Motorrijder uit Nieuwegein overlijdt na aanrijding

Een 30-jarige motorrijder uit Nieuwegein is om het leven gekomen bij een ongeval met een auto op de N210 in IJsselstein. De bestuurder van de auto raakte ernstig gewond.

Het ongeluk gebeurde zaterdag 31 mei 2014 rond 17.20 uur op de Weg der Verenigde Naties (N210). De auto, met daarin een man en een vrouw, draaide vanaf een tankstation de weg op en botste hierbij op de motor die richting Nieuwegein reed. Hoe dit precies heeft kunnen gebeuren, wordt onderzocht.

De motorrijder kwam om het leven. Beide inzittenden van de auto zijn naar het ziekenhuis vervoerd. De mannelijke bestuurder liep ernstige verwondingen op. De vrouw raakte lichtgewond. Er was een traumahelikopter opgeroepen, maar die kon weer vertrekken. De N210 is in beide richtingen afgesloten.

Shirt voor beklimmers van de Alpe d’Huzes

Trots tonen Christ van Loon en René Hansen het shirt waarin Hansen en zijn zoon Jorrit op 5 juni deel zullen nemen aan Alpe d’HuZes. Plusmarkt Van Loon is evenals Faber For Finance en Team Woord op Maat shirtsponsor van dit team.

Van Loon steunde het team niet alleen met een wijnactie, maar verhoogde de opbrengst daarvan met een substantieel bedrag. Daarnaast bood hij gelegenheid om in zijn zaak, via een speciale box, gebruikte kleding te laten doneren voor dit goede doel. De Alpe d’HuZes wijn is nog tot het eind van volgende week verkrijgbaar bij Plus Van Loon aan de Nedereindseweg in Nieuwegein. Anita de Wilde van Dutch Christmas Gifts regelde belangeloos de bedrukking van de shirts.

EXPO VIER ÉÉN GROTE BLIKVANGER

Ga naar KunstGein Podium en je blik wordt gevangen door objecten en schilderijen die uitmunten in bijzondere technieken, vormen en kleuren. Dragica Lissendorp, Ritie Toelanie en Marianne Kints-van Scharenburg zijn de drie kunstenaars in Podium. Je ziet organische en geschakelde vormen en dieren van steen en van zelfgemaakte aardewerk- en papierklei; technieken als glasfusing en terugtrekkend glazuur (Schrumpf). Je wordt stil van de realistische, sfeer- en fantasievolle schilderijen.

GASTEXPOSANTEN
In de etalages in de Binnenstede staan twee albasten beelden van beeldhouwer Bernardine Huybers en hangen van 3D-specialist Raymond Toelanie twee schilderijen met wel heel realistische paardenhoofden. Zij zijn de twee gastexposanten. Daarnaast kunt u werken van de eerder genoemde kunstenaars bewonderen.

FINISSAGE
De finissage vindt plaats op zaterdag 5 juli 16.00 – 17.00 uur in KunstGein Podium, in het atrium van Stadshuis Nieuwegein, Stadsplein 1. Noteer het in uw agenda.

Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 13.00-17.00 uur.

www.kunstgein.nl

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

Arend Bloemink: ‘Vrijdag 30 mei. Voor velen een Vrije Vrijdag, de dag na Hemelvaart. Op het Kerkveld is een gratis festival gaande. Het Zinnenprikkels festival. Nou ben ik wel een beetje van de zinnenprikkels, zoals elke fotograaf dat waarschijnlijk is. Bovendien doe ik aan yoga, mediteer ik nu en dan, heb ik me verdiept in zingeving en mindfulness, dús wie weet…’

‘Gele en groene ballonnen (mijn zinnen worden direct geprikkeld door de rubbergeur!) verwelkomen subtiel de al dan niet toevallige bezoeker. Dan valt me een oranje VW-busje op. Zo’n oude, zo’n hippy-busje. Geinig. Er staan wat kraampjes van waaruit al dan niet zinnenprikkelende artikelen te koop worden aangeboden. Er lopen, hangen of kleermakerszitten wat mensen uit de alternatieve scene. Een drietal muzikanten (de organisatie schrijft op een gebaksdoos met belegde broodjes het woord muziekanten…) is aan het soundchecken. Een zangeres draait nog maar eens een sjekkie. Kinderen spelen met stokken waaraan koorden zijn bevestigd. Ze hangen de koorden in een bak met zeepsop en slingeren het geheel dan hoog door de lucht, waardoor het Kerkveld gevuld wordt met bizarre zeepbellen. Totdat de geluidsman verstrikt raakt in de koorden en hij zich met een met zeepsop bedekt hoofd en t-shirt naar het buurthuis haast om zich af te drogen.’

‘De toetsenist zet in. Rustige, exotische relax-klanken vullen het plein. De beide andere muzikanten vallen in. Slepende muziek, tokkelende ritmes.
Dan valt ook de zangeres in. Diepe, enigszins monotone klanken. Gaandeweg raakt zij in vervoering, nu en dan haar longen vullend met nicotine na weer een trek aan haar sjekkie.’

‘En ik, ik luister, ik kijk, ik fotografeer. Ik laat me mijn zinnen prikkelen.
(Klik op het fotocameraatje voor de foto van de week)

Publiek welkom bij megaklus Rijkswaterstaat

Zaterdag 7 juni begint Rijkswaterstaat met de megaklus aan de Galecopperbrug in de A12 bij Nieuwegein. Deze klus zal tot zondag 6 juli 2014 duren. Nieuwsgierigen kunnen naar dit spektakel komen kijken. Vanaf 13.00 uur is een speciale plek gereserveerd achter het gebouw van Rijkswaterstaat bij gebouw Westraven aan de Gelderlantlaan. Medewerkers van Rijkswaterstaat en aannemer Combinatie Galecom zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en het schouwspel toe te lichten.

Zaterdag 7 juni wordt begonnen met de montage van de enorme stalen balken (voorspanliggers) in de op één na drukste brug van Nederland. De brug krijgt later dit jaar een nieuw, zwaarder wegdek en om dat te kunnen dragen wordt de brug versterkt met bijna zes miljoen kilo staal! 

De verwachting is dat rond 15.00 uur het inhijsen en de montage van de voorspanliggers van start gaat. Het Amsterdam-Rijnkanaal zal dan geheel gestremd zijn voor het scheepvaartverkeer.

In juli wordt de brug bijna een meter opgevijzeld. Vanaf eind juli wordt er overdag ook óp de A12 gewerkt, Rijkswaterstaat verwacht dan ernstige verkeershinder en is het voor automobilisten raadzaam om zo veel mogelijk buiten de spits te reizen. Na de renovatie moet de brug weer minstens dertig jaar meekunnen en kunnen schepen met een hogere lading onder de brug door.

Klik op het videocameraatje hieronder om de animatie te bekijken die stap voor stap laat zien hoe de Galecopperbrug in de A12 bij Nieuwegein wordt gerenoveerd.

Plus zet heel Nieuwegein op z’n kop met Joling

Nog even en we trappen af… WK 2014. Vanaf begin juni zet PLUS van Loon heel Nieuwegein op z’n kop met de WK-campagne Toi Toi Tooi. De ingrediënten? Veel veren, een WK-tooi en Gerard Joling.

Bij Brazilië denk je aan carnaval en bij het Braziliaans carnaval aan veren. Daarom kunnen klanten bij PLUS van Loon sparen voor oranje, rood, wit en blauwe veren. Om zowel de voetbal liefhebbende heren als de mode minnende dames aan te spreken, heeft PLUS gekozen voor verschillende veren met meerdere bevestigingsmogelijkheden. Zo kan niet alleen het huis, de auto of hond worden versierd, maar kunnen de veren ook als haaraccessoire, sieraad of aan een kledingstuk worden gedragen.

Christ van Loon: ‘Gerard Joling is hét gezicht van de WK-campagne. Gerard en veren is net zo’n voor de hand liggende combinatie als Nederland en oranje. In de tv-commercial speelt Gerard de hoofdrol en ook de radiocommercial wordt ingevuld door Gerard met de WK-hit Rio. In de folder, op de winkelvloer en online: niemand kan om Gerard Joling heen.’

De naam van de campagne is Toi Toi Tooi. Het is een combinatie van de succeswens toitoitoi en de Braziliaanse verentooi. Een tooi om de veren te dragen, ontvangen klanten van PLUS van Loon het eerste actieweekend gratis bij besteding van 30 euro. Hierin klem je de veren, zodat een echte Braziliaanse hoofdtooi ontstaat. Met deze campagnezet PLUS heel Holland op z’n kop en wenst zij samen met haar klanten het Nederlands elftal veel succes; Toi Toi Tooi! De veren zijn vanaf zondag 1 juni gratis verkrijgbaar bij PLUS van Loon aan de Nedereindseweg, twee stuks bij iedere besteding van 10 euro aan boodschappen.

‘Appels & Peren’ tijdens WK Voetbal in Oranje

Het WK 2014 staat voor de deur. De komende weken zal onze columniste Willeke Stadtman onwetende vrouwen bij de hand nemen en alwetende mannen verrassen met haar kundige commentaar. De rubriek ‘Appels & Peren’ heet vanaf vandaag dan ook ‘Oranje Appels & Peren’.

De column en de wat kortere blogs zullen in een hogere frequentie dan normaal verschijnen. Vanuit Sao Paulo (Brazilië) zijn er bijdragen van onze speciale buitenlandcorrespondent, Lucie Vriesema (dochter van). Zij zal zich meer richten op de randverschijnselen.

Willeke: ‘Al zou je willen. Je kunt je er onmogelijk aan onttrekken. Er is geen ontkomen aan. Tussen 12 juni en 13 juli zijn WE in de ban van de Wereld Kampioenschappen voetbal in Brazilië. WE, dat zijn de mannen. En ‘we’ met een kleine letter, dat zijn wij, de vrouwen. Een maand lang schurkt het WK zich tussen ons en onze mannen. Wij vrouwen kunnen niet meekomen, want wij snappen het spelletje niet. Op een enkele uitzondering na natuurlijk.’ Vandaag de eerste column met natuurlijk als titel: WK voetbal.

WK voetbal

Al zou je willen. Je kunt je er onmogelijk aan onttrekken. Er is geen ontkomen aan. Tussen 12 juni en 13 juli zijn WE in de ban van de Wereld Kampioenschappen voetbal in Brazilië.

WE, dat zijn de mannen. En ‘we’ met een kleine letter, dat zijn wij, de vrouwen. Een maand lang schurkt het WK zich tussen ons en onze mannen. Wij vrouwen kunnen niet meekomen, want wij snappen het spelletje niet. Op een enkele uitzondering na natuurlijk.

Mannen zoeken hun heil bij elkaar, in huiskamers, in kroegen op pleinen, uitgedost in buitenissig oranje, de koppen beschilderd in oorlogskleuren, een roeptoeter voor de mond en een krat Bavaria binnen handbereik. En als WE verliezen, kunnen ‘we’ als vrouw geen sparring partner zijn. Het WK is een relationele splijtzwam, een smerig virus dat zich nestelt in de intimiteit tussen mannen en vrouwen. Een symbool van de fundamentele ongelijkheid tussen de seksen.

Dat moet anders. En het kán ook anders. Dat weet ik, omdat ik namelijk een van die uitzonderingen ben. Toevallig heb ik heel veel verstand van voetbal. En in dat kader ga ik de komende periode de vrouwen bij de hand nemen en de mannen verrassen met het commentaar van een kenner.

Ooit ben ik – ik verzin dit niet – in de aanloop van het WK in 2006 in een vlaag van overmoed afgereisd naar het kloppend hart van voetbalminnend Nederland, het bondsbureau van de KNVB in Zeist. Omdat ik vond (en nog steeds vind) dat er iets ontbreekt in de staf van het Nederlands elftal. Een vrouw om precies te zijn. Wie anders heeft oog voor de finesses van de gevoelens van de spelers, voor de kwetsbaarheid van de groepsdynamiek, voor een sluwe tactiek als reactie op de agressie van de tegenstander.

Ik vond weliswaar een gewillig oor bij Harry Been – destijds secretaris-generaal van de KNVB – maar u hebt mij in 2006 bij het WK in Duitsland niet op de bank zien zitten. In de achtste finale liepen we in het mes van de uitgekookte Portugezen, onder wie de misselijkmakende aards-aansteller Louis Figo. We gingen er af met 1-0 en een kater van hier tot Tokio.

Tijdens het WK in Zuid-Afrika overleefden we de eerste ronde, we versloegen Brazilië en Uruguay en liepen in de verlenging van de finale op tegen een doelpunt van Spanje.

Voor de vrouwen: bij het vorige WK hebben we dus bijna gewonnen (het EK daarná, in 2012, dát was een mislukking!).

Alle reden dus – om als vicewereldkampioen van 2010 – reikhalzend uit te kijken naar het WK van 2014. Zeker nu Louis van Gaal, die zich in zijn eerste periode als bondscoach niet wist te kwalificeren voor het WK van 2002, revanche wil nemen. De eerste stap is gezet. We zijn erbij in Brazilië. In de eerste ronde spelen we tegen Spanje, Australië en Chili.

En om meteen even door te stoten naar de eerste les voor vrouwen. Van Spanje hebben we al eens verloren. Van Australië hebben we nog nooit gewonnen en Chili is een gevaarlijke outsider. Makkelijk wordt het dus niet. Zeker nu Kevin Strootman geblesseerd is afgevallen. Kevin speelt normaal gesproken op het middenveld, zeg maar tussen de aanvallers en de verdedigers in. Hij is een aanvallende middenvelder, dus als het even kan, gaat hij op de goal af. Maar goed, hij is er niet bij.

Nu even tot de mannen. Begrijpen jullie nou, waarom je voor één man, voor die Kevin, een heel spelsysteem moet omgooien? Als Oranje LEVEN we in 4-3-3. En alleen vanwege die Kevin kiest van Gaal ineens voor 5-3-2. Waar moet dat heen?

‘Appels & Peren’ tijdens WK Voetbal in Oranje

Het WK 2014 staat voor de deur. De komende weken zal onze columniste Willeke Stadtman onwetende vrouwen bij de hand nemen en alwetende mannen verrassen met haar kundige commentaar. De rubriek ‘Appels & Peren’ heet vanaf vandaag dan ook ‘Oranje Appels & Peren’.

De column en de wat kortere blogs zullen in een hogere frequentie dan normaal verschijnen. Vanuit Sao Paulo (Brazilië) zijn er bijdragen van onze speciale buitenlandcorrespondent, Lucie Vriesema (dochter van). Zij zal zich meer richten op de randverschijnselen. Hieronder de eerste column: ‘WK voetbal’.

Nieuwegeinse vermoord in Maastricht

Vrijdagavond 30 mei rond 17.15 uur is in een woning aan het Oranjeplein langs de A2 in Maastricht een studente uit Nieuwegein dood aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf en doet onderzoek.

De politie is nog op zoek naar de dader. Via Burgernet is een oproep verspreid om uit te kijken naar een kleine Marokkaanse man van tussen de 20 en 25 jaar met een klein snorretje, die op zijn sokken in de omgeving zou lopen waar het lichaam was gevonden.

Het slachtoffer, een 27 jarige studente afkomstig uit Nieuwegein, zou zijn gevonden door haar vader. Hij heeft nog geprobeerd om de dader te pakken maar zou de achtervolging hebben opgegeven toen de man de trap af rende en naar buiten vluchtte. Op het moment dat de vader haar vond was ze nog in leven. Kort daarna bezweek ze aan haar verwondingen. Het Nieuwegeinse slachtoffer woonde nog maar net in de flatwoning. Volgens buurtgenoten was ze nog aan het verhuizen, de verhuiswagen stond nog voor de deur. De politie heeft onder andere een helikopter ingezet bij het onderzoek en de speuractie naar de voortvluchtige verdachte. Op dit moment is er nog geen aanhouding verricht, aldus de politie, die niet meer details vrijgeeft.