Sodabrood

Dit brood wordt gebakken zonder gist. Door gebruik van bakpoeder en zuiveringszout (baksoda) wordt het echter net zo luchtig. Je bespaart veel tijd omdat het niet hoeft te rijzen en na te rijzen. De structuur van het Sodabrood is ietsje steviger dan “gistbrood”, de smaak is heerlijk. Eet het bij soepen en salades, of met hartig of zoet broodbeleg. Eigenlijk smaakt het met en bij alles. En, je huis gaat er weer heerlijk van ruiken…

Voor 1 groot brood:
400 g volkorenmeel
225 g witbroodmeel
50 g maïsmeel
1 ½ thl zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
1 afgestreken dessertlepel bakpoeder
snufje zeezout
450 g magere yoghurt
1 à 1 ½ dl water
1 thl vloeibare honing

Extra: grote deegkom; bakpapier of permanent bakvel;

Verwarm de oven tot 200°C.
Leg bakpapier of een permanent bakvel op de bakplaat.
Vermeng de meelsoorten met het zuiveringszout, het bakpoeder en het zeezout in een grote kom.
Maak in het midden een kuiltje en giet de yoghurt, de honing en een deel van het water erin.
Kneed met de keukenmachine, de mixer of met de hand de ingrediënten door elkaar tot een soepel, vochtig deeg.
Als het tijdens het verwerken te droog/korrelig is nog wat water toevoegen.
Het deeg mag niet plakkerig worden.
Kneed tot een gelijkmatig deeg en kneed niet langer dan nodig.
Vorm een rond brood en leg het op de bakplaat.
Snij de bovenkant kruisvormig in.
Bak het brood 50 tot 60 minuten in het midden van de oven tot het bruin en gaar is.
Controleer of het brood gaar is door er diep een breinaald of satéprikker in te steken.
Als deze schoon uit het brood komt is het gaar.
Klop voor de zekerheid nog even met een pollepel tegen de onderkant van het brood, als het hol klinkt is het gaar.
Anders nog ca. 10 minuten in de oven laten staan op 200°C.
Laat daarna het brood wat afkoelen op een rooster, maar niet te lang.
Het smaakt namelijk het lekkerst als het nog warm is.
Heerlijk bij soepen, salades en met kazen en gedipt in olijfolie, maar ook met “gewoon” broodbeleg.

Brood
Tijd: 10-15 minuten bereiden, ca. 60 minuten in de oven.
Bron: “De zuivere keuken” door Walters, Barin Cohen & Mercuri, BZZTôH 2001

Tip
Je kunt het brood ook in een ronde bakvorm (ingevet) of een langwerpig broodblik (ingevet) bakken.
Probeer ook eens een “bolletjesbrood”. Vorm dan een aantal kleine bollen van het brood en leg ze tegen elkaar aan in een ronde bakvorm die je eerst hebt ingevet.

Weetje
Natriumbicarbonaat (NaHCO3) ofwel zuiveringszout, dubbelkoolzure soda of baksoda genoemd wordt als rijsmiddel gebruikt in deeg en beslag. Het reageert samen met een zuur ingrediënt en produceert dan koolzuurgas in de vorm van belletjes. Dit zorgt dat je baksel gaat uitzetten, dus rijzen. Natriumbicarbonaat moet je dus altijd gebruiken met een zuur ingrediënt. In het bovenstaande recept is dat de yoghurt. Maar het reageert ook met karnemelk, citroensap, azijn etcetera.
Natiumbicarbonaat wordt in een voedingsmiddelenlijst aangegeven met de code E500.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren