Column SportID van de week: ‘Laagdrempelige beweegroutes in Nieuwegein’

Elke week schrijft één van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Deze week valt de eer te beurt aan Robin Poggenwisch: ‘Laagdrempelige beweegroutes in Nieuwegein.’

Robin Poggenwisch: ‘Dat wandelen een van de meest toegankelijke manier is van bewegen is al lange tijd duidelijk. Wandelen heeft namelijk niet alleen positieve effecten op lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar het draagt ook bij aan een duurzamere samenleving. Wandelen belast het milieu het minst, zeker wanneer je de auto laat staan. Wat misschien nog wel het belangrijkst is dat een groot deel van de wandelaars zich positief en gelukkig voelt tijdens het wandelen.’

‘Nederlanders wandelen erg graag en uit onderzoek dat het Wandelnet heeft laten uitvoeren onder deze Nederlandse wandelaars blijkt dat bijna alle wandelaars zich tijdens het wandelen ontspannen (90%) of positief (88%) en gelukkig (80%) voelt.’

‘Structureel sporten en of bewegen draagt ook bij aan persoonlijke ontwikkeling. Zo zien we dat mensen die structureel in beweging komen bijvoorbeeld vaker en makkelijker andere mensen ontmoeten. Het zorgt voor de ontwikkeling van een hoop vaardigheden.’

‘Dat wandelen gezond is, daar bestaat geen discussie over. De beweegrichtlijn voor volwassenen adviseert om per week, verspreid over meerdere dagen, 2,5 uur matig intensief te bewegen. Voor wandelaars betekent dat wel dat wel een iets verhoogde hartslag en ademhaling. Dus soms even stevig doorwandelen. Nu schrijf ik over wandelen maar dit kan natuurlijk ook rollen zijn.’

‘Zelf vind ik als rolstoelgebruiker het heerlijk om de natuur in te gaan en lekker te wandelen/rollen. Ik merk dat dit niet alleen een positief effect heeft op mijn fysieke maar ook zeker op mijn geestelijke gezondheid. Daarnaast is wandelen een erg laagdrempelige vorm van bewegen en kan ieder het op of zijn of haar niveau. De kans op blessures is bij wandelen nihil.’

‘Om deze laagdrempelige manier van bewegen te promoten hebben we een aantal toegankelijke beweegroutes verspreid door Nieuwegein in kaart gebracht. De routes variërend van 2 tot 3.5 km doorkruisen wijken als Hoog-Zandveld, Batau, Galecop en Jutphaas-Wijkersloot. Op de routes zijn verschillende beweegmomenten ingepland om de wandelactiviteit net even wat meer afwisseling te geven.
Alle routes zijn gemaakt met de inachtneming van verschillende deelnemers. De routes zijn bijvoorbeeld dus ook toegankelijk voor mensen met rollator en/of rolstoel.’

‘Ben je benieuwd naar deze leuke routes of wil je graag weten hoe je in beweging kunt komen? SportID Nieuwegein helpt je graag! Of wil je meer informatie over sporten en bewegen met een beperking? Neem dan contact op met Robin Poggenwisch via: r.poggenwisch@merwestein.nl.

‘Afwikkelen erfenis – Je hoeft het niet alleen te doen’

Mijn vader is onverwachts overleden, hij heeft mijn moeder benoemt tot executeur in zijn testament, maar zij is overmand door verdriet en weet niet waar ze moet beginnen. “Zo begint de mail van Martin die ik een paar weken geleden ontving. Ik heb direct contact met hem opgenomen en ik heb Martin en zijn moeder kunnen bijstaan in de volledige afwikkeling van de erfenis van zijn vader. Van het opzeggen van polissen en bankrekeningen, het verkopen van zijn aandelenportefeuille, tot het laten taxateren van zijn verzameling bijzondere whisky’s aan toe.”

Evelien van Elst is RegisterExecuteur. Op professionele en toegankelijke wijze staat zij nabestaanden bij wanneer zij te maken krijgen met een overlijden. Na de uitvaart breekt er een lastige periode aan waarin veel geregeld moet worden. Dit kan, zeker in een emotionele periode van rouw, erg ingewikkeld zijn.

Hulp nodig?
Wanneer schakel je de hulp van een RegisterExecuteur in? Bijvoorbeeld als je zelf als executeur bent benoemd in een testament, maar niet goed weet wat er allemaal bij komt kijken. Of als je te maken hebt met een complexe nalatenschap. De overledene had bijvoorbeeld een eigen bedrijf, uitstaande leningen of een huis in het buitenland.

Nabestaanden worden nogal eens overvallen door de hoeveelheid werk die erop hen afkomt na het overlijden van een dierbare. Een RegisterExecuteur neemt veel van dit regel en administratieve werk uit handen. Als er meerdere erfgenamen betrokken zijn bij een overlijden kan een RegisterExecuteur zorgen voor duidelijke onderlinge communicatie.

Evelien: “Nabestaanden kunnen ervan op aan dat ik altijd eerlijk en transparant ben, geen partij kies voor één van de erfgenamen en voor een vlotte afwikkeling van de nalatenschap zorg.”

Praktijk Na(ge)laten
Als RegisterExecuteur zorgt Evelien voor een professionele, onpartijdige en juridisch correcte afhandeling van de nalatenschap. Ze neemt nabestaanden zoveel mogelijk werk uit handen en ontzorgt daar waar ze kan. Met haar praktijk Na(ge)laten is zij aangesloten bij de Stichting RegisterExecuteur. Hierdoor is haar kennis en de kwaliteit van haar dienstverlening gewaarborgd. En daarnaast is er altijd een achtervang.

Afspraak maken of meer informatie?
Wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Bel Evelien op 030-2072799 of mail naar:  info@nagelaten.nl.

Evelien van Elst