Lotushapjes

Deze pittige bladerdeeghapjes zien er een beetje uit als Lotusbloemen. Ze doen het prima als aantrekkelijk warm hapje bij de borrel of als bijgerechtje bij een oosterse schotel.
Ook voor dit gerecht geldt weer, varieer er lustig op los met de vulling en maak er zoveel je wilt, gewoon door de ingrediënten evenredig te vermeerderen of verminderen.

Voor 16 stuks
4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
1 eetlepel zonnebloemolie
½ kleine ui
1 stengel bleekselderij
4 champignons
restje sperziebonen of doperwtjes
mespuntje sambal
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel sereh (gemalen citroengras)
½ theelepel ketoembar (gemalen koriander)
½ theelepel kruidnagelpoeder
½ eetlepel ketjap manis
1 eetlepel water
1 eetlepel pindasaus
2 volle eetlepels vega-hamblokjes (Vivera)
zout en peper

Extra: hapjes- of koekenpan

Bestuif een ruime broodplank met wat bloem.
Trek de plasticjes los van het bladerdeeg, leg de plakjes op de broodplank en laat ze ontdooien.
Pel en snipper de ui zeer fijn.
Was de bleekselderij, snij de stengel in de lengte in dunne repen en die weer in piepkleine stukjes.
Veeg de champignons schoon, snij ze in plakjes, dan in reepjes en hak ze dan nog wat kleiner.
Hak het restje sperziebonen nog wat kleiner.
Verhit de olie in de pan en fruit de ui en de bleekselderij even aan.
Voeg champignons en sperziebonen of erwtjes toe en schep even om.
Voeg de sambal, het gemberpoeder, de sereh, ketoembar en het kruidnagelpoeder toe.
Roer ketjap, water en pindasaus door de groenten en schep er de vega-hamblokjes door.
Haal de pan van het vuur, maak op smaak met peper en zout en laat wat afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 200°C en leg bakpapier of een permanent bakmatje op een bakplaat.
Ondertussen de plakjes bladerdeeg in vieren snijden.
Leg op ieder vierkantje een theelepel groentevulling.
Vouw de puntjes van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk goed aan.
Leg de bladerdeeghapjes op de bakplaat en schuif deze in het midden van de voorverwarmde oven.
Bak de lotus-hapjes in ca. 15 minuten goudbruin.
Serveer ze warm als borrelhapje of als bijgerechtje bij bijvoorbeeld nasi, bami of een andere oosterse schotel.
Heerlijk met van die rode Chinese tomatensaus (je weet wel, die je in dat witte bekertje krijgt), maar met een drupje gewone tomatenketchup ook heel lekker.

Tip
Je kunt deze hapjes ook van filodeeg maken. Snij daarvoor het filodeeg in even grote vierkantjes als het bladerdeeg. Leg 3 laagjes op elkaar en bestrijk ze met wat olie of gesmolten boter voor gebruik.

Weetje
De heilige of Indische lotus (Nelumbo nucifera) is een waterplant die in een modderige bodem wortelt. De bloemen en bladeren zien er echter nooit modderig uit. Dit zelfreinigende vermogen van de plant, wat het lotuseffect wordt genoemd, maakt de lotus tot een symbool van zuiverheid in het hindoeïsme en het boeddhisme. Daarnaast symboliseert de plant het goddelijke en de zuiverheid.
De plant die oorspronkelijk uit Indonesië en India komt, bloeit het hele jaar. De bloemen kunnen een diameter hebben van wel 23cm en de bladeren van zelfs 60 cm.

Borrelhapje of bijgerechtje
Tijd ca. 30 minuten + 15 minuten oventijd
Bron: eigen recept

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren