‘Tien van Nieuwegein’

Tot en met 9 januari is nog de expositie ‘Tien van Nieuwegein’ te zien. Op de Hooizolder van Museum Warsenhoeck exposeren traditiegetrouw rond deze tijd van het jaar tien kunstenaars uit Nieuwegein. Dit jaar tonen acht kunstenaars hun werk.
De traditionele veelzijdigheid ontbreekt deze keer: de geëxposeerde werken zijn voornamelijk landschappen, ver weg en dichtbij en in verschillende technieken, van geaquarelleerde scènes langs de Lek en een boom in Park Oudegein van Carel de Graaf tot de Zeeuwse kust en besneeuwde toppen in acryl van Koos Ket. Een spannende overgang vormt de tekening in inkt van Henk Kroezen met golven die telkens scherper worden tegen steeds grilligere rotsen. Niny Nagy toont de natuur in grafisch werk, Erik van Rotterdam in tekeningen en foto’s.De enige ‘mensen’ op de expositie ontmoeten de bezoeker op de kleurrijke schilderijen van Iris Creutzburg. Jeanet Mori toont abstract werk dat qua kleur mooi aansluit bij de ernaast hangende landschappen. Heel bijzonder zijn de ‘ijzige’ schalen van glaskunstenaar Chris Brussel. Museum Warsenhoeck (naast de kinderboerderij in Park Oudegein) is elke woensdag, zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 16.00 uur.

Dit was het jaar van PVV en CDA

Wat heeft politiek 2010 ons verder gebracht, vroeg ik mij laatst af. In de politiek gebeurt zoveel dat het moeilijk is een rode draad te zien. Zeker is dat kiezers steeds minder partijgebonden zijn en partijen steeds makkelijker afstemmen of versterken. Door de versplintering van parlementen in steeds meer kleinere partijen wordt het bovendien lastiger coalities te vormen. Dat sommige partijen weinig kans maken te regeren (PVV, SP, GL) schijnt hun kiezers niet te deren. Maar zo erg als in België is het hier niet. Bovendien blijkt de heftige verkiezingsnederlaag van het CDA geen opstap naar coalities zonder het CDA, maar eerder een enorm obstakel voor coalitievorming. 2010 heeft ons partijpolitiek daarom weinig verder gebracht.
Een belangrijk inzicht leverde het wel op: de kiezer is niet aardig en heeft een hekel aan de politiek. En tegenwoordig laat hij/zij dat niet meer merken door thuis te blijven, maar juist door te gaan stemmen. Omdat partijen steeds minder uitgesproken over issues zijn en omdat er zoveel issues zijn, is het voor een kiezer moeilijk een positieve keuze te maken. Bijna noodzakelijkerwijs laten veel kiezers zich door emoties leiden en worden proteststemmers. Het verklaart bovendien waarom nieuwe partijen, die nooit mogen meedoen met coalitievorming (PVV, SP, soms GL, soms D66), het zo goed doen.Recent publiceerde de Volkskrant een onderzoek naar de partijpolitieke voorkeuren van de elite van Nederland. Hier blijkt de PVV (die ongeveer een zesde van Nederland vertegenwoordigt) onpopulair, maar de VVD (die veel overeenkomst met de PVV), CDA en D66 (een kleine partij met weinig profilering) juist heel populair. Dit lijkt mij te duiden op een tweedeling; PVV en SP doen het goed bij de gemiddelde burger, maar slecht bij de elite. Steeds meer krijg ik het gevoel dat de PVV zich weliswaar als anti-immigratiepartij en anti-islampartij profileert, maar dat ze de populariteit vooral dankt aan de anti-politieke sentimenten onder veel kiezers. Kiezers doorzien de PVV, maar stemmen er net zo goed op.Als u hierbij bedenkt dat de PVV geen leden heeft en sterk centraal geleid wordt, dan kom je tot de conclusie dat het eigenlijk geen partij is, maar meer een beweging zonder duidelijke doelen. De PVV maakt handig gebruik van de ruimte die andere partijen, vooral het CDA en PvdA, laten vallen door zich te profileren als protest-partij. Dat de partij geen bestuurders levert en dat de partij allerlei zwakten heeft, weten haar kiezers. Maar zij vinden dat niet erg. Recente opiniepeilingen laten – ondanks allerlei schandalen en de windstilte rondom de PVV-speerpunten – een opvallend stabiele aanhang zien.Andere protestpartijen (zoals TON en LPF) hebben hun aanhang niet kunnen vasthouden. Voor mij is de PVV geen probleem (blaffende honden …), maar wel een blijvertje. Ik vind het veelzeggend dat de typische bestuurderspartij CDA – ondanks een zware verkiezingsnederlaag – gewoon kan doorregeren. En dat met gedoogsteun van een typische protestpartij.

Dit was het jaar van PVV en CDA

Wat heeft politiek 2010 ons verder gebracht, vroeg onze columnist Rene Verbrugge zich laatst af. Rene: ‘In de politiek gebeurt zoveel dat het moeilijk is een rode draad te zien. Zeker is dat kiezers steeds minder partijgebonden zijn en partijen steeds makkelijker afstemmen of versterken. Door de versplintering van parlementen in steeds meer kleinere partijen wordt het bovendien lastiger coalities te vormen. Dat sommige partijen weinig kans maken te regeren (PVV, SP, GL) schijnt hun kiezers niet te deren.’Verbrugge vindt het veelzeggend dat de typische bestuurderspartij CDA – ondanks een zware verkiezingsnederlaag – gewoon kan doorregeren. En dat met gedoogsteun van een typische protestpartij. Klik hier om zijn column ‘Broodje Irritant’ te lezen.

Vanaf Nu

Daar zijn we dan. Aangekomen in het jaar 2011. Wellicht missen we een vinger door een te enthousiast afgestoken rotje, of spenderen we de dag op het toilet omdat die zelfgemaakte oliebollen toch ‘niet helemaal’ goed vielen, maar we zijn er.

Dag 2010. Vanaf nu wordt alles anders.

Ergens valt het toch wat tegen. Het is allemaal nog zo hetzelfde. “De toekomst.” Toen u klein was en u mocht een plaatje van 2011 tekenen, toen stonden daar toch zeker wel vliegende auto’s op en kinderen die voetbalden op de maan? Aan de andere kant had u wellicht niet getekend dat iedereen een telefoon in zijn broekzak zou hebben, ter grote van een aardappelschiller. Wellicht is het probleem dat alles zo geleidelijk gaat. Onze gefantaseerde “toekomst” blijft daardoor altijd even ver weg. Dat stopt nu. Vanaf nu wordt elke fantasie, elke kindertekening, werkelijkheid. Vanaf nu wordt alles anders.

We stoppen met de foute dingen, beginnen met de goede. Niet meer bang, alleen nog maar blij. En tijd. We gaan tijd maken, voor onszelf en voor elkaar. En gezond. Opdat ik zo kwiek blijf als een kievit en jij eindelijk die olifantenbillen eraf sport. En de liefde. Dat we verliefd worden en blijven. En het werk. Dat we minder werken en meer verdienen. En het leven. En de dood. Dat er niemand meer doodgaat en er alleen lieve leuke mooie kinderen geboren worden. Ja. Vanaf nu.

Ik maak mezelf geen illusies. Ik heb geen enkel voornemen. Ik ben namelijk stiekem, gewoon, best, een beetje, ik schaam me er haast voor: gelukkig. Zo. Daar kan ik ook niets aan doen. Ik doe nu eenmaal leuke dingen met lieve mensen op mooie locaties. Ik leer, ik maak, ik luister, ik leef. Niet vanaf nu maar al vanaf heel lang. Vanaf nu blijft alles hetzelfde. Dat zou mooi zijn.

Ik maak mezelf geen illusies. Ik heb geen enkel houvast aan het nu. Misschien ben je er volgend jaar wel niet. Of ik. Misschien blijkt in 2011 dat oliebollen kankerverwekkend zijn en champagne zaaddodend. Wellicht worden tomaten en bier de nieuwe trend. Misschien ook wel niet. Alles kan.

Alles wordt anders. Niet vanaf nu, maar vanaf altijd.

Dag 2011.

Column Sara van Gennip

Sara van Gennip is geboren en getogen in Nieuwegein. Al zegt ze zelf liever Vreeswijk. Schrijven en Theater zijn haar grote passies. Sara studeert dan ook Dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Vanuit deze Grote Stad brengt ze graag een bezoek aan Vreeswijk, en doet daar verslag van in haar columns. Deze week: ‘Vanaf Nu.’
In haar column op De Digitale Stad Nieuwegein bekijkt de van origine Vreeswijkse Sara van Gennip Nieuwegein vanuit een historisch maar actueel perspectief. Sara: ‘Vanaf nu wordt alles anders. We hebben een nieuw jaar, met een nieuw cijfer, een nieuwe wens en een oud verlangen. Deze week blikt Sara vooruit naar het nieuwe jaar, waarin alles anders schijnt te moeten, maar dat misschien toch hetzelfde blijkt. ‘ Klik hier om naar haar column te gaan van deze week.

