Nieuwegeinse in finale NK Pole fitness 2012

‘Nooit meer een koprol’, schrijft Victoria Visser op Facebook. De 29-jarige Nieuwegeinse plaatste zich afgelopen weekend als eerste voor de finale van het ‘NK Pole Fitness’ in maart 2012. De jury vond dat zij goede en moeilijke technieken met mooie overgangen in haar act had verwerkt, maar was iets minder gecharmeerd van haar koprol en gogo-dansen.

Op zondag 27 november streden in Dordrecht veertien deelneemsters om een plaats in de finale van het NK Pole Fitness dat op op 25 maart 2012 gehouden zal worden. Uit het hele land kwamen mensen de kandidaten aanmoedigen. De dames streden in drie verschillende categorieën: Advanced (langer dan een jaar bezig, vrij in technieken), Basic (korter dan een jaar bezig, alleen basistechnieken) en Synchroon (twee personen, vrij in technieken). Met uitzondering van de categorie Synchroon, zijn de nummers 1,2,3 van elk onderdeel door.

In de categorie Advanced gingen zes dames de concurrentiestrijd aan. De Nieuwegeinse Victoria Visser stak qua moeilijkheidsgraad en uitvoering van de technieken, met uitzondering van haar koprol, met kop en schouders boven de andere kandidaten uit. De jury was echter van mening dat het niveau van haar gogo-dansen veel lager was. ‘Er mag meer eigenheid in zitten, maar daar hebben we het nog wel over’, aldus de jury.

Het NK Pole Fitness viert in 2012 zijn eerste lustrum en daarom maakt organisator DM Pole Fitness een speciale editie van de finaledag op 25 maart 2012. Het slotstuk maakt dit jaar onderdeel uit van een groter evenement bij Sportcentrum Olympos in Utrecht. Bezoekers kunnen voorafgaand aan het NK een verscheidenheid aan pole fitness- en dansworkshops volgen van bekende en minder bekende Nederlanders.

Bewoners NSWAC in het zonnetje gezet

Kunstrolschaatsvereniging KRC Rolling uit Nieuwegein zet bewoners van zorgcentrum NSWAC in het zonnetje. Naast het beoefenen van de Rolschaatsport is KRC ook regelmatig actief voor de lokale samenleving zoals het organiseren van Rollersdisco’s en het geven van optredens. Één keer per jaar organiseert KRC ook een spectaculaire rolschaatsshow in Sporthal Galecop.

Voor de shows op 17- en 18 december dit jaar heeft de Rabobank samen met KRC een aantal uitnodigingen aangeboden aan de bewoners van zorgcentrum NSWAC. Deze contacten zijn ontstaan tijdens de beursvloer in Nieuwegein, een actie van de gemeente Nieuwegein om Instellingen, verenigingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen. De Rabobank levert een bijdrage in de kosten hiervoor.

KRC Rolling zal het logistieke gedeelte verzorgen en met name de bewoners van zorginstelling NSWAC in de wijk Wijkersloot een onvergetelijk reis laten beleven. De Show die KRC presenteert heet namelijk Rolling Cruise line en vertelt het verhaal van een rollende cruise boot.

Kerstviering met het UVV

Op woensdag 14 december organiseert de Unie van Vrijwilligers Nieuwegein haar jaarlijks terugkerende Kerstbijeenkomst voor 55-plussers en mensen met een functiebeperking. De bijeenkomst bestaat uit een gezamenlijke kerstlunch, waarbij burgemeester Frans Backhuijs en pastor Wim Heuver hun kerstgedachten met u willen delen. Fluitist Fiet Nafzger en het gemengd koor “De Lekzangers” zullen deze middag met muziek en zang opluisteren.

Iedereen is van harte welkom in het kerkelijk centrum ‘De Rank’ aan de Lupinestraat 11 in Nieuwegein zuid. Het begint om 12.00 uur. De zaal gaat open om 11.30 uur. De kosten voor deelname is € 5,00, inbegrepen een kopje koffie of thee en de kerstlunch. Voor gratis vervoer kunt u zich vóór 7 december opgeven bij mevr. F.A. von Bannisseht, tel. 030 – 603 95 70. Het duurt tot ongeveer 15.00 uur.

vermist poes Teddy

In Batau-Zuid aan de Ossewagendrift is sinds 13 november jl. poes Teddy vermist. Ze is een lapjes poes van nog maar net 18 maanden oud. Ze is aan de onderkant, zoals buik en poten wit. Bovenop heeft ze zwarte, rode en bruine streepjes. Ze komt al sinds februari regelmatig buiten. Soms bleef ze wel eens een nachtje weg. Maar deze keer ging ze wat ziek weg en is niet meer terug gekomen.

Heeft u poes Teddy in de omgeving van Batau-Zuid zien lopen? Neemt u dan alstublieft contact op met Amivedi Nieuwegein, telefoon 088-0064674. Mailen mag ook naar nieuwegein@amivedi.com o.v.v. 719552.

Over Dynamisch Masterplan en de Doorslagzone

Het Masterplan van de binnenstad groeide uit via het IOB naar het OOB. Dat laatste plan was een stuk realistischer dan het IOB dat nog in dromenland verkeerde over inkomsten en uitgaven voor de toekomstige binnenstad. Maar ook het OOB heeft te lijden onder de gevolgen van de economische werkelijkheid die ons nu en waarschijnlijk in de komende jaren zal omringen. Consuminderen schijnt het sleutelwoord te zijn en afnemende groei het gevolg. Dat is heel lastig omdat bestuurders van allerlei kunnen niet in staat schijnen te zijn om optimaal te functioneren in perioden van stagnatie. De vraag is waarom het anno 2011 een ramp schijnt te zijn om te moeten werken op het niveau van bijvoorbeeld 2005.

Het antwoord is waarschijnlijk dat heel veel economische energie ontstaat uit verwachtingen en plannen voor de toekomst. Wanneer die onduidelijk zijn, moeten alle economische partners zoals overheden, burgers, industrie enz. anders gaan werken. Vaak zijn ze nog niet klaar zijn om water bij de wijn te doen en te trachten om op vierkante wielen door te gaan. Dan stagneert er van alles. Paradis lost?

Wat dat betreft heeft wethouder Lubbinge het aangedurfd om dwars door de tendensen heen door te gaan met het bouwen aan onze binnenstad. Natuurlijk er waren belangrijke aanpassingen ten opzichte van de OOB plannen. Ondertussen hebben we theater de Kom in het oosten staan en een parkeergarage gebouwd; dat alles op een belangrijk perceel bestemd voor kantorenbouw. Al doende is het zeker dat de inkomsten uit de oostkant van de OOB plannen aanmerkelijk gedaald zijn en dat de westkant moet zorgen voor meer inkomsten. Die kant van het plan zal straks anders zal zijn dan eerder voorzien. Daarover zal nog wel eens goed van gedachten gewisseld worden.

De vraag is of dit ook geldt voor de Doorslagzone. Palmtorens bye bye en voorlopig geen informatie wat er eventueel voor in de plaats komt. Ja, en dan zouden er ook nog twee torenflats aan het water gebouwd worden. Dat zijn inkomsten voor de gemeenten alhoewel bouwen op die plek waarschijnlijk wel een aantal extra uitgaven zal veroorzaken. Zolderschuiten op de Doorslag?

De netto inkomsten van “Oost” zijn dus nog onbekend. Wat wel duidelijk is dat met de komst van theater de Kom in het oosten van de binnenstad en de kwaliteit van het stadhuisgebouw de dynamiek van ons stadscentrum naar het oosten verlegd is. Tussen de nieuwe parkeerplaats met het nieuwe plein van Cityplaza (aan de zuidkant in aanbouw) en de waterkant zal de kern van dat dynamische stadshart met een stuk Leidscheplein-gehalte moeten komen. Dag avondplein.

Dat zou kunnen betekenen dat tussen het Stadshuis en de waterkant er maar niet te veel gebouwd moet worden. Dat levert vermoedelijk een prima ruimte op waar het goed toeven is met uitzicht over het water vanaf misschien een paar leuke terrasjes met wat restaurants en nog wat andere voorzieningen. Fontein? Dat houdt de mensen langer in de stad en levert ook weer van alles op. Hopelijk kan de daardoor ontstane inkomstenderving langs het water voor een deel ook door de westkant van het stadscentrum gecompenseerd worden.

De wethouder stoomt ondertussen door. Zo krijgen we op 15 december een raadsinformatie avond over de herontwikkeling van de Doorslag-zone. Gezien het programma wordt er vooral gepraat over hoe de bestaande OOB plannen op dat grondstuk uitgevoerd gaan worden. Die haast om een en ander “vaster” te leggen, zal wel een aantal redenen hebben. Al was het maar dat een en ander uitvoeren als gepland natuurlijk makkelijk en minder kostbaar is dan aan iets anders beginnen. Maar de vraag is of we dat zo maar moeten doen.

Wethouder Lubbinge heeft gedurfd om van de oorspronkelijke plannen af te wijken. Ik ben benieuwd of de Raad dat ook durft door aan te geven dat er over die waterkant maar eens goed gepraat moet worden en dat out of the Box denken misschien wel goede ideeën oplevert. Dat levendige stadshart zal er zeker baat bij hebben. En het investeren aan de westkant vast en zeker ook!

Diefstal lcd-tv in Makadocenter

Bij een inbraak dinsdag 29 november in een winkel aan het Makadocenter werd een lcd-tv buitgemaakt. Bij de inbraak, die omstreeks 22.20 uur plaatsvond, waren twee jongemannen gezien.

Na de inbraak ging het tweetal op een rode motorscooter, merk Skipper, zonder kenteken, met het tv-scherm onder hun arm ervandoor richting Muntplein. Uit onderzoek bleek dat de winkelruit was ingegooid en dat men de tv die in de vitrine stond, had weggenomen.

De centralist van de politiemeldkamer startte een Burgernetactie en vroeg deelnemers uit te kijken naar de rode motorscooter met twee personen. Een Burgernetdeelnemer reageerde en meldde dat hij mogelijk de skipper had gezien in de omgeving van de Rendierweide. Daar werd de motorscooter echter niet getraceerd.

De twee jongemannen die betrokken zijn bij de inbraak hebben een licht getint uiterlijk. Zij droegen donkere jassen, handschoenen en één man had een muts op. Een ieder die informatie heeft wordt gevraagd kontakt op te nemen met de politie, bureau Nieuwegein, telefoon 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.

Boetes betaald

Een 26-jarige automobilist uit Nieuwegein liep tegen de lamp bij een controle op woensdag 30 november. De man werd omstreeks 04.40 uur op de Nachtegaal aan de kant gezet.

Na de blaastest op straat, bleek dat hij niet gedronken had. Wel bleek dat hij nog openstaande boetes moest betalen en werd hij aangehouden. Na het betalen op het bureau van de boetebedragen van bijna 800 euro werd hij in vrijheid gesteld.

Ouderwetse warme chocolademelk

Bij Sinterklaasavond hoort traditiegetrouw warme chocolademelk. Gekookt in de melkkoker op het vuur en in kopjes geserveerd.
Maar warme chocolademelk is natuurlijk ook zomaar tussendoor heerlijk. Gewoon even snel een mokje maken. En deed mijn moeder dat vroeger met gekookte melk uit de pan, waarbij de melk nog wel eens wilde overkoken of aanbranden, nu kan dat snel en eenvoudig in de magnetron.

Voor 1 mok:
cacaopoeder (echte, niet met toegevoegde suiker)
suiker
melk

Optioneel:
slagroom

Extra: grote mok of hittebestendig glas; kleine garde of vork

Doe een scheutje melk in de mok en verwarm dit 10 à 20 seconden in de magnetron op vol vermogen.
Doe 1 supervolle koffielepel cacaopoeder (dus geen theelepel, die is te klein) en suiker naar smaak bij de warme melk en roer goed door elkaar tot er een papje zonder klontjes ontstaat.
Dit kan ook met een klein gardetje of een vork.
Schenk melk bij het cacaopapje tot halverwege de mok.
Roer het cacaopapje door deze melk tot het helemaal is opgelost.
Schenk melk bij tot de mok bijna vol is.
Verwarm nu de chocolademelk op vol vermogen in de magnetron tot deze goed heet is en net niet overkookt, ca. 1 ½ minuut.
Voeg eventueel nog wat suiker naar smaak toe en spuit er, als je daar van houdt, een toef slagroom op.
Zet dan wel een schoteltje onder de mok want door de slagroom wil hij wel eens overlopen.

Tip
– De chocolademelk wordt nog aromatischer en krijgt een heerlijk bijsmaakje als je ¼ tot ½ theelepeltje oploskoffie met het cacaopoeder mee roert.
– Heel apart is het om de slagroom op de chocolademelk te bestrooien met Maple-sugar (Ahornsuiker). Verkrijgbaar in winkels die Amerikaanse of Engelse etenswaren in hun assortiment hebben.
– Doe je aan de lijn en vindt je dat er te veel suiker in de chocolademelk gaat? Vervang de suiker door zoetjes die je pas toevoegt als de melk heet is.
– En als je het heeeeeel erg koud hebt kun je een klein scheutje rum toevoegen, maar daar moet je van houden.

VEEL PLEZIER OP SINTERKLAASAVOND!!!

Drankje
Tijd 5 tot 7 minuten
Bron: mijn moeder

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Woonlasten dalen licht in Nieuwegein

Terwijl de huizenprijzen alleen maar dalen, stijgt in de meeste gemeenten de onroerendezaakbelasting OZB. Ook in Nieuwegein moet men iets meer betalen voor de OZB, was het in 2011 € 218,65 is het in 2012 € 219,66. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, die voor 114 gemeenten de woonlasten voor volgend jaar heeft berekend.

In Nederland moeten huiseigenaren gemiddeld 2,15% meer betalen aan gemeenten. Dat komt neer op zo’n € 15,00. Het gaat dan niet alleen om de OZB, maar ook om de rioolheffing en afvalstoffenheffing. In Nieuwegein is men € 11,18 minder kwijt.

In Laren stijgen de kosten voor gezinnen volgend jaar het meest. Ze betalen ruim € 100,00 meer, waarmee de jaarlijkse woonlasten rond de € 1.000,00 uitkomen. Ook in Schiedam en Rotterdam stijgen de woonlasten flink. De jaarlijkse kosten zijn in Nieuwegein veel lager. In Nieuwegein betaald men jaarlijks € 551,46 aan woonlasten. In 2011 was dit nog € 557,05.

De OZB gaat in 90% van de onderzochte gemeenten omhoog, ondanks het feit dat huizen dit jaar 3,4% minder waard werden. In de Noordoostpolder en St Michielsgestel is de stijging het grootst. Huizenbezitters in Kaag en Braassem en Hillegom gaan juist minder betalen.

Van alle gemeentelijke woonlasten stijgt de rioolheffing het meest. Gemiddeld moeten huishoudens volgend jaar € 8,00 meer betalen. In Nieuwegein gaat men ook meer betalen. Was het in 2011 nog € 115,92 wordt het in 2012 € 120,60. De afvalstoffenheffing valt wel voordeliger uit. Gemiddeld daalt deze met 1,1%. Voor Nieuwegein ligt het percentage iets hoger. Betaalde men hier in 2011 nog € 222,48 in een huishouden in Nieuwegein nu slechts € 211,20 kwijt voor zijn afval.

Kerstconcert met het Lysenko Koor

Op zondagmiddag 11 december 2011 kunt u in de prachtig gerestaureerde Barbara kerk, aan de Koninginnenlaan 1 in Vreeswijk, weer eens genieten van de prachtige en sfeervolle Oekraïense Kerstklanken. Het Lysenko Koor uit Nieuwegein, met als gast het Ensemble Samovar afkomstig uit verschillende streken van Oekraïne en Rusland, zullen u verrassen met prachtige Oekraïense en Russische kerst- en volksliederen. Het concert begint om 15.00 uur. De kerkdeuren zijn om 14.30 uur open en de entree bedraagt € 10,00. Kaarten kunnen gereserveerd worden per telefoon: tel 030-6563177 of aan de kerk zelf.

Het Ensemble Samovar is in 2010 ontstaan uit een al zes jaar bestaand muzikale Trio en de daarbij aangetrokken zangeres Tatiana Maslova. Zij brengen prachtige muzikale intermezzo’s en traditionele volkszang uit Oekraïne en Rusland. Het Lysenko Koor uit Nieuwegein is in verband met haar 15-jarig bestaan van 28 oktober tot en met 7 november op tournee in Canada geweest. Dit op uitnodiging van het Oekraïense vrouwenkoor Vesnivka uit Toronto.