Reactie college op gebiedsafspraak Linieland

Het college van de gemeente Nieuwegein is het niet eens met de inhoud van de gebiedsafspraak van de Enveloppecommissie Linieland over de Nieuwe Hollandse Waterinie. In een brief aan de voorzitter van de Enveloppecommissie Linieland geeft het college een wijzigingsvoorstel voor de geformuleerde ambities.

In 2000 kreeg de gemeente Nieuwegein opdracht van het rijk en provincie om in de plannen voor bedrijvenpark Het klooster meer rekening te houden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHWL). De gemeente heeft toen 20 hectare bedrijventerrein ingeleverd voor de NHWL en de ontwerpen aangepast. Dit had consequenties voor de grondexploitatie en leidde tot vertraging van de planvorming. Inmiddels heeft het college het landschapsplan voor de inrichting van de Kloosterlinie vastgesteld. Voor de uitvoering is een bijdrage van het rijk en provincie nodig.

Voor de gehele NHWL is het Linieperspectief Panorama Krayenhoff opgesteld en is er op 1 september 2005 een Bestuursovereenkomst Nieuwe Hollandse Waterlinie afgesloten tussen de Liniecommissie en de provincie Utrecht.

Voor de uitvoering van het Linieperspectief is de provincie Utrecht ingedeeld in vier gebieden (enveloppen). Nieuwegein valt onder de enveloppe Linieland. Voor deze enveloppe zijn nu een gebiedsafspraak opgesteld en spelregels. Die bieden nauwelijks aanknopingspunten met het landschapsplan Kloosterlinie en hierdoor lijkt Nieuwegein nauwelijks in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor de uitvoering. Het college komt daarom met een wijzigingsvoorstel, waarbij het landschapsplan meer recht wordt gedaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren