Schippersinternaat viert 100-jarig bestaan

Het Prins Hendrik Internaat voor schipperskinderen bestaat dit jaar 100 jaar. Dit wordt gevierd met een reünie op zaterdag 29 augustus 2015. Van 12.00 uur tot 17.00 uur zijn oud bewoners, -medewerkers en belangstellenden van harte welkom op de Industrieweg 1-B in Nieuwegein om herinneringen op te halen tijdens een feestelijke reünie. In samenwerking met de Museumwerf Vreeswijk zullen tijdens deze reünie rondleidingen worden verzorgd voor belangstellenden. Tijdens de reünie zal ook aandacht geschonken worden aan het 100 jarig bestaan van Stichting Meander, waarvan het Prins Hendrik Internaat deel uitmaakt. U kunt zich aanmelden voor de reünie op de website van het schippersinternaat.

Het schippersinternaat in Vreeswijk is het oudste schippersinternaat van Nederland. Het is in 1915 geopend. De officiële opening vond plaats op 28 augustus door prins Hendrik. Vreeswijk is lang een van Nederlands grootste binnenhavens geweest en was een lange tijd de belangrijkste doorvoer naar het zuiden van Europa.

Vanaf de opening in 1915 tot aan de ontruiming in 1984 hebben er 4.123 kinderen in het internaat gewoond. Alleen tijdens de oorlogsjaren van 1939 tot 1945 was de school leeg. Omdat het oude Prins Hendrik Internaat leeg kwam te staan en leeg bleef, is het gebouw verpauperd. In 1995 is besloten om er appartementen in te maken en enkele kunstateliers.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren