Kruidige pompoenrijst

Omdat het zo’n veelzijdige en kleurige groente is dan nog maar een recept met pompoen. Beloofd, de laatste van dit jaar. In dit gerecht wordt de zacht smakende pompoen gecombineerd met kruidige rijst in een één-pansgrecht. Bij ons heet dat een “lekkere weg-eter” en er wordt dan ook flink van opgeschept. De bijgerechtjes zoals saus, rauwkost en kroepoek kleden het geheel wat extra aan.
Dit is trouwens ook een prettige licht verteerbare maaltijd voor als je nog moet gaan sporten, eet er dan alleen niet te veel saus bij. Nodig voor 4 personen:
1 pompoen (400 g schoongemaakt gewicht)
1 ui
½ witte kool (of 1 kleintje)
1 bosje bladselderij
300 g zilvervliesrijst (C1000, voorgekookt, pak 400g)
250 g sperziebonen (vers of diepvries)
3 el olie (zonnebloem- of maïsolie)
1 bakje Tofureepjes pittig gekruid (180 g)
1 thl ketoembar (gemalen koriander)
1 thl gemberpoeder
1 thl serehpoeder (gemalen citroengras)
½ thl kerriepoeder
75 ml bouillon (groenten- of tuinkruiden)
zout en peper
ketjap manis
150 g taugé
evt. ongezouten cashewnoten Extra: grote zeef; wok of braadpan.Snij de pompoen in vieren, snij de pitten en draden weg en schil de pompoen met een scherp mesl; snij het vruchtvlees in blokjes.
Pel de ui en snipper hem grof.
Snij de kool in dunne repen, was de groente en laat uitlekken.
Was en droog de selderij en hak of knip in kleine stukjes, genoeg voor twee eetlepels.
Breng een pan met ruim water aan de kook, voeg de ongewassen rijst toe en laat het water weer aan de kook komen.
Zet de kookpit laag en kook de rijst 8 minuten door.
Kook ondertussen de sperziebonen in een pan met een laagje water tot ze beetgaar zijn en giet ze af.
Giet de rijst af in een zeef, doe terug in de pan en laat tot gebruik met de deksel erop staan.
Ondertussen in de wok of een braadpan de olie verhitten.
Bak de pompoen, al omscheppend, in ca. 5 minuten.
Voeg de ui, de tofureepjes , de kool en de sperziebonen toe en roerbak ca. 3 minuten.
Schep ketoembar, gemberpoeder, sereh, kerriepoeder en bouillon door de groenten.
Zet de kookpit lager en stoof het gerecht afgedekt nog 10 tot 15 minuten tot de pompoen zacht is.
Schep dan de rijst door de groenten, breng het gerecht op smaak met ketjap, peper en zout en laat de rijst nog even goed doorwarmen.
Spoel ondertussen in een zeef de taugé af met heet kraanwater, laat even uitlekken.
Schep de taugé samen met de gehakte selderij door de pompoenrijst.
Serveer dit gerecht bestrooid met de cashewnoten (of apart in een schaaltje erbij) en met een kruidige tomaten- of dunne pindasaus.
Serveer er ook wat rauwkost zoals komkommer en tomaat en wat tafelzuur bij. Vegetarisch hoofdgerecht.
Tijd ca. 40 minuten
Bron: variatie op recept van www.ah.nl Tips
– De pompoenpitten kunnen, schoongewassen, in de oven onder de grill (pas op voor verbranden) geroosterd worden. Bestrooid met wat zout zijn het net knabbelnootjes.
– Rijst is ook heel goed in de magnetron of in een stoomkoker te koken.
– Selderij over? Gehakt is deze prima in een hersluitbaar zakje in de diepvries te bewaren. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand. Weetje
Pompoenen zijn er in talloze uitvoeringen en bijbehorende smaken. Zo heeft de “Butternut” een iets nootachtige, minder zoete smaak en hebben “Muskaatpompoenen”, hoe kan het ook anders, een verfijnd muskaataroma. Het vruchtvlees van een gekookte “Spaghettipompoen” lijkt qua smaak inderdaad op spaghetti, maar dan met een subtiele nootsmaak. Het vruchtvlees van de grote Halloweenpompoenen is wat wateriger, maar nog altijd zeer geschikt voor soep. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren