesparing van €16.391. De duurzame bandenpomp is een innovatief product van het Nieuwegeinse bedrijf Band op Spanning. Het werkt op zonne-energie. Via een touchscreen krijgt de gebruiker handige informatie over de juiste bandenspanning en besparingen. Sinds kort kan via de touchscreen ook het autokenteken worden ingevoerd.

Burenruzie loopt uit de hand

Een burenconflict liep op woensdagmiddag 30 januari uit de hand. Eén van de betrokkenen brak haar arm. Rond 16.40 uur kreeg de politie de melding van een burenruzie op een straat in de wijk Zandveld. Ter plaatse spraken agenten met een 72-jarige bewoonster. Zij verklaarde de buurvrouw te hebben aangesproken op het gedrag van haar honden, omdat die weer door haar tuin liepen. Daarbij ontstond een woordenwisseling, waarna de 34-jarige buurman zich met de zaak bemoeide.

De 72-jarige vrouw verklaarde dat hij haar een zet gaf, waardoor zij ten val kwam. Daarbij brak zij vermoedelijk haar bovenarm. Een ambulance bracht haar over naar het ziekenhuis. Daar bleek dat haar bovenarm inderdaad was gebroken. Agenten hielden de 34-jarige buurman aan op verdenking van zware mishandeling.

Knabbelen aan de knobbel en ook nog proteomics!

Wat een cryptische titel boven een artikel. Waar zou dat over gaan? Op bovenstaande vraag zouden de leerlingen van het Anna van Rijn College ook wel antwoord willen, en op nog veel meer vragen. Daar krijgen ze op 12 februari de kans voor. Maar liefst acht hoogleraren van de universiteit van Utrecht, vanuit verschillende disciplines, komen naar de Lyceum locatie van het Anna van Rijn College om gastcolleges te verzorgen op hun specifieke terrein. Het is een activiteit vanuit het scholennetwerk van de Universiteit van Utrecht. Alle leerlingen uit 5 (t)vwo doen hieraan mee en krijgen zo een unieke kans om van topwetenschappers de laatste stand van zaken te horen over verschillende wetenschappen.

Een kleine greep uit het aanbod: Veel taalwetenschappers zijn gefascineerd door de zogenoemde leerbaarheidspuzzel: iedereen is in staat om zoiets ingewikkelds als zijn moedertaal te leren, zelfs zónder dat zijn ouders daarvoor genoeg input aanleveren! Intuïtief blijken we veel meer te weten over die taal dan we geleerd hebben. Prof. dr. Peter Coopmans gaat over deze talenknobbel met leerlingen in debat en laat dat voorafgaan door zijn college.

Van een groot aantal eiwitten is onbekend welke rol ze spelen in het lichaam. De gevolgen van een niet goed functionerend eiwit kunnen groot zijn en tot ernstige ziektes leiden. Om deze ziekten goed te kunnen behandelen en misschien zelfs te genezen, is het belangrijk om eiwitten te kennen en te weten welke rol ze spelen in biologische processen. Proteomics is dus het onderzoek naar eiwitten. dr. Renske van Gestel zal dit onderwerp met de leerlingen aanpakken.

Zo zullen er maar liefst acht verschillende onderwerpen deze middag op hoog niveau worden bediscussieerd. Een unieke kans voor de leerlingen van het Anna van Rijn College!

Schrijfster Vivian den Hollander leest voor

R.K.Basisschool de Tweeklank aan de Lupinestraat in Nieuwegein zuid heeft in samenwerking met de bibliotheek “de Tweede Verdieping”, Vivian den Hollander uitgenodigd te komen voorlezen in groep 1,2,3 en 4. Dit vond plaats op woensdag 30 januari 2013.

De kinderboekenschrijfster las voor uit een van haar boeken, liet de illustraties zien op het digibord, en zong een liedje over “de bieb.” Het was een gezellig en spannend voorleesuurtje.