Tumultueus debat op Anna van Rijn College

Woensdagmiddag 5 september was er een levendig debat op het Anna van Rijncollege in Nieuwegein over de verkiezingen aankomende 12 september. 200 leerlingen namen plaats in de collegezaal om te debatteren met verschillende kandidaten voor de Tweede Kamer. Voor de SP was de Nieuwegeinse Tweede Kamerlid Nine Kooiman aanwezig om met name de jeugdstandpunten toe te lichten. De bekende partijen hadden allemaal iemand afgevaardigd. Alleen D66, nota bene onderwijspartij, vond na herhaaldelijke uitnodigingen het debat niet interessant genoeg en was niet aanwezig.

Het debat werd ingeleid door Michiel Busz, leraar maatschappijleer. Hij legde uit dat de komende verkiezingen belangrijk zijn, ook voor jongeren. Een aantal jongeren kunnen al stemmen komende woensdag. De aanwezige politici hopen ook dat ze dat ook gaan doen. Het debat heeft misschien bijgedragen aan het maken van de juiste keuze. Mark Snoeren van de VVD had veel uit te leggen. Langstudeerboetes en wietpassen zijn geen maatregelen waar jongeren warm voor lopen, maar gaf duidelijk aan waarom deze keuzes gemaakt zijn.

Ook een hekel punt is het alcoholverbod voor jongeren tot 18 jaar. Hierover ontstond flinke discussie. Het comazuipen neemt grote vormen aan en steeds jonger worden de kinderen die alcohol gaan gebruiken, vaak met grote gevolgen voor de ontwikkeling later in hun leven. Veel politieke partijen zijn ook voorstander van het alcoholverbod, maar vinden dat bij overtreding de verkoper beboet moet worden, en niet de jongeren zelf.

De betogen van de kandidaten spraken de jongeren vaak weinig aan. Met name omdat onderwerpen als Europa ver afstaat van de jeugd. Maar zeker ook omdat veel politici ingewikkelde taal gebruiken en vergeten dat de voor een groep jeugdigen spreken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren