55-Plus

Kijk, ik heb natuurlijk helemaal niets tegen bewegen en tegen sport. Het is mooi dat de gemeente Nieuwegein zoveel investeert ‘in goede sport- en beweegmogelijkheden.’ Maar ik kan niet kiezen. Ik weet niet of dat ook met de leeftijd te maken heeft, maar het is me net allemaal teveel. Ik zie door de bomen het bos niet meer.

Eerst dacht ik aan ‘Bewegen met bal.’ Dat je met andere 55-plussers laagdrempelig een bal gaat overgooien of ermee gaat dribbelen. En als dat goed gaat, mag je misschien ook wel onder begeleiding een bal naar elkaar toe rollen. Schijnt ook heel goed te zijn voor de onderlinge sociale contacten. Daarnaast doe je bij ‘Bewegen met bal’ nog andere oefeningen ‘op een rustig tempo’, maar dan zonder bal.

Maar ik kan bijvoorbeeld ook naar: ‘Fitnezz4all’ in het fitnessstraatje tegenover winkelcentrum Galecop. Daar kun je naar hartenlust bewegingsoefeningen doen en intussen een gesprek voeren. Speciaal voor 55-plussers “die zich niet langer in die hoek willen laten drukken.” Huh?

Maar ik had ook wel zin in ‘Wandelen in de wijken 55+.” Eerst samen fijn een kopje koffie of thee drinken en aansluitend gezellig door Kerkveld of Doorslag kuieren. En het is dat ik zo’n fiets heb met een krat erop, anders had ik ook wel iets gevoeld voor ‘Fietsverzamelpunt 55+: Fietsen voor beginners.’

En toen las ik vorige week in De Molenkruier over een gloednieuw initiatief. Sinds kort schijnen er zeven buurtsportcoaches te zijn aangesteld, allemaal herkenbaar aan dezelfde nieuwe oranje kleding. Ze zijn, zeg maar, het “aanspreekpunt in de wijk voor iedereen die iets met sport en bewegen wil.” Wie een goed idee heeft, kan bij hen terecht en dan kijken zij of het idee uitvoerbaar is en wie dat moet gaan uitvoeren, want dat doen ze natuurlijk niet allemaal zelf. Daar hebben ze ons voor.

Ik heb eerlijk gezegd heel even overwogen of ik zou proberen om de mensen in ons 55-plus straatje warm te maken voor een Petanque baan. Ik vind de oprit van de overburen daar bijvoorbeeld heel geschikt voor. Het is een heel mooi spel voor oude mensen: je moet er bij bukken, weer overeind zien te komen, onderhands gooien, en ik weet uit ervaring dat die metalen ballen best zwaar in de hand liggen.

Maar ik doe het niet. Omdat ik er de pest in heb.

Is er dan niemand bij de gemeente Nieuwegein die ziet hoe debiliserend en denigrerend dit soort teksten zijn?

Is er dan niemand bij de gemeente Nieuwegein die beseft dat de 55-plusser van tegenwoordig nog een actieve loopbaan voor de boeg heeft van minstens 12 jaar? Omdat je tegenwoordig namelijk geacht wordt tot je 67e door te werken, ook in de fysiek zware beroepen.

Is er dan niemand in Nederland die beseft dat het heel hoog tijd wordt het begrip ‘oudere’ opnieuw te definiëren? Dat het stigma 55-plus werkgevers kopschuw maakt. Dat je als je boven de 45 bent al minder kans hebt op een baan. Ik word binnenkort 65 en heb statistisch gezien nog 21 jaar te gaan. Ik ben nog piep.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren