Afsluitingen in Vreeswijk tijdens Vuurwerk en Jaarmarkt

Voor het Vuurwerk aan de Handelskade in Vreeswijk en de Vreeswijkse Jaarmarkt gelden de volgende parkeerverboden en wegafsluitingen. Voor het vuurwerk op vrijdag 5 september mag er van 15.00 – 21.30 uur op de kadestrook niet geparkeerd worden en is de hoofdrijbaan van 20.30 – 21.30 uur afgesloten voor alle verkeer. Beide tussen de Zuiderstraat en de Henri Dunantlaan.In verband met de Jaarmarkt mag op zaterdag 6 september van 0.00 uur t/m 20.00 uur niet geparkeerd worden en is afgesloten: Oude Sluis, Raadhuisplein, Dorpsstraat (tussen Koninginnenlaan en Molenstraat), Koninginnenlaan (parellelweg-zuid), Handelskade (parallelwegen), Handelskade tussen Henri Dunantlaan en de Zuiderstraat (ook kadestrook). De wegsleepregeling is overigens van toepassing!Er is weinig parkeerruimte in de directe omgeving. Bezoekers wordt aangeraden om met de fiets of het openbaar vervoer (bus, tram, veerpont) te komen. De bus stopt midden in Vreeswijk (op de Koninginnenlaan). Bezoekers, die met de auto komen kunnen parkeren bij Het Veerhuis, in de aanliggende wijken of in industrieterrein De Wiers.

Parkvolleyballen op dinsdagavonden in september

Om het ontspannen vakantiegevoel een beetje vast te houden en om bewoners de gelegenheid te bieden contacten te leggen met mensen uit de eigen omgeving, organiseert Brenda Vahl tijdens de maand september parkvolleybalavonden op het grote speelveld tussen de Herteweide, Elandweide en Lemmingweide. Het parkvolleybal is bedoeld als een vriendschappelijk, gezelligheids- en ontmoetingsspel. Je hoeft niet te ‘kunnen’ volleyballen om mee te doen!

Wie zin heeft om een balletje te komen slaan, of gewoon om te kijken en te kletsen is van harte welkom op dinsdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur op. De leeftijd is vanaf 18 jaar. Bij regenachtig weer gaar het niet door, maar zolang het droog is kan er gevolleybald worden op de dinsdagavonden 2, 9, 16, 23 en 30 september.

Afhankelijk van de opkomst kan het aantal velden uitgebreid worden tot 3 (voor ieder 12 spelers).

Aanmelden hoeft niet, maar mag wel bij Brenda Vahl via emailadres brendavahl@live.nl of via telefoonnummer 06-40 33 60 92. Zij hoopt op een grote en enthousiaste opkomst.

Een dode bij brand tankshop na binnenrijden auto

Een tankshop van een tankstation aan de A2 bij Nieuwegein is zondagmorgen nagenoeg uitgebrand. De brand ontstond rond half acht doordat een auto de winkel binnenreed. Hierbij werd één bezoeker aangereden in de shop, deze overleed ter plekke.Het gaat om het tankstation Total Oudegein aan de A2 ter hoogte van Nieuwegein. De politie hield twee mensen aan. De brandweer sprak van een grote brand maar had deze vrij snel onder controle. Er was geen explosiegevaar.De politie sloot de snelweg in beide richtingen voor het verkeer af. Na ongeveer drie kwartier ging het deel richting het zuiden weer open, de rijbanen richting Utrecht/Amsterdam bleven langer dicht in verband met het onderzoek en het nablussen. De weg werd zondagochtend even voor tien uur vrijgegeven.

Bedreiging

In de late avond van zaterdag 30 augustus kreeg de politie omstreeks 23.10 de melding van een bedreiging aan de Hagestede. Ter plaatse konden agenten de verdachte aanhouden, naar aanleiding van een afgegeven signalement.De verdachte, een 36-jarige man uit Maarssen, werd overgebracht naar het bureau. Na onderzoek met een speurhond werd in de omgeving een slagwapen aangetroffen. De politie onderzoekt de zaak verder.

Grote beer Oosterlicht College opgelapt

Vorig schooljaar lag hij er wat zielig bij. Maar nu heeft de beer in de hal van het Oosterlicht College een opknapbeurt gehad. Aankomende maandag begint de school weer en kunnen de leerlingen weer genieten van een opgelapte beer.

De avond conciërge, Gemma Uyleman, heeft net zo lang tot de vacht van de beer weer mooi is de boel aan elkaar geplakt. Dit met dank aan de twintig IJslandse schapen. Gemma kwam afgelopen week speciaal naar school om de kale plekken op het lijf van de beer op te lappen. Snuit en voetzolen zijn later aan de beurt. Hiervoor is een speciaal soort jute nodig. Dit heeft de school nog niet kunnen vinden.

Het Oosterlicht College liet de gigantische beer tien jaar geleden maken als kunstwerk voor het nieuwe gebouw aan de Dieselbaan. In de loop van de jaren raakte zijn vacht bevlekt en versleten en liep de beer brandschade op. Bovendien deed de geheime kamer in de beer het niet meer. Er gingen stemmen op om hem dan maar weg te halen. Uit een enquête bleek dat de meerderheid van de leerlingen en docenten de beer wilde houden. Daarop besloot de school hem nieuw leven in te blazen.

Bordjes zelfbeheer hebben effect

Verspreid over Nieuwegein worden vanaf aankomende maandag bordjes geplaatst die aangeven waar mensen zelf het openbaar groen onderhouden. Ze dienen als waarschuwing voor overijverige plantsoenwerkers en hondenbezitters. Wij hebben hier eerder over bericht. De eerste vier bordjes met de tekst Nieuwegein Zelfbeheer werden al in mei geplaatst. Die hadden het beoogde effect. Nu is de rest aan de beurt.De overgrote meerderheid van de ruim 200 Nieuwegeiners, die schoffelen en wieden in gemeentegroen, wil graag zo’n bordje hebben om plantsoenwerkers en poepende honden te weren uit ‘hun’ stukje groen.Bij Olga Hansen in Batau-Noord schoffelden overijverige plantsoenwerkers eerst het zaaigoed weg en snoeiden later de struiken kort. Zij kwam daarom op het idee waarschuwingsbordjes te plaatsen bij door bewoners onderhouden stukjes groen. De gemeente nam haar idee over. In mei kreeg Hansen het eerste bordje. Sindsdien is er in ‘haar’ stukje gemeentegroen aan de Vlinderweide niets meer mis gegaan. ‘Bovendien vind ik het wel chic staan.’

‘Zigeuners plaag voor Nieuwegeinse horeca’

Verschillende horeca-ondernemers in Nieuwegein ervaren grote overlast van steeds dezelfde groep bezoekers. Volgens de ondernemers gaat het om zigeuners. Die zorgen volgens hen keer op keer voor problemen in de cafés.B: ‘Het is toch te gek voor woorden dat je niet durf te zeggen dat een groep roma zigeuneurs hier verantwoordelijk voor is. Kunnen ze weer als reactie geven dat ze gediscrimineerd worden. De politie zal het wel weer met fluwelen handschoenen aanpakken op die manier kunnen ze verder gaan met het vergallen van een andermans leven.’ Afgelopen weekend sloot restaurant-discotheek Big Daddy’s de deuren en eerder (september 2007) moest eetcafé De Vuurtoren tijdelijk dicht. De directie van Big Daddy’s zegt het bedrijf niet meer te kunnen runnen vanwege aanhoudende bedreigingen en vechtpartijen. Ook bij een café in de Herenstraat werd afgelopen weekend gevochten.

Bouwaanvraag voor plaatsing carillon aan Noordstedeweg

De gemeente Nieuwegein heeft een aanvraag voor een vrijstelling van het bestemmingsplan ingediend. Het verzoek houdt in het plaatsen van het carillon aan de Noordstedeweg tegenover het perceel Raadstede 1 1. Het college heeft besloten de vrijstellingsprocedure op te starten. De procedure start met een ter inzage legging. Een ieder krijgt dan de mogelijkheid om binnen 6 weken te reageren op de aanvraag.De gemeente plaatst hierover een openbare bekendmaking in de plaatselijk krant. Op basis van de reacties besluit het college of een vrijstelling van het bestemmingsplan wordt verleend.

Samenwerkingsovereenkomst monitoring riooloverstorten

De gemeente Nieuwegein neemt samen met tien andere Utrechtse gemeenten deel aan het project Monitoring riooloverstorten. Dit project wordt geleid door het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. In alle deelnemende gemeenten worden de riooloverstorten, de neerslag en het oppervlaktewaterpeil gemeten.De gemeente Nieuwegein gaat tevens het grondwaterpeil meten. De gegevens worden doorgestuurd aan een centrale database die de gegevens dagelijks verwerkt tot rapportages. Deze rapportages kunnen via het internet worden geraadpleegd. De meerwaarde van deze Samenwerkingsovereenkomst voor Nieuwegein is een dagelijks bijgewerkt overzicht van riooloverstorten, neerslag, grondwater- en oppervlaktewaterpeil. Op basis hiervan kunnen indien nodig maatregelen in de waterketen en het watersysteem worden genomen.Daarnaast biedt de nieuwe methodiek een eenduidige en een uniforme registratie, een kortere doorlooptijd van het project en een financieel voordeel door de gezamenlijk aanbesteding van de deelnemende gemeenten.