Jacket Potatoe’s

Vorige week gezien in Liverpool  “Jacket Potatoe’s” .
Wat een mooie naam voor een gepofte aardappel. Vrij vertaald betekent het:”Een aardappel met een jasje (een jack) aan.”  Te koop op iedere straathoek en voorzien van allerlei soorten vulling. De Britse favoriet? Gevuld met witte bonen in tomatensaus. 
Deze week het basisrecept met drie verschillende vullingen, namelijk knoflook-crème, zuurkool-salami en romige tonijn.
Nodig voor 4 personen:
4 grote kruimige aardappelsevt. zonnebloemolie en zeezout
Magnetron: Laat de aardappels een kwartiertje in koud water liggen en borstel ze dan goed schoon onder de stromende kraan.Prik ze hier en daar in met een vork.Leg ze op een bord in de magnetron en laat ze in 10 à 12 minuten op vol vermogen gaar worden. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze 10 minuten nagaren.Oven: Verwarm de oven voor op 225 ºC.Dep de schoongeborstelde aardappels droog en wrijf ze in met olie.Bestrooi ze met wat zeezout en laat ze op de bakplaat in 40 tot 50 minuten gaarpoffen.
Trek het aluminiumfolie open of verwijder het helemaal.Snij de aardappels diep in aan de bovenkant en schep er één van de vullingen in.
Vulling 1
2 bekertjes crème fraiche2 teentjes knoflook1 eetlepel geknipte bieslook, vers of gedroogdZout en peper
Pel en pers de knoflook boven een kom.Roer de crème fraîche samen met de bieslook door de knoflook.Maak op smaak met zout en peper en schep een flinke lepel op iedere aardappel.

Vulling 2
½ zak zuurkool100 gr salami1 gesnipperde ui125 ml zure room 
De zuurkool in een zeef laten uitlekken.De salami in repen snijden.In een koekenpan de salami op matig vuur knapperig bakken en uit de pan nemen.In het bakvet de ui fruiten en de zuurkool erdoor scheppen.Met een deksel op de pan de zuurkool in 25-30 minuten zachtjes gaar laten worden.De zuurkool en de salami op de aardappels scheppen en er een lepel room over verdelen. 
Vulling 3
1 blikje tonijn in water (John West, 200 gr)1 pakje Mon Chou (200 gr)2 eetlepels kappertjesZout en peper
De tonijn laten uitlekken in een zeef en ontdoen van eventuele velletjes en graatjes. (Uw kat zal ze met alle plezier voor u wegwerken).In een kom de tonijn klein prakken en vermengen met de Mon Chou en de kappertjes.Op smaak brengen met peper en zout en op iedere aardappel een flinke lepel scheppen.Bijgerecht, 4 personen
Bereidingstijd magnetron: ca. 20 minuten.
Bereidingstijd oven: ca. 45 minuten. 
Tip
In plaats van de aardappel in te snijden kun je hem ook een beetje uithollen voor je hem vult. De vulling blijft dan beter op zijn plaats. 
Weetje
Tonijn van John West is dolfijnvriendelijk evenals o.a. Deep Blue en Ocean.
Dit betekent dat er bij het vissen op tonijn vangmethodes worden toegepast die er voor moeten zorgen dat dolfijnen niet als bijvangst in de netten terecht kunnen komen, waar ze een gruwelijke verstikkingsdood zullen sterven. NB
De recepten kunnen vanuit het archief worden gekopieerd naar een word-document, waarna ze kunnen worden uitgeprint.
Dat kookt toch een stuk makkelijker dan met een laptop naast de kookplaat.

48-jarige vrouw beroofd op de Vossenweide

Zaterdag 24 februari is een 48-jarige vrouw uit Nieuwegein op hardhandige wijze van haar tas beroofd. De politie doet onderzoek en is op zoek naar getuigen. Omstreeks 15.15 uur liep de vrouw met haar tas over de schouder over de Vossenweide richting het Winkelcentrum Muntplein. Plotseling viel ze op de grond en leek het alsof ze werd aangereden. Twee jongens op een scooter hadden het echter op haar tas voorzien en waarschijnlijk is de vrouw ten val gekomen door een ruk aan haar tas. Ze liep hierdoor been- en armletsel op en deed aangifte.De jongens droegen geen helm. Beide jongens waren licht getinte jongeman tussen de 16 en 24 jaar oud, hadden een normaal postuur, zwart haar, droegen donkere kleding. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Belt u dan met de politie van het district Lekstroom, via tel: 0900-8844.

Vliegende koeien en zwevende vloeren

Op zondag 11 maart om 15.00 uur danst De Stilte uit Breda de 4+ voorstelling Speelvogels in De Kom. Met Speelvogels verovert het gezelschap Duitsland, België en Nederland.De Stilte wil kinderen op de eerste plaats zetten. En wil kinderen vanuit de concrete wereld van alledag meenemen naar de abstracte wereld van de zintuigen. De Stilte wil kinderen prikkelen om hun eigen verhaal te maken. Het grenzeloze verhaal van de verbeelding. Dans is communicatie. De taal van de dans is internationaal.Voorafgaand aan de voorstelling geeft De Stilte om 13.45 uur een gratis workshop voor kinderen vanaf 4 jaar. De kinderen studeren een korte choreografie in die na de voorstelling op het podium getoond wordt. Geïnteresseerden kunnen zich bij aankoop van een kaart opgeven bij de kassa van De Kom. Er is plaats voor maximaal 25 kinderen, dus wees er snel bij! Kaarten kosten € 7,00 en zijn te reserveren bij de kassa van De Kom.

Vermist Poekie

21-2- Valeriaan in IJsselstein, Poekie is een wit met zwarte poes.Ze heeft zwarte oren, zwart in nek, een zwarte vlek op rug, en vermoedelijk een zwarte staart. Verder is dit dametje helemaal wit. Ze draagt een geel reflecterend bandje met een adreskoker.Natuurlijk kan het bandje zijn kwijt geraakt.Hoe oud Poekie is, is niet duidelijk.Ook deze dame is nu al een hele week aan de wandel.Tot op heden is er ook van haar geen enkel spoor.Het terug vinden van vermiste katten blijft moeizaam. Aangezien er heel veel katten gewoon in de buurt thuis horen,trekken heel veel mensen niet direct aan de bel. Meestal reageert men pas na langere tijd.Dat is ook heel goed te begrijpen.Veel katteneigenaren zijn boos, als ze hun kat uit het dierentehuis moeten halen, terwijl het dier in de buurt thuis hoort.Aan de anders kant, worden er ook katten gevonden die er goed uit zien. Bij chipcontrole blijkt dan, dat het dier uit een hele andere plaats afkomstig is.Het blijft dus moeilijk wat te doen bij een rondzwervende kat.Het beste is, denk ik, om toch maar bij je gevoel te rade te gaan.Kunt u informatie geven over Poekie? Belt u dan even naar telefoonnummer 030-6911154. U mag ook een mailtje sturen.

Is hier de volgende autobrand?

Inwoners van Nieuwegein maken zich bezorgd om de vele autobranden die laatstelijk plaats hebben gevonden in de wijk Zuilenstein. De politie heeft de zaak in onderzoek en heeft inmiddels gevraagd aan mensen met honden goed op te letten tijdens het uitlaten of ze iets opvallends zien en dit direct door te geven aan de politie.Van een inwoner uit de wijk De Doorslag kregen wij een emailtje waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak over een auto die staat achter het Kerkelijk Centrum De Bron. Deze auto staat hier al een geruime tijd geparkeerd en wordt steeds verder gesloopt. ‘Heel veel mensen hebben al gebeld naar de politie om deze auto te laten verwijderen maar er gebeurd niets.’ De politie geeft aan dat de auto niet als gestolen vermeld staat en dat zij daarom niets mogen doen.’Omwonenden zijn bang dat ook deze auto binnenkort in vlammen opgaat. Hierbij ook dan het Kerkelijk Centrum De Bron want de auto staat vlak tegen de kerk aangeparkeerd’, aldus de buurtbewoner. De politie zoekt momenteel uit of de auto als wrak kan worden aangemerkt waarna hij op grond van de APV kan worden weggesleept. Tot dan bestaat er nog steeds kans dat een baldadige of de ‘Nieuwegeinse pyromaan’ kan toeslaan.

Rommelmarkt in Buurtcentrum `t Dok

Op zondag 18 maart aanstaande wordt er weer een rommelmarkt georganiseerd in buurtcentrum `t Dok aan de Hoornseschans. Deze rommelmarkt duurt van 10.00 uur tot 15.00 uur.Er zijn nog een aantal tafels à € 3,00 euro te huur, voor informatie of tafelhuur kunt u Dhr. Olthof bellen: 06-51009587. De toegang tot de rommelmarkt is gratis!

Kapotte zekering maakt van tunnel een zwembad

De Noordstedetunnel in de wijk Zuilenstein, ter hoogte van het Duetlaantje en de boerderij De Middenhof, is weer blank komen te staan. Vanmorgen heeft de brandweer en de politie de tunnel afgezet voor al het doorgaande verkeer. In de tunnel stond ruim een halve meter water. Klik hier voor het filmpje welke wij maakten.Technici waren rond het middag uur nog druk doende om het gemaal werkend te krijgen. Een kapotte zekering was de oorzaak dat het gemaal buiten dienst was. Ook een printplaat bleek doorgebrand te zijn. Wij waren erbij voor de foto’s. Rond 13.30 uur stond de tunnel nog steeds vol water.

Jacket Potatoe’s

Vorige week gezien in Liverpool “Jacket Potatoe’s” . Wat een mooie naam voor een gepofte aardappel. Vrij vertaald betekent het:”Een aardappel met een jasje (een jack) aan.” Te koop op iedere straathoek en voorzien van allerlei soorten vulling. De Britse favoriet? Gevuld met witte bonen in tomatensaus. Deze week het basisrecept met drie verschillende vullingen, namelijk knoflook-crème, zuurkool-salami en romige tonijn. Nodig voor 4 personen:
4 grote kruimige aardappels
evt. zonnebloemolie en zeezout

Magnetron: Laat de aardappels een kwartiertje in koud water liggen en borstel ze dan goed schoon onder de stromende kraan. Prik ze hier en daar in met een vork. Leg ze op een bord in de magnetron en laat ze in 10 à 12 minuten op vol vermogen gaar worden. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze 10 minuten nagaren.
Oven: Verwarm de oven voor op 225 ºC. Dep de schoongeborstelde aardappels droog en wrijf ze in met olie. Bestrooi ze met wat zeezout en laat ze op de bakplaat in 40 tot 50 minuten gaarpoffen. Trek het aluminiumfolie open of verwijder het helemaal.
Snij de aardappels diep in aan de bovenkant en schep er één van de vullingen in. Vulling 1
2 bekertjes crème fraiche
2 teentjes knoflook
1 eetlepel geknipte bieslook, vers of gedroogd
Zout en peper Pel en pers de knoflook boven een kom. Roer de crème fraîche samen met de bieslook door de knoflook. Maak op smaak met zout en peper en schep een flinke lepel op iedere aardappel. Vulling 2
½ zak zuurkool
100 gr salami
1 gesnipperde ui
125 ml zure room De zuurkool in een zeef laten uitlekken. De salami in repen snijden. In een koekenpan de salami op matig vuur knapperig bakken en uit de pan nemen. In het bakvet de ui fruiten en de zuurkool erdoor scheppen. Met een deksel op de pan de zuurkool in 25-30 minuten zachtjes gaar laten worden. De zuurkool en de salami op de aardappels scheppen en er een lepel room over verdelen. Vulling 3
1 blikje tonijn in water (John West, 200 gr)
1 pakje Mon Chou (200 gr)
2 eetlepels kappertjes
Zout en peper De tonijn laten uitlekken in een zeef en ontdoen van eventuele velletjes en graatjes. (Uw kat zal ze met alle plezier voor u wegwerken). In een kom de tonijn klein prakken en vermengen met de Mon Chou en de kappertjes. Op smaak brengen met peper en zout en op iedere aardappel een flinke lepel scheppen. Bijgerecht, 4 personen
Bereidingstijd magnetron: ca. 20 minuten.
Bereidingstijd oven: ca. 45 minuten. Tip
In plaats van de aardappel in te snijden kun je hem ook een beetje uithollen voor je hem vult. De vulling blijft dan beter op zijn plaats. Weetje
Tonijn van John West is dolfijnvriendelijk evenals o.a. Deep Blue en Ocean. Dit betekent dat er bij het vissen op tonijn vangmethodes worden toegepast die er voor moeten zorgen dat dolfijnen niet als bijvangst in de netten terecht kunnen komen, waar ze een gruwelijke verstikkingsdood zullen sterven. NB
De recepten uit deze rubriek kunnen vanuit het archief worden uitgeprint.
Opmerkingen over dit recept? Klik de rode emailbutton aan en stuur uw reactie.

Vermist Sem,

23-2- Prins Willem Alexanderdijk in IJsselstein, Pim is een rood gestreept ongecastreerd manneke van 9 maanden oud. Ook hij is aan de wandel gegaan. Het is opvallend, dat er veel jonge katten worden vermist. Mogelijk speelt het voorjaar een rol, en zijn de dieren op vrijersvoeten.Bij katers kan de geslachtsdrift al vrij jong ontwaken, en ook poezen kunnen al op vrij jonge leeftijd krols worden. Wees alert, en laat uw krolse poezen niet naar buiten gaan. In veel gevallen zijn de dieren nog te jong om te worden gedekt, en zijn dan niet in staat om een goed voor de kittens te zorgen.Help dus mee om de kans op kittens te voorkomen, en laat uw dier tijdig helpen. Informeer bij de dierenarts op welke leeftijd u uw dier het beste kunt laten helpen.Kunt u informatie geven over Sem? Belt u dan even naar telefoonnummer 030-6911154, een mailtje is ook goed.

Jacket Potatoe’s

Vorige week gezien in Liverpool  “Jacket Potatoe’s” .
Wat een mooie naam voor een gepofte aardappel. Vrij vertaald betekent het:”Een aardappel met een jasje (een jack) aan.” 
Te koop op iedere straathoek en voorzien van allerlei soorten vulling. De Britse favoriet? Gevuld met witte bonen in tomatensaus. 
Deze week het basisrecept met drie verschillende vullingen, namelijk knoflook-crème, zuurkool-salami en romige tonijn.
 
Nodig voor 4 personen:
4 grote kruimige aardappelsEvt. zonnebloemolie en zeezout
Magnetron: Laat de aardappels een kwartiertje in koud water liggen en borstel ze dan goed schoon onder de stromende kraan.Prik ze hier en daar in met een vork.Leg ze op een bord in de magnetron en laat ze in 10 à 12 minuten op vol vermogen gaar worden. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze 10 minuten nagaren.Oven: Verwarm de oven voor op 225 ºC.Dep de schoongeborstelde aardappels droog en wrijf ze in met olie.Bestrooi ze met wat zeezout en laat ze op de bakplaat in 40 tot 50 minuten gaarpoffen.             Trek het aluminiumfolie open of verwijder het helemaal.Snij de aardappels diep in aan de bovenkant en schep er één van de vullingen in. 
Vulling 1
2 bekertjes crème fraiche2 teentjes knoflook1 eetlepel geknipte bieslook, vers of gedroogdZout en peper 
Pel en pers de knoflook boven een kom.Roer de crème fraîche samen met de bieslook door de knoflook.Maak op smaak met zout en peper en schep een flinke lepel op iedere aardappel. 
Vulling 2
½ zak zuurkool100 gr salami1 gesnipperde ui125 ml zure room 
De zuurkool in een zeef laten uitlekken.De salami in repen snijden.In een koekenpan de salami op matig vuur knapperig bakken en uit de pan nemen.In het bakvet de ui fruiten en de zuurkool erdoor scheppen.Met een deksel op de pan de zuurkool in 25-30 minuten zachtjes gaar laten worden.De zuurkool en de salami op de aardappels scheppen en er een lepel room over verdelen. 
Vulling 3
1 blikje tonijn in water (John West, 200 gr)1 pakje Mon Chou (200 gr)2 eetlepels kappertjesZout en peper 
De tonijn laten uitlekken in een zeef en ontdoen van eventuele velletjes en graatjes. (Uw kat zal ze met alle plezier voor u wegwerken).In een kom de tonijn klein prakken en vermengen met de Mon Chou en de kappertjes.Op smaak brengen met peper en zout en op iedere aardappel een flinke lepel scheppen. 
Bijgerecht, 4 personen
Bereidingstijd magnetron: ca. 20 minuten.
Bereidingstijd oven: ca. 45 minuten.
 
Tip
In plaats van de aardappel in te snijden kun je hem ook een beetje uithollen voor je hem vult. De vulling blijft dan beter op zijn plaats.
 
Weetje
Tonijn van John West is dolfijnvriendelijk evenals o.a. Deep Blue en Ocean.
Dit betekent dat er bij het vissen op tonijn vangmethodes worden toegepast die er voor moeten zorgen dat dolfijnen niet als bijvangst in de netten terecht kunnen komen, waar ze een gruwelijke verstikkingsdood zullen sterven.