‘Wat groeit daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje die u ergens tegen kunt komen. Heeft u ergens een plantje gezien maar weet u niet wat het is? Maak er dan een digitale foto van en natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Deze keer het: geel Vingerhoedskruid.

Udo: ‘Vingerhoedskruid is een vrij algemene tuinplant met paars tot witte bloemen: op zandige plekken schieten ze soms zomaar op tussen allerlei andere planten. In Zuid-Europa bestaat een kleinere, gele variant met wel wat anders gevormde bloemklokjes. Die gele variant komt steeds noordelijker voor en is nu ook in een Nieuwegeinse berm aangetroffen!’

Uitreiking Sportwaarderingsprijzen 2012

Zaterdagmorgen vroeg zijn de ‘Sportwaarderingsprijzen 2012’ uitgereikt in sporthal Galecop. Wethouder sportzaken, Helen van den Berg mocht de prijzen uitreiken.

De waarderingsprijs is door de Stichting Sportraad Nieuwegein met ingang van augustus 2003 ingesteld en wordt uitgereikt aan sporters die lid zijn van een Nieuwegeinse sportvereniging of aan een sporter die in Nieuwegein woont. Minimaal moet een podiumplaats behaald zijn op een Europese Kampioenschap of bij de eerste 4 op een Wereld Kampioenschap. Ook deelnemers aan de Olympische- of paralympischespelen komen in aanmerking. Mogelijk zijn deze prijzen dit jaar voor het laatst uitgereikt want de gemeente Nieuwegein zal de subsidiekraan voor de Sportraad dichtdraaien.

Gewonnen hebben dit jaar: Elvera Jansen-Avenhuis van de Kynologen Vereniging. Zij behaalde een 3e plaats op de Para Agility World Championship met haar hond Manchu. Ook BSP Holland Jiu Jitsu-ers Albertine Los en Johan de Gier vielen in de prijzen. Marcel de Jong, Rick de Jong, Michael Ray Rozengarden en Agaath Wartena van Katsudo Kenpo kregen de prijs vanwege o.a. hun prestatie op het WK in Madrid. Atlete Ingrid Grutters van Atverni ontbrak natuurlijk niet. Zij kreeg de Sportwaarderingsprijs vanwege haar goede prestaties op het EK en WK voor sporters 35+. Celine Michielsen, Tamara van der Pijl, Melissa Wilmsen, Anouk van der Wiel van handbalvereniging Venus/Nieuwegein kregen tenslotte de prijs vanwege hun 2e plek op het EK Handbal onder de 19 jaar in rotterdam. Onze fotograaf Arend Bloemink maakte een foto van alle sporters (Klik op het cameraatje voor de foto).

Tijdens zomervakantie geen tram

Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) vernieuwt een groot deel van de trambaan. Daarom rijdt er deze zomer tijdens de schoolvakantie geen tram tussen Nieuwegein en IJsselstein en de halte Westraven – Utrecht. Tussen zaterdag 7 juli en zondag 19 augustus is Westraven de eindhalte voor de sneltram. In de onderhoudsperiode worden er extra bussen ingezet.

Groot onderhoud aan de trambaan is noodzakelijk omdat de dertig jaar oude baan aan het einde van de technische levensduur is. Het Bestuur Regio Utrecht (BRU), de eigenaarvan de trams, haltes en van de infrastructuur, heeft daarom besloten een groot deel van de trambaan te vernieuwen. De sneltrams krijgen intussen een grote renovatiebeurt. Reizigers kunnen deze zomer tijdens de werkzaamheden in Nieuwegein en IJsselstein geen gebruik maken van de tram. Daarom worden daar op bestaande buslijnen extra bussen ingezet:

Lijn 377 Utrecht Centraal–Nieuwegein Zuid. Deze buslijn komt tijdelijk in de plaats van lijn 77 en rijdt via de route van lijn 77 en doet dus dezelfde haltes aan. Lijn 377 rijdt op maandag t/m vrijdag overdag om de 10 minuten, zaterdag overdag om de 15 minuten en ‘s avonds en op zondag om de 30 minuten.Lijn 361 Utrecht Jaarbeursplein – IJsselstein v.v. Dit is een extra buslijn tussen Utrecht en IJsselstein. Deze buslijn vervangt de spitslijn 261 en stopt extra bij de haltes Nieuwegein Stadscentrum en IJsselstein Zuid. Lijn 361 rijdt maandag t/m vrijdag overdag om de 10 minuten, zaterdag overdag om de 15 minuten en ‘s avonds en op zondag om de 30 minuten.

Lijn 362 Nieuwegein Stadscentrum-Sint Antonius ziekenhuis. Dit is een extra buslijn speciaal voor de bereikbaarheid van het Sint Antonius ziekenhuis. Lijn 362 rijdt maandag t/m zaterdag overdag om de 15 minuten en ‘s avonds en op zondag om de 30 minuten.

Zomergroet van de VVD fractievoorzitter

‘De afgelopen periode is hectisch geweest. Door de val van het kabinet, het lenteakkoord de aanstaande verkiezingen/formatie en de aanhoudende economische tegenwind is een sombere financiële situatie aan de orde. We weten dat er kortingen op de rijksbijdragen voor de gemeenten gaan komen. Op welke beleidsterreinen is nog onduidelijk’ aldus Johan Gadella, fractievoorzitter voor de VVD Nieuwegein in zijn column vandaag.

Tijdens de voorjaarsnotaraad heeft de VVD aangegeven dat het lastig is om bezuinigen te doen wanneer je niet weet hoe, wanneer, waar en hoeveel er op je af gaat komen. Gadella: ‘We kunnen onze kop echter niet in het zand steken want er is zwaar weer op komst.’ Welk weer? Lees dat in ‘De VVD fractie aan het woord.’

Stroomstoring levert Nieuwegeiners 2 miljoen op

Netbeheerder Stedin gaat ruim twee miljoen euro uitkeren aan huishoudens in Nieuwegein die een week geleden werden getroffen door een stroomstoring. Het is niet de eerste keer dat Stedin twee miljoen uitkeert ter compensatie van een langdurige stroomstoring. Bij een storing in Rotterdam op 30 januari werd een vergelijkbaar bedrag betaald. Een woordvoerder van Stedin: “Afgelopen week hebben wij gekeken hoeveel huishoudens hoelang zonder stroom hebben gezeten en kwamen we uit op een schatting van ruim twee miljoen.” Binnen enkele weken ontvangen bewoners de vergoeding automatisch op hun rekening.

Stedin is wettelijk verplicht bij een storing langer dan vier uur een bedrag van 35 euro per huishouden uit te keren. Elke vier uur dat de storing langer duurt, komt daar nog eens twintig euro bij. De eerste huizen hadden vrijdag na negen uur weer stroom, de bewoners die als laatste weer aangesloten werden moesten het in totaal 26 uur zonder doen, meldt de netbeheerder. Ruim zeventienduizend huishoudens in Nieuwegein zaten vorige week vrijdag uren zonder stroom. De storing bij Stedin werd veroorzaakt door blikseminslag in twee transformatorhuisjes.

Bedrijven die werden getroffen door de stroomstoring is geadviseerd een claim in te dienen bij hun verzekering. Als die niet wordt gehonoreerd, compenseert Stedin de schade. Om welk bedrag dit gaat is nog niet bekend. De netbeheerder bekijkt per bedrijf welk bedrag wordt uitgekeerd.

‘Wie ‘springt daar schoon’ in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ramon de Meijer.

Arend Bloemink: ‘Open blik, ferme handdruk, athletisch gebouwd: Ramon de Meijer. Sporter en deel uitmakend van de Nederlandse selectie. Nooit van Ramon gehoord? Dat is op zich misschien niet zo vreemd, Ramon is Nederlands (beste?) schoonspringer. Door de week woont Ramon in Eindhoven, waar hij traint. In het weekend woont Ramon in Nieuwegein en dáár ontmoette ik hem. Op mijn vraag of ik hem misschien kon fotograferen met wat gewonnen bekers of zo, nodigde hij me uit in zijn kamer… Wow! De wanden zijn rondom behangen met medailles, meerdere vitrines vol bekers, de Braziliaanse vlag tegen het plafond, de vlag van Swaziland aan een van de wanden… Wow! Wat raar, een Nieuwegeiner die zoveel trofeeën weet te verzamelen en dan niet veel en veel meer bekendheid geniet… Wát een Nieuwegeiner!.’

