Wat onschuldige zaken

Ach de vakantie nadert en het mooie weer versterkt dat gevoel. Dus maar wat onschuldige zaken bespreken.

1) Eenden

Zo hebben we daar een brief van een heer uit Vreeswijk die zich hartstochtelijk ergert aan eenden. Hij jaagt ze voortdurend weg omdat ze zoveel herrie maken en hij heeft een nietsontziende vete met zijn buurvrouw die diezelfde eentjes voert. Zij wordt door hem herhaaldelijk, zoals hij schrijft, op heterdaad betrapt. Ook houdt hij een compleet log bij met de tijden van het wegjagen. Hij schakelt nu Burgemeester en Wethouders in en Mitros en stuurt een kopie naar de politiek. Bovendien weet hij dat Nieuwegein geregeerd wordt door politiek angsthazen. Dat soort zaken opschrijven levert hem natuurlijk meteen een raadsmeerderheid op. Hij vroeg om een standpunt. Wij hebben eigenlijk maar één standpunt. Ophouden met ruziën een stapje voor stapje vrede sluiten met de buurvrouw. Dat lijkt een eenvoudige maar is een moeilijke opgave. Toch maar proberen. Want uw naaste liefhebben is geen opdracht ten bate van die naaste maar een opdracht voor ons zelf. Zo intensief kwaad zijn is namelijk heel slecht voor de gezondheid.

2) Senioren taxi

De gemeente kan op de begroting voor de senioren taxi bezuinigen. Dat wil zeggen dat er veel minder gebruik gemaakt wordt van deze voorziening dat verwacht. Voorde goede verstaander even uitleg. Wanneer je vanaf je 65ste een strippenkaart koopt krijg je een roze exemplaar en die is goedkoper. Waneer je als 65plusser een regiotaxi gebruikt kan je een pasje krijgen van de gemeente en dan is die regiotaxi ook goedkoper. Kennelijk weten de mensen dat niet. Dus zegt het voort! Ga je nu een keer per jaar van die diensten gebruik maken, loont die pas de moeite niet. Maar bij frequenter gebruik is dat natuurlijk niet zo.

3) Energierekening

Wanneer u een variabel contract hebt met uw energie leverancier, dat wil zeggen uw prijs beweegt heen en weer met de olieprijs, dan heeft u binnenkort een verhoging voor de kiezen van 4,83 euro per maand, aldus het AD van deze zaterdag. U weet het, de olie wordt duurder en de euro goedkoper. Dan zijn onze Eneco’s er als de kippen bij om u even snel op te waarderen. Hoeveel ging uw AOW omhoog? Nada, noppes? Dan gaat u er dus weer prettig op achteruit.

4) PGB?

In diezelfde AD vertelt demissionair minister Klink dat het geld voor het PGB op is. Dat wil zeggen de bestaande PGB’s gaan door maar voor nieuwe gevallen moet u zich bij uw zorginstelling melden om uw hulp in natura te regelen. Zoals gebruikelijk staat de heer Klink er weer met zijn gebruikelijke charmante foto bij. Je vraagt je af of zijn ambtenaren eigenlijk weten waar het over gaat.. Sinds de Vitrassen van deze wereld hun huishoudelijke hulp niet meer konden leveren om dat de gemeenten van deze wereld, zich niet bewust hoe commercie eigenlijk draait, de leveranciers een poot uitdraaide. Sinds die tijd zijn heel veel mensen overgestapt op een persoonsgebonden budget waarmee ze hun eigen vaste kracht voor HH inhuurde.

Logisch dat, wanneer de gemeentes de Vitrassen niet meer hoeven te betalen, er dus geld over blijft. Dat is maar goed ook, want er moeten extra PGB’s betaald worden. Hoe kan het dan dat dat geld nu op is? Zitten de gemeentes op dat (WMO) geld of wat gebeurt er nu eigenlijk. In ieder geval zijn er weer senioren die de klos zijn. Ach die verdedigen zich niet moet je maar denken en al doende komt Kink er mee weg. Maar of het zo moet en rechtvaardig is, blijft voor ons een raadsel. Los nog van het feit dat er een paar honderd miljoen bespaard zou worden terwijl de minister aankijkt tegen miljarden-problemen. Is dit de kat in nood die rare sprongen maakt of hebben de ambtenaren gewoon geen goeie contracten met de zorgverzekeraars gemaakt? Waar worden al die zorgkosten veroorzaakt en waarom zijn het zo vaak senioren die dan moeten boeten.

Recentelijk ging hun rollator ook uit de voorzieningen en je vraagt je af wat voor geniaal bedrag daar weer bespaard wordt.. Ja ja ook de pil gaat uit het pakket voor boven de 21 jaar. Maar om getalsmatig boven al die zaken te komen die senioren in moeten leveren, zal er nog wel een en ander moeten gebeuren. Nee we klagen niet. Dat ligt bij onze leeftijdsgroep niet zo voor de hand. Maar dat maakt al dat gedoe niet minder onrechtvaardig.

Wethouder Kolff reikt Gouden Schoffel uit

Wethouder Wouter Kolff heeft op 28 juni j.l. de Gouden Schoffel uitgeriekt aan de bewoners met de mooiste voortuin van 2010 in de wijk Fokkesteeg. Zij ontvingen naast de prijs een kado met daarbij een mooie bos bloemen.De buurtlunch in Fokkesteeg vond voor de tweede maal plaats. Wouter Kolff complimenteerde het wijknetwerk met deze en alle andere activiteiten die zij in hun wijk organiseren. Voor de kinderen was er naast de lunch ook een ijsje, een balonnenclown, een springkussen en een balonnenwedstrijd.

Vermist Dingles

26-6- Kafmolenweide in Nieuwegein, Dingles is een grijs met wit manneke van 10 jaar oud. Hij heeft witte voeten,en een witte bef. Dit baasje is schuw, en kan vermoedelijk de weg naar huis niet meer vinden. Net als bij mensen ,hebben sommige katten een beter richtingsgevoel dan anderen. Bij Jingles is het richtingsgevoel niet aanwezig.Er komen veel vermissingen van katten.Veel van deze dieren, zijn vermoedelijk niet weg, maar willen met dit warme weer gewoon niet binnen komen. Vaste gewoonten kunnen in bepaalde gevallen worden doorbroken. Als het koeler gaat worden, komen er een aantal vermoedelijk gewoon weer naar huis. Het vervelende is, dat je het nooit zeker weet. Het kan ook zijn , dat de dieren ergens zitten opgesloten.Het is dus verstandig om uw dier toch als vermist te melden.Kunt u informatie geven over dit baasje, belt u dan naar telefoonnummer 088-0064674, een mailtje mag ook.

Nieuwegein Energiek

De energiekosten van woningen vormen een steeds groter deel van de woonlasten. De afgelopen 10 jaar zijn de energiekosten van woningen meer dan verdubbeld en naar verwachting zet die stijging zich de komende jaren voort. Het belang van energiebesparing wordt dan ook steeds duidelijker. Gelukkig is in veel woningen een besparing van minimaal 30% op de energiekosten mogelijk. Alleen al door isolatie van dak, gevel en vloer kunt u vaak al 1 600 of meer besparen op uw energierekening.Om woningeigenaars te helpen met het bepalen en uitvoeren van de juiste energiebesparende maatregelen voor hun huis, start de gemeente samen met adviesbureaus De Groene Werf en Move2Green het project Nieuwegein 1nergiek. In dit project ondersteunen wij woningeigenaars (ook Verenigingen van Eigenaars) zo veel mogelijk (gratis) bij het realiseren van een comfortabele energiezuinige woning met lagere woonlasten. Het project gaat na de zomer officieel van start in Jutphaas-Wijkersloot, maar woningeigenaars in heel Nieuwegein kunnen zich nu al aanmelden. Nieuwegein Energiek wordt financieel ondersteund de provincie Utrecht.Verbeter ook uw woning tot een comfortabel energiezuinig (t)huis met toekomstwaarde en meldt u aan! Dat kan bij Dick de Jong van Bouwadviesbureau de Groene Werf (info@dgw.eu of (030) 601 97 79). Hier kunt u ook terecht voor vragen over het project.

Verse ravioli met asperges, saus en pijnboompitten

De asperges zijn niet erg duur dit jaar en aangezien ze nu nog goed verkrijgbaar zijn, hierbij een recept waarin deze bijzondere groente gecombineerd wordt met een verse pasta. De saus zorgt voor de “samenhang” van de ingrediënten en wordt bestrooid met geraspte kaas, die best een beetje pittig mag zijn. Nodig voor 4 personen:
500 g asperges
suiker
2 bakjes verse Ravioli formaggi (à 250 g, uit de koeling, Lidl)
2 vleestomaten
½ bakje champignons (à 250 g)
½ prei
olijfolie
geraspte kaas (belegen of oud)
1 eetlepel pijnboompitten Voor de saus:
1 eetlepel boter
2 eetlepels bloem
kookvocht v.d. asperges + melk 
peper en zout Extra: ruime pan voor de pasta; zeef of vergiet; ruime serveerschaal (voorverwarmd). Schil de asperges, snij ze in vieren en kook ze gaar in water met een schepje suiker.
Was intussen de tomaten en snij ze in reepjes.
Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes of in vieren.
Was de prei en snij deze in dunne ringetjes.
Verhit ruim water in een grote pan om de pasta (volgens de gebruiksaanwijzing op het pak) te koken.
Als de pasta gaar is deze in een vergiet uit laten lekken.
Verhit een scheutje olijfolie in een koeken- of hapjespan en bak de groenten kort aan.
Giet evt. vocht af en laat de groenten tot gebruik in de pan staan.
Giet de asperges af, maar bewaar het kookvocht.
Laat de asperges tot gebruik uitlekken.
Vul het kookvocht van de asperges aan met de melk tot ½ liter vocht.
Of gebruik alleen melk, de saus wordt dan witter en ziet er romiger uit. 
Maak de saus door de boter te smelten (in pannetje of magnetron) er de bloem door te roeren en dit nogmaals door te warmen.
Schenk het vocht of de melk in delen bij het boter-bloem mengsel, verwarm het en roer steeds goed door tot het gebonden is.
Maak de saus op smaak met peper en zout.
Schep de groenten door de saus en warm, indien nodig, nog even door.
Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten lichtbruin.
Doe de pasta in de serveerschaal, leg de asperges er op, giet de groentesaus erover en bestrooi met de geraspte kaas en de pijnboompitten.
Serveer het gerecht zo warm mogelijk met daarbij een eenvoudige salade van frisse krop- of icebergsla en een koel glas witte wijn. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 45 minuten Tip
Mocht de saus te dun blijven, bind deze dan met ½ dl melk en 1 flinke eetlepel maïzena.
Je kunt de ½ dl melk ook vervangen door witte wijn, de saus krijgt dan een sterkere smaak. Weetje
Ravioli zijn, net als Tortelline, gevulde pastakussentjes. Tortellini zijn achter driehoekig van vorm en Ravioli vierkant. Ravioli betekent zoiets als “restant” hetgeen verwijst naar de vulling van de deegkussentjes, die oorspronkelijk van de restjes van andere maaltijden werd gemaakt.
Ravioli kan in de supermarkt vers, gedoogd of in blik worden gekocht. De vulling kan bestaan uit vlees, vis, kaas of groenten. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Sportzaal gaat De Waterlelie heten

In september is de feestelijke opening en hij gaat De Waterlelie heten. De nieuwe sportzaal in Batau-noord nadert zijn voltooiing. Het wordt de thuishaven van tafeltennisvereniging TTVN en basketbalvereniging New Stars en het wordt de vaste gymzaal van de basisscholen van het scholencomplex aan de Heemraadsweide.
Deze sportverenigingen en de scholen mochten namen aanleveren voor de nieuwe hal, waarop zij er maar liefst tweeëndertig bedachten. Een jury zocht er hiervan drie uit en nodigde de inwoners van Nieuwegein uit om mee te stemmen voor de uiteindelijke naam. In totaal brachten zevenhonderdvijfenveertig mensen hun stem uit waarvan er driehonderdzevenenzeventig voor De Waterlelie kozen.
Inzender van de winnende naam was groep drie van obs De Veldrakker. Afgelopen vrijdag kregen de opgetogen leerlingen uit handen van wethouder van sport Helen van den Berg, daarom een kennismakingsles karate cadeau.

Team Benny Vreden te gast bij eindmusical Krullevaar

Speciaal publiek bij de uitvoering van de eindmusical van OBS De Krullevaar, want het productieteam van Benny Vreden, schrijver van deze musical, behoorde tot de gasten. Het team had gelezen, dat ‘hun’ Trein in de Anna van Rijn zaal werd opgevoerd en was heel benieuwd naar de voorstelling. De productieleden toonden zich achteraf zeer tevreden over de uitvoering door De Krullevaar-leerlingen. Foto’s van de musical en het afscheid van groep 8 staan op de website van de school.Benny Vreden Produkties was in 1969 het eerste bedrijf dat in Nederland begon met het maken van musicals voor o.a. scholen. Het spelen van een musical als afscheid van de basisschooltijd is inmiddels een traditie geworden op veel Nederlandse en Belgische scholen. Ook de leerlingen van groep 8 van OBS De Krullevaar voeren sinds jaar en dag een eindmusical op en vaak komt deze uit de pen van Benny Vreden. Dit jaar was gekozen voor De Trein, een voorstelling over de opvallende reizigers in de trein van Amsterdam naar Marseille.

Ontwerp nieuw winkelplein Galecop is klaar

De bewoners van Galecop hebben afgelopen weekend een brief ontvangen over de uitvoering van het ontwerp. Rond eind oktober begint de uitvoering en het streven is om het grootste gedeelte van het plein voor de kerst klaar te hebben.Denkt u mee over kunst op het plein? Aan de vraag om een kunstwerk op het winkelplein kan de gemeente voldoen. De beleidsmedewerker kunstzaken en de adviesgroep beeldende kunst gaan bekijken op welke manier de bewoners (of een afvaardiging van het wijknetwerk of klankbordgroep) bij de keuze voor een kunstobject betrokken kunnen worden. Heeft u interesse om mee te denken over een kunstwerk op het winkelplein? Geef u op via b.vanasselt@nieuwegein.nl.

Bouwgein krijg € 2.500,= van het RMN

Afgelopen maandag mocht Martin Koot van Stichting Bouwgein een cheque van € 2.500,= in ontvangst nemen van de medewerkers van het RMN die op 13 mei j.l. deelnamen aan de frituurolierally naar Rome. De RMN medewerkers reden in hun voertuigen op gebruikte frituurolie naar Rome welke tocht volledig was gesponsord. Zij deden dit om aandacht te vragen voor de gescheiden inzameling van gebruikte frituurolie, welk product goed kan worden hergebruikt.

Met de tocht werd € 7.500,= ingezameld, die over drie lokale goede doelen werd verdeeld. De € 2.500,= die Bouwgein mocht ontvangen zal door de gemeente Nieuwegein worden verdubbeld.

Agressieve fietsendief

Een jongen bedreigde op dinsdag 29 juni het personeel van een winkel in Winkelcentrum Nedereind, waarna hij werd aangehouden door de politie. De politie onderzoekt of hij nog meer op zijn kerfstok heeft.Rond 12.45 uur zagen personeelsleden van een winkel aan het Nedereind dat een jongen in de winkel liep. Zij herkende hem als degene die de afgelopen weken driemaal een fiets bij de winkel had gestolen. Zij hadden dit op camerabeelden gezien. Zij spraken de jongen aan en verzochten hem te blijven staan, in afwachting van de politie. De jongen, 17 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein, bedreigde daarop meerdere personeelsleden verbaal met de dood.Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte aan. Een medewerker deed aangifte van de doodsbedreiging. Agenten brachten de verdachte naar het politiebureau over, waar hij werd ingesloten. De agenten onderzoeken de door hem geuite doodsbedreigingen en de fietsdiefstallen.