Honderden meldingen over vuurwerkoverlast in Nieuwegein

Het loopt storm bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl van GroenLinks. In ruim een week tijd zijn er alleen al in Nieuwegein 300 meldingen binnengekomen over vuurwerkoverlast. In heel Nederland zijn er meer dan 50.000 meldingen gedaan over overlast door vuurwerk.

Ruim een derde van de meldingen in Nieuwegein gaat over overlast door vuurwerkbommen, op de voet gevolgd door meldingen over het te vroeg afsteken van vuurwerk. 12% procent van de meldingen gaat over vuurwerkstress bij huisdieren en 6% procent over vuurwerkschade of een onveilige situatie voor voorbijgangers.

‘Vooral sinds vrijdag de vuurwerkverkoop startte, is het enorm druk op het meldpunt’, zegt GroenLinks-raadslid Erna Kotkamp. ‘We krijgen meldingen binnen van vuurwerkbommen die midden in de nacht afgaan of het soms minuten lang keihard knetteren van vuurwerk vlak bij mensen voor de deur.’

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties, waaronder die in Nieuwegein. GroenLinks bepleit een ‘modernisering van de vuurwerktraditie’. De partij wil dat vuurwerk met Oud en Nieuw alleen professioneel wordt afgestoken om overlast en gewonden te voorkomen.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. (Alle foto’s hier)

Arend Bloemink: ‘Al dagenlang berichten de media over een alsmaar hoger wordende waterstand in de grote rivieren. Ook in Rijn en Lek. In Vreeswijk is de afgelopen week de waterstand in de Oude Sluis verhoogd. En juist vandaag (ik spreek dan van zondag 30 december) is ook de waterstand rondom fort Vreeswijk verhoogd. Dit alles om de druk van het hoog-water in de Lek afdoende tegendruk te geven. Tegen een stormachtige wind in rijd ik naar Vianen, aan de overkant van de Lek, in de hoop om, met een zee van water in de voorgrond, het gezicht op Nieuwegein-Zuid vast te leggen. Dat laatste dat lukt wel. Maar dat eerste, een zee van Lek-water, nou, dat valt nogal tegen… Maar toch: wind, wild water, een hogere waterstand dan normaal, een ietsepietsje blauw in de lucht… een mooi afscheid van het jaar 2012.’ (Klik op het cameraatje voor de foto’s van de week)

Waterpeil in Vreeswijk verhoogd

Het waterpeil in de gracht van Fort Vreeswijk in Nieuwegein wordt vandaag verhoogd. Dat moet vanwege het hoge water in de Lek.

Door het waterpeil te verhogen ontstaat er tegendruk. Dat verhoogt de veiligheid van de dijken. Eerder werd om dezelfde reden al het waterpeil in de Oude Sluis in Vreeswijk verhoogd. Verwacht wordt dat het waterpeil in de Lek nog tot Nieuwjaarsdag stijgt en daarna weer gaat dalen.

Schrijfcafé De Wilde Zwaan

Op dinsdag 8 januari aanstaande houdt De Wilde Zwaan in Fair’s Lunchroom aan het Stadsplein 1A (in de hal van het stadshuis, tegenover de wereldwinkel) weer haar Schrijfcafé. Iedereen die plezier in schrijven heeft, is van harte uitgenodigd om te komen. Er wordt geschreven van 10.00 uur tot 12.00 uur aan de hand van een aantal speelse schrijfopdrachten.

Centraal in het schrijfcafé staan de ontmoeting met andere mensen die ook van schrijven houden en het vergroten van uw schrijfplezier. Het gaat in het schrijfcafé niet om mooie resultaten, maar om de verrassing van wat er uit uw pen kan rollen, wanneer u zich laat leiden door de opdrachten. Alle bijeenkomsten staan op zichzelf en u hoeft vooraf niet te reserveren. Alleen zelf pen en papier meenemen. De kosten voor deelname is € 12,- per keer. Dit bedrag is inclusief twee consumpties naar keuze (koffie, thee of frisdrank). Voor meer informatie over het schrijfcafé zie deze website.

‘Wie schrijft daar in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Otto van der Leer.

Arend Bloemink: ‘Nou, dat is me de binnenkomst wel… Word ik hartelijk ontvangen door Otto van der Leer, die na twee jaar creëren me vol trots zijn eerst geschreven èn gepubliceerde jeugdboek overhandigt, laat ik dat net gedrukte boek heel onhandig uit mijn handen vallen… Plop, op de grond. Net naast de bank en daarmee net buiten het zicht van Otto. Wát een blamage! Het wordt nog erger, want als ik het nog naar de drukkerij ruikende boek, onder het uiten van herhaalde verontschuldigingen, weer op pak, zie ik dat het omslag een nare vouw vertoont. Ik voel me er nogal ongemakkelijk bij. Otto echter, hij is beroepshalve wel wat gewend, neemt het incident nogal nuchter op en stelt voor dat ik het boek na de fotosessie mag houden. En van betalen wil hij niet horen.’

‘Otto van der Leer. Na een intensief arbeidsverleden nu net met pensioen. Doet veel vrijwilligerswerk en schrijft. Zijn eerste boek: Zeeuwen. Een jeugdboek over een stadse jongen die bij opa en oma in Zeeland zijn vakantie doorbrengt. Een boek met de nodige spanning èn met een link naar de actualiteit: het ontpolderen van een stukje Zeeuws Vlaanderen. En het blijft niet bij dit eerste boek. Otto werkt nu aan een thriller… ik ben er heel benieuwd naar, misschien speelt het zich wel in Nieuwegein af… Otto?!’

Klik op het cameraatje hieronder en maak nader kennis met auteur en
vrijwilliger Otto van der Leer wanneer hij de vijf, altijd dezelfde, vragen beantwoordt.

Dronken vrouw rijdt trambaan op

Zaterdag 29 december reed een automobiliste de trambaan aan de Zuidstedeweg op. Ze bleek teveel alcohol gedronken te hebben en werd aangehouden.

Rond 17.45 uur kwam de melding dat een auto op de trambaan zou staan. Een 35-jarige vrouw uit Nieuwegein bleek op de Zuidstedeweg rechtsaf te willen slaan, echter reed ze de trambaan op. De vrouw bleek teveel gedronken te hebben (925 ug/l) en werd aangehouden. Haar rijbewijs werd ingenomen.

Column Willeke Stadtman

De Nieuwegeinse Willeke Stadtman (1950) is onlangs een tweede leven begonnen als schrijfster ‘to be.’ Is echtgenote en moeder van drie kinderen. Heeft twee kleinzoons, een hond (een Roemeense kliko) en een kleinhond (de hond van haar dochter). Vierendertig jaar was Willeke werkzaam in de gezondheidszorg, aanvankelijk als arts, later als bestuurder met name in de ouderenzorg. In 2011 is zij gestopt met werken, precies zoals zij zich had voorgenomen. Nu heeft Willeke haar eigen column op De Digitale Stad Nieuwegein: ‘Appels & Peren.’

Willeke: ‘Deze week een hele serieuze column. Uit onderzoek is gebleken dat 80 % van de Nederlanders goede voornemens maakt. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mensen niet maar zo aan een nieuw jaar beginnen. Mensen zouden bijvoorbeeld ook heel makkelijk kunnen denken dat zo’n jaar toch wel gewoon begint, omdat de tijd nu eenmaal voortschrijdt zonder dat ze daar invloed op hebben en dat het dus ook helemaal geen zin heeft om je ineens op 1 januari anders te gaan gedragen. Maar zo zijn wij dus niet. Voordat het nieuwe jaar aan ons begint, barsten wij van de goede voornemens.’ Klik hier om de column ‘Goede voornemens’ te lezen. Volgende week gaat het over: ‘Liedje.’

Goede voornemens

Dit is een hele serieuze column. Uit onderzoek is gebleken dat 80 % van de Nederlanders goede voornemens maakt. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mensen niet maar zo aan een nieuw jaar beginnen. Mensen zouden bijvoorbeeld ook heel makkelijk kunnen denken dat zo’n jaar toch wel gewoon begint, omdat de tijd nu eenmaal voortschrijdt zonder dat ze daar invloed op hebben en dat het dus ook helemaal geen zin heeft om je ineens op 1 januari anders te gaan gedragen. Maar zo zijn wij dus niet. Voordat het nieuwe jaar aan ons begint, barsten wij van de goede voornemens.

Uit onderzoek is ook gebleken dat 20 % van de mensen niet aan goede voornemens doet en dat 0 % (!) slechte voornemens heeft. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mensen in Nederland het allemaal heel goed voor hebben met zichzelf en met anderen.

Uit onderzoek is verder gebleken, dat ‘afvallen’ al jaren de top 5 van goede voornemens aanvoert. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mannen én vrouwen serieus willen werken aan hun uiterlijk en aan hun gezondheid. Bovendien is het een voornemen, waar je jarenlang plezier van hebt. Het deugt, de hele familie is er blij mee, jij zelf ook, tot het aan komt op minder eten of nóg erger meer bewegen in combinatie met minder eten. En daarom zeg ik: zet het uit je hoofd. Afvallen is een kansloze missie. Je hoeft maar om je heen te kijken en je weet genoeg. Een goed alternatief voor ‘afvallen’ is het voornemen om eenmaal daags ontbloot voor een manshoge spiegel te gaan staan, zonder tegenlicht en in aanwezigheid van iemand op wie u een leuke indruk wilt maken.

Uit onderzoek is gebleken dat ‘me minder druk maken’ zowel bij mannen als bij vrouwen op de tweede plaats staat in de top 5, vooral bij gezinnen met kinderen. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mensen kennelijk heel goed weten dat stress fnuikend is voor de gezondheid. Ik vind het trouwens wel een verwarrend voornemen, ‘me minder druk maken’: wáár doe je dat dan, doe je dat thuis, op het werk, in de vrije natuur en op welke tijdstippen doe je dat en als je met zijn tweeën een gezin runt en de een gaat zich ‘minder druk maken’, dan krijgt de ander het toch vanzelf veel drukker?

‘Zuiniger leven’, vorig jaar op 4, is met stip opgerukt naar plaats 3. Daardoor is ‘meer sporten/bewegen’ gezakt naar plek 4. Op 5 staat net als vorig jaar ‘beter voor mezelf opkomen’, wat tamelijk bedenkelijk is gezien de aard van het voornemen.

Toevallig doe ik zelf al jaren een dubbelblind onderzoek naar de slagingskans van goede voornemens. Ik heb me voorgenomen om de resultaten van mijn onderzoek pas in 2016 te publiceren. Tegen die tijd is de hype over fraude in de wetenschap waarschijnlijk wel wat weggezakt. Ik kan u verzekeren dat de uitkomsten tamelijk spectaculair zijn en één aanbeveling wil ik u nu alvast graag meegeven. Begin er niet aan.

Nieuwegein voor derde keer ‘Fairtrade Gemeente’

Vorige maand werd bekend dat Nieuwegein zich voor het derde jaar op rij Fairtrade Gemeente mag noemen. Elk jaar worden instellingen, bedrijven, sportverenigingen, scholen en winkels actief benaderd en moeten aantoonbaar meer dan het jaar ervoor fairtradeproducten gebruiken in kantine of op kantoor. Reeds bestaande fairtrade bedrijven, winkels en organisaties in Nieuwegein worden getoetst of zij nog steeds fairtrade bezig zijn en of er activiteiten ontwikkeld worden om fairtrade onder de aandacht te brengen van de burgers en organisaties in Nieuwegein.

De toetsing van de fairtrade instellingen gebeurt steekproefsgewijs. Het is dus heel goed mogelijk dat u binnenkort door een van de bestuursleden wordt benaderd voor de meting.

Voor 2013 zijn er alweer 4 nieuwe bedrijven aan de lijst van fairtrade organisaties toegevoegd te weten: Amis, Ordina, Pauzini Espresso en Dixons Nieuwegein. We hopen in 2013 de mijlpaal van 100 bedrijven te halen.

Kledingzaken kunnen binnenkort ook weer een bezoek verwachten van een medewerker van de Stichting Fairtrade Nieuwegein. Made-by en Fairwear kleding labels geven aan dat aangesloten bedrijven zich hebben verplicht te werken aan de arbeidsomstandigheden in fabrieken overal ter wereld waar ze kleding laten produceren en dat er tevens aandacht is voor het milieu.

Nieuwegeiner aangehouden voor zware mishandeling

Agenten hebben in de nacht van vrijdag 28 december op zaterdag 29 december een 25-jarige man uit Nieuwegein aangehouden voor een zware mishandeling van een 17-jarige jongen uit Nunspeet. Het slachtoffer liep hierbij een gebroken kaak op.

Surveillerende agenten troffen op de kruising Lange Viestraat met de Oudegracht een drietal personen aan. Een van de personen leek wat te mankeren en hield zijn hand tegen zijn kaak. Na aanspreken bleek de man door nog onbekende oorzaak geslagen te zijn door een jongeman die net in een taxi sprong. De taxi werd door agenten gevolgd en in Nieuwegein gestopt. Daar werd de inzittende aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De politie heeft een onderzoek ingesteld.