Auto vol met rook op de Kruyderlaan

Op de Kruyderlaan stond vanmiddag door een nog onbekende oorzaak een auto vol met rook. Rond 15.20 uur kreeg de politie de melding binnen. De brandweer was bang dat zodra zij de deuren van de auto zouden openen de brand heftig zou worden en naar buiten zou slaan. Dit is echter niet gebeurd.

Kerstboom in brand

Afgelopen avond, vrijdag 30 december, moest de brandweer in actie komen om een klein brandje aan de Citadeldrift te blussen Rond 21.25 uur hadden vandale neen kerstboom in brand gestoken in het naburige speeltuintje.

De brandweer kon de kerstboom met een enkele straal snel blussen en kon zo voorkomen dat de speeltoestellen niet beschadigden. De gemeente vraagt te wachten met het buiten zetten van de kerstboom om dit soort vandalisme te voorkomen.

Zondagmiddagdrive bij Bridgeclub Nieuwegein

Bridgeclub Nieuwegein organiseert op 15 januari aanstaande een weer een van haar bekende ‘Zondagmiddagdrives.’ Deze drive zal gehouden worden in haar eigen speelgelegenheid, het clubgebouw van de atletiekvereniging ATVERNI op het Sportpark Galecop in de Nieuwegeinse wijk Galecop.

Het inschrijfgeld bedraagt slechts 3,00 Euro per persoon. Deelnemers kunnen zich inschrijven vanaf 13.00 uur in het clubgebouw op het sportpark. De drive begint om 13.30 uur.

Gevaarlijke kruising moet aangepakt worden

Een van de zogenaamde ‘hotspots’ van Nieuwegein is het kruispunt aan de Galecopperlaan / A.C. Verhoefweg en de Taludweg. Eerder dit jaar vonden er verschillende ongelukken plaats. Deze maand al weer twee en wel op 10 en 14 december j.l.. Over de afgelopen vier jaar vonden er met grote regelmaat ernstige ongelukken plaats. De Christen Unie/SGP is verontrust over deze onveilige plek in Nieuwegein. Ook op de A.C. Verhoefweg zelf zijn al enkele doden gevallen. Dit verontrust niet alleen de Christen Unie/SGP maar ook veel inwoners zien deze kruising als gevaarlijk. Daarom heeft de Christen Unie/SGP een artikel 42 brief gestuurd aan het College van B&W met vragen omtrent deze gevaarlijke kruising.

In de brief vraagt zij om inzage te krijgen over het aantal verkeersongevallen en de voertuigen die bij de ongelukken betrokken waren. Ook wil zij inzage krijgen in het aantal gewonden. Met de brief wil de Christen Unie/SGP het college aansporen om deze onveilige plek in Nieuwegein te verbeteren. Wij zien uit naar uw reactie, deze mag u naar onze redactie mailen.

Beschermd dorpsgezicht Jutphaas

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft onlangs besloten om het gebied van de Herenstraat en Utrechtsestraatweg, in het zuiden begrensd door de Schoolstraat en het noorden door de Buxtehudelaan aan te wijzen als gemeentelijk beschermd dorpsgezicht.

Sinds 1993 heeft de gemeentelijke monumentencommissie herhaaldelijk geadviseerd om een deel aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. In maart 2004 is de nota “plussen en Minnen” tot stand gekomen door de monumentencommissie. Het college heeft op 28 juni 2005 besloten deze aanbevelingen over te nemen. Vervolgens duurt het weer 5 jaar voor er verdere stappen worden ondernomen. Dit in de nota “Uit de lengte of uit de breedte.

Programma Cultureel Erfgoed 2006-2010 is de ambitie opgenomen om de monumentenverordening aan te passen. De erfgoedverordening is op 24-08-2010 vastgesteld door de raad. ‘In het kader van de ontwikkeling van de stad is het goed om ook ons verleden te bewaren en te beheren volgens de vastgestelde normen van het erfgoedverordening’ aldus de raad. Belangrijke punten daarin zijn:

Op advies van de Monumentencommissie is het Beschermd Dorpsgezicht Jutphaas tot de huidige grootte beperkt, omdat dit qua urgentie, prioriteit en kwaliteit, binnen beperkte tijd gerealiseerd kon worden. Vervolgens wordt vanaf 1 januari aanstaande de nieuwe Moderne Monumentenwet van kracht, waarbij de gemeente de verplichting krijgt om heel Nieuwegein, qua monumenten en archeologie (Cultuur Historische waarden) in kaart te brengen. Op basis daarvan wordt beslist welke gebieden in aanmerking komen voor aparte status. Dit kan een wijziging zijn via bestemmingsplan, beschermd dorpsgezicht etc.

Nieuwegein failliet?

‘Of het nu lunchtijd of theetijd is, inwoners van Nieuwegein zullen het in 2012 moeten doen met het feit dat men in een failliete gemeente woont. De premier van Nederland is nu nog even uit skiën met Jort Kelder, maar daarna hoort u waarschijnlijk wel weer hoe het ‘heurt’ en hoe het verder gaat, en of het lunchtijd is of theetijd’ aldus Véroon van den Heuvel op de website van de stadspartij Onze Nieuwegeinse Samenleving.

In ieder geval kunt u voor de gemeentelijke nieuwjaarsborrel op 3 januari 2012, na 10 jaar, wel weer terecht op de 4e verdieping van het gemeentehuis op het Stadsplein in Nieuwegein van 19.00 uur tot 21.00 uur. Véroon van den Heuvel: ‘Neem vooral uw collectebus mee voor uw particuliere ”civiel society” overleving onderneming, wie weet ontmoet u nog draagkrachtige mensen of invloedrijke politicie die u willen ondersteunen. Zo gaat dat vandaag de dag.’

‘Wat groeit daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje die u ergens tegen kunt komen. Heeft u ergens een plantje gezien maar weet u niet wat het is? Maak er dan een digitale foto van en natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Deze week een neefje van de zonnebloem.

Udo: ‘Zonnebloemen hebben meerdere kleine verwanten, en daarvan verschijnt in de zomer soms de aardpeer op de oever van de Lek. De knobbelige knollen van deze plant zijn eetbaar, en de plant is naar die knol vernoemd. Knolzonnebloem zou ook gekund hebben…’

Ruim uw eigen vuurwerkafval op

Vuurwerk? Het kan leuk zijn, maar veroorzaakt wel heel veel rommel. U kunt een steentje bijdragen aan een schone straat door zelf uw vuurwerkafval op te ruimen. Hiermee voorkomt u ook ongelukken omdat in het afval vaak verdwaald, niet afgeschoten vuurwerk terechtkomt.

Om het vuurwerk veilig op te ruimen is het handig om de resten van het vuurwerk eerst in een emmer water nat te maken en dan in de grijze vuilcontainer te gooien. De gemeente begint op 1 januari met het schoonmaken van de straten. Het opruimen van vuurwerkafval past binnen de gemeentelijke zwerfafvalcampagne Nieuwegein schoon, heel gewoon!

Met deze campagne wil de gemeente inwoners stimuleren om minder zwerfafval op straat te gooien en zelf een handje te helpen met opruimen.

Gospel projectkoor

Alive Gospel Choir in Nieuwegein is op zoek naar zangers en zangeressen die willen deelnemen aan een nieuw projectkoor. Dit projectkoor gaat in februari 2012 van start en er wordt samen met het Alive Gospel Choir gerepeteerd onder begeleiding van een live band. Het repertoire bestaat uit Black American Gospel songs, die op een authentieke manier gezongen worden.

Iedereen tussen de 14 en 52 jaar is welkom. Enthousiasme is belangrijker dan zangervaring. De repetities zijn eenmaal in de twee weken en starten op maandag 23 januari 2012 in de Bazuin aan de Nedereindseweg in Nieuwegein. Het project wordt na 10 repetitieavonden afgesloten met een gezamenlijk concert op zaterdag 23 juni 2012.

Deelname aan het project kost 65 euro, inclusief een oefen-CD en songteksten en heel veel zangplezier. Voor studenten hebben we een speciale studentenprijs van 55 euro. Je hoeft geen noten te kunnen lezen. Ook hoef je niet aangesloten te zijn bij een kerk/gemeente om bij Alive te komen zingen. Je moet wel nieuwsgierig en enthousiast zijn om kennis te maken met deze swingende muziek stijl!

TTVN start cursus Tafeltennis

Deze maand starten de jeugdtrainers van TTVN een cursus TAFELTENNIS voor de meisjes en jongens van 7 – 10 jaar in het gymnastieklokaal DE DRIEHOEK aan de Aardbeigaarde nr.2 te Nieuwegein.

De cursus wordt gegeven door deskundige trainers op de woensdagavond van 18.00 tot 19.00 uur, zaal open om 17.45 uur.b Aanmelden voor deze cursus is mogelijk bij de trainers vanaf 17.45 uur op woensdag 4 en 11 januari in de zaal.