Lions Events haalt € 45.000 op voor Hospice

Op zaterdag 30 oktober hield de Lions Club Nieuwegein een geweldig ‘Event’ ten behoeve van het Hospice Nieuwegein. In het Nieuwegeins Business Centrum waren gasten als Benny Neijman, de legendarische Dutch Swing College Band en natuurlijk showvrouwe in hart en nieren Anneke Grönloh uitgenodigd. Gastheer was Ronnie Tober en de danseressen van showballet Gerda Kagie. Tijdens deze avond waren ruim 600 gasten aanwezig en brachten ze € 45.000 op voor het Hospice Nieuwegein, wat een geweldige prestatie is. Ook Minister Aart Jan de Geus was aanwezig en begeleide twee nummers op de piano. Allen deden kostenloos mee aan het Lions Event.

Hospice Nieuwegein is vanuit een particulier initiatief ontstaan eind 2002. Het doel was om te onderzoeken of het haalbaar was om een Hospice te beginnen in Nieuwegein. Vrijwel kort daarna bleek het haalbaar te zijn en werd de Stichting Hospice Nieuwegein opgericht. Het streven is om tegen de zomer van 2005 het hospice in Nieuwegein te openen. Er zal plaats geboden worden aan vier gasten.

Florie/Vrevok verliest van Orion

De heren van Florie/Vrevok hebben gisterenavond in een wisselvallig duel verloren met 3-1 van Orion uit Doetinchem.

In de eerste set ging het tot 9-8 aardig gelijk op. Daarna liep Vrevok eenvoudig uit en via 14-11, 21-11 werd het al snel 25-14. Het laatste punt werd gescoord door het blok van Ralph Backer. Hij werd hiervoor door coach Michel Everaert aan het einde van deze set in het team gebracht.

In de tweede set waren de teams aan elkaar gewaagd. De scheidsrechter speelde aan het einde van deze set een belangrijke en op z’n minst vreemde rol. Bij de stand 23-23 leek Vrevok te zullen scoren. De heren van Orion protesteerden tegen de beslissing van de scheidsrechter, maar het werd 24-23 voor Vrevok en coach Appie Krijnsen van Orion nam een time-out. Na de time-out liep aanvoerder Justin Sombroek naar de eerste scheidsrechter om hem te vertellen dat de tweede scheidsrechter de beslissing toch echt anders had gezien. Na overleg van beide scheidsrechters ging het voor de time out toegekende punt aan Vrevok toch nog naar Orion, waardoor het plotseling 24-23 voor Orion werd. Daarmee waren de kansen op setwinst voor Vrevok niet verkeken, want het werd zelfs nog 25-25, maar de vreemde beslissing zorgde wel voor wat onrust in het Nieuwegeinse team. Daarna kwam Orion opnieuw op setpoint, wat door een ongelukkige bal van Sander Mulder kon worden benut. Zo werd de stand 1-1 in sets. Had het anders gelopen in deze set, dan was alle Vrevok aanhang ervan overtuigd dat deze wedstrijd een geheel andere uitslag had kunnen krijgen. Het had dan zelfs een 3-0 overwinning voor Vrevok kunnen worden. Maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd achteraf.

Helaas speelden de Nieuwegeinse heren na deze set uiterst wisselvallig, waardoor Orion beter in het spel kon komen. In de derde set, bij de stand 5-6, maakten ze er echt een knoeiboel van. Het spel was niet verzorgd en er werden veel fouten gemaakt. Toch ging het ook in deze set nog lang gelijk op. Maar door slechte fases in het spel van Vrevok, stond Orion vanaf 11-13 continu twee punten voor. Bij de stand 18-22 werd Paul van der Ven in het veld gebracht voor spelverdeler Richard de Kogel. Maar ook dit bracht niet de gewenste verbetering, waardoor de set uiteindelijk met 20-25 ging naar de heren uit Doetinchem.

In de vierde set bleef het spel van Vrevok wisselvallig. Geweldige verdedigende acties en spectaculaire aanvallen werden afgewisseld met aanvallende fouten, weinig servicedruk en onvoldoende spelverdeling. Paul werd opnieuw gewisseld voor Richard bij 3-6, maar even later ook weer teruggewisseld. Ook Ralph Backer werd in het veld gebracht voor Rick Wiltenburg. Ralph probeerde zijn positieve fanatisme over te brengen op z’n teamgenoten, maar helaas kreeg hij de heren onvoldoende mee. Ondertussen bleef passer/loper Justin Sombroek de set ups van spelverdeler Frank Denkers binnenslaan. Via 4-8 werd het 11-20. Toen kende Vrevok een opleving, waardoor het publiek weer even ging geloven in een overwinning. Vier punten op rij werden gescoord door onder andere goede aanvallende acties van Sasa Rendic en Sander Mulder en een service-ace van Frank Magnee. Zelfs een eerste time out van Appie Krijnsen mocht even niet baten. Opnieuw werden vier punten op rij gescoord en kroop Vrevok dichterbij naar 19-21. Maar een tweede time out van Orion was wel effectief. Via 20-23 werd het toch nog 22-25 voor de ploeg uit Doetinchem.

Popkoor Amazing zoekt mensen die graag zingen

Je zingt graag? Dan heb je nu een leuke kans om je zangambities waar te maken. Want mede om het 1ste lustrumfeest in 2005 extra luister bij te zetten zoekt Popkoor Amazing Nieuwegein ter versterking jonge mannen en vrouwen, bij voorkeur tot 30 jaar. Liefst alten en tenoren, maar ook sopranen en bassen zijn welkom. Je hoeft (nog) geen podiumdier te zijn, maar je bent wel enthousiast en goed bij stem.

Popkoor Amazing Nieuwegein is opgericht op 8 maart 2000 en telt bijna honderd leden. Zo’n 80% ervan is vrouw. Zij brengen popsongs uit de jaren ’60 tot en met nu. Variërend van The mamma’s & the pappa’s tot Phil Collins.

Meer weten? Neem een kijkje op de website van Popkoor Amazing of bezoek een keer een repetitie welke plaats vindt op de woensdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur. Aanmelden kan bij Agnes Ooms, haar telefoonnummer is: 030 – 60 143 23 of stuur haar een e-mailtje.

Shorttrackster van Doorn wint nationale competitie

Annita van Doorn heeft afgelopen zaterdag de eerste nationale competitie shorttrack over 1500 meter in Zoetermeer op haar naam geschreven. Voor de Nieuwegeinse was het de eerste keer dat zij een grote nationale wedstrijd won. Van Doorn lag tot een paar ronden voor de finish nog op een vijfde positie. Marielle Lootsma zette als eerste de aanval in en pakte de koppositie. De shorttrackster van Schaats Vereniging Utrecht kroop langzaam naar voren door haar concurrentes binnendoor in te halen. In de op een na laatste ronde reed ze het gat naar Marielle Lootsma dicht en reed haar vervolgens nipt voorbij, waardoor ze als eerste de finish passeerde.

Door haar goede presteren is Annita van Doorn toegevoegd aan het team dat zal gaan deelnemen aan de World Cups in Canada en Amerika.

Nieuwegeins College Kiest, niet U !!

‘Over twee weken is het Narrenbal’, zo begint Hans Reusch (D66 Nieuwegein) in zijn column en vervolgt met:

‘Het College zal in de Begrotingsvergadering op 11/11 aan de Raad zowel de vaststelling vragen van de Begroting 2005 als van de keuzenota “Nieuwegein Kiest”. De financiële weergave van deze keuzenota is als stelpost meegenomen in het meerjarenperspectief. In de afgelopen Raadscommissie ABZ vond alvast een voorproefje van de Algemene Beschouwingen plaats. Hoewel sommige fracties hun kruit nog droog hielden, kon het College toch enige schoten voor de boeg waarnemen. Wij hebben alvast meegevuurd’. Klik hier om naar de column te gaan.

Spelletjesavonden in buurtcentrum Feniks

Dol op spelletjes maar niemand in de buurt die wil meespelen? Kom dan op maandagavond naar buurtcentrum Feniks aan de Nedereindseweg 401. Iedere maandag maakt gastheer Erik Slump om 19.00 uur de spellenkast open en kan men met andere spelletjesliefhebbers de meest uiteenlopende spellen spelen.

