Fair’s heeft haar deuren geopend

Afgelopen zaterdag heeft Fair’s haar deuren geopend. De officiële opening werd verricht door wethouder Bert Lubbinge en Dennis Duiker (directeur MOvactor). Dit deden zij middels het zetten van een handafdruk in gips. Vanaf maandag 30 januari kunt u terecht bij Fair’s, een lunchroom op de begane grond van het Stadshuis. Het is een bijzondere lunchroom want alle producten zijn fairtrade én biologisch. Bovendien werken er mensen die al langere tijd werkloos zijn of een lichamelijke of een lichte verstandelijke handicap hebben. Zij worden begeleid om zich in hun werk te bekwamen zodat ze na een half of een heel jaar kunnen doorstromen naar een baan in een horeca-instelling.

Manager/begeleider Remy van Engelen: ‘We hebben met Fair’s geen winstoogmerk. Het is een ideële instelling. De doelstelling is natuurlijk wel om breakeven te draaien want we hebben naast een maatschappelijke ook een commerciële missie. Dat onze broodjes, drankjes en pattiserie e.d. allemaal fairtrade, duurzaam en biologisch zijn, past natuurlijk heel goed bij een fairtrade gemeente als Nieuwegein.’

Fair’s is op maandag, dinsdag en donderdag geopend van 9.30 – 17.00 uur, op woensdag van 9.30 – 21.00 uur en op vrijdag van 9.30 – 21.00 uur. Op zaterdag en zondag is Fair’s gesloten maar op termijn zal het ook op zaterdag open zijn.

Wijknetwerkvergaderingen

Deze weken zijn er weer enkele wijknetwerkvergaderingen. Via het wijknetwerk zijn de lijnen met de gemeente kort. Informatie over plannen voor de wijk bereikt het wijknetwerk snel en wordt daar besproken. Het wijknetwerk participeert in en wordt geïnformeerd over projecten en bouwprojecten die spelen in de wijk, speelvoorzieningen en groenonderhoud.

Het wijknetwerk beschikt over een eigen budget waarmee zij kleine projecten in de wijk financieel kan ondersteunen. Bewoners of instellingen kunnen hiertoe een verzoek indienen.

U als bewoner bent de oren en ogen van de wijk, u weet wat er speelt in uw buurt, wat er verbeterd kan worden maar ook wat er goed gaat. Uw inbreng is waardevol en in het wijknetwerk van harte welkom! Heeft u ideeën voor een betere, schonere, gezelligere, veiligere wijk? Wilt u zelf ook iets doen voor de omgeving waarin u woont? Loop eens binnen op één van de vergaderingen. De komende vergaderingen zijn:

• Batau-Noord: dinsdag 7 febuari, 20.00 uur, Buurtcentrum Feniks aan de Nedereindseweg 401 (foto).
• Jutphaas / Wijkersloot: donderdag 9 februari, 19.30 uur, Buurthuis Kerkveld aan het Kerkveld 63a

‘Foto van de week’

Nieuwegein. Vreeswijk. Ooit een dorp aan de rivier. Nu een deel van een zogeheten groeigemeente. Een groeigemeente waar de groei zo onderhand een beetje uit is: Nieuwegein. Maar de rivier is gebleven. Evenals het dorpse karakter van wat nu de wijk Vreeswijk van Nieuwegein is.

Onze fotograaf Arend Bloemink bij zijn ‘Ook het kanaal, lang zo oud niet als de rivier, is gebleven. Het kanaal dat de Rijn, die bij Vreeswijk Lek heet, verbindt met het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat kanaal is het Lekkanaal, waar aan het begin daarvan de Beatrixsluis de waterstand in het kanaal reguleert. het water tussen de Lek en de Beatrixsluis is de Voorhaven, met aan de Vreeswijkse kant de dijk die (uiteraard) Voorhavendijk heet. Een mooie plek. Mooi uitzicht over het water. Soms veel water, dan weer minder. Aan de overkant van het water, van de Lek, de skyline van Vianen.’ (Klik op het cameraatje voor de foto van de week)

Woordenwisseling met Nieuwegein

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter en heeft nu ook een rubriek op De Digitale Stad Nieuwegein.

Ton: ‘het ‘bruisend’ stadshart liet zowaar een slagje horen. op 26 januari verlieten de ambtenaren het stadshuis, en in plaats van een weldadige stilte was het geluid van vele stemmen merkbaar. boekhandel manschot organiseerde een literaire avond, tegelijkertijd werd in de bibliotheek de uitreiking van de nieuwegeinse literatuurprijs georganiseerd. gelukkig waren beide bijeenkomsten goed bezocht, maar dit had beter afgestemd kunnen worden. ik koos voor de bibliotheek, de uitreiking van de prijs, waar ik zelf overigens niet naar bleek te hebben meegedongen.’ Klik hier om naar ‘woordenwisseling met nieuwegein’ te gaan. Deze week: ‘opspraak.’

Autobrand op de Zaanseschans

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari ging een auto in vlammen op. Rond 01.15 uur krijgen de brandweer en politie de melding van een autobrand op de Zaanseschans. Ter plaatse bleek de auto geheel in brand te staan. De brandweer bluste de brand, maar kon niet voorkomen dat een ernaast geparkeerde auto ook vlam vatte en schade opliep.

Gezien de aangetroffen sporen gaat de politie uit van brandstichting. Aan getuigen en aan mensen die iets verdachts op of in de omgeving van de Zaanseschans hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844 of via meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Steekpartij

Een jongen raakte op maandagmiddag 30 januari gewond bij een steekpartij. Rond 16.10 uur kreeg de politie de melding dat een jongen op de Paukenlaan was neergestoken. Meerdere politie-eenheden gingen met spoed ter plaatse. Op het grasveld tussen de tramhalte Zuilenstein en de Paukenlaan troffen de agenten een 16-jarige jongen uit Utrecht aan. Hij verklaarde ruzie met een groep jongens te hebben gehad en door één van hen te zijn gestoken, waarbij hij gewond was geraakt. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens meerdere getuigen kwamen de verdachten uit Utrecht. Omdat het incident in de buurt van een tramhalte had plaatsgevonden, hadden zij mogelijk de tram naar Utrecht genomen. Daarom werd een tram op het 24-oktoberplein in Utrecht stilgezet en werden de passagiers gecontroleerd. Daarbij werden geen verdachten aangetroffen.

De politie heeft met meerdere getuigen en kort met het slachtoffer gesproken. Het onderzoek naar de steekpartij wordt voortgezet.

Politie zoekt getuigen ongeval A.C. Verhoefweg

Een automobiliste raakte op maandagmiddag 30 januari gewond bij een aanrijding tussen twee auto’s. Rond 13.15 uur botsten twee auto’s op de kruising van de Taludweg met de A.C. Verhoefweg op elkaar. Daarbij raakte één van de bestuurders, een 40-jarige vrouw uit Driebergen-Rijsenburg, gewond. Zij werd per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht.

De oorzaak van de aanrijding is nog niet bekend. Aan getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Kinderbeurs

Zaterdag 11 februari aanstaande wordt er door buurtcentrum De Brink een kinderbeurs georganiseerd. Op de beurs mogen alle kinderspullen verkocht worden, zoals fietsjes, buggy’s, speelgoed, kinderkleding etc. Alles is van goede kwaliteit. De beurs is voor particulieren, niet voor handelaren.

De beurs wordt gehouden in buurtcentrum De Brink aan de Parelduiker 13 te Nieuwegein, van 11.00 uur tot 14.00 uur. Er kan een tafel gehuurd worden voor € 4,00 per stuk. Bezoekers/kopers hebben gratis toegang. De bar is open voor een hapje en een drankje. Inlichtingen en informatie: tel. 030 – 60 491 68 of 06 – 50 5577 62.

Steekpartij in de wijk Zuilenstein

Maandagmiddag om 16.55 uur heeft er op de Saxofoonlaan in de wijk Zuilenstein een steekpartij plaatsgevonden. Er zou één persoon neergestoken zijn na het verlaten van de tram. De dader zou er vandoor zijn gegaan met de tram. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

In Utrecht heeft de politie op het 24 oktoberplein een tram met veel honden leeggehaald. Daar zou de mogelijke dader of daders van de steekpartij in zitten. Het tramverkeer was hierdoor enige tijd ontregeld. Op Twitter meldden getuigen dat iedereen moest uitstappen en gefouilleerd werd. De reden van de steekpartij is nog onbekend. De politie is een onderzoek gestart.

Beroepenvoorlichting op Cals College

Op donderdag 9 februari vindt in het Cals College weer de jaarlijkse beroepenvoorlichting plaats voor leerlingen vanaf de 3e klas havo of vwo van de drie Nieuwegeinse scholen. Deze beroepenvoorlichting wordt georganiseerd door de Rotaryclub Nieuwegein, de Rotaryclub Vianen/Vreeswijk, het Anna van Rijn College, het Cals College en het Oosterlicht College.

Hoewel de samenwerking tussen Rotary en scholen voor voortgezet onderwijs al ruim 20 jaar bestaat, is het pas het tweede jaar dat de drie scholen en beide Rotary’s gezamenlijk de beroepenvoorlichting organiseren. De Rotary zelf: ‘Deze aanpak maakt het mogelijk om leerlingen een zo groot mogelijk keuze te bieden uit een verscheidenheid aan beroepen. Voor de decanen van de scholen is dit ook het meest belangrijk. Hoewel de scholen alle hun eigen campagnes voeren om basisschoolleerlingen binnen te halen, is er in dit traject geen enkele sprake van concurrentie. Het gaat hier uitsluitend om leerlingen te ondersteunen bij de moeilijke beroepskeuze.’

De top 5 van gekozen beroepen is: 1. Psycholoog, 2. Journalist 3. Advocaat, 4. Rechercheur en 5. Fysiotherapeut. Ook beroepen als webdesigner en ondernemer scoren hoog. Beroepen in de zorg en techniek, met uitzondering van fysiotherapeut, scoren erg laag.

Het bijzondere van deze beroepenvoorlichting is dat er geen voorlichting wordt gegeven over de verschillende vervolgopleidingen maar over diverse beroepen. De voorlichters zijn mensen met ervaring die enthousiast over hun vak vertellen. Voor een deel zijn het leden van de Nieuwegeinse Rotary’s en voor een deel mensen uit het netwerk van de decanen van de scholen en de Rotaryclubs. Ruim 1600 bezoekers zullen op 9 februari aanwezig zijn in het Cals College.