Aanvullend onderzoek naar regionale samenwerking

Nieuwegein en IJsselstein hebben het voortouw genomen in een verkennend onderzoek naar regionale samenwerking voor de afvalinzameling. Zeer recent heeft buurgemeente Vianen aangegeven zich ook aan te sluiten bij de samenwerking, mits dit aantoonbaar voordeel oplevert. Het doel van het onderzoek is ´het bieden van inzicht in de mogelijkheden om middels samenwerking tussen beide gemeenten op het gebied van de vuil inzameling en het aanbiedstation (afvalbrengstation) voordelen te behalen´. De ambitie bestaat uit drie centrale doelstellingen:

1. het zoveel mogelijk vergroten van de efficiency

2. het tenminste handhaven van het serviceniveau

3. het tenminste handhaven van het niveau aan milieu-voordelen (of het voldoen aan strengere wettelijke eisen).

Het verkennend onderzoek heeft geleid tot de conclusie dat een intensief samenwerkingsverband volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen de beste kansen biedt voor het behalen van deze doelstellingen. Het aansluiten bij een bestaand samenwerkingsverband lijkt de gunstigste optie (met als uitgangspunt gelijkwaardigheid), maar ook het oprichten van een nieuw samenwerkingsverband is kansrijk. Een kleine aanvullende opdracht met inhuur van externe expertise kan uitwijzen welke van deze twee opties te verkiezen is. Het college is onlangs akkoord gegaan met deze aanvullende opdracht.

Voor wat betreft de aanbiedstations (afvalbrengstations) wordt een gezamenlijk aanbiedstation nu niet haalbaar geacht, omdat dit niet voldoet aan één van de centrale doelstellingen, te weten het tenminste gelijk houden van het bestaande service niveau. Voorstel is om waar mogelijk de efficiency te verbeteren door het beheer ervan te bundelen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren