Politiedistrict Lekstroom blikt terug en vooruit

Het jaar 2005 wordt voor het politiedistrict Lekstroom een jaar waarin samenwerking met partners centraal zal staan. Niet alleen met gemeentes en andere instanties, maar vooral met bewoners en bezoekers van Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Houten en Vianen.

De aan terreur gerelateerde gebeurtenissen elders in het land, hadden ook in district Lekstroom hun weerslag. De heer Wierda, districtschef van Lekstroom, memoreerde tijdens de presentatie van de jaarcijfers van district Lekstroom, aan de gebeurtenis in IJsselstein waar begin november 2004 een vandaal werd opgepakt toen hij een zelfgemaakte brandbom richting de moskee gooide. De heer Wierda: “Onze rol als handhaver en ordebewaarder hebben we ook afgelopen jaar serieus opgepakt met respect voor de diversiteit van onze burgers”.

Districtschef Wierda is trots op de collega’s in zijn district. In 2004 werd in ‘Lekstroom’ meer werk verricht. De werkdruk was hoog. Het district kreeg in 2004 12.167 aangiftes te verwerken.

De veelvoorkomende criminaliteit (inbraak in auto, diefstal fiets, etc.) steeg helaas ten opzichte van 2003 met 5%. Gelukkig werden er voor deze strafbare feiten ook meer verdachten aangehouden (140 meer dan in 2003).

In 2005 zal het district een trendbreuk trachten te realiseren. Van ieder jaar meer naar minder criminaliteit. Dat moet onder meer bereikt worden door de verdere aanpak van de veelplegers.

Meer dan voorgaande jaren zal de bewoner of bezoeker van het district, betrokken worden bij politie-activiteiten. Doet iemand een melding bij de politie, dan wordt deze geïnformeerd over de afloop daarvan. Uit steeds meer initiatieven blijkt, dat het pas echt veiliger wordt op straat als de handen ineen worden geslagen.

Zo werd afgelopen jaar succes geboekt door samenwerking te zoeken met bijvoorbeeld buurtvaders, gemeentes en het Openbaar Ministerie. In 2005 hoopt de politie in Lekstroom die samenwerkingsverbanden nog meer aan te halen omdat samenwerken structureel werkt. Daarbij hoopt het district op de medewerking van iedereen zodat het samen nog veiliger wordt in deze woon- en werkomgeving.

Getronics koopt Pink Roccade

Getronics in Nieuwegein gaat Pink Roccade overnemen voor 350 miljoen euro. De ICT-bedrijven maakten dat deze maandagmorgen bekend. De staat, voor meer dan een kwart eigenaar van Pink Roccade, is akkoord met het bod van Getronics.

Eind december lag hetzelfde bod van het Nieuwegeinse bedrijf op tafel, maar toen leek Getronics aan het kortste eind te trekken. Ook het Utrechtse Ordina wilde Pink Roccade overnemen. Dat bedrijf is uiteindelijk afgehaakt omdat het niet genoeg informatie kreeg.

Arno v.d. Zwet beste belofte op NL kampioenschap

Zaterdag, 29 januari j.l, werden de Nederlandse kampioenschappen voor districtsteams op de wielerbaan in Alkmaar gehouden.

Voorafgaande aan deze kampioenschappen waren eerder deze maand al selectiewedstrijden gehouden. Hierbij hadden 5 renners van de w.v. Het Stadion een podiumplaats behaald. I.v.m. de selectiecriteria was alleen Arno v.d. Zwet afgevaardigd naar deze nationale editie.

Er werd gestreden op de onderdelen 200 mtr. vliegende start, 500 mtr. staande start, scratch (rit in lijn over vooraf bepaald aantal ronden) en een puntenkoers door nieuwelingen, junioren, beloften en dames nieuwelingen en junioren.

Mede door de goede resultaten van Arno (200 mtr. – 4e; 500 mtr. – 3e; scratch – 1e; puntenkoers – 2e ) werd het district Midden, waar Het Stadion voor uit komt, 3e in het algemeen klassement. Persoonlijk kon Arno terugkijken op een voor hem heel geslaagd toernooi. Ondanks het feit dat hij 1e jaars belofte (18 – 22 jr.) is was hij de best geklasseerde van zijn categorie.

De archeologie van Galecop

Sinds 1992 is de werkgroep Archeologie bezig met het verrichten van inventarisaties, waarnemingen en kleinschalige opgravingen in het gebied Galecop. Dit gebied, gelegen in het noorden van de gemeente Nieuwegein zou ingericht worden voor woningbouw.

Naast sporen uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd heeft het onderzoek zich vooral gericht op de ontginningsgeschiedenis van dit gebied. Bij het verrichten van waarnemingen tijdens bouwactiviteiten zijn een aantal vindplaatsen uit de 11e tot de 13e eeuw gelokaliseerd. Meer weten? Klik hier.

CCN organiseert een avond Inkomstenbelasting

Op vrijdag 11 februari 2005 zal de Computer Contactgroep Nieuwegein weer hun traditionele avond ‘inkomstenbelasting’ houden. Voor veel mensen is dit een jaarlijks terugkerend gebeuren, waarbij getracht wordt, nog wat van de reeds betaalde belastingcenten terug te krijgen. Dat is niet eenvoudig, omdat heel veel regelingen voor teruggave zodanig zijn gewijzigd, dat het een jaarlijks puzzelfestijn is geworden.

De CCN besteed op deze avond weer aandacht aan de moeilijkheden én mogelijkheden die er toch nog zijn. Alhoewel al heel veel mensen hun aangifte elektronisch verzorgen, zijn er ook nog, die het via het ‘papieren formulier’ doen en het is voor hen ook leerzaam om eens te ervaren hoe eenvoudig het om het met de computer te doen.

Jan de Groot en Jaap Post zijn traditioneel de sprekers op deze avond en vanuit hun deskundigheid op belastinggebied kunnen ze adviseren hoe met deze materie moet worden omgegaan. Uiteraard is die avond gelegenheid om individuele vragen te stellen, bij voorkeur na afloop van de presentatie bij de inleiders.

Wilt U al kennisnemen van het electronische aangifteformulier 2004, download het dan even vanaf de website van de Belastingdienst. U bent weer van harte welkom in het Centrum De Voorhof aan de Wiersdijk 8b. Vanaf 19.30 uur is de zaal open.

Doorgedraaide Marokkaan van school getrapt

Vandaag de dag kan het vak leraar een ‘Hell of a Job’ zijn, blijkt uit een emailtje welke we vandaag ontvingen van een leerling van het ROC-Gildevaart te Nieuwegein. Klik hier om een filmpje te bekijken, gemaakt tijdens een les met een camera van een mobiele telefoon.

Navraag leert ons dat de bewuste leerling na het incident door de politie van het schoolplein is afgevoerd. De daaropvolgende dag is hij uitgeschreven als leerling. Volgens de directie had meneer wel de mogelijkheid om in beroep te gaan, maar dat is niet gebeurd. De directie roemt het optreden van de leraar die professioneel en kalm bleef: ‘een schoolvoorbeeld van ons draaiboek voor dit soort incidenten’.

De ROC-directeur is zeker niet van plan cameratelefoontjes te verbieden: ‘het is nu eenmaal de dagelijkse werkelijkheid, daar doen we niet geheimzinnig over. Het filmpje vormde juist een mooie aanleiding om er op de hele school over te discussieren’.

Een aantal leerlingen liet weten dat de bewuste maatschappijleraar én leerjaarcoördinator een zeer gewaardeerd persoon is.

Boekenmarkt Barbarakerk

Op zaterdag 5 februari wordt er een boeken en rommelmarkt gehouden ten bate van het restauratiefonds van de Barbarakerk. De markt, die gehouden wordt op de hoek van de Koniginnenlaan en de Dorpsstraat in Nieuwegein/Vreeswijk, start om 10:00 uur. Talloze lees- en kijkboeken, gerangschikt naar onderwerp, kunnen tegen een fractie van de nieuwwaarde meegenomen worden.

Ook de rommelmarkt biedt diverse kansen om tegen een zeer schappelijk bedrag mooie huishoudspullen te bemachtigen. Een poffertjeskraam staat klaar om de markt compleet te maken. Tegen 16.00 uur wordt opgebroken en de opbrengst komt geheel ten goede aan het restauratiefonds van deze Barbarakerk.

Verdachte verkrachting aangehouden

De Politie Utrecht heeft zaterdagmiddag op verzoek van haar Rotterdamse collega’s in de Bosruiter omstreeks 18.30 uur een 24-jarige man aangehouden op verdenking van verkrachting in Rotterdam op 7 december jl.

Bij zijn aanhouding probeerde de verdachte tevergeefs te vluchten via het dakraam. De verdachte is overgebracht naar Rotterdam.

Overval op winkel aan Stormerdijkstraat

Een 21-jarige winkelbediende van een winkel aan de Stormerdijkstraat is vrijdagavond omstreeks 18.30 uur onder bedreiging van een mes gedwongen geld af te geven. Nadat een tweede winkelbediende met veel kabaal de winkel binnenkwam, koos de overvaller het hazenpad.

Hij vluchtte, vermoedelijk op een fiets, richting de Rijnhuizenstraat. Buurtonderzoek heeft tot op heden niets opgeleverd. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

Verkiezing sportman / sportvrouw / sportploeg 2004

In een sfeervolle zaal in het Nieuwegeins Business Center is gisteren het 12e Sportgala van Nieuwegein gehouden. Wie is sportvrouw, sportman, sportploeg of sportvrijwilliger van het jaar 2004 geworden. Rene Hansen, onze sport verslaglegger, praatte de eindjes die avond aan elkaar, geheel op zijn eigen wijze.

Burgemeester Cor de Vos mocht als eerste de Anna van Rijnpenning uitreiken aan Fred Boonacker vanwege zijn inzet binnen de sportwereld in Nieuwegein waarna, voor het eerst tijdens het Sportgala, de ‘Sport Award’ werd uitgereikt aan Mark Meuleman. Mark Meuleman heeft deze prijs gekregen vanwege zijn baanbrekende werk in de sportwereld en in het bijzonder vanwege zijn inzet voor topsport in Nieuwegein. De volgende sporters hebben gewonnen:

Jeugd Sportvrouw 2004: Zwemster Marjolein Post (zie foto)

Jeugd Sportman 2004: Schoonspringer Dalwin Meijer

Sportploeg van het jaar 2004: Heren 1 Voetbal Vereniging Vreeswijk

Sportvrouw 2004: Shorttrackster Annita van Doorn

Sportman 2004: Jiu Jitsu-er Barry van Bommel

Sportvrijwilliger 2004: Huub Vrijdag van Atverni en

de Jaap Verwijprijs is gegaan naar darter Niels de Ruiter.

In het komende nummer van ons huis-aan-huisblad Ons Nieuwegein zullen we meer aandacht besteden over deze topsporters uit Nieuwegein.