GroenLinks wil duidelijkheid over re-integratie

In een brief (2011-287) informeert het College van Burgemeester en Wethouders van Nieuwegein de gemeenteraad over beperking van de re-integratievoorzieningen en ontwikkeling van een nieuw pakket tot de invoering van de Wet Werken naar vermogen op 1 januari 2013. Een van de gevolgen zal zijn een stijging van het aantal mensen in de bijstand. Nu vallen alle regelingen tegenwoordig onder de Wet Participatie. Die wet is er om ervoor te zorgen dat het in eerste instantie altijd gaat om het mogelijk maken van maatschappelijke participatie door de burger.

Uit de brief van het College kan niet worden opgemaakt of die garantie er blijft.
De GroenLinks fractie wil daarom weten wat die gevolgen precies zullen zijn om te kunnen toetsen of de participatie ondersteuning door de gemeente in voldoende mate blijft bestaan. Om dat aan de weet te komen stelt de fractie van GroenLinks de volgende vragen aan het College:

Kunt u de fractie informeren over die re-integratievoorzieningen die u van plan bent in 2012 niet meer aan te bieden met bijgehorend bespaarbedrag?

Kunt u de fractie informeren over het te verwachten extra financieel beroep op de uitkeringen in 2012?

Kunt u voor de fractie ook becijferen de balans over 3 jaar lang kosten voor re-integratietrajecten inclusief Work First en 3 jaar lang meer bijstandsuitkeringen?

Bent u het met de fractie eens dat de inhoud en geest van de participatiewet beleidsbepalend dienen te zijn bij het kaderstellend ontwikkelen van beleid op alle onderliggende wetten zoals Inburgering, Wet Werk en Bijstand, Wet Maatschappelijke ondersteuning, Wet Investeren in Jongeren en vanaf 2013 Wet Werken naar Vermogen?

Zoja dan vraagt de fractie u aan te geven welke gevolgen uw voorgenomen maatregelen hebben voor de maatschappelijke participatie van betrokken burgers, zodat het effect kan worden getoetst aan de beleidskaders.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren