Bedreiging

Op zondagavond 30 maart, omstreeks 21.30 uur, vond een bedreiging plaats aan de Smient. Een 38-jarige inwoner van IJsselstein bedreigde zijn ex en vernielde een ruit. De gewaarschuwde politie trof de man ter plaatse niet meer aan.

Later op de avond kon de man alsnog worden aangehouden in IJsselstein op de Voorstraat. De verdachte was onder invloed en verzette zich tegen zijn aanhouding. De verdachte kon overmeesterd worden en werd ingesloten in het politiebureau.

Vrijwilligersmarkt 2003

Op zaterdag 12 april zal de jaarlijkse vrijwilligersmarkt plaatsvinden op Cityplaza. De markt wordt gehouden tussen 11.00 uur en 16.00 uur en biedt een uitgelezen gelegenheid aan bewoners van Nieuwegein om kennis te maken met diverse vrijwilligersorganisaties die iets van hun werk aan Nieuwegein wil laten zien. Ook de Digitale Stad Nieuwegein zal aanwezig zijn!

De wethouder Maatschappelijke Ontwikkelingen mv. Carla Breuer zal dit jaar, net als de afgelopen jaren Mv. Riet van der Nat deed, tijdens de markt een ronde langs alle kramen maken. De Heart of Holland Chorus zal twee optredens verzorgen bij hun kraam om 14.00 uur en om 14.30 uur.

Workshop fotobewerking

Buurthuis Kerkveld organiseert een workshop ‘fotobewerking’. Deze workshop is voor mensen die geen of weinig ervaring hebben op het gebied van de digitale fotobewerking. Gedurende deze workshop krijgt u enig idee wat de mogelijkheden zijn op dit gedbied. Erg handig en leuk als u net een digitale camera heeft aangeschaft.

U leert hoe u foto’s op een eenvoudige manier kunt verbeteren, verfraaien en ‘opleuken’. Tevens leert u hoe u oude foto’s een nieuw leven kunt inblazen! Aan voorkennis is niet meer vereist als de standaard computerkennis en vaardigheden.

De cursus begint op vrijdag 11 april aanstaande van 10.00 uur tot 13.00 uur en kost 20,00 euro. Voor informatie of opgave kunt u bellen met buurthuis Kerkveld 030 – 60 370 30.

Oosterlicht viert 10 jarig bestaan Muziekconcours

Dinsdag 15 april zal in het Oosterlicht Theater, Dieselbaan 10 het 10e OC MuziekConcours worden gehouden. Aanvang 19.30 uur. 11 finalisten strijden om de Oosterlicht Muziekprijs, zoals elk jaar vormgegeven door kunstenares Meria Bakker, beeldend docente op het Oosterlicht College.

Het Oosterlicht Muziekconcours heeft de afgelopen 10 jaar de reputatie verworven een buitengewoon bijzonder en spannend muziekevenement te zijn. Dit is vooral te danken aan de creativiteit en inspanningen van de nestor van het concours, Rik Kamst, docent Nederlands. Hoe maak je van een klassiek concours een modern, eigentijds evenement? Hoe zorg je dat de deelnemende leerlingen bijna professioneel op het podium staan?

Na 10 jaar muziekconcours gaat Rik Kamst afscheid nemen van het OC muziekconcours, nieuwe wegen bewandelen, ruimte maken voor nieuwe initiatieven: ‘Wij willen ons gaan bezinnen hoe wij nog meer leerlingen enthousiast kunnen maken dat podium op te gaan, met behoud van dezelfde kwaliteit natuurlijk. De kaartverkoop voor het muziekconcours start 7 april op het Oosterlicht College. Entreeprijs: 3,00 euro.

Vrijwilligersmarkt 2003

Op zaterdag 12 april zal de jaarlijkse vrijwilligersmarkt plaatsvinden op Cityplaza. De markt wordt gehouden tussen 11.00 uur en 16.00 uur en biedt een uitgelezen gelegenheid aan bewoners van Nieuwegein om kennis te maken met diverse vrijwilligersorganisaties die iets van hun werk aan Nieuwegein wil laten zien. De volgende organisaties zullen op de markt vertegenwoordigd zijn in volgorde lopend vanaf de plek van het voormalige gemeentehuis:

1. Scouting Jan van Hoof, 2.Terminale Thuiszorg, 3.RANO, 4.Vriendendienst, 5.Reuma patiëntenvereniging, 6.Reinaerde, 7 en 8 Netwerk Vrijwilligers in de Zorg, 9.Stichting Welzijn Nieuwegein, 10.Steunpunt Vrijwilligerswerk Nieuwegein, 11.Vluchtelingen Werk Nieuwegein, 12.Ouderenbonden (Anbo, KBO, PCOB, Cosbo), 13.Gilde Nieuwegein, 14.Volksuniversiteit, 15.De Digitale Stad Nieuwegein, 16.EHBO – Jutphaas, 17.Oudheidskamer, 18.VBOK, 19.Unicef, 20.IVN afd. Nieuwegein, 21.Wereld Natuur Fonds, 22.Amnesty International, 23.Heart of Holland Chorus, 24.Zij Actief, 25.Stichting Fima

De wethouder Maatschappelijke Ontwikkelingen mv. Carla Breuer zal dit jaar, net als de afgelopen jaren Mv. Riet van der Nat deed, tijdens de markt een ronde langs alle kramen maken. De Heart of Holland Chorus zal twee optredens verzorgen bij hun kraam om 14.00 uur en om 14.30 uur.

De RANO en mogelijk Nieuwegein radio zullen mobiel aanwezig zijn tijdens de markt. De radiomedewerkers zullen diverse interviews afnemen, die later uitgezonden worden.

Landelijk jeugdtoernooi Doetichem.

Wieler Vereniging Het Stadion deed 30 maart j.l. mee met een aantal renners aan het landelijk Jeugdtoernooi in Doetichem.

In categorie 6 (dertien jarigen) trachtte Robert van Ede zijn prestatie van de dag te voor te verbeteren. Robert hield zich gedurende de wedstrijd goed staande in de groep waar 11 ronden voor het einde een renner uit ontsnapte. Een poging die in eerste instantie op zelfmoord leek maar gaandeweg steeds meer leek te gaan slagen. Een onrustig peloton waarin men het niet eens kon worden slaagde er niet in de vluchter Bert Jan Linneman te achterhalen en moest sprinten voor de tweede plaats In deze sprint eindigde Robert in het peloton. De juiste klassering is niet bekend daar Robert helaas niet in de uitslag was opgenomen. De jury zal na het bekijken van de band hem alsnog hierin plaatsen.

In de oudste categorie startte Tom Lotz en Martin van Plateringen. Vooral de laatste had revanche gevoelens. Tussen de strijders van de voorgaande dag hield hij zich zeer lang rustig en reed attent. Daar waar hem de kop opgedrongen werd slaagde hij erin zijn krachten te sparen en reed vooral bekeken de eindsprint manoeuvreerde hij zich in de laatste bocht onder andere langs Jeroen van der Heide die de dag daarvoor nog winnaar was en zette de lange sprint gelijktijdig met Jef Vermeulen in. Daar deze moeite had om de bocht te houden moest Martin enigszins in de remmen om uit een achterstand van enkele meters een formidabele jump naar voren te maken. Na het lezen van de fotofinish bleek Martin als derde geëindigd te zijn en plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap vroegtijdig in het seizoen veilig te hebben gesteld. Tom Lotz profiteerde mee van de snelheid in de groep en eindigde verdienstelijk op een plaats 17.

Nieuwegein Sportradio terug!

Na een drietal maanden uit de ether te zijn geweest komt het sportprogramma ‘sportradio’ weer terug. Vanaf dinsdagavond 15 april zal het programma elke week te horen zijn van 20.00 uur tot 21.00 uur.

Mochten er sportverenigingen zijn die berichten hebben en/of in de uitzending willen komen mail naar r_hansen65@hotmail.com of bel 06 – 20 8009 01.

Landelijk jeugdtoernooi Zwanenburg

Voor de wielervereniging het Stadion traden de volgende jeugdrenners in diverse leeftijdsklassen aan. In categorie 4 (leeftijd 11 jarigen ) startte Samuel Smit voor zijn eerste landelijke wedstrijd. Inde regio en op de vereniging had Samuel meerdere malen bewezen aan het grote werk toe te zijn. Toch moet hij nog wel wennen aan het landelijke b-niveau. Aan kracht en aanleg mankeert bij deze jeugdige stadionist niets, echter de ervaring om zich staande te houden in een peloton van een zestigtal renners op een smal en met lastige parcours leverde problemen op. Samuel eindigde niettemin op een verdienstelijke 30 plaats.

In categorie 5 traden Ronald Dijkhuizen en Samuel Smit in het strijdperk. Ook voor hen was het de eerste landelijke wedstrijd. Met name Ephraim Smit reed bekeken en sterke race. Goed kijkend sturend en reagerend op de omstandigheden om zich heen trok hij zijn plan. Vele vluchtpogingen werden tenietgedaan waarna de wedstrijd in een eindsprint eindigde waar Ephraim beslag legde op de elfde plaats. Ronald Dijkhuizen die de laatste ronde nog op de eerste rijen bivakkeerde eindigde in de sprint helaas op en plaats 23.

In categorie zes startte de ervaren renner Robert van Ede. Robert moest gedurende de gehele race opboksen tegen de tempo versnellingen die het peloton opgelegd werd door de vele toppers die hierin plaats hadden. Na afloop van een sterke en snelle verreden race eindigde Robert op plaats 28.

In de oudste categorie (14 jarigen)startte Martin van Plateringen en Tom Lotz. Gezien de resultaten van Martin in het vorig jaar en de vorige week nog gewonnen wedstrijd in Ede lagen de verwachtingen voor deze renner erg hoog. Nerveus en gespannen stond hij dan ook aan het vertrek. Op iedere demarrage reageerde hