‘Koken met PEN’

Wekelijks hebben wij een lekker recept van Olga op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week maakt Olga een heerlijke ‘bospaddenstoelensoep van Nieuwegeiner Cees van Suylekom.’

Olga: ‘Met weinig ingrediënten snel een sublieme soep maken? Probeer dan deze bospaddenstoelensoep van Meesterkok Cees van Suylekom. Een heerlijk romige soep, die mooi gebonden en prachtig van kleur blijft doordat je paddenstoelen en soep pas op het bord bij elkaar brengt.’

Klik hier om naar de rubriek ‘Koken met PEN’ te gaan en lees hoe je deze heerlijke bospaddenstoelensoep zelf kunt maken.

Man neergeschoten op de Daalderburg

Een man van rond de 35 jaar is vrijdagavond 30 november rond 20.30 uur gewond geraakt nadat hij op de Daalderburg in de wijk Batau noord werd beschoten door een nog onbekende dader. De politie is ter plaatse om sporenonderzoek te doen. Het pand aan de Daalderburg staat in de buurt bekend als een pand waar drugsactiviteiten plaatsvinden.

Het slachtoffer is bij kennis overgebracht naar het ziekenhuis. Een woordvoerder van de politie laat weten dat zij op zoek naar naar de dader of daders. De aanleiding van het incident is nog onbekend. Kort na het incident meldden twee personen zich bij de politie die vertelden betrokken te zijn geweest bij het incident. De mannen, 41 en 43 jaar oud uit Utrecht en Nieuwegein, werden direct aangehouden en ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

NB: Rond 22.45 uur heeft het arrestatieteam van de politie een inval in de desbetreffende woning gedaan. De politie vermoedde dat de schutter in de woning aanwezig was. Dit was niet het geval.

Aanrijding met ambulance

Een ambulance met zwaailicht en sirene botste op donderdagochtend 29 november tegen een auto. Rond 09.10 uur die dag reed een 38-jarige chauffeuse met een ambulance met zwaailicht en sirene en met een patient achterin over de Zuidstedeweg in de richting van het Sint Atoniusziekenhuis. Over dezelfde weg kwam haar een auto tegemoet, bestuurd door een 20-jarige man uit Maarssen. De Maarssenaar wilde op de kruising met de Voorstede linksaf slaan en verklaarde later dat hij door groen reed. Hij zag en hoorde de ambulance pas op het laatste moment en kon niet meer op tijd stoppen, met een aanrijding tot gevolg.

Er kwam een andere ambulance ter plaatse om de patiënt die achter in de ambulance lag over te brengen naar het Sint Antoniusziekenhuis. Een inzittende van de Maarssenaar, een 24-jarige Utrechtse, had last van haar nek en werd voor onderzoek per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis gebracht. Agenten van de Afdeling Verkeersongevallenanalyse van de Verkeerspolitie Utrecht hebben ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Nieuwegeinse Parkeergarages onderscheiden

De Nieuwegeinse parkeergarages zijn onderscheiden met de European Standard Parking Award. De nieuwe parkeergarages P-Stadshuis en P-Het Theater voldoen ruimschoots aan de gestelde criteria. In het ontwerp is niet alleen aandacht besteed aan functionaliteit, maar ook aan ruimte, klantvriendelijkheid en kunst in beeld en geluid.

De ESPA-Award (European Standard Parking Award) is een onderscheiding die namens de EPA (European Parking Association) wordt verstrekt. De ESPA is in het leven geroepen door de Europese parkeerbranche, omdat zij de kwaliteit en het imago van parkeervoorzieningen wil verhogen. Bij de toetsing wordt gebruik gemaakt van een uitvoerige checklist, waarbij onderdelen als verlichting, gebruiksgemak, veiligheid, comfort en betaalsystemen aan de orde komen.

De parkeergarage krijgt punten per onderdeel waarop de garage beoordeeld wordt. Om in aanmerking te komen voor de award, moet een minimaal voorgeschreven aantal van 160 punten worden behaald op de hiervoor genoemde elementen. De stadshuisgarage had 196 punten en Theatergarage 201.

Na het behalen van de ESPA-Award meldt de gemeente Nieuwegein de parkeergarage Stadshuis en parkeergarage Het Theater ook aan voor de EPA-Award, de European Parking Award (categorie 1: Nieuwe parkeergarages). De European Parking Award is een prestigieuze Europese prijs voor excellente parkeervoorzieningen. Met de award vraagt de European Parking Association (EPA) aandacht voor kwalitatieve verbeteringen in parkeervoorzieningen op straat en in parkeergarages die bijdragen aan duurzame stedelijke mobiliteitsplannen. Hierbij wil de EPA vooral verbeteringen op het gebied van gebruikersvriendelijkheid, gebouwenbeheer, management, ontwerp en veiligheid promoten. In het voorjaar zal de EPA per categorie vier parkeergarages nomineren.

Winkeldief komt terug

Winkelmedewerkers zagen op donderdagmiddag 29 november een man in de winkel, die een week eerder daar spullen had gestolen. Rond 12.10 uur zag een medewerker van een winkel aan de Ravenswade een man in de winkel, die hij herkende als winkeldief. De dief had een week eerder daar spullen gestolen en was ontkomen. De medewerker verzocht de man, 39 jaar oud en zonder vaste woon- of verblijfplaats, in een kantoor plaats te nemen in afwachting van de politie. De verdachte wilde echter niet op de komst van de politie wachten, gaf de medewerker een kopstoot en wilde ervandoor gaan. Meerdere personeelsleden doken op hem en brachten hem onder controle.

Agenten kwamen ter plaatse en namen de verdachte van hen over. Daarbij bleek dat hij ook nu iets uit de winkel, een portofoon, had gestolen. De agenten brachten hem over naar het politiebureau, waar hij voor nader onderzoek is ingesloten.

Winkeldief steelt vlooienpoeder

Winkelpersoneel betrapte op donderdagmiddag 29 november twee winkeldieven. Eén van hen werd zeer agressief. Rond 13.05 uur zag een medewerker van een winkel aan de Veldwade dat twee mannen zich verdacht gedroegen bij de dierenafdeling. Hij zag dat één van hen meerdere verpakkingen met hondenvlooienpoeder uit een stelling pakte en bij de ander in een tas stopte. De mannen liepen vervolgens langs de kassa, zonder de spullen af te rekenen.

Enkele medewerkers van de winkel spraken de twee mannen, een 26-jarige Woerdenaar en een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan. De Woerdenaar werd meteen agressief. Hij verzette zich, schopte tegen winkelmeubilair en vloog één van de medewerkers aan en kneep zijn keel dicht. Met de nodige moeite wisten meerdere personeelsleden de verdachte tegen de grond te werken en onder controle te brengen. De andere verdachte verzette zich niet. De twee bleken voor bijna zevenhonderd euro aan hondenvlooienpoeder te hebben gestolen.

Agenten kwamen ter plaatse en namen de twee winkeldieven van het personeel over. De Woerdenaar was nog steeds erg agressief en bespuugde een medewerker. Agenten brachten beide verdachten over naar het politiebureau. Onderweg schold de Woerdenaar hen de huid vol en bedreigde hen verbaal met de dood.

Er werd niet alleen aangifte gedaan van de winkeldiefstal, maar ook van de belediging en bedreiging van het winkelpersoneel en de agenten. Tegen beide verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Lampionnenoptocht in Vreeswijk

Op woensdag 12 december wordt in Vreeswijk alweer voor de 26ste keer ‘Vreeswijk bij Kaarslicht’ gehouden. Van 19.00 uur tot 22.00 uur zullen duizenden kaarsen en fakkels branden langs de straten, kaden, de sluizen, op schepen en in de historische gevels. De straatverlichting is dan uitgeschakeld. Terwijl veel vrijwilligers de kaarsjes vroeg in de avond aansteken om Vreeswijk met kaarslicht te verlichten, is er voor kinderen om 18.00 uur een lampionnenoptocht.

De lampionnen met verlichting (geen kaarsjes) kunnen de kinderen (die deelnemen aan de optocht) ophalen in de kraam van de organisatie. De kraam staat aan de Handelskade op de noordelijke ventweg bij de fa. Gerard Wammes en is tevens het startpunt van de optocht. De Kerstman rijdt in een arrenslee voorop in de lampionnenoptocht met een draaiorgel voorop, die kerstliedjes speelt.

Sinterklaas in Buurtplein Doorslag

Op woensdag 5 december gaat men er in Buurtplein Doorslag een leuke sintmiddag van maken. Vier je die dag geen Sinterklaas met je (klein)kinderen, familie, buren of vrienden maar heb je wel zin in een gezellige middag met warme chocomel, het Sinterklaassurprisespel en wat lekkers, meld je dan uiterlijk 3 december aan. Het enige wat je mee moet nemen is een ingepakt cadeautje ter waarde van ongeveer 2,50 euro. Tijd: van 14.00 uur tot 16.00 uur. Adres: Parelduiker 13. Aanmelden bij MOvactor: 030 – 6033748 (Marja de Ruiter).

Boeken- en Rommelmarkt in Vreeswijk

In Vreeswijk wordt zaterdag 1 december een boeken- en rommelmarkt gehouden. Op de hoek van de Dorpsstraat en de Koninginnenlaan staan de kramen van het Restauratiefonds voor u klaar. De verkoop is tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Naast boeken en tweedehands goederen staat er ook een poffertjeskraam en zal er worden gestart met de verkoop van kerstbomen. De markt gaat onder alle weersomstandigheden door. Bij heel slecht weer wordt de markt in het portaal van de kerk gehouden. De opbrengst is bestemd voor het Restauratiefonds van de Barbarakerk in Vreeswijk.

Wintereditie Popfestival groot succes in De kom

De wintereditie van het popfestival van De Kom was een groot succes. Op woensdag 28 november j.l veranderde De Kom in Nieuwegein in een ware poptempel.

In de foyer en kleine zaal speelden 34 acts, bestaande uit 90 KOM-cursisten van diverse leeftijden voor zo’n 300 toeschouwers. Een goed moment voor de verschillende bands om te laten zien en horen hoe hard ze hebben gewerkt en voor de toeschouwers om te genieten van een avond vol muziek. Het volgende popfestival vindt in de zomer plaats. Onze fotograaf Arend Bloemink maakte er een mooie foto van.