Jongen van GSM beroofd

Op woensdag 30 januari is een jongen onder bedreiging van een mes van zijn GSM beroofd.

Rond 14.15 uur fietste een 17-jarige jongen uit IJsselstein in het park vlakbij de tennisvereniging Oudegein. Voor hem liep een jongeman die vlak voordat hij hem wilde passeren zich omdraaide. De jongeman droeg een bivakmuts en bedreigde de fietser met een mes. Hij dwong hem zijn GSM af te staan en wilde ook zijn portemonnee hebben. Op dat moment naderde twee fietsers en ging de overvaller er te voet vandoor.

De verdachte wordt geschat op 18-19 jaar oud, 1.85 – 1.90 meter, krachtig postuur en had een vrij zware stem zonder een bepaald accent. Hij droeg een zwarte spijkerbroek en een zwart bomberjack.

Subsidies voor Het Klooster

De gemeente Nieuwegein heeft de subsidiemogelijkheden van bedrijvenpark Het Klooster laten onderzoeken. Uit de voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat

Het Klooster een zeer goede kans maakt op aanvullende overheidssubsidies.

Bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan Het Klooster heeft de Gemeente Nieuwegein de nodige aanpassingen moeten doen. De toenemende belangstelling voor het behoud van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (met zijn historische verdedigingswerken) en een ecologische groenstrook hebben de beoogde oppervlakte van het bedrijvenpark met zo’n 20 hectaren doen afnemen.

Daarnaast zijn er van ministeries en anderen nog geen concrete financiële toezeggingen ontvangen voor de aankoop en de ambitieuze inrichting van het gebied tussen het bedrijvenpark en de Liniedijk. Om deze reden – en vanwege de afname van het oppervlak aan uitgeefbare terreinen – had het gemeentebestuur opdracht gegeven om de mogelijke alternatieve subsidiebronnen voor het Kloosterproject te onderzoeken.

De eerste resultaten van dit subsidie-onderzoek zijn positief en brengen de ambities van de gemeente ten aanzien van Het Klooster dichterbij: integratie van cultuurhistorische aspecten in een duurzaam bedrijvenpark waarin ook ruimte is voor utilitair en recreatief fietsverkeer. Dit concept maakt van Het Klooster een project met een hoogwaardige uitstraling dat goede kans maakt op vele miljoenen euro’s aan extra overheidssubsidies.

Niet schieten! verkent grenzen

‘Kwaad Bloed’, het zesde programma van Niet Schieten! sinds zij in 1994 het cabaretfestival Cameretten wonnen. De mannen van Niet Schieten! worden gecoached en geregisseerd door Hetty Heyting (o.a. bekend als schrijfster van ‘Baantjer’ en ‘Verkeerd verbonden’). Op 14 februari verkennen Maarten Hennis, Arend Edel en Erik Jobben in Theater De Kom de grenzen van het cabaret.

‘Kwaad Bloed’ gaat over drie broers die gezamenlijk een bedrijfje hebben opgezet, waarin zij op zeer creatieve wijze handelen in porties levensgeluk. Zij leven in de stellige overtuiging van hun onschuld. Totdat een man, die het einde van zijn leven nadert, hen dwingt een confrontatie met zichzelf en met elkaar aan te gaan. De familieband die de broers tot dan toe aan elkaar verbond, blijkt meer kwaad bloed te bevatten dan hen lief is.

De mannen van Niet Schieten! zijn met hun vorige voorstelling ‘Noodlot’ een weg ingeslagen die zij met ‘Kwaad Bloed’ zullen vervolgen: het verkennen van de grenzen van het cabaret. ‘Noodlot’ bewees dat het werken met een sterke verhaallijn, met hier en daar thematisch verbonden sketches en liedjes, de heren uitstekend afgaat. Minder gelachen werd er zeker niet. Ook in ‘Kwaad Bloed’ is er een verhaallijn gesponnen, waarbij Niet Schieten! het publiek steeds een stap voorblijft met hun gedachtesprongen en wendingen. Razendsnel wordt er geschakeld tussen het verhaal en de losse onderdelen. Een avondvullende explosie die in één adem voorbij lijkt te gaan.

Assepoester trouwt met prins

Op de dag van hét huwelijk wordt in de gezinsviering in de Barbarakerk het verhaal uitgebeeld van het arme meisje Assepoester dat uiteindelijk met de prins zal trouwen. De Barbarakerk vraagt alle kinderen om verkleed als prins of prinses naar de kerk te komen en ze zullen erover praten wat je moet doen om een goede prinses te zijn.

Uit de Bijbel zullen ze lezen over de bergrede waarin Jezus zegt: “Gelukkig die verdriet hebben, want zij zullen getroost worden. Gelukkig die zachtmoedig zijn, want zij zullen het land erven. Gelukkig die barmhartig zijn, want zij zullen barmhartigheid ondervinden.”

Wat er te doen is op de dag van het huwelijk tussen Maxima en Alexander, maar ook daarna op kerkelijk gebied in Nieuwegein kunt u lezen in de rubriek ‘Kerkberichten’ op De Digitale Stad.

Startdatum veerverbinding nog onzeker

Het is nog niet zeker of de veerpont Nieuwegein – Vianen in eind april in de vaart komt. Waarschijnlijk zal er in totaal enkele weken vertraging optreden. Voor de aanleg van de afmeervoorzieningen voor de veerboot moet de Lek ter plaatse worden verdiept. Voorafgaand aan de baggerwerkzaamheden is de bodem op haar milieuaspecten onderzocht. Uit dit bodemonderzoek is gebleken dat er zich in de rivierafzettingen – dat zijn de lagen onder de oppervlaktelagen – verontreinigd slib bevindt.

Om te voorkomen dat oude verontreinigingen opnieuw milieuschade aanrichten wordt er eerst een saneringsplan opgesteld. Het saneringsplan wordt in overleg met Rijkswaterstaat opgesteld en maakt onderdeel uit van de vergunningprocedure die voor het baggerwerk moet worden doorlopen.

Het saneringsplan is in de loop van februari gereed. Dan is ook bekend wat de saneringsmaatregelen moeten zijn, en wat precies de gevolgen zijn voor de start van de veerverbinding. De veerverbinding zal in ieder geval voor de zomer dit jaar van start gaan. Waarschijnlijk zijn de verontreinigingen ontstaan in het verleden, in de periode dat de waterkwaliteit van de Lek veel slechter was dan de tegenwoordige kwaliteit van het rivierwater.

Door het moeras met het IVN

Op zondag 10 februari houdt het IVN, vereniging voor natuur- en milieu-educatie, een wandelexcursie op het Landgoed Oostbroek bij De Bilt. Het vertrek is om 13.00 uur op het parkeerterrein bij het theehuis ‘t Geintje aan de Parkhout te Nieuwegein. Carpoolen vanaf daar is mogelijk. Iedereen is welkom, vooraf aanmelden is niet nodig. Informatie is te verkrijgen bij Carin Laarman, tel. (030) 60 49 106 of bij Brigitte Bergenhenegouwen, tel. (030) 60 46 716.

In 1992 is op het landgoed een oude kronkel van de Kromme Rijn uitgegraven als een vorm van natuurherstel. Nu komt daar weer schoon kwelwater naar boven. Met een beetje fantasie komen vroegere tijden, toen Nederland nog grotendeels uit moerasbos bestond, weer tot leven. Door deze wildernis in ontwikkeling is een knuppelpad aangelegd, zodat wandelaars de voeten droog houden. Verder krijgt u uitleg over de bomen en hun winterkenmerken.

Basisscholieren beginnen aan Citotoets

Vanaf vandaag storten 160.000 basisscholieren zich op de befaamde driedaagse citotoets. Dat zijn er 10.000 meer dan het recordaantal van vorig jaar. De plaatjes bij de zogenaamde eindtoets basisonderwijs zijn dit jaar voor het eerst in kleur. Kleurenblinde kinderen kunnen echter een zwartwitversie voorgeschoteld krijgen. Volgens een woordvoerder van het toetsinstituut Cito doet ruim 85 procent van de basisscholen mee aan de vrijwillige toets. De uitslag van de toets bepaalt samen met het advies van de basisschool naar welk vervolgonderwijs een leerling gaat.

Het advies staat op de eerste plaats en wordt als het goed is ondersteund door de uitslag van de eindtoets.

Gelijktijdig met de afname van de Cito zijn er door verschillende landelijke onderwijsverenigingen kritische geluiden te horen m.b.t. de CITO. De onderwijsinspectie en scholen van V.O. zouden zich alleen maar richten op de uitslag als maat van de kwaliteit van de leerling en de school. Ook in Nieuwegein hebben de scholen brieven ontvangen om acties tegen het misbruik van de CITO te ondersteunen.

Mislukte inbraak aan de Melissegaarde

Op maandag 28 januari deed een vrouw aangifte van een poging tot inbraak in haar woning.

Op zondag 27 januari bemerkte de 55-jarige bewoonster van een woning aan de Melissegaarde dat iemand had gepoogd in haar woning in te breken. Een inbreker had geprobeerd de schuifpui aan de achterzijde van de woning open te breken. De woning was echter voorzien van het politiekeurmerk veilig wonen en was dus voorzien van zeer deugdelijk hang- en sluitwerk. Het lukte de inbreker dan ook niet de schuifpui open te breken. De schade bleef beperkt tot een aantal moeten in het houtwerk.

GroenLinks stelt vragen over Kunstijsbaan

“Geacht College,

Uit de media hebben wij vernomen dat het “gemeentebestuur” de bevolking van Nieuwegein een kunstijsbaan heeft “geschonken”. De mededeling in de raadscommissie PSO achteraf, en onze vergeefse pogingen aanvullende informatie en duidelijkheid te krijgen over het financiële aspect in de commissie FRA waar dit onderwerp o.i. thuishoort, en waarin wij werden verwezen naar PSO, heeft ons doen besluiten tot het stellen van de volgende vragen:

1. Hoe definieert u in onderhavig geval “gemeentebestuur”?

2. Waarom heeft u met de gemeenteraad niet vooraf gecommuniceerd (ervan uitgaande dat de gemeenteraad –vooralsnog- het gemeentebestuur is) ?

3. Wanneer is het besluit tot aanleg van een kunstijsbaan genomen?

4. Is er nieuw beleid ontwikkeld t.a.v. schenkingen aan de bevolking?

5. Hoe verhoudt zich de verplichting tot het betalen van entree met een schenking?

6. Welke kosten zijn met de aanleg van de baan gemoeid en rechtvaardigen die een tijdelijke aanleg?

7. Op welk budget drukken de aanlegkosten?

Het antwoord op deze vragen zien wij met belangstelling tegemoet,

Namens de GroenLinks-fractie”

Gemeente brengt folder uit over klachtenregeling

De gemeente Nieuwegein heeft in december 2001 haar klachtenregeling aangepast, naar aanleiding van een interne evaluatie en ervaringen uit de praktijk. Hierover heeft de gemeente nu ook de folder ´Klagen staat vrij´ uitgebracht. Het gaat in deze regeling om klachten die te maken hebben met de vragen ´wat is behoorlijk?´ of ´wat is fatsoenlijk?´. Het gaat dus om klachten over dat u onjuist bent behandeld, dat u te lang heeft moeten wachten op een antwoord, dat u verkeerd bent geïnformeerd of dat er onzorgvuldig met uw gegevens of mededelingen is omgesprongen.

De folder beschrijft waarover en hoe u een klacht kunt indienen bij de gemeente. Ook wordt aangegeven hoe de gemeente een binnengekomen klacht behandelt. De folder is gratis verkrijgbaar in het Infocentrum van de stadswinkel van het gemeentehuis (Martinbaan 2). De tekst van de folder en de klachtenregeling zijn ook te vinden op de gemeentelijke website www.nieuwegein.nl, onder het hoofdstuk ´Regelingen en verordeningen´.

De klachtenregeling gaat bijvoorbeeld niet over klachten over losliggende stoeptegels, kapotte straatverlichting, stankoverlast en vuil op straat. Deze klachten kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur kwijt bij de gemeentelijke Servicelijn Stadsbeheer: 0800 – 0230258 (gratis).