Opnieuw wisseling wacht in algemeen bestuur

Harry ten Hove uit Nieuwegein is op 29 juni 2011 geïnstalleerd als lid van het algemeen bestuur (AB) van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Ten Hove neemt zitting in het AB namens de VVD. Zijn zetel werd – ook namens de VVD – eerder bezet door Jaques Damen uit Leersum.

De heer Damen is sinds 10 juni 2011 als wethouder aan de slag gegaan in de gemeente Vlissingen en was hierdoor genoodzaakt zijn lidmaatschap van het AB te beëindigen. Het combineren van beide functies is namelijk niet toegestaan. Op 29 juni heeft het AB formeel afscheid genomen van de heer Damen.

Probleemloze verhuizing clienten De Geinsche Hof

Meer dan 100 bewoners van het afgebrande verzorgingshuis De Geinsche Hof zijn donderdagmiddag van een noodlocatie in Vianen naar zorgcentrum Birkhoven in Amersfoort verhuisd. Dat verliep, buiten een kleine vertraging, zonder grote problemen. Eerst werden de bedlegerige patiënten met ambulances gebracht. Later in de middag volgden busjes met de overige bewoners.

De Geinsche Hofbewoners verblijven de komende maanden in een noodlocatie van Birkhoven in amersfoort. Die kwam toevallig vrij, nadat de nieuwbouw van het centrum begin deze week werd opgeleverd.

De verhuizing is nodig omdat het zorgcentrum in Nieuwegein door de brand van afgelopen maandag te veel beschadigd is om daar op korte termijn naar te kunnen terugkeren. De noodlocatie in Vianen was alleen voor zeer tijdelijke opvang geschikt.

Veel plannen,maar weinig geld

Nieuwegein moet kwaliteit uitstralen en helaas zijn veel woningen en openbare ruimte aan een opknapbeurt toe. De gemeente en de woningbouwverenigingen zijn daarom van plan prestatie-afspraken te maken. Deze moeten de leefbaarheid, het aantal woningen en de doorstroming op de woningmarkt vergroten. Ze hebben deze alvast naar buiten gebracht. Het ziet er allemaal goed uit en we mogen blij zijn dat de grootste woningbezitters en de eigenaar van de openbare ruimte de handen ineen slaan.

Te prijzen vind ik het dat wijken die laag op de Leefbarometer scoren (Rijtuigenbuurt, Jutphaas / Wijkersloot, Merwestein en Lijsterbesstraat / Ratelaar) extra aandacht krijgen. Bewoners (grotendeels huurders) blijken hier opvallend ontevreden over hun buurt. Vreemd is dat nog uitgezocht gaat worden waarom dat is. Mijn inschatting is dat deze buurten vooral door verkeerslawaai geplaagd worden, waardoor mensen die wat beters konden krijgen vertrokken zijn. Achter blijven de mensen die het allemaal niets kan schelen. Ik verwacht niet dat de gemeente het verkeerslawaai verlaagt (de drukke wegen liggen er nu eenmaal), dus de opknapbeurten lossen weinig op. Opvallend is ook dat bijna nergens genoemd wordt wat het gaat kosten. Vooral de gemeente Nieuwegein is vaak nogal ruim met vage plannen, die na verloop van tijd in uitvoeringsproblemen (wetgeving, menskracht) en financiering blijven steken.

Nieuwegein verwacht eind 2012 100 miljoen euro rood te staan. Bijvoorbeeld woningbouwvereniging Mitros blijkt behoorlijk platzak, want de solvabiliteit is slechts 18 % en het leed in 2009 een verlies van 88 miljoen. Veel prestatieafspraken zijn daarom vaag en afhankelijk van het vinden van financiering. Ik verwacht dat daarom veel wijkfondsen, woonservice-zones en het ombouwen van leegstaande kantoren niet van de grond komen.

We zien in Nieuwegein twee trends: de ontgroening (jongeren vertrekken naar elders) en de vergrijzing. Hoewel de partijen ervoor kiezen vooral de ontgroening tegen te gaan, zijn er gelukkig veel maatregelen om ook de vergrijzing te faciliteren. De halfslachtige beleidskeuze is echter verkeerd gemotiveerd. De gemeente veronderstelt dat vergroening nodig is voor een (economisch) levensvatbaar en evenwichtig voorzieningenniveau. Ze vergeet dat senioren langer actief blijven en tegenwoordig koopkrachtig zijn. Ik heb de indruk dat vergrijzing vooral als een probleem gezien wordt en niet als een uitdaging.

Kernprobleem in de Nieuwegeinse woningmarkt is – net als overal – de stagnerende doorstroming. Mensen die kleiner willen wonen kunnen niets vinden of krijgen hun woning niet verkocht. Dit heeft echter niet alleen lokale oorzaken. Daaraan kan de gemeente weinig doen. Maar goed, de intentie om de stagnatie aan te pakken is er, het geld echter niet.

Evaluatie waterplan

Samenvatting: Het Nieuwegeinse Waterplan bestaat uit de watervisie en de
uitvoeringsnota waterplan 2006-2011. Omdat de looptijd van de uitvoeringsnota binnenkort afloopt is het Waterplan geëvalueerd. Gebleken is dat de watervisie, ook in samenhang met de structuurvisie, nog actueel is. De maatregelen van de
uitvoeringsnota zijn in voldoende mate uitgevoerd. Daarmee is niet gezegd dat het werk aan water af is. Voor de komende jaren is ervoor gekozen om, in plaats van een nieuwe uitvoeringnota met een lange doorlooptijd, jaarlijks een jaarplan Water op te stellen. Dit geeft proces- en beleidsmatig meer sturingsmogelijkheden.

Beslispunten:
1. Kennis nemen van de evaluatie.
2. Akkoord gaan met het opstellen van jaarplannen Water.
3. Akkoord gaan de Raad te informeren middels bijgesloten brief.
Akkoord met voorstel.

Evaluatie plusproject Zwerfafval

Samenvatting: In 2009 is in Nieuwegein het plusproject Zwerfafval gestart. Het
hoofddoel van dit project is om het zwerfafval te bestrijden door
middel van een brede en gestructureerde aanpak. Het project is
inmiddels afgerond en geëvalueerd.

Het resultaat van het project is dat de verschillende afdelingen nu beter kunnen samenwerken bij het bestrijden van zwerfafval. Inwoners, scholieren, maatschappelijke organisaties en schoolbesturen weten wat ze zelf kunnen doen om het zwerfafval te voorkomen en eventueel op te ruimen, en wat de gemeente doet. De gemeente vraagt regelmatig hulp en ondersteuning van hen. Tenslotte is er een afvalbakkenplan opgesteld waarin staat wat de beste plaats, type en aantal afvalbakken is. Met de slogan `Nieuwegein schoon, heel gewoon!’ en via de speciale website: www.nieuwegein.nl/schoon wil de gemeente inwoners stimuleren om minder zwerfafval op straat te gooien en zelf een handje te helpen met opruimen.

Beslispunten:
1. Instemmen met de evaluatie van het plusproject Zwerfafval en deze verantwoording toezenden aan Agentschap NL.
2. De uit het plusproject voortkomende structurele acties voortzetten.
Akkoord met voorstel.

Kabinetsoproep toepassing Wet Bibob coffeeshop

Samenvatting: De fractie van het CDA heeft in een brief aan het college gevraagd
of de in Nieuwegein gedoogde coffeeshop is gescreend in de zin van de wet Bibob. De burgemeester heeft in een antwoordbrief laten weten dat met de komst van de horeca-exploitatievergunning in januari van dit jaar screening van de coffeeshop mogelijk is geworden. Bij een toekomstige aanvraag voor een horecaexploitatievergunning door de coffeeshop zal deze aanvraag conform de Wet Bibob worden gescreend.

Beslispunten: Akkoord te gaan met bijgevoegde antwoordbrief van de burgemeester inzake de artikel 42 brief van het CDA inzake de Kabinetsoproep tot toepassing van de Wet Bibob op coffeeshops. Akkoord met voorstel.

Woordenwisseling met Nieuwegein

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter en heeft nu ook een rubriek op De Digitale Stad Nieuwegein.

Ton: ‘brand is gruwelijk, zeker als het weerlozen bedreigt. wat een indrukwekkende hulp is ontstaan toen zorgcentrum de geinsche hof met een grote brand werd geconfronteerd. dit is voor alle hulpverleners, maar vooral voor diegenen wiens taak het niet was, maar die spontaan deden wat nodig was.’ Klik hier om naar ‘woordenwisseling met nieuwegein’ te gaan. Deze week: ‘geinsche lof.’

Ondertekening overeenkomsten Brede School

De realisatie van de nieuwbouw van de Brede School gaat gestaag verder. Gemeente Nieuwegein heeft vandaag, 30 juni 2011 de samenwerkings-overeenkomst en de overeenkomst ‘Uitgangspunten Beheer en Exploitatie’ voor het project Brede School ondertekend. De Brede School komt in het Lotusplantsoen. In het gebouw is plaats voor drie basisscholen en twee kinderopvangorganisaties. Het project is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Lekboulevard – Hoog Zandveld.

Het bestuur Stichting Robijn/ Ziezo (De heer H. Bunders), het bestuur Stichting S.K.P.O.N./ De Tweeklank (De heer T. Klinkien) en het bestuur Stichting Fluenta/PCBS Willem Alexanderschool (De heer M.A. Wesseloo) waren bij de ondertekening aanwezig. Ook het bestuur KMNKind en Co (De heer D.P. van ’t Sant) en het namens het bestuur Kinderopvang De Vrije Vogels (Mevrouw M.M.C. van de Blaak-Dorigo) zij aanwezig. Namens de gemeente Nieuwegein heeft wethouder van Onderwijs, mevrouw Helen van den Berg, de samenwerking bekrachtigd.

Bewoners Cityplaza krijgen uitzicht terug

Begin september 2009 begon Corio, de eigenaar van Ciyplaza, aan een grondige renovatie van het dak van het winkelcentrum. De doorzichtige dakplaten werden vervangen door ondoorzichtig melkglas. Dit tot grote ergenis van de bewoners die opeens een meters hoge wit spiegelende muur voor hun huis kregen. Corio wilde niet luisteren naar de kritiek van de bewoners. Inschakeling van ‘VARA’s Belbus’ bracht uitkomst. Op bezoek bij Corio werd toegezegd dat er geluisterd zou worden naar de ideeen van de bewoners.

Nu juni 2011 is het dan zover. Na veel gesprekken en lang wachten zijn de bouwvakkers weer aan de slag om de dakplaten (gedeeltelijk) te vervangen. De bovenste rij wordt weer doorzichtig. Het uitzicht op de winkels hebben de bewoners er niet mee terug gekregen maar de witte muur voor het huis is verdwenen.

Donner praat over brand Geinsche Hof in Kamer

“We moeten oppassen dat we niet iedere ramp onmiddellijk naar regelgeving vertalen.” Dat zei minister Donner van Binnenlandse Zaken donderdag in de Kamer naar aanleiding van de brand in verpleeghuis De Geinsche Hof in de wijk Fokkesteeg afgelopen maandag. Het is volgens de Minister Donner beter om goed uit te zoeken hoe je wat kunt voorkomen, dan alles meteen maar op het allerergste af te stemmen.

Het drama kwam kort aan de orde tijdens een Kamerdebat over het Bouwbesluit 2012, dat volgens het kabinet voorziet in een aanzienlijke vermindering van regels en voorschriften. Er staan ook ‘nieuwe’ dingen in, zoals het
voorschrift dat nieuwe huizen en scholen toch gewoon weer een raam moeten hebben dat open kan voor de ventilatie.

De oorzaak van de brand in Nieuwegein moet nog worden achterhaald. Tientallen bewoners belandden maandag in het ziekenhuis. Drie mensen liggen nu nog op de intensive care, van wie één in kritieke toestand. Burgemeester Backhuijs voelt ervoor om de Onderzoeksraad voor Veiligheid in te schakelen om de brand onder de loep te nemen.