Vrouw gewond bij verkeersongeval

Bij een ongeval op de kruising Batauweg – Weg naar de Poort is donderdag j.l. een 53-jarige vrouw uit Nieuwegein gewond geraakt. Omstreeks 16.40 uur kreeg de politie de melding dat een aanrijding had plaatsgevonden waarbij gewonden waren gevallen. Ter plaatse bleek dat een 44-jarige automobilist uit Groot Ammers over de Wijkerslootweg uit de richting van Nieuwegein, het kruispunt was opgereden.De 53-jarige vrouw uit Nieuwegein kwam uit de richting van de Noordstedeweg en reed vermoedelijk door rood en vervolgens ook de kruising op. Een aanrijding tussen beide auto’s kon niet meer worden voorkomen. De 44-jarige man liep diverse blauwe plekken op, de vrouw is per ambulance met vermoedelijk hoofd- en nekletsel naar het St. Antoniusziekenhuis vervoerd.

Goede score in onderzoek naar ´verbonden partijen´

De provincie Utrecht heeft de paragraaf ´verbonden partijen´ in de gemeentelijke begrotingen van Nieuwegein voor 2006 onderzocht. In deze paragraaf geven de colleges inzicht in ontwikkelingen en voornemens ten aanzien van zogeheten ´verbonden partijen.´ Verbonden partijen zijn instellingen waar de gemeente Nieuwegein zowel een bestuurlijk als een financieel belang in heeft.De gemeente Nieuwegein heeft in dit onderzoek de hoogste score gehaald van alle onderzochte gemeenten. Het college heeft nu kennis genomen van de resultaten van dit onderzoek.

Maak in je vakantie alvast je eigen Pieremachochel

Met zelfgemaakte Pieremachochels (boten, vlotten of iets anders wat drijft en leuk versierd en verlicht is) wordt op vrijdag 8 september van 20.00 – 21.30 uur weer een tocht door de Vaartse Rijn en de Oude Sluis gemaakt. Jong en Oud kunnen meedoen.Er is nu nog voldoende tijd om een eigen Pieremachochel te bouwen. Als dat te moeilijk is of je hebt je Pieremachochel nog niet klaar, dan kunnen de zeeverkenners op zaterdag 2 september tussen 09.00 en 17.00 uur je daarbij helpen op de Museumwerf. Inschrijven kan nu al bij slagerij Koekman-Handelskade 66, slagerij Post-Dorpsstraat 27 of  bij de CoopCompactsuper aan de Dorpsstraat 10. Deelname is gratis.

Geinse Wijnen voor een goed doel in Nieuwegein

Een paar maanden geleden zijn Robert Bockstart en Martin Reijmerink gestart met het initiatief ‘Geinse Wijnen.’ Dit deden zij op de Vlaamse Markt op winkelcentrum De Batau waar de verschillende soorten wijn waren uitgestald. Drie soorten wijn; een rosé, een witte wijn en een rode wijn uit Italië deden daar gretig aftrek en alle wijnen waren op het eind van de dag verkocht. Dit voor het goede doel! Het is nu bijna augustus en het weer leent zich ervoor om buiten op het terras een herelijk wijntje te drinken.Het eerste goede doel waar de opbrengst naar toe zal gaan is Bouwspeeltuin Bouwgein. Van ieder verkochte fles gaat 1 euro naar de Bouwspeeltuin en gedurende het kwartaal zullen wij de stand bijhouden in een zogenaamde ‘Euro meter.’ De aktie voor de bouwspeeltuin loopt tot en met 31 juli 2006. Na deze datum zullen wij een ander goed doel benoemen. Klik hier om meer te weten te komen over de Geinse Wijnen.

Vakantietijd: Over Duikteam Nieuwegein

Het is vakantietijd. Dit betekent weinig nieuws, oftewel ‘komkommertijd.’ Daarom iets over Duikteam Nieuwegein (DTN). Dit is een vereniging van ongeveer 100 leden, die zich actief bezighouden met onderwatersport. Bij de jeugd wordt er fanatiek gesnorkeld en worden allerlei onderwaterspellen gedaan, de iets oudere jeugd richt zich op de jeugdperslucht diploma’s, en de rest houdt zich met perslucht bezig. DTN heeft ongeveer 40 kinderen als lid en een 60 tal senioren. De leeftijden variëren tussen 10 en bijna 60. Er zijn complete families die bij DTN de onderwatersport bedrijven.Zij trainen van september tot en met april iedere zondagmiddag van 16.00 uur tot 17.30 in het zwembad van sportcentrum Merwestein. Op zondagochtend en woensdagavond duikt de vereniging in één van de vele plassen in de omgeving of bijvoorbeeld in Zeeland. Soms duiken ze in Belgie of Luxemburg.

Vermist Lopik

11-7- Emmalaan in Lopik, Amazone, is een zilvergrijs gestreepte halflangharige poes van 4 jaar oud.Ze heeft witte voeten,een witte bef.en heeft ook wit in haar snoetje.Amazone is een Noorse Boskat, en heeft gelukkig een chip.Deze dame is nu al een hele tijd niet meer naar huis gekomen.De huisgenoten maken zich inmiddels behoorlijk ongerust.Er zijn ontzettend veel vermiste katten op het ogenblik. Het zijn er zoveel dat het bijna niet is bij te houden.Waarschijnlijk speelt  het mooie weer, en ook de vakantieperiode een grote rol.De vakantietijd is voor dieren allesbehalve prettig.Ze worden vaak alleen achtergelaten, of ze gaan naar een vreemd adres met allemaal vreemde geurtjes die totaal onbekend zijn.Heel veel poezen houden dat voor gezien, en grijpen iedere kans aan om te ontsnappen.Als de eigenaren van vakantie terug komen is er heel vaak een dier vermist.Dat is dus geen leuke thuiskomst.We zullen hopen dat Amazone heel snel wordt gevonden, dan wel ergens komt aanlopen.Kunt u informatie over haar geven? Belt u dan even naar telefoonnummer 030-6911154. Een mailtje is ook prima.

Drie doden in verpleeghuis door hitte

Drie bejaarde bewoners van verpleeghuis De Geinsche Hof in Nieuwegein zijn overleden door de hitte. ,,Er is geen infectie gevonden, dus we gaan ervan uit dat het met de hitte te maken heeft”, bevestigt een woordvoerster van Stichting Zorgspectrum een bericht in het AD.Vorige week kregen vier bewoners hoge koorts. Zaterdag kwam daar nog een vijfde bij. Drie van hen zijn kort daarna overleden.Volgens arts Frits Woonink van de GGD Midden Nederland zijn de twee andere bewoners met koorts inmiddels hersteld. ,,Dat wijst in de richting van een virus. Want er moet natuurlijk wel iets aan ten grondslag liggen, je krijgt niet zomaar 40 graden koorts.” Het is waarschijnlijk de combinatie met de hitte die de bewoners fataal is geworden. ,,Vooral bij deze mensen, die al lichamelijke klachten hadden, kan dat extra hard aankomen.”In de Geinsche Hof, een gebouw met een plat dak, kan het vrij warm worden in de zomer, aldus de woordvoerster. ,,Maar bij verpleeghuizen is voor airconditioning eigenlijk geen budget.” In de loop van volgend jaar staat een grote renovatie van het pand op het programma. Dan wordt tevens iets gedaan aan het binnenklimaat.De drie slachtoffers kwamen allen van de afdeling Ram. Daar wonen dertig mensen die lichamelijk ziek zijn. De bewonders van De Geinsche Hof zijn veelal hoogbejaard.

Drie gewapende Marokkanen overvallen Supermarkt

Vanmorgen vroeg rond 05.45 uur hebben drie Marokkanen de Super de Boer op het winkelcentrum Makadocenter overvallen. De eigenaar (zie foto) kwam rond 05.45 aan bij zijn winkel waar hij voor de deur werd overmeesterd. De overvallers zaten verscholen achter de containers bij de achteringang en werden niet opgemerkt door de eigenaar.Na een gevecht op straat werd de eigenaar meegenomen naar binnen en vastgebonden. Na dreiging met een wapen werd de eigenaar gesommeerd om de kluis te openen. Na mededeling dat de kluis pas om 07.30 uur open kon werd de eigenaar mishandeld en namen de daders een klein geldbedrag mee dat elders lag. De daders vluchtte omdat de telefoon ging. Tijdens de vlucht werd een andere medewerker, die juist arriveerde, geslagen door de overvallers. De overvallers zijn gevlucht richting het Nijpelsplantsoen. De technische recherche doet onderzoek waaronder ook een DNA onderzoek en vraagt om getuigen zich te melden.

Afrodite: ‘Groene kunst’

Ik zit op een bankje en laat het allemaal even op me inwerken. Zomaar een bankje, ergens tussen ‘Jopie de Rode Reus’ en ‘Eigen Kamer.’ Het buurtpark Galecopperzoom heeft een niet onaanzienlijke kunstinjectie gehad. Je zou kunnen zeggen dat kosten noch moeite gespaard zijn om het park te laten voldoen aan de gemeentelijke richtlijnen. Zelfgekozen richtlijnen natuurlijk, want ik maak me sterk dat geen wetgever de gemeente zou kunnen dwingen tot een dergelijke investering.

Als liefhebber en kritisch volger van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft in Nieuwegein en ver daarbuiten, moet je soms even de tijd nemen om de balans op te maken. Net voor de zomervakantie in alle hevigheid losbarst, lijkt Galecopperzoom vooral een beschermd natuurgebied waar mensen slechts mondjesmaat worden toegelaten. Dat kan te maken hebben met het weer en de voorbereidingen op de grote uittocht en bovendien is er niks mis met een natuurlijke oase van rust in een orkaan van stedelijke onrust.

Stedelijke onrust? Op een doordeweekse werkdag kun je in veel wijken van Nieuwegein ongestraft een kanon afschieten. Zelfs de knal zal vrijwel niemand verleiden het alarmnummer te bellen. Dat is misschien wel een belangrijke reden waarom ik me zo thuis voel in Nieuwegein. Een stad zonder pretenties, waar hardwerkende mensen nog een betaalbaar huis hebben kunnen vinden. Dat is wat mij betreft charme genoeg, zeker als je de zomerse mogelijkheden van Vreeswijk erbij optelt.

Het siert de gemeente Nieuwegein dat ze aandacht besteden aan het groen binnen haar grenzen. Veenendaal zal, in dat opzicht, vast en zeker het grote voorbeeld zijn. Die stad is ooit uitgeroepen tot groenste stad van Europa en een paar jaar geleden weer tot groenste stad van Nederland. Ik ben een groot voorstander van gemeentelijk groen en word dus ook enthousiast bij een ontwikkelingsplan zoals Galecopperzoom. Hoe meer groen, hoe meer rust en stabiliteit een gemeente uitstraalt.

Het doel van het park lijkt me dus wel helder. Ik ken ook de richtlijnen die de gemeente hanteert bij de inrichting van het landschap. Een percentage van de grondprijs wordt besteed aan kunst. Die koppeling oogt prettig op papier en het verhoogt ongetwijfeld de status en het aanzien van de gemeentelijke politiek. Ik vraag me alleen af of er onder de geformuleerde gedachte ook nog een overweging schuil gaat. Welk doel dient de kunst in een park of waar dan ook in de stad. Is het de beperkte overweging dat kunstobjecten een positieve bijdrage leveren aan het uiterlijk van de gemeente, of heeft een structurele investering in kunst ook de bedoeling een stimulans te zijn?

Ik neem aan, ook op basis van andere uitspraken van de gemeente, dat zij de kunst en cultuur in de stad werkelijk een warm hart toedragen. Dat kun je ook terugvinden in de plannen voor de komende jaren. Dat maakt het noodzakelijk dat het doel van die investeringen voor iedereen duidelijk moet zijn. Het neerzetten van twee beelden in Galecopperzoom kan niet een doel op zichzelf zijn. Er moet meer zijn.

Nu de stad weer verrijkt is met een slordige honderdduizend euro aan kunst, wordt het tijd dat we helderheid krijgen over het beleid achter de investeringen, de bedoeling van de beeldende kunst in Nieuwegein.

Ik ben benieuwd naar de antwoorden.

Afrodite

Dronken Nieuwegeiner aangehouden op de A2

Afgelopen nacht om 02.30 uur kregen agenten de opdracht om naar de Kanaalstraat in Utrecht te gaan. Hier zou een bestuurder van een auto als een gek rondrijden. Toen agenten ter plekke wilden gaan, zagen ze dat op het 24 Oktoberplein de automobilist hen al met hoge snelheid naderde. Agenten gingen vervolgens achter hem aan, waarbij snelheden werden gehaald van zo’n 140 km/uur. De bestuurder reed vervolgens de Rijksweg A2 op, waarbij hij bijna op een andere auto botste. Agenten wisten vervolgens achter de bestuurder te komen en deden het stopbord aan.De automobilist was echter niet van plan te stoppen. Uiteindelijk kon het voertuig toch staande worden gehouden op de Rijksweg A12, waarna de bestuurder uit de auto kwam rollen. De automobilist wilde direct de snelweg oplopen, maar de agenten trokken hem de vluchtstrook op. De man was zeer onvast ter been en verbaal erg agressief. Vervolgens moest de verdachte blazen. Hieruit bleek dat hij onder invloed was. De verdachte, een 36-jarige man uit Nieuwegein, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de man 885 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 11 uur.