Gevonden kater

28-11- Lijsterbesstraat in Nieuwegein,het gaat om een jonge zwarte kater. Hij heeft witte haren in de oren, en een klein wit befje. Vemoedelijk is hij tussen de 8 en 12 maanden oud.Dit manneke is zwervend aangetroffen, en voelt zich al helemaal thuis bij zijn opvangadres. Sommige katten voelen zich direct overal thuis, en soms gaat het dan ook boven verwachting goed met de al aanwezige dieren. Toch is het uiteraard de bedoeling, dat ook dit baasje terug gaat naar zijn eigen huis.Het ophangen van briefjes blijkt in de praktijk goed te werken.De komende periode breekt er voor de dieren weer een onrustige tijd aan. Afgezien van het kouder wordende weer,zal er ook weer vuurwerk worden afgestoken.Zorg dat uw dieren in ieder geval in de navcht, en late avond binnen zijn.Veel dieren zijn bang voor vuurwerk. het is verstandig om daar rekening mee te houden. Kunt u informatie geven over dit zwarte baasje, belt u dan naar telefoonnummer 030-6911154, een mailtje mag ook.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als ware het een verlengstuk van zijn hand. Een veelgebruikt verlengstuk.Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.Veel plezier met de rubriek ‘Foto van de Week’. Buiten regent het nog steeds maar het licht wordt wel mooier, Arend fotografeerde deze keer het licht over de wijk Galecop, daar woont hij.

Vergadering wijknetwerk Batau-noord

Het wijknetwerk Batau-noord vergadert dinsdagavond 1 december a.s. voor de laatste keer dit jaar. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is in buurtcentrum Feniks, Nedereindseweg 401.
De vergaderingen van het wijknetwerk zijn openbaar, zodat eenieder welkom is om aan te schuiven. De agenda ziet er als volgt uit: Agenda
1. Opening en vaststellen agenda
2. Mededelingen en ingekomen stukken
Mededelingen:
– Terugtreden huidige secretaris per 1 januari a.s.
Ingekomen stukken:
– Email inzake Brainstormavond/evaluatie van het Convenant op 14 december a.s. in het Gemeentehuis + inspraakreactie van platform Hoog Zandveld-Zandveld-Lekboulevard
– Brief gemeente inzake reiniging Florijnburg na weekmarkt
– Email van Y.K.Lam (Mitros) inzake verslag stakeholdersbijeenkomst. Bij deze email een Powerpoint van o.a. Batau-noord
– Emails van wijkoverleg Galecop inzake burgerinitiatief A12-zone/Rijnenburg
3. Notulen en actielijst
4. Burgerinitiatief Nieuwegein Noord en A12-zone
5. Vergaderruimte 2010
6. Verkeerssituatie Muntplein
7. Bomenbeleidsplan
8. Structuur van het wijknetwerk
-functioneren van het wijknetwerk
-commissies/werkgroepen
-vergaderfrequentie
9. Rondvraag
10. SluitingVoor informatie kunt u mailen naar wnwbataunoord@live.nl of karin.van.dijk@welzijnnieuwegein.nl U kunt ook bellen naar Olga Hansen (secretaris a.i.) 06-23009327 of Karin van Dijk (opbouwwerker) 06-43368429 De volgende vergadering is op 5 januari 2010

Nieuwegein krijgt vrijwilligersacademie

Volgende week maandag wordt in Nieuwegein de Vrijwilligersacademie Lekstroom gelanceerd. De academie is een initiatief van het Steunpunt Vrijwilligerswerk Nieuwegein en het resultaat van een onderzoek dat in het voorjaar is gedaan onder vrijwilligerscentrales en gemeentes in de regio. Daaruit bleek onder meer dat er al wel aan deskundigheidsbevordering wordt gedaan, maar dat er behoefte is naar meer en gevarieerd aanbod.In de nieuwe academie wordt het huidige aanbod van het SVN onder gebracht. Twee maal per jaar worden er cursussen aangeboden, maar er kan door het hele jaar heen deskundigheidsbevordering worden aangevraagd. Over het aanbod wordt met omliggende gemeentes nadere afspraken gemaakt.

Kerstbingo op Bouwgein

Op Bouwspeeltuin Bouwgein is iedere tweede donderdagavond van de maand een bingo.
De eerstvolgende bingo zal helemaal in de sfeer van Kerstmis worden gehouden en is op donderdag 10 december van 19.30 tot 22.30 uur in ontmoetingsruimte de Spijkerpot van bouwspeeltuin Bouwgein aan de Hoveniersweide. De toegang is gratis en bingokaarten kosten 1 euro per stuk. Er worden 5 rondes gespeeld.
Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de bouwspeeltuin. Inschrijven is mogelijk tot en met dinsdag 8 december via 030-6054008 of blom@bouwgeinzaalverhuur.nl.

Burgerinitiatief tegen geluidsoverlast en fijnstof

Een burgerinitiatief moet de geluidsoverlast en de overlast van fijnstof terugdringen in de wijken Galecop en Batau Noord. Het burgerinitiatief, waarvoor minimaal 25 ondersteuningsverklaringen nodig zijn, heeft betrekking op de A12 zone in het noorden van Nieuwegein. Onderdeel van het voorstel is het versterken van de bestaande groenzone in het noorden en westen van de wijken, die een onderdeel zijn van de Ecologische Hoofdstructuur.Het wijkoverleg in Nieuwegein denkt dat door een aangepaste inrichting en het versterken van het groengebied de geluidsoverlast zal worden teruggebracht, en de overlast door fijnstof geremd zal worden. In het noorden, langs de A12 voorzien de plannenmakers een aangepaste ecologische geluidswal met daarin woningen voor starters op de woningmarkt, zoals deze ook in Utrecht langs de Waterlinieweg bestaat. Wanneer het burgerinitiatief zal worden ingediend is nog niet bekend maar zal ergens begin volgend jaar zijn.

Vernieling

Een 41-jarige man uit Nieuwegein heeft op vrijdag 27 november rond 20.00 uur een ruit vernield van een horecazaak op de Markt te Nieuwegein waarna hij dreigende taal uitsloeg.De gewaarschuwde politie ging naar een woning aan de Jadedrift waar de man die mogelijk vuurwapengevaarlijk zou zijn, is aangehouden. Na onderzoek door een arts, omdat hij dronken en psychisch in de war was, is hij ingesloten.

De vele mogelijkheden van iPhone en iPod Touch van Apple

De HCC-afdeling Utrecht e.o. houdt geregeld clubavonden in Nieuwegein voor haar leden maar ook niet leden. Maandag 7 december aanstaande is er weer zo een avond.Omdat de iPhone en de iPod Touch jong en oud, man en vrouw en Apple en Windows gebruikers enorm aanspreken wordt deze keer een presentatie gegeven over de vele mogelijkheden van deze zeer populaire apparaten. Er komen zoveel voordelige of gratis toepassingen voor beschikbaar dat vrijwel niemand in staat is om dat allemaal zelf te volgen. Verder is het gewoon leuk om de beste tips met elkaar te delen en kan je ook gewoon gezellig op een aantal apparaten met elkaar een spelletje spelen.De avond wordt gehouden in de Heidehal aan de Blokhoeve 2 in Nieuwegein. De zalen zijn open vanaf 19.30 uur en de lezing/presentatie begint om 20.00 uur. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de HCC-afdeling Utrecht e.o.

Werkzaamheden Zandveldseweg – Henri Dunantlaan

Vanaf maandag 30 november wordt gewerkt aan het kruispunt Zandveldseweg – Henri Dunantlaan. De werkzaamheden zijn nodig omdat de verkeersregelinstallatie aan vervanging toe is en de gemeente wil overschakelen op energiezuinige verkeerslichten. . De werkzaamheden dragen bij aan een veiligere verkeersituatie rondom het kruispunt. Enige overlast voor met name het autoverkeer is helaas niet te voorkomen. Het streven is dat uiterlijk 20 december de nieuwe verkeersinstallatie in werking treedt.Enige weken geleden is al een derde opstelstrook voor de verkeerslichten op de Henri Dunantlaan aangelegd. Vervolgens moest nog even gewacht worden op de juiste vergunningen. De werkzaamheden worden nu vervolgd met een complete vernieuwing van de verkeersregelinstallatie op het kruispunt. Er komt een nieuwe regelkast met een bijbehorend regelprogramma. Daarnaast worden alle verkeerslantaarns vervangen door exemplaren met energiezuinige led-lampen. Tenslotte worden de grondkabels vervangen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Restauratiewerkzaamheden Barbarakerk van start

Deze maand starten de restauratiewerkzaamheden aan de Barbarakerk en pastorie aan de Koninginnenlaan 1 en 3 te Vreeswijk Nieuwegein. Begonnen wordt met het plaatsen van steigers rond de toren.Deze restauratie kan gefinancierd worden door toekenning van subsidie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed; “Regeling extra Rijkssubsidiering Rijksmonumenten 2009” en door het grote scala aan activiteiten die de Stichting Restauratiefonds Barbarakerk gedurende de afgelopen 10 jaar heeft georganiseerd.De Barbarakerk en de pastorie zijn Rijksmonumenten en maken deel uit van het beschermd dorpsgezicht van het oude dorp Vreeswijk. Ze zijn gebouwd in 1910 door de Amersfoortse architect Herman Kroes.De restauratie omvat onder andere het vernieuwen van de leien op de daken, het herstel van de waterafvoeren, het herstel van het metselwerk aan de toren en de restauratie en vernieuwing van de glas in loodramen. In de kerk wordt het metselwerk van het plafond hersteld en schoongemaakt. Het zitcomfort van de kerkbanken wordt verbeterd, er komt een nieuwe toiletgroep en de verlichting wordt aangepast.Op woensdag 16 december om 13.00 uur vindt de officiële start plaats door de onthulling van het projektbord door burgemeester drs. C.M. de Vos van Nieuwegein. Deze omvangrijke restauratie zal ongeveer anderhalf jaar duren. Gedurende de restauratiewerkzaamheden zullen de weekendvieringen doorgang kunnen vinden, weliswaar met wat ongemak voor de kerkgangers.