De Krullevaar bezoekt de nieuwe bibliotheek

Leerlingen uit groep 3 van basisschool De Krullevaar bezochten woensdag 29 februari de nieuwe bibliotheek. De kinderen werden ontvangen in het theatertje van de bibliotheek. Daar werd voorgelezen uit “Jubelientje leert lezen.” Daarna leerden ze door een speurtocht de bibliotheek beter kennen.

Lezen is de basis voor al het verdere leren. De Krullevaar stimuleert het lezen dan ook extra door dit bibliotheekbezoek, maar ook bijvoorbeeld door voorleessessies en door ouders te stimuleren hun kinderen op een kinderblad te abonneren. Kijk voor meer informatie over De Krullevaar op www.krullevaar.nl.

De centrale bibliotheek is eind november verhuisd naar het nieuwe stadshuis. De nieuwe bibliotheek of “De tweede verdieping” heeft ruimere openingstijden (doordeweeks van 09.00 tot en met 20.00, zaterdag tot 17.00) dan de oude vestiging. Een nieuwe attractie vormt het gamelab waar kinderen spelletjes kunnen spelen op een Xbox Kinect. De bibliotheek wil het informatiecentrum worden voor alles wat met Nieuwegein te maken heeft.

Lezing over botters op de Museumwerf

Op zondag 11 maart aanstaande zal scheepsrestaurator Wim Mendelts een lezing geven op de Museumwerf in Vreeswijk. De lezing zal gaan over botters en heeft als titel: ‘Geschiedenis, gebruik en behoud van houten botters.’ Talrijk waren de botters, de visserschepen waarmee vroeger op zowel de Noord- als de Zuiderzee werd gevist. De aanleg van de afsluitdijk, begin jaren dertig, luidde het einde in van de botter. Bij Museumwerf Vreeswijk ligt de oudste houten Noordzeebotter van Nederland, de HD7 / Anton Frans uit 1878! Het schip wordt momenteel gerestaureerd. Voor de Museumwerf vormt de aanwezigheid van dit bijzondere schip, een goede reden om eens in de boeiende wereld van de botters te duiken.

Op zondag 11 maart zal scheepsrestaurator Wim Mendelts daarom bij de werf een lezing geven waar de Noordzeebotter HD7 / Anton Frans en de Zuiderzeebotter BU 130 / Trui uit 1875 centraal zullen staan. Na de lezing volgt een rondleiding door de oude Noordzeebotter o.l.v. Mendelts.

Het programma (wijzigingen voorbehouden) begint om 13.00 uur in het Theehuys op de Museumwerf en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Reserveren gewenst.

Nieuwe serie voorjaarspostzegels Vreeswijk

Nu de winter voorbij is en het voorjaar zich aankondigt, is er een nieuwe postzegel in de verkoop gedaan met een afbeelding van het Kippebruggetje in Vreeswijk.

De postzegels ter waarde van € 0,50 per stuk zijn vanaf heden in velletjes van 10 stuks te koop bij Dagwinkel Vreeswijk aan de Dorpsstraat 10 in Vreeswijk (Nieuwegein-zuid).

Openbare dronkenschap

Dinsdagmiddag 28 februari werd een man aangehouden, omdat hij dronken was. Omstreeks 12.05 uur kreeg de politie een melding over een dronken persoon bij het winkelcentrum aan de Kauwenhof. Agenten gingen ter plaatse en hielden de man aan voor openbare dronkenschap. Het gaat om een 48-jarige man uit Badhoevedorp. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Vermiste kleuter weer terecht

Een 40-jarige man uit Amersfoort is dinsdag 28 februari aangehouden op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsbeneming en onttrekking van een kind aan het ouderlijk gezag.

De man nam gisterenmorgen zijn 3-jarige dochter tegen de afspraken in, mee uit Nieuwegein waar zij woont met haar moeder in de wijk Fokkesteeg. De politie startte een onderzoek waarbij Burgernet werd ingeschakeld. Burgernetdeelnemers in zowel Nieuwegein en Utrecht werden gevraagd uit te kijken naar de man en zijn dochter.

Toen er informatie kwam dat de man mogelijk richting België zou reizen, werd de zoektocht uitgebreid richting het zuiden van het land. Agenten van de Spoorwegpolitie werden geinformeerd en keken mee uit in treinen en op diverse stations. Later in de middag kwam informatie dat de man met zijn dochter weer in de omgeving van Utrecht was gezien.

Omstreeks 20.40 uur kwam informatie binnen, dat de man met zijn dochter in de trein zat, die aankwam op perron 11 op het Centraal Station in Utrecht. In samenwerking met agenten van de Spoorwegpolitie werd de man aangehouden. Kort hiervoor had hij het 3-jarig meisje al aan haar moeder overgedragen. Zij bleek ongedeerd. De Amersfoorter is ingesloten voor onderzoek en verhoor.

Onderzoek aanwezigheid asbest in scholen

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft besloten om aan scholen, gebouwd voor 1994, opdracht te geven om aanwezigheid van asbest in die scholen vast te stellen en te inventariseren. Dit naar aanleiding van vragen vanuit Burger Belang Nieuwegein, fractie de Mol. Daarbij werd onder andere getwijfeld of het deze scholen bekend is, dat er uiterlijk op 1 juli 2012 een inventarisatie van asbesthoudende materialen moet zijn. Het college heeft daarin een sturende en adviserende taak.

JSV Anno

JSV is niet de enige club die in het wit speelt. Op het wedstrijdsecretariaat op Sportpark Galecop liggen daarom zwarte reserveshirts klaar. De kleurkeuze voor deze noodvoorraad getuigt van een groot historisch besef anno nu. JSV speelde tijdens de eerste jaren van haar bestaan namelijk in het zwart. In een meerdelig verhaal zullen wij hier op De Digitale Stad Nieuwegein de sportieve historie behandelen van Nieuwegeins grootste sportvereniging. Dit samen met JSV-er Eric Zuidhoek.

“In het seizoen 1929/1930 wordt JSV kampioen en het team promoveert naar de tweede klasse UPVB. Bij die gelegenheid wordt het zwarte tenue vaarwel gezegd. Vanaf dan draagt JSV een wit shirt, een zwarte broek en zwart-wit gestreepte kousen”, zo lezen we in een eerder aangehaald artikel van de Historische Kring uit 1992. Klik hier om naar het eerste verhaal te gaan en ……….. heeft u oud materiaal, verhalen over JSV, laat het ons weten.

Atverni-atleten behalen 4 medailles op NK indoor

Op het NK indoor in Apeldoorn hebben Helen Hofstede, Wouter Brus, Shimada Bajon en Ingrid Grutters van atletiekvereniging Atverni afgelopen weekend een plek op het podium bemachtigd. Zilver was er voor Helen Hofstede op de 1500 meter. Brons was er voor Wouter Brus, Shimada Bajon en Ingrid Grutters.

De 20-jarige Brus is voormalig Nederlands kampioen bij de junioren op de 100m. Hij deed vorig jaar voor het eerst mee bij de senioren. Toen viel hij buiten de finale. Dat hij nu meteen op het podium staat, is een grote stap, aldus trainer Rogier Ummels. Brus liep de 60 meter in 6.90 sec. Brian Mariano werd Nederlands kampioen in 6.71 sec. en Giovanni Godrington won het zilver in 6.83 sec.

Shimada Bajon, trainend bij Regillio van der Vloot, won brons op de 200 meter in 24.76. Zij verbeterde tevens het clubrecord. Dat stond op 25.19 sec, gelopen in 2010 door Shimada zelf. Janice Babel won de Nederlandse titel in 23.82.

Ingrid Grutters (op foto rechts), Wereld- en Europees kampioen bij de masters en trainend bij Leen Born en Rob Druppers, won haar eerste medaille bij de senioren. Dat deed ze in een tijd van 2:10.55”, goed voor een Nederlands indoorrecord bij de dames 35+ en haar vierde tijd ooit. Ze werd derde achter Sanne Verstegen (2:06.67) en Marlies Manders (2:06.74).

Helen Hofstede, Nederlands kampioen op de 3000m steeple, liep een sterke race. Na een rustig begin wist ze de laatste 1000 meter in 2:52 af te sluiten. Ze finishte in 4:25.34”. Alleen outdoorkampioene Marije te Raa wist Hofstede nipt voor te blijven in 4:24.16”.

Amerikaanse kaneelbroodjes

Zalige broodjes voor bij de thee of koffie, volgens een Amerikaans recept. Kijk uit, want ze zijn zo verslavend lekker dat ze op zijn voor je er erg in hebt.

(Voor ca. 16 stuks)
DEEG:
2 ½ theelepel gedroogde gist
40 ml water (handwarm)
80 ml melk
50 g suiker
Snufje zout
60 g boter
1 ½ ei (vrije uitloop of scharrel)
350 g bloem

VULLING:
200 g bruine basterdsuiker
75 g boter
1 ¼ eetlepel kaneelpoeder

Extra: evt. keukenmachine of mixer om het deeg te kneden; theedoek of plasticfolie; aluminiumfolie.

Maak eerst het deeg als volgt.
Smelt de boter met de melk, de suiker en het zout en laat dit mengsel tot lauw afkoelen.
Roer het water met de eieren door het lauwe botermengsel.
Vermeng de gedroogde gist met de bloem.
Voeg de bloem in gedeelten toe aan het water-botermengsel en kneed het ca. 10 minuten tot een stevig, glad en glanzend deeg.
Leg het deeg in een kom, dek het af met een theedoek of plasticfolie en laat het op een warme plaats in ca. 1 uur rijzen.
Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten door elkaar te mengen en laat het tot gebruik bij kamertemperatuur staan.
Verwarm de oven tot 180ºC, bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en vet dit in.
Geef een paar klappen op het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een langwerpige lap van ½ tot 1 cm dik.
Strijk de vulling gelijkmatig uit over het deeg, maar laat langs de lange randen een strookje vrij.
Maak de randen iets vochtig en klap de zijkanten van de deeglap naar het midden toe dicht.
Laat de randen elkaar iets overlappen en strijk ze goed vast met de vingers.
Keer de deeglap om en leg hem met de naad naar beneden op het aluminiumfolie op de bakplaat.
Vouw de randen van het aluminiumfolie omhoog en maak ze in de hoeken goed aan elkaar vast, zodat een soort bakvorm ontstaat.
Dit is tegen het uitlopen van de vulling als die tijdens het bakken smelt.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de koek in 20 tot 30 minuten rijzen en goudbruin worden.
Laat de koek helemaal afkoelen voor je hem in repen gaat snijden, anders loopt de vulling er alsnog uit.

Koek en gebak
Tijd: ca. 2 uur (incl. rijzen)
Bron: “Het laatste avondmaal” door Diane Mott Davidson

Weetje
Diane Mott Davidson, 22 maart 1949, is een Amerikaans auteur van detectiveromans die voedsel als thema hebben. In ieder boek zijn verscheidene recepten beschreven en iedere boektitel is gebaseerd op eten en/of drinken. Hoofdpersoon in de boeken is de sympathieke keukenprinses Goldy Bear die een klein cateringbedrijfje runt en zich ontpopt tot een intelligente detective.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Doe mee met de Food&Fun Challenge

Vier feestelijke trainingen over gezonde voeding en bewegen voor ouder én kind met te gekke sporten, uitdagende spelen en leuke games……… Heeft u het idee dat uw kind last heeft van overgewicht? Merkt u dat uw zoon of dochter hier onder lijdt? Kom dan naar deze trainingen op zaterdag 10, 17, 24 en 31 maart aanstaande van 09.30 uur tot 10.15 uur. De training wordt gegeven in gymnastieklokaal de Driemaster aan de Dintherseschans 32 in de wijk Fokkesteeg.

Tijdens de training gaat u samen op een leuke en speelse manier aan de slag met gezonde voeding en bewegen. Colinda Olff: ‘Het is écht de bedoeling dat u óók aan de trainingen mee doet. U bepaalt tenslotte welke boodschappen er in huis komen én wat er gedurende de dag gegeten wordt. Uw kind wordt elke training gewogen en aan de hand van de gegevens wordt er een plannetje gemaakt. Met handige tips en kleine veranderingen in eet- en beweeggedrag kan het gewicht en vetpercentage al snel verminderen.’

De training is voor jongens en meisjes van 6 t/m 12 jaar. Er is plaats voor 15 deelnemers. Wees er snel bij want vol is vol! U kunt zich aanmelden via deze website. Voor meer informatie kunt u terecht bij Colinda Olff, tel: 06-55 96 45 23.