Er is een collectie van ruim 100 spellen aanwezig van triviant tot mens erger je niet en van monopoly tot ganzenbord. Ook de nieuwste spellen zitten in de collectie. De deelnemersbijdrage bedraagt slechts € 1,- per keer en de gezellige nieuwe bar is open. De spelletjesavonden zijn voor iedereen ongeacht leeftijd en ontmoeting en gezelligheid staat centraal. Voor informatie kan men bellen naar 030 – 60 322 50.

‘Girls just wanna have fun’

Liefhebbers van dance, jazz, klassiek en pop zijn op zaterdagavond 13 november a.s. om 20.00 uur welkom in het compleet verbouwde Nieuwegeinse buurtcentrum Feniks aan de Nedereindseweg. Meerstemmig, expressief en swingend vrouwenkoor ‘refreshSing’ en live-performers ‘Access to vibes’ staan garant voor een spetterend, swingend programma vol glitter en glamour dat afgesloten wordt door DJ Teyo.

Meer dan 20 jaar zong refreshSing als ‘New City Harmonizers’ barbershop. Onder leiding van dirigent Peter Elbertse is het roer de laatste anderhalf jaar stevig omgegooid. Dat resulteerde in een nieuwe naam: refreshSing! En in een compleet ander repertoire van pop, soul, ballads, musicalhits, medleys en wereldmuziek van jaren zestig tot nu. Zo’n 25 vrouwen, variërend in leeftijd (25+), swingen de pan uit met nummers van bijvoorbeeld Aretha Franklin, Whitney Houston, Billy Joël, John Lennon & Paul McCartney of Phil Collins. Altijd meerstemmig, a capella of begeleid door muziekband.

De kaarten kosten € 7,50 per persoon en zijn te koop bij buurtcentrum Feniks. Na de uitvoering vindt er een disco plaats!

BCN organiseert 14e Open ParenKampioenschap

Bridgeclub Nieuwegein organiseert dit seizoen voor de veertiende keer het toernooi om het Open ParenKampioenschap van Nieuwegein. De zes wedstrijden worden op de maandagavonden gespeeld in het clubgebouw van S.V. Geinoord in het Parkhout en begint om 19.15 uur. De speeldata zijn: 15 november, 20 december, 10 januari, 7 februari, 7 maart en 4 april. Er wordt een laddercompetitie gespeeld met per avond 24 spellen.

De deelname aan dit toernooi staat open voor zowel clubbridgers als thuisbridgers. Inschrijving sluit als het maximum van 60 paren is bereikt. Traditiegetrouw is de inschrijving gratis.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de wedstrijdsecretaris Miep Verhoef (tel. 030 – 60 324 39). Bij haar kan men zich ook voor dit toernooi opgeven, uiterlijk tot 12 november 2004. Voor informatie kan men ook terecht op de website van de Bridge Club Nieuwegein.

Gratis naar Musea in Nieuwegein

In de Provincie Utrecht vindt vandaag en morgen ( 30 en 31 oktober 2004) het eerste gratis museumweekend plaats. Tijdens deze twee dagen doen ongeveer 30 musea mee waaronder ook twee musea in Nieuwegein. Inwoners in de omgeving van Nieuwegein kunnen een gratis rondje maken langs de Oudheidskamer Vreeswijk en het Historisch Museum.

De Oudheidskamer Vreeswijk is gevestigd aan het Fort Vreeswijk en is geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur, alleen is het museum op de zaterdag gesloten maar zondag 31 oktober staan de deuren open. Het Historisch Museum Warschenhoeck aan de Geinoord 12 is geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Nieuwegeins College Kiest, niet U !!

Algemene “Voorbeschouwingen”

Over twee weken is het Narrenbal. Het College zal in de Begrotingsvergadering op 11/11 aan de Raad zowel de vaststelling vragen van de Begroting 2005 als van de keuzenota “Nieuwegein Kiest”. De financiële weergave van deze keuzenota is als stelpost meegenomen in het meerjarenperspectief. In de afgelopen Raadscommissie ABZ vond alvast een voorproefje van de Algemene Beschouwingen plaats. Hoewel sommige fracties hun kruit nog droog hielden, kon het College toch enige schoten voor de boeg waarnemen. Wij hebben alvast meegevuurd.

Verloren momenten!!

D66 is wederom niet blij met deze Begroting en Keuzenota, die wij als een integraal stuk beschouwen. Meerdere malen hebben wij reeds gesteld dat het hier om een bezuinigingsoperatie gaat, waar achteraf een beleid wordt aangeplakt. Dat het de komende jaren financieel moeilijk wordt, is ook ons duidelijk. En nogmaals D66 staat voor “gezond financieel beleid”; dwz. een sluitende meerjarenraming. Daarnaast moet echter regelmatig met de nodige creativiteit naar de taken en verantwoordelijkheden van de lokale overheid worden gekeken. Vaak hebben wij om kerntakendiscussies gevraagd, die gevoerd moeten worden in tijden, dat de broekriem niet klemt. Helaas vinden deze discussies dan juist niet plaats, zodat zij nu met het mes op de keel worden gevoerd.

Verpakken of verstoppen?

Het huidige College verpakt deze ombuigingsoperatie/bezuinigingsoperatie in de metafoor van de zich terugtrekkende overheid. Het rollenspel verandert; de lokale overheid wil slechts controleren en faciliteren en daarbij de samenleving haar eigen verantwoordelijkheid laten nemen. Zij wil dit vorm gaan geven door taken (al dan niet met voldoende budget) over te dragen aan de burgers en hun eigen instellingen en clubs. De consequenties hiervan is dat de huidige solidair gedragen kosten nu opgebracht moeten gaan worden door de gebruikers alleen.

Op zich is deze gedachte niet zo vreemd, indien de samenleving daar rijp voor is. Het is te vergelijken met het loslaten van kinderen door hun ouders; hup, op eigen benen staan, voor raad en advies kan je langskomen, maar onze portemonnaie houden wij dicht! Hierbij wordt echter wel een afgerond opvoedingsproces verondersteld, plus een overgangstijd; het zogenaamde puberen. Dit laatste wordt de Nieuwegeinse samenleving door het College niet gegund. SWN, de Kom, Bibliotheek, Sportraad etc. worden verzocht in te leveren, terwijl de vorige bezuiniging nauwelijks is doorgewerkt. Vrijwilligers moeten taken over gaan nemen van professionals, terwijl de maatschappij volgens het Sociaal Panbureau juist individualiseert en de vrijwilliger een schaars artikel wordt. Leest het College geen kranten??

Penny wise, pound-foolish!!

In haar haast om te bezuinigen verliest het College ook de consistentie uit het oog. Zij wilt de wijknetwerken versterken om taken van haar over te nemen, maar zij bezuinigt op de politiesurveillant, waarbij de politie aangeeft, dat dit ten koste gaat van de effectiviteit van de wijkagent, die lid is van het wijknetwerk. Het College bezuinigt op de SWN, die ook een zeer belangrijke rol speelt in het wijknetwerk. Dit heet “Penny wise, pound-foolish!!”

Sociale desinvestering!

Het College maakt volgens D66 de verkeerde keuzes. Zij laat ook Nieuwegein niet kiezen. Zij desinvesteert in de zorgtaken van de overheid. Zij tornt aan de mazen van het sociale vangnet. Opvoeding van de burger vindt eerst thuis plaats. Als dat niet lukt signaleert de school en verwijst door naar ondersteunende instellingen. Als de burger ook door dat net valt, kan wellicht het buurthuis, de voetbalclub etc. en de wijkagent nog corrigeren, alvorens justitie aan bod komt. Dan komt men aan het einde van de trechter. Om te voorkomen dat sommige jonge burgers van onze samenleving afglijden naar het gaatje van de trechter moet de maatschappij juist investeren in de maatschappelijke voorhoeder. Dit kost geld, maar deze maatschappelijke investering zal zijn geld opbrengen. Zou de Nieuwegeinse burger hiervoor willen kiezen.

Alternatief begroten!!

In de huidige begroting zit volgens D66 bijna € 500.000,- structurele ruimte. € 287.000,- aan begrotingsruimte; vervolgens € 100.000,- aan mindere dotering aan voorzieningen en tenslotte € 100.000,- ruimte aan extra verhoging van de OZB met 0,75 %. Deze bedragen wil D66 inzetten om te investeren in de menselijke maat van de Nieuwegeinse samenleving. Onlosmakelijk verbonden aan onze visie van een “Bruisende Stad”.

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66 Nieuwegein