Klik op het cameraatje hieronder en maak, in woord en beeld, nader kennis
met Ramon wanneer hij de vijf, altijd dezelfde, vragen beantwoordt.

Sportinstuif voor 50-plussers

Wekelijks bewegen is van groot belang en daarom organiseert de gemeente Nieuwegein in juli een sportinstuif voor 50-plussers. Deze wordt telkens op maandagmorgen en op donderdagmorgen gehouden. Onder leiding van een professionele trainer worden verschillende sporten aangeboden zoals balsporten en racketsporten. Bewegen is van groot belang, gezellig en heel gezond.

Op de maandagochtenden zijn de data 2, 9, 16 en 23 juli. Dan is de Sportinstuif in sporthal het Veerhuis aan de Nijenmonde 4, tijd: van 10.00 tot 11.30 uur. Op de donderdagochtenden zijn de data 12, 19 en 26 juli. Dan is de Sportinstuif in sporthal Galecop aan de Aert de Gelderhage 7, tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

De Sportinstuif kost tien euro in totaal voor alle zeven bijeenkomsten. Bewoners kunnen ook per les betalen en dan kost het 2,50 euro per les. Aanmelden van tevoren is niet nodig. Voor meer informatie kunt u mailen naar: Sportstimulering@nieuwegein.nl.

Opening Sportzaal de Waterlelie

Woensdag 4 juli aanstaande zal de sportzaal ‘de Waterlelie’ officieel geopend worden door sportwethouder Helen van den Berg. Eind december 2010 is het dak van sportzaal De Waterlelie aan de Heemraadsweide doorgebogen. Na een onderzoek naar de oorzaak heeft de gemeente een herstelplan opgesteld. De afgelopen maanden vonden de werkzaamheden aan de sportzaal plaats en is het dak hersteld. De sportzaal is al weer enkele weken in gebruik.

Om 16.30 uur zal de wethouder het kunstwerk voor de ingang van de sportzaal onthullen. Het kunstwerk, in de vorm van een overwinningsbeker, heeft een aantal bankjes waar de gebruikers van de sportzaal en bewoners van Nieuwegein gebruik van kunnen maken. Vanwege zijn lengte (vijf meter) kan het kunstwerk bovendien fungeren als ontmoetingspunt.

Vanaf 13.00 uur organiseert de gemeente sportclinic’s in de sportzaal voor leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van de basisscholen Veldrakker, Lucas Batau en Margrietschool. Het programma duurt tot 18.00 uur.

Nieuwegeiners opgepakt voor witwaspraktijken

Dinsdag 19 juni jongstleden heeft de politie twee mannen (52 en 61 jaar) en een vrouw (59 jaar) uit Nieuwegein en Utrecht aangehouden op verdenking van een reeks bedrijfs- en woninginbraken en witwassen.

Op basis van binnengekomen informatie is de politie een onderzoek gestart. Dit resulteerde op 19 juni in een inval in een loods in Montfoort en een garagebox in Utrecht. Hier trof de politie een groot aantal goederen aan die hoogstwaarschijnlijk van diefstal afkomstig zijn. Ook is er zoeking gedaan in woningen van de verdachten in Utrecht, Nieuwegein en Enspijk.

De mannen en vrouw zijn aangehouden en voorgeleid aan de hulpofficier van justitie. Bij de aanhouding zijn ook een aantal auto’s, sieraden, een stacaravan, inboedel en contanten in beslag genomen. In afwachting van het onderzoek zijn de mannen in bewaring gesteld. De vrouw is heengezonden.

Rob Druppers Academie ook in Zevenaar

De Rob Druppers Running Academie in Nieuwegein gaat uitbreiden naar Gelderland. In september gaat de RDRA vestiging in Zevenaar van start.

De uitbreiding is een logisch gevolg van het succes van de academie in Nieuwegein. De opleiding daar ging in september van start, en telt nu al ruim 50 talentjes van 10 jaar en ouder.

“Als ze al op jonge leeftijd goed en op een verantwoorde manier opgeleid worden, plukken ze daar later de vruchten van”, aldus Rob Druppers, die op het WK van 1983 zilver won op de 800 meter. De Nieuwegeiner was ook wereldrecordhouder op de 1.000 meter indoor.