Gebruik pand Ravenswade 54

In juli 2004 heeft de gemeente geconstateerd dat op de begane grond van het pand Ravenswade 54 een dierenspeciaalzaak is gevestigd. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. Het college heeft een voorwaarschuwing gezonden om de winkel te sluiten, maar hieraan is geen gevolg gegeven. Wel heeft de eigenaar van de dierenspeciaalzaak een zienswijze ingediend tegen de voorwaarschuwing. De zienswijzen hebben het college geen aanleiding gegeven van handhaving af te zien. Het college blijft van mening dat een dierenspeciaalzaak niet thuis hoort op een bedrijventerrein.Het college heeft geen bezwaren tegen de verkoop van tenten/outdoor artikelen en aquaria in het pand Ravenswade 54. Dit betreft namelijk detailhandel die niet onder gebracht kan worden in winkelcentra.

Reactie college op gebiedsafspraak Linieland

Het college van de gemeente Nieuwegein is het niet eens met de inhoud van de gebiedsafspraak van de Enveloppecommissie Linieland over de Nieuwe Hollandse Waterinie. In een brief aan de voorzitter van de Enveloppecommissie Linieland geeft het college een wijzigingsvoorstel voor de geformuleerde ambities.

In 2000 kreeg de gemeente Nieuwegein opdracht van het rijk en provincie om in de plannen voor bedrijvenpark Het klooster meer rekening te houden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHWL). De gemeente heeft toen 20 hectare bedrijventerrein ingeleverd voor de NHWL en de ontwerpen aangepast. Dit had consequenties voor de grondexploitatie en leidde tot vertraging van de planvorming. Inmiddels heeft het college het landschapsplan voor de inrichting van de Kloosterlinie vastgesteld. Voor de uitvoering is een bijdrage van het rijk en provincie nodig.

Voor de gehele NHWL is het Linieperspectief Panorama Krayenhoff opgesteld en is er op 1 september 2005 een Bestuursovereenkomst Nieuwe Hollandse Waterlinie afgesloten tussen de Liniecommissie en de provincie Utrecht.

Voor de uitvoering van het Linieperspectief is de provincie Utrecht ingedeeld in vier gebieden (enveloppen). Nieuwegein valt onder de enveloppe Linieland. Voor deze enveloppe zijn nu een gebiedsafspraak opgesteld en spelregels. Die bieden nauwelijks aanknopingspunten met het landschapsplan Kloosterlinie en hierdoor lijkt Nieuwegein nauwelijks in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor de uitvoering. Het college komt daarom met een wijzigingsvoorstel, waarbij het landschapsplan meer recht wordt gedaan.

Realisatie rioolpersleiding in Het Klooster

Het opstarten van een vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 1 WRO voor het realiseren van een rioolpersleiding in het bedrijvenpark Het Klooster. Het traject van de persleiding loopt door deelgebieden twee, drie en vier toto aan de rioolwaterzuivering in Houten.De eerste stap in de genoemde procedure is het vrijstellingsverzoek vrij te geen voor de inspraak volgens de procedure van de inspraakverordening. Dit in navolging van het college besluit van 14 februari 2006 voor het verlenen van de vrijstelling voor het bouwrijp maken van deelgebieden twee en drie en vooruitlopend op het van kracht worden van de bestemmingsplan herziening Het Klooster 2004.

Nieuwegein in de ban van ‘de blauwe stip’

Verontruste emailtjes kregen wij van inwoners uit Nieuwegein. Nieuwegein ligt vol met blauwe stippen. Wat is er aan de hand? Wat gaat er gebeuren? Of de redactie het wist. Natuurlijk vroegen wij eerst om een bewijs.De oplossing is heel simpel: de blauwe stippen leiden de renners van de halve marathon door Nieuwegein (aanstaande zondag) over de juiste route. Atverni organiseert dan haar 7e Halve Marathon, u kunt zich nog inschrijven. Nieuwegein kan weer rustig slapen.

Zilveren sieraden van Liesbeth Rommers

In de vitrines van de Kunstuitleen Nieuwegein zijn vanaf vrijdag 7 april de sieraden van goudsmid Liesbeth Rommers te zien. Zij presenteert een bijzondere selectie ringen en twee colliers uit haar nieuwste collectie sieraden.Over over haar werk zegt Liesbeth: “Ik wil zoveel mogelijk het ambachtelijk werken van de goudsmid in stand houden. Het metaal en mijn gevoel zullen de uiteindelijke schoonheid van het sieraad bepalen. Juist het vele werk van opbouw tot aan afwerking, dat nodig is om een sieraad te laten ontstaan, geeft het de uitstraling van kracht die ik van sieraden belangrijk vind.’ De sieraden zijn tot juli te zien en ook te koop aan de Raadstede 27 in de centrale bibliotheek.

Nieuwegeinse zangeres Marianne Weber bedreigd

De Nieuwegeinse zangeres Marianne Weber ligt overhoop met de Brabantse zanger Gerrit Vos. De levensliedzangeres uit Nieuwegein zegt dat Vos haar op internet meerdere keren heeft bedreigd.Vos beweert dat Weber zonder zijn toestemming een mede door hem geschreven liedje op haar nieuwe cd heeft opgenomen. Hij ontkent de bedreigingen aan haar adres.

Notitie Nieuwegein & Europa

In de notitie Nieuwegein & Europa wordt de huidige stand van zaken geïnventariseerd m.b.t. de Nieuwegeinse inspanningen ten aanzien van Europese fondsenwerving en de lntegratie van Europese regelgeving. Daarbjj wordt de noodzaak aangegeven om tot een gemeentebrede en gecoördineerde aanpak te komen.Voorgesteld wordt om in 2006 een aantal verkennende acties uit te voeren en een plan van aanpak te schrijven. Hierin wordt onder andere aangegeven hoe de gemeentelijke organisatie het meest efficiënt kan worden ingericht op Europese fondsenwerving en hoe de Europese regelgeving kan worden ingebed binnen de organisatie.

Gemeente koopt pand IZA

Voor de planontwikkeling van het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB) is de aankoop van het huidige VGZ/IZA kantoorpand aan de Borgstede 1 noodzakelijk.Over de aankoopsom van het pand is tussen de partijen overeenstemming bereikt. Het college van Burgemeester en wethouders is nu akkoord met de aankoop van het pand Borgstede 1 te Nieuwegein.

Asbest in notariskantoor De Bruijn & Dijkstra

In het voormalige gebouw van De Bruijn & Dijkstra Notarissen aan de Noordstedeweg 2 is asbest aangetroffen. Het gebouw staat op de nominatie om binnenkort gesloopt te worden vanwege de grootscheepse aanpak van de Nieuwegeinse binnenstad. Volgens de planning wordt het gebouw na volgende week gesloopt. Maar dat zal nu later zijn omdat eerst het asbest op vakkundige manier weggehaald zal worden.Het gebouw, inmiddels eigendom van de gemeente, wordt gesloopt om ruimte te maken voor het verleggen van de Schakelstede. Deze extra kosten voor de sloop van het gebouw komen voor rekening van de gemeente.

Regionale Meld- en Coördinatiefunctie in 2006

Het college is akkoord gegaan met de begroting en het actieplan van de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) in 2006. Vanuit de RMC worden activiteiten gecoördineerd om jongeren aan een startkwalificatie te helpen. Een startkwalificatie betekent een opleidingsniveau vanaf niveau 2 mbo. Met een dergelijk opleidingsniveau hebben jongeren een grotere kans op een betere baan. Gezien het feit dat speerpunten nog in ontwikkeling zijn, is ervoor gekozen geen nieuwe onderwerpen aan het actieplan toe te voegen. Enkele ‘highlights’ uit het actieplan zijn:

– het plan om de trajectbegeleiding uit te breiden voor jongeren boven de 18 jaar in de regio (Houten, IJsselstein, Lopik, Vianen, Nieuwegein) die niet op een opleiding zitten en geen werk hebben. Een trajectbegeleider kan hen ondersteunen om hun weg te vinden.

-Eind 2005 is Nieuwegein, als centrumgemeente, gestart met het opzetten van de registratie van de bovenleerplichten. Het betreft alle jongeren tussen 18 en 23 jaar. Vooral de jongeren die geen opleiding volgen en geen werk hebben, komen dan in beeld. Als ze geregistreerd worden, kan een trajectbegeleider ze oproepen en begeleiding aanbieden. Deze groep valt nu tussen wal en schip.

– Leerlingen die vanwege een complexe problematiek moeilijk functioneren in een reguliere klassensituatie, kunnen in 2006 terecht bij de Tijdelijke Opvang Voorziening in Utrecht. Deze voorziening bestaat uit kortdurende intensieve sociaal-emotionele ondersteuning, heroriëntatie op schoolkeuze en het (opnieuw) aanleren van schoolse vaardigheden.