Vermist Micki

27-7- Prins Willem Alexanderdijk in IJsselstein, Micki is een witte poes met wat zwart en roodbruin gemeleerde schildpadpoes. ze heeft witte kousjes, en een wit befje. Dit meidje is 2 jaar oud, en is gelukkig gechipt. Ook Micki is aan de wandel gegaan. Gelukkig komen een aantal dieren op eigen kracht weer naar huis. Dat kan een tijd duren. Met katten weet je nu eenmaal nooit waar je aan toe bent.Het is nu alweer een paar keer voorgekomen, dat een kat bij een dierenarts wordt vermist. Katten vinden het vreselijk om te worden opgesloten.Moeten ze naar een dierenarts, dan kan dat helaas niet anders.De verleiding is dan groot om het dier te troosten, en op schoot te nemen.U kunt dat beter niet doen. het dier rukt zich gemakkelijk los, en is dan verdwenen. Dan maar beter even de ellende van een vervoersbox ondergaan. Dat is beter,dan dat het dier zoek raakt.Een deugelijk mandje is ook van groot belang. Kunt u informatie geven over Micki, belt u dan naar telefoonnummer 030-6911154, een mailtje is ook prima.

Vermist Frodo

26-7- Columbiahof in Nieuwegein, Frodo is een wit met vaalrood manneke van 1.5 jaar oud. Hij is voornamelijk wit, en heeft op zijn rug een rood gestreept dek die uitloopt is een punt naar de flanken. Zijn staart en kop zijn ook rood.Ook dit baasje in nu al een aantal dagen niet meer naar huis gekomen.Vermoedelijk zwerft hij in de buurt rond.De dierentehuizen stromen weer aardig vol, met vooral jonge katten.Er komen regelmatig meldingen van vermiste kittens rondom de 3 maanden, of nog jonger. Deze jonge dieren horen nog niet alleen buiten.Hebt u een tuin, dan kunt u ze wel onder toezicht een tijdje buiten laten spelen. Maar daarna moeten ze toch weer naar binnen. Jonge dieren die onbeperkt buiten mogen zijn, worden gemakkelijk zwervers, die zich niet meer aan mensen gaan binden.Dit is te voorkomen door het dier voldoende liefde en aandacht te geven. Jong geleerd, is ook bij katten, oud gedaan.Kunt u informatie geven over Frodo, belt u dan naar telefoonnummer 030-6911154,een mailtje mag ook.

Rode-bessengelei

Bessengelei kun je zelden in winkels kopen. Jammer, want het smaakt erg lekker en ziet er met de dieprode, heldere kleur prachtig uit. Het is prima zelf te maken, op een eenvoudige of wat omslachtiger manier. De omslachtige manier, waarbij het sap door een doek moet lekken, is wel de enige juiste. Hierdoor ontstaat de heldere gelei. De eenvoudiger manier, waarbij je de vruchten gewoon door de zeef drukt, is trouwens net zo lekker. De gelei wordt nu alleen wwn beetje troebel. Nodig:
Ruim 500 g rode bessen
250 g geleisuiker Speciaal (Van Gilse) Extra: 2 à 3 jampotten (ca. 350 ml) met metalen deksel; zeef (liefst geen metaal); kaasdoekje; vultrechter en/of (puntige) sauslepel. Was de potten en de deksels in de vaatwasser of in heet water met soda heel goed schoon.
Spoel ze na met warm water en zet ze op de kop om uit te lekken.
Was de bessen en ris ze.
Doe de bessen in een ruime glazen schaal (evt. afgedekt) en kook ze stuk in de magnetron op vol vermogen in 3 à 4 minuten.

Voor “heldere” gelei:
Leg een schoon doekje (liefst kaasdoek, of een ander iets grover doekje) in een ruime zeef en giet de bessenpulp hierop.
Laat het sap door het doekje lekken, niet drukken of knijpen want dan wordt het troebel !!!, en vang het op, dit kan enkele uren duren.
Meet de hoeveelheid sap af en vermeng met de juiste hoeveelheid geleisuiker Speciaal (250 g suiker per ½ l sap).
Doe het sap terug in de glazen schaal en roer er de geleisuiker goed door.
Verhit de gelei in de magnetron op half vermogen in 3 minuten, roer goed door.
Verhit op vol vermogen 3 à 4 minuten, de gelei moet flink borrelen tijdens het koken.
Zet de jampotjes op een broodplank of natte doek en vul ze met vultrechter en/of sauslepel tot net onder de rand.
Veeg de randen van de potten schoon en draai de vochtige deksels op de potten.
Zet de potten eerst een kwartiertje op de kop en draai ze dan om, de deksels trekken dan beter vacuüm.
Plak een etiket met inhoud en datum op de potten.
De gelei is ongeopend 6 tot 12 maanden te bewaren.
Aangebroken potten in de koelkast bewaren.
Deze gelei is heerlijk op brood, in de yoghurt of vla, op koekjes en gebak, maar wordt ook wel bij wild en ander vlees geserveerd. Voor “troebele” gelei:
Druk de bessen door een zeef en vang de pulp op in een litermaat.
Kom je net niet tot ½ liter, vul dan aan met wat water.
Handel verder als hierboven beschreven. Inmaak
Tijd: valt erg mee, behalve als je het fruit laat uitlekken
Bron: “In pot en fles”- Annette Mierhof en www.vangilse.nl Tips
– Doe de jam in meerdere, kleine potjes en plak er een mooi geschreven etiketje op. Met een stukje stof op de deksel, met koordje of lintje erom zijn het heel bijzondere cadeautjes.
– Als je het sap aanvult met wat water, kun je er ook een scheutje rode wijn bij doen.
– Wat jam over, maar te weinig voor nog een potje? Doe het meteen door de yoghurt of besmeer er een boterham mee. De warme jam geurt en smaakt nog lekkerder dan wanneer hij afgekoeld is.
– Supersnelle gelei? Neem een flesje bessensap uit de winkel, kook met de benodigde hoeveelheid suiker zoals beschreven en vul je jampotjes. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Voor vragen en/of reacties, klik op de rode emailbutton. (Eerdere recepten vind je in het Archief , het pannetje hiernaast).

Mooi Weer Concerten op de markt voor City Plaza

In samenwerking met theater De Kom organiseert de gemeente Nieuwegein op zaterdag 22 en 29 augustus Mooi Weer Concerten op het marktplein bij City Plaza. Daar treedt onder meer Zuco 103 op, met de Nederlandse drummer Stefan Kruger, de Duitse toetsenist Stefan Schmid en de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. De muziekstijl is net zo gevarieerd als de bandleden: een mengeling van wereldmuziek, elektronische muziek en Latin. Bij het televisieprogramma Barend en van Dorp waren ze graag geziene gasten en hun liedjes en jingles komen voorbij in programma’s als De wereld draait door en Man bijt hond.Ook Van Binnen (met Kom-docent Raimond Metting), De Kom-bands Samuel en Twentyfiveseven, Miami Connection en Up Town treden op. Laatstgenoemde band bestaat uit gemeenteambtenaren en met daarin o.a. door de organisator van de jaarlijkse Internationale Beatlesdag en oud-zweminstructeur, René van Haarlem.

Pepperspray

Na een melding over een vuurwapen werd op dinsdag 28 juli een jongen aangehouden. Rond 22.25 uur kreeg de politie de melding dat drie jongens op de Sonatelaan een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich hadden. Agenten gingen ter plaatse en troffen daar drie jongens, één van 16 en twee van 17 jaar en allen uit Nieuwegein, aan. Zij voldeden aan het door de getuige opgegeven signalement.De agenten fouilleerden de drie jongens. Daarbij troffen zij geen vuurwapen aan, maar de 16-jarige jongen had wel een busje pepperspray bij zich. Dat namen de agenten in beslag en zij hielden de jongen aan. Tegen hem is proces-verbaal voor de Wet Wapens en Munitie opgemaakt.

MEC-activiteiten

Kleuters en peuters krijgen toverkracht in de tentoonstelling Toverbos. In een bos met echte bomen gaan kinderen op avontuur. Het bezoek aan het bos begint met het bekijken van een filmpje over Fee Hupsakee. De dieren in het bos willen praten net als kinderen. Ze vragen de fee om hulp. Fee Hupsakee kan de dieren betoveren, zodat ze gaan spreken. Ze heeft hierbij wel de hulp van kinderen nodig. De kinderen krijgen een tovermutsje op en een toverstafje mee.Door aanraking met het magische stokje gaan allerlei dieren in het bos ineens praten! Het roodborstje vertelt waarom hij zo mooi fluit en de vos verklapt zijn slimme trucs. In het filmpje gaat Fee Hupsakee vrolijk aan de slag. Ze zingt een toverliedje en maakt toversoep. Hiermee geeft ze de mutsjes en stafjes van de kinderen toverkracht. Met de tovermuts op en het toverstokje in de hand gaan de kinderen op pad. Onderweg ontmoeten ze de bewoners van het bos: de das, de bosuil, het konijn, de eekhoorn en vele andere dieren. Wat willen de dieren vertellen aan de kinderen? Waarom lacht de specht zo? Wat doet het roodborstje in de theepot? En waarom heeft de pad van die gekke wratjes? Spreek de toverspreuk uit en luister maar eens goed!Geheimzinnige kastjes en leuke spelletjes: in het bos is van alles te beleven! Toverbos is een tentoonstelling voor kinderen van 2 tot 7 jaar. Kinderen beleven een bos en leren op een eenvoudige en aantrekkelijke manier iets over zijn bewoners. Ouders en grootouders zijn natuurlijk ook van harte welkom! Begeleiders krijgen een boswijzer mee. De tentoonstelling is nog geopend tot en met oktober.

Praxis sponsort Kindervakantieweek Bouwgein

Bouwspeeltuin Bouwgein heeft een royale schenking ontvangen van Praxis Nieuwegein. Praxis schenkt een ruime hoeveelheid gereedschap en hout aan de bouwspeeltuin. Maar ook vijf grote picknicktafels, een kinderzwembad, een schommel en een grote partytent behoren tot de schenking.Mariëlle Scheepers, coördinator van de vrijwilligers van Bouwgein, zegt hierover: “Dit is echt fantastisch! Van 17 tot en met 21 augustus is onze jaarlijkse Kindervakantieweek op Bouwgein. Die week zullen er 150 kinderen aanwezig zijn. We hebben daar veel nieuwe hamers, zagen en spijkers voor nodig. Voor alle kinderen van de kindervakantieweek is nu voldoende materiaal aanwezig en daar zijn we erg blij mee!”Praxis schenkt Bouwgein ook vijf grote houten picknicktafels, speciaal voor de kindervakantieweek. De kinderen kunnen dan lekker buiten eten en drinken. Vestigingsmanager Arnold Frijlink: “Praxis sponsort Bouwgein omdat we lokale projecten een warm hart toe dragen. Van deze spullen hebben de kinderen en bezoekers op Bouwgein jarenlang plezier. Wij wensen de jonge bouwers alvast veel klus plezier met de Praxis spullen.” Naast de gereedschappen en picknicktafels had Praxis nog een toegift voor Bouwgein in petto: een grote partytent en een kinderzwembad met verwarming en filter.

‘Wie werkt daar in Nieuwegein’

Wim van Amstel maakt wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Hij Heeft voor zijn beroep veel met fotografie gedaan. Zijn camera heeft hij eigenlijk altijd bij zich als hij door Nieuwegein loopt. Gefascineerd in personen en portretfotografie. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Met de camera in de aanslag probeert Wim van Amstel opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen met zijn camera.

Wim: ‘Joke heeft er waarschijnlijk ervaring mee, als je teveel eet wordt je te dik en scheur je uit je kleding. Ze is 25 jaar geleden in Nieuwegein begonnen om kleding te herstellen en heeft haar bedrijf 2 jaar geleden verkocht. Ze kan het nog steeds niet laten en werkt nu nog 2 ½ dag per week om de nieuwe eigenaresse van haar bedrijf in te werken.’ Klik op het cameraatje voor de 5 altijd vaste vragen en ……. de antwoorden met de foto’s.

Vermist Lady

 26-7- Huifkardrift in Nieuwegein, Lady is een witte poes, met grijs gestreepte cyperse vlekken. Ze is heel recentelijk gesteriliseerd.Bij vermissing, droeg ze een kraag, die aan 1 kant los om haar kopje zat. De kans is groot, dat de kraag inmiddels kwijt is.Lady droeg deze kraag, om te voorkomen dat ze de hechtingen van de sterilisatiewond los zou peuteren. Sommige katten doen dat. Het is vervelend dat Lady zoek is.Een sterilisatie is toch een ingreep, en de dieren zijn dan onder narcose geweest. Daarna hebben de dieren toch tijd nodig om te herstellen.en hebben extra rust en andacht nodig.Hopelijk wordt Lady dan ook snel gevonden. zodat ze alsnog de rust en aandacht krijgt die ze nodig heeft.Kunt u informatie geven over Lady, belt u dan naar telefoonnummer 030-6911154, of stuur een mailtje.

De strip van Kim Houtzager

Iedere week heeft De Digitale Stad Nieuwegein een stripverhaal, gemaakt door de Nieuwegeinse Kim Houtzager. Kim is een dromerig type. De Nieuwegeinse kan wegdromen in een compleet andere wereld. Ze schrijft boeken en kan prachtig tekenen. Wekelijks tekent Kim een strip over het nieuws en wat ze meemaakt in Nieuwegein of beleven de figuren hun eigen avonturen.Kim: ‘De vakanties zijn weer begonnen! Mensen gaan op reis, laten hun huis achter… en dieven slaan hun slag. Toch worden mensen steeds creatiever in hun beveiligingsmethoden. Is dit de toekomst? Ik wens iedereen een fijne en onbezorgde vakantie toe! Dat de zon moge schijnen!’ Klik hier om naar de strip te gaan.