Nieuwegeinse Helden

De gemeente Nieuwegein is op weg naar een nieuwe binnenstad waar het prettig wonen, werken, winkelen en uitgaan is. Een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud in het hart van Nieuwegein. In het kader van Culturele Activiteiten Binnenstad, een programma waarmee de binnenstad ook tijdens de bouwactiviteiten van het nieuwe centrum levendig blijft, zette de gemeente onlangs 31 Nieuwegeinse Helden in het zonnetje.
Helden zijn er in alle vormen en maten, ook in Nieuwegein. De wijkagent die al 15 jaar in Nieuwegein rondloopt en het tienermeisje dat een bloedende medebewoner redde, maar ook de initiatiefnemers van Geinbeat die de stad van een geliefd festival hebben voorzien. Dit zijn slechts drie van de 31 helden die gemeente Nieuwegein samenbrengt in de tentoonstelling ‘Nieuwegeinse Helden.’ De helden zijn te bewonderen op grote gekleurde vlaggen op Parkeerterrein West in de binnenstad en iedere week op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week de zeventiende van 31 afleveringen: Rhonda Bright-de Lang (12) Jong tennistalent.

De strip van Kim Houtzager

Iedere week heeft De Digitale Stad Nieuwegein een stripverhaal, gemaakt door de Nieuwegeinse Kim Houtzager. Kim is een dromerig type. De Nieuwegeinse kan wegdromen in een compleet andere wereld. Ze schrijft boeken en kan prachtig tekenen. Wekelijks tekent Kim een strip over het nieuws en wat ze meemaakt in Nieuwegein of beleven de figuren hun eigen avonturen.
Kim: ‘Het einde van 2010… het is voorbij gegaan voor ik doorhad dat het jaar begonnen was! 2011 belooft verandering, nieuwe kansen… maar voor nu richt ik me nog even op die laatste dagen van goeie ouwe 2010. En aan alle lezers… Ook deze Pen-i is live getekend, maar jullie kunnen hem allemaal terugzien via www.livestream.com/kittyocean – kies dan de datum dinsdag 28 december 2010. Of kijk één van de andere filmpjes; er staan zat Pen-i’s op! ‘ Klik hier om naar de strip te gaan.

20 jaar KCN & Ateliergebouw Kerkstraat

Het Kunstenaars Centrum Nieuwegein viert op 15 januari haar 20-jarig jubileum. Het KCN bestaat uit een 20-tal beeldende kunstenaars die samen een galerie exploiteren en daarin maandelijks een expositie organiseren waarin ze hun nieuwste werken tonen.
Vanaf het begin is het ateliergebouw aan de Kerkstraat in Nieuwegein hiervoor in gebruik. Hierin is niet alleen de Galerie van het KCN gevestigd, maar hebben ook een aantal kunstenaars hun atelier. Samen vieren zij het 20-jarig bestaan met een feestelijk open huis op 15 januari 2011 van 17.00 tot 19.00 uur. De ateliers zijn dan open en het KCN houdt een speciale ledenexpositie. Tijdens dit open huis zal DnD Project het geheel muzikaal omlijsten.De ledenexpositie is na het open huis nog te bezichtigen t/m 23 januari. Daarna starten weer de maandelijkse exposities. Heb je interesse in beeldende kunst kom dan een keer langs, tijdens het open huis of de reguliere openingstijden. De galerie is geopend iedere zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur en is gratis toegankelijk.Wil je lid worden dan kun je je aanmelden. Praat ook eens met een van de kunstenaars. En natuurlijk zijn ook donateurs welkom. Wij heten kunstminnend Nieuwegein en omstreken van harte welkom.

Kaasrolletjes en Gevulde champignons

Wekelijks hebben wij een lekker recept van Olga op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week maakt Olga heerlijke ‘Kaasrolletjes en gevulde champignons.’
Olga: ‘Twee makkelijke en lekkere borrelhapjes voor Oudejaarsavond. Als je van kaas houdt zul je moeite hebben om van deze romige Kaasrolletjes af te blijven. De champignons worden warm geserveerd en hebben een ‘sappige’ bite door de wijn waarin ze gestoofd worden.’Klik hier om naar de rubriek ‘Koken met PEN’ te gaan en lees hoe je deze heerlijke ‘Kaasrolletjes en gevulde champignons’ zelf kunt maken. Klik hier voor een overzicht van de recepten van de afgelopen tijd.

Winkeldiefstal met geweld

Woensdagmiddag werden drie mannen aangehouden voor winkeldiefstal en geweldpleging. Rond 16.50 uur kregen agenten een melding binnen, dat er drie agressieve winkeldieven stonden bij een winkel aan de Veldwade. Ter plaatse bleken de mannen aangehouden te zijn het beveiligingspersoneel van de winkel.
De mannen van 18, 24 en 27 jaar uit Zeist werden overgedragen aan de politie. Zij zijn ingesloten voor verhoor, tegen hen wordt proces verbaal opgemaakt.