Jubileumexpositie Kunstenaars Centrum Nieuwegein

Bij een nieuwe stad hoort ook een nieuw elan wat betreft kunst. Zo hebben een aantal enthousiaste Nieuwegeinse kunstenaars in januari 1991 de krachten gebundeld om bij te dragen aan een gunstig klimaat voor de kunst in Nieuwegein.

Dit is in januari van het aankomende jaar dan ook 25 jaar geleden: reden genoeg om eens terug te blikken en een mooie jubileumexpositie in te richten. ‘mooi’ is daarom ook het motto van deze expositie. De leden van het Kunstenaars Centrum Nieuwegein zullen hun mooiste werken van de afgelopen 25 jaar tentoonstellen.

De leden zijn al deze jaren zeer actief geweest om hun doelstelling te bereiken en zij hebben vele initiatieven ontwikkeld om tot een gunstig kunstklimaat te komen, het Kunstenaars Centrum is in deze 25 jaar een begrip geworden in Nieuwegein.

‘Mooi’ is te zien van zaterdag 9 tot en met zondag 17 januari 2016 in de galerie van het Kunstenaars Centrum Nieuwegein aan de Kerkstraat 38 in Jutphaas. De galerie is geopend op de zaterdagen en zondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Op zaterdag 9 januari 2016 zal de burgemeester van Nieuwegein, de heer Frans Backhuijs, om 16.00 uur de jubileumexpositie openen. ‘Tinto’ zal de opening muzikaal omlijsten.

De Dorpsspelers spelen klucht ‘De mooiste dag’

Het wordt de laatste twee weekenden van januari 2016 weer een dolle boel in Theater De Kom in Nieuwegein. Toneelvereniging De Dorpsspelers staat dan garant voor vier heerlijke voorstellingen met deze keer de klucht ‘De mooiste dag.’

De vereniging, die inmiddels al bijna 62 jaar bestaat, heeft een vertrouwde naam in Nieuwegein en omstreken. Ze kan trots zijn op een zeer enthousiast team van toneelspelers, dat de amateurstatus al enigszins is ontstegen en steeds opnieuw kans ziet goed toneelspel op de planken te zetten. Regisseur Jan de Leeuw weet dan ook steeds het beste uit zijn spelers te halen en de juiste man (of vrouw) op de juiste plaats te zetten.

Ook dit jaar speelt men wederom een klucht. Niet omdat men geen serieuzere stukken kan spelen, maar de ervaring heeft geleerd dat het Dorpsspelers-publiek een klucht het meest waardeert. Deze keer heeft men gekozen voor de spetterende klucht ‘De mooiste dag’ van schrijver Anne Terwisscha met – zoals het een goede klucht betaamd – veel verwarring, persoonsverwisselingen, komische situaties en verkleedpartijen.

De speeldata zijn: zaterdag 23 en 30 januari om 20.30 uur en zondag 24 en 31 januari om 14.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Theater De Kom en kosten 12,- euro. U kunt ook telefonisch kaarten reserveren op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 030-6045554 en na 19.00 uur via 06-42128058. Na afloop is er weer de vertrouwde loterij met mooie prijzen.

Twee jaar cel voor Nieuwegeins trio

De rechtbank in Arnhem heeft drie mannen uit Nieuwegein veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 2 jaar. Het trio kreeg de straf nadat zij vorig jaar vlak voor Kerst een motoragent vanuit een auto bekogelden tijdens hun vlucht voor de politie op de A12.

Het drietal werd verdacht van inbraak in een woning in Duitsland. De auto waar de drie in zaten reed 170 en slingerde heen en weer tijdens de achtervolging. Ze gooiden onder meer een stratenboek en een handtas vanuit de auto naar de motoragent.

Veel B-diploma’s behaald in Merwestein

Op 30 december was het druk op de tribunes van het zwembad van Sport- en Evenementencomplex Merwestein. Ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere genodigden keken met spanning naar het afzwemmen. Het was een geslaagde dag en een grote groep kinderen hebben hun B-diploma behaald. Op de foto staan de volgende trotse kinderen met hun diploma:

Abbey van den Burg, Amir Amrhar, Benjamin Binkhorst, Boris Gerrits, Ché Thépass, Cheyenne Vrede, Daan Boshuis, Daan van Rooijen, Daniël Hoekstra, Deryan Arslan, Dimphy Spithhoven, Elin Noa van Veen, Ester Wouthuyzen, Fabian van der Lee, Faissal Ghali, Faraay Kolf, Feline Vennik, Femke de Jong, Gwen van Dam, Gwenn Putman, Gwenn van Stek, Ids Vergouwe, Ivan Hu, Jada Thé, Jarno Zomerman, Jasmijn Vroman, Jayant Choté, Jitske Smit, Joey van Elven, Jop van Dijk, Kayan Schrijer, Lisa van Harn, Lotte Vogels, Marit de Geus, Mike Boers, Pepijn Te Vrede, Quinten van de Peppel, Rayan Abed, Ryan de Bruin, Senna Hidraoui, Stan van der Rijst, Sven van Tiel, Tessa Jagersma, Thijs van der Linden, Tim Disberg, Victor Valkenburg, Willem Leeuwenkamp, Yoni van Drie, Youri van Schaik, Zeppe Boeckhorst en Zyon Kolf.

Kermisdief was Nieuwegeiner

De 33-jarige man uit Nieuwegein die op 12 oktober dit jaar 35 meter stroomkabel stal bij een kermisattractie in Noord-Brabant was destijds op proefverlof. Hij was echter niet teruggekeerd, leidde een zwervend bestaan en werkte her en der op kermissen.

De man moest afgelopen dinsdag voor de rechter verschijnen maar de zaak werd aangehouden. De Nieuwegeiner heeft inmiddels een baan als kraanmachinist en zit voor een project in Duitsland, zei zijn advocaat. Die liet doorschemeren dat de man en zijn vriendin proberen hun leven weer op de rails te krijgen en mee willen werken aan reclassering.

De officier van justitie had een celstraf willen eisen maar vroeg de zaak aan te houden. Ze wil eerst dat reclassering een advies over de man uitbrengt. De rechter stemde daarmee in. Wanneer de zaak wordt hervat is niet bekend.

Boom Lotusplantsoen vind zijn plek in Galecop

Op dinsdag 29 december zijn de bomen aan het Lotusplantsoen in Hoogzandveld gemerkt die na 6 januari 2016 worden gekapt. Dat gebeurde samen met een groepje actief betrokken bewoners. In goed overleg met de bewoners is een ook een aantal bomen gemerkt met een gestrikt lint want deze bomen krijgen een plek elders in de gemeente Nieuwegein. Zo ook een grote plataan. De bomen moeten wijken omdat binnenkort de grond bouwrijp wordt gemaakt voor de bouw van patiowoningen.

Een niet-kapvergunningplichtige boom, een plataan, aan de Ratelaar ter hoogte van de bouwlocatie Middenblok is inmiddels verplant. Op het schoolplein van de Lucasschool in de wijk Galecop was een straatboom van redelijke stamomvang, met een smalle kroon en met een goede toekomstverwachting gewenst. De plataan aan de Ratelaar voldeed hieraan en kon door verplanting behouden blijven. Het transport van de plataan is dezelfde dag in gang gezet en inmiddels is de boom geplaatst naast de Lucasschool in de wijk Galecop.

De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Klik op de twee poppetjes onder de tekst om de strip te zien.

Kim: ‘Morgen viert bijna iedereen dat de aarde weer een ritje rondom de zon heeft gemaakt. Dus, daarom: De beste wensen voor het nieuwe jaar! Voor mij begint er een bijzondere tijd…’

Video: Smullen op winkelcentrum Galecop

Het was voor de bezoekers van winkelcentrum Galecop heerlijk smullen vandaag. Het wijknetwerk Galecop deelde gratis oliebollen uit aan het winkelend publiek. Zowel jong en oud genoten van de tractatie. Onze videograaf Jos van Vogelpoel trok erop uit om het voor vast te leggen. (Klik voor de beelden op het videocameraatje onder dit bericht)

Op vrijdag 8 januari aanstaande houdt het wijkoverleg Galecop voor haar wijkbewoners een nieuwjaarsborrel op Winkelcentrum Galecop. Gezellig proosten met je buurtgenoten op het nieuwe jaar. Het begint om 19.30 uur. Het feest wordt u aangeboden door de winkeliers van winkelcentrum Galecop en de stichting Wijkoverleg Galecop.

Niet alleen voor een hapje en een drankje is gezorgd maar ook kun je genieten van diverse optredens zoals het zeemanskoor De Brulboeien, zangeres Laura Hulzebos (Laura is recentelijk in het nieuws gekomen als singer/songwriter), de dansgroep ‘Beatz’ en DJ ‘Bernard.’

Nog één wapenhandelverdachte gezocht

De Landelijke Recherche is nog op zoek naar één verdachte in de zaak van de grote wapenvondst in Nieuwegein. Afgelopen juli deed de politie een inval in een opslagloods en trof daar een enorm arsenaal aan wapens en munitie aan. Eerder werden in oktober vijf mannen getoond als verdachten in deze zaak. De groep wordt ervan verdacht zich bezig te houden met de voorbereidingen van ernstige misdrijven zoals liquidaties. Vier mannen zijn inmiddels aangehouden.

Eén van de mannen werd in oktober aangehouden nadat de politie een gestolen Audi achtervolgde. De wagen crashte bij Nieuwegein. Eén van de inzittenden bleek één van de gezochte mannen te zijn. Door tips van kijkers en onderzoek van de recherche is van drie andere mannen de identiteit inmiddels ook bekend. Eén man wordt dus nog gezocht (klik op het fotocameraatjes hieronder voor de foto). Hij is te zien op bewakingsbeeld van de opslagloods in Nieuwegein.

Tijdens het onderzoek naar de verdachten van de wapenhandel stuitte de politie op een aantal filmpjes waarop vijf mannen te zien waren die elkaar ontmoetten in hotels. Deze filmpjes werden getoond in Bureau Hengeveld, omdat de mannen gezocht werden als ‘getuigen’. Inmiddels is bekend dat deze mannen mogelijk in gevaar zijn. Van vier van hen is de identiteit inmiddels bekend. De politie heeft hen inmiddels gesproken. Alleen de man die is gefilmd bij Mc Donalds in Nieuwegein (op de foto rechts) wordt nog gezocht.

Heeft u informatie over de gezochte mannen dan kunt u bellen naar de opsporingstiplijn: 0800-6070, Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of naar het Team Nationale Criminele Inlichtingen: 079-345 8999.

‘Wie praat, springt en lacht daar in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Lobke van Kommer.

Arend Bloemink: ’Dáár is ze’, zo wijzen een paar jolige Oosterlichtstudentes me op Lobke wanneer ik de hal van het gelijknamige College binnenloop. ’Háár moet je hebben!’ Maar voor ik me in ‘haar’ richting draai om naar ‘haar’ toe te gaan, komt ‘zij’ me al breeduit lachend tegemoet. Lang, slank, stralend, zelfverzekerd. Dat is het Portret Van Deze Week. Wáár wil je op de foto, vraag ik haar nadat we elkaar de hand hebben geschud. En dan, omdat Lobke stelt dat dat haar niet uitmaakt, gaan we naar buiten, de herfstzon in. Op de voet gevolg door dezelfde, nu giechelende, studentes. Op mijn vraag of zij óók op de foto willen, giebelen ze van nee. Oké, ook goed.

‘Wanneer ik vervolgens de camera juist heb ingesteld en de eerste opname heb gemaakt, staat Lobke op. Ze verkeert in de veronderstelling dat we klaar zijn… Neenee, zo werkt dat niet. Om enige spontaniteit in de foto’s te krijgen, om wat verschillende gezichtsuitdrukkingen te kunnen vastleggen, maak ik meestal een hele serie foto’s, zo leg ik uit. Geen probleem voor Lobke. Zij zit, staat, springt, praat, lacht, lacht en lacht. En ik maak foto’s. Tot slot maak ik ook nog even snel een foto van Lobke als ze uitgelaten pal voor haar studiegenoten staat te springen. Maar díe foto’s blijven voor de pen.nl-bezoeker verborgen. Die zijn alleen voor Lobke!’

Klik op het cameraatje hieronder en lees in haar reacties op de vijf (altijd dezelfde) vragen wat Lobke van Kommer zoal doet en wat zij onder vindt van en over Nieuwegein.