Nieuwegein Zuinig: Samenwerking en efficiëntie

Tijdens de begrotingsraad hield de VSP een pleidooi anti Nieuwegein kiest, waarin veel op- en aanmerkingen verwerkt waren over de operationele toestand van dat plan. De soms knullige tegenstrijdigheden in het plan werden af en toe afgewisseld door een zo te zien duidelijk gebrek aan betrokkenheid bij uitwerking en de consequenties van de plannen. Grosso modo werd gesteld dat het moeilijk zou worden de plannen werkelijk te verwezenlijken. Een bemoedigend begin dus voor de uitwerking van Nieuwegein kiest.. De VSP noemde het “orakelen” een term waar men in de beantwoording geen raad mee wist.

Nog geen doordacht uitvoeringsplan hebben en toch al weten hoeveel mensen er weg moeten, is een soort contradictio in terminus die college en collegepartijen niet schijnt te zijn opgevallen. Waarbij men zich mag afvragen hoe wakker die allemaal zijn of dat ze bewust die houding aannemen. Zo ja waarom dan wel? Zo neen, waarom dan niet beter nagedacht? Of lopen de coalitiepartijen als eendjes achter het College aan?

Tijdens mijn op- en aanmerkingen die zo’n twaalf minuten duurde, deed zich een merkwaardig fenomeen voor. Het CDA siste opmerkingen in de trant van “oppositiepraat”; de wethouders schrokken kennelijk zo dat ze gezichten zaten te trekken; en bij de ambtenaren werd bij een aantal opmerkingen instemmend meegeknikt. Dat dit me verteld werd door mensen uit het publiek mag als een aanwijzing worden gezien.

Afgezien van de onvolwassenheid van het gedrag van enige aanwezigen is het gebeuren illustratief voor de meningen van sommigen over het plan en verder ook niet zonder gevaar. Zoiets kan namelijk heel veel geld gaan kosten! Immers argumenten, waar behoorlijk over is nagedacht, te negeren omdat ze van de oppositie komen, is dualistisch gezien totaal niet nodig en kan onverstandig en kostbaar zijn. Het is in deze kolom al eens eerder gezegd en we zullen het blijven herhalen. Over een poosje een lijstje van onderwerpen neerzetten lijkt ons dan ook wel aardig. Zou de samenwerking tussen het college en een aantal belangrijke ambtenaren wel optimaal zijn? Niemand van de collegepartijen praat daar natuurlijk over. Maar het gezichten trekken van sommigen en het instemmend knikken van anderen duidt op meningsverschillen. Wanneer de Raad van Commissarissen van een bedrijf constateert dat er tussen directie en management verschillen van inzicht zijn, wordt er snel en vakkundig ingegrepen. Wanneer zo te zien in onze gemeente het college en de staf qua ideeën op punten mogelijk niet in de pas lopen zou dat ook moeten gebeuren. Door de raad natuurlijk want die is in de vergelijking het equivalent van de raad van Commissarissen. Maar ja wanneer leden van de belangrijkste partij zitten te sissen, verliezen ze natuurlijk een heel stuk van het inzicht in het gebeuren in die begrotingsraad. Dat kan heel duur worden en is dus niet goed voor Nieuwegein.

Immers wij moeten zuinig zijn en dat begint natuurlijk met een efficiënte operatie en goed samenwerken met alle partijen. Laten we hopen dat een aantal van die partijen dat ook een keer begrijpen.

My Fair Lady in De Kom

DPO Musicals presenteert 2, 3 en 4 december My Fair Lady in theater De Kom in Nieuwegein. Een maand geleden ging de muscial, na anderhalf jaar repeteren in premiere in Maarssen en op 20 en 21 november werd er gespeeld in het Figi theater in Zeist. Er bleek veel belangstelling te zijn voor de door Seth Gaaikema vertaalde musical die door de Nieuwegeinse regisseurs Jan Fokker en Wouter Blijleven in een geheel nieuw jasje is gestoken.

In deze indrukwekkende klassieke musical met prachtige zangstukken, dans en schitterende kostuums, spelen Joyce Geurtsen als “Eliza Doolittle” en Rob ten Haaf als “Professor Higgins” de hoofdrollen.

Stichting DPO (Door Passie Ontstaan) heeft als doel het stimuleren en activeren van musicaltalent door middel van het produceren van bekende of minder bekende musicals. Hierbij streeft men ernaar om het hoogst denkbare niveau te behalen.

Kerstbomenverkoop

Het is weer bijna zover en dan komt de Kerstman weer in het land. Natuurlijk moet eerst nog Sinterklaas gevierd worden maar veel voorbereidingen worden op dit moment getroffen om de kerstbomen op de diverse lokaties te krijgen.

Zo is er op maandag 6 december weer het begin van de jaarlijkse verkoop van kerstbomen bij de Nicolaaskerk en bij de Barbarakerk. Elke werkdag van 09.30 uur tot 21.00 uur en op de zaterdag van 8.30 uur tot 17.00 uur kunt u dan terecht voor uw kerstboom. De laatste verkoopdag is woensdag 22 december. Er is een ruime keus, zowel in kwaliteit, grootte en prijs. De bomen worden ingepakt en eventueel thuisbezorgd. De opbrengst is bestemd voor restauratiewerkzaamheden aan de kerken.

Kerst Inn in Nieuwegein

Op eerste Kerstdag zal dit jaar voor de dertiende maal de Kerst Inn worden gehouden voor jong en oud, door de Stichting Welzijn Nieuwegein. De Kerst Inn vindt dit jaar plaats in buurtcentrum Feniks aan de Nedereindseweg.

Voor veel mensen betekent Kerstmis gezelligheid in de huiselijke kring. Dit is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen zijn in toenemende mate op zichzelf gericht of op hun directe omgeving. De Stichting Welzijn Nieuwegein wil dit doorbreken en de mogelijkheid bieden om Kerst samen met anderen te vieren. Er wordt weer een gevarieerd programma aangeboden. Zo zijn er optredens van ‘The Heart Of Holland Chorus’ en ‘muziek/cabaretgroep Vreeswijk’. De gezamenlijk Nieuwegeinse kerken verzorgen de Kerstgedachte en tussendoor kunt u zich vermaken met het doen van allerlei spelletjes zoals kaarten en sjoelen. Voor de kinderen is er een speciale kinderspeelhoek.

Tussen 13.00 en 17.45 uur is iedereen op eerste Kerstdag welkom om vrijblijvend en gratis binnen te wandelen in buurtcentrum Feniks. Daar kunt u de kerstsfeer proeven en deelnemen aan de activiteiten die op het programma staan. Bij binnenkomst krijgt iedereen een kopje koffie of thee aangeboden door de organisatie en er zijn drankjes te koop aan de bar.

Rond 18.00 uur wordt op 25 december een uitgebreid Kerstbuffet geopend, waarvoor men zich kan aanmelden. Aanmelden kan tot 17 december. Het buffet kost € 15,- per persoon, inclusief 2 consumpties. Kinderen tot 13 jaar mogen voor de helft aanschuiven. Betaling geschiedt op de dag zelf ter plaatse. Meer informatie kunt u aanvragen bij Ageeth Vernooij, haar telefoonnummer is: 030 – 60 600 90.

Aanrijding onder invloed

Op maandagavond is een 53-jarige man uit Nieuwegein aangehouden voor het doorrijden na een ongeval.

Omstreeks 17.35 uur fietste een 38-jarige man uit Vianen op de Herenstraat richting Nieuwegein. Op dezelfde straat, maar dan in de richting van Utrecht reed een automobilist die linksaf sloeg. Hierbij reed hij de fietser aan. De verdachte heeft vervolgens zijn lichten gedoofd en is weggereden. Het slachtoffer heeft het kenteken van de automobilist genoteerd. Hierdoor kon de politie, de 53-jarige man uit Nieuwegein traceren en heeft hem in zijn huis aangehouden. Er is een blaastest afgenomen, de man blies 725 ug/l. Dit is ruim 3 keer de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Katje gevonden

In de omgeving van de Libelleweide is weer een jong rood gestreept katje aangetroffen.

Het diertje is naar schatting een maand of 6 a 7 oud.Het zou een katertje kunnen zijn, maar dat is niet zeker.

De voetjes, en bef zijn wit.Over de neus loopt een witte streep. Ook onder de ogen heeft hij een witte streep.Navraag in de buurt, en opgehangen briefjes hebben nog geen resultaat gehad.

Toch moet dit dier ergens thuis horen.Het is erg verdrietig dat zoveel dieren moeten rondzwerven. De komende tijd is het ook onaangenaam voor dieren om geen dak boven hun kopjes te hebben. Het is ook koud,en dan valt het niet mee om een warm plekje voor de nacht te vinden.Ook het vinden van eten is een probleem.De zwerfdieren zijn afhankelijk van iemand die met hun lot begaan is, en

af en toe een bakje met eten neerzet.

Wie kan informatie geven over dit leuke jonge dier.

Belt u dan even naar telefonnummer 030-6911154,of stuur een mailtje

Gemeente onderzoekt Luchtkwaliteit Batauweg

Van december 2004 tot en met augustus 2005 controleert de gemeente Nieuwegein de luchtkwaliteit langs de Batauweg. Gedurende deze periode wordt op circa vijftien locaties de concentratie stikstofdioxide gemeten. In september 2005 zijn de meetresultaten bekend.

Deze metingen zijn een gevolg van de rapportage Luchtkwaliteit 2003. Deze rapportage is in september 2004 verschenen en biedt een overzicht van de luchtkwaliteit van 2003. In deze rapportage is –zoals gebruikelijk- de luchtkwaliteit achteraf berekend aan de hand van simulatiemodellen. Uit de berekeningen blijkt dat bij enkele woningen aan de Batauweg de concentratie stikstofdioxide mogelijk niet voldoet aan het huidige acceptabele kwaliteitsniveau volgens het Besluit luchtkwaliteit.

Om de luchtkwaliteit van de Batauweg nog nauwkeuriger te bepalen, meet de gemeente op vijftien locaties de concentratie stikstofdioxide in de lucht. Als uit deze metingen -net als uit de berekeningen- blijkt dat de concentratie stikstofdioxide hoger is dan het acceptabele niveau, zal de gemeente onderzoeken of en zo ja, welke maatregelen nodig zijn om de luchtkwaliteit langs de Batauweg te verbeteren.

BC New Stars bij beste 16 van Nederland!

De heren hebben voor een absoluut unicum in de geschiedenis van Basketbalclub New Stars gezorgd. Nooit eerder bereikte men de 4e ronde van de beker.

Waar vorig jaar de heren hun Waterloo vonden tegen de promotiedivisionist Landsstede 2 werd nu gewonnen tegen een andere promotiedivisie club Attacus uit Veghel.

Basketbalclub New Stars hoopt zich aanstaande vrijdag (3 december) om 21.00 uur in Sporthal Galecop ten koste van Black Eagles te plaatsen bij de laatste acht van de nationale beker.

Nieuwegeiner te water in Lopik

In de nacht van zondag op maandag is een 44-jarige man uit Nieuwegein met zijn auto in het water beland.

Omstreeks 06.00 uur kreeg de politie de melding dat er op de M/A Reinaldaweg te Lopik een auto ter water was geraakt. Toen de bestuurder bezig was met het verwisselen van een cd, stuurde hij ongemerkt naar rechts waardoor hij in de berm terecht kwam. Vervolgens kwam hij met zijn auto in een sloot tot stilstand. De man is door het raam naar buiten geklommen. Hij is, met vermoedelijk nekletsel, naar het Anthonius ziekenhuis in Nieuwegein overgebracht.

Fietskijkdag zaterdag 4 december

Is uw fiets gestolen? Dan kunt u zaterdag 4 december tussen 09.00 en 12.00 uur een kijkje komen nemen op politiebureau Nieuwegein. Daar zijn alle fietsen te bezichtigen die de afgelopen drie maanden in beslag zijn genomen.

Niet alleen de in beslag genomen fietsen uit Nieuwegein zijn te bezichtigen, ook de fietsen uit Houten, IJsselstein en Vianen. Dit in verband met de zaterdagsluiting van deze bureaus. Mensen uit de omliggende gemeenten moeten dus iets verder reizen, maar de kans dat hun fiets erbij staat, neemt toe.

Neem bij uw bezoek uw aangifte mee. Heeft u geen aangifte gedaan, dan is er geen gelegenheid om de gevonden fietsen te bekijken. Zaterdagochtend is er slechts beperkte gelegenheid om aangifte te doen van uw fiets. Wel kunt u 24 uur per dag via internet aangifte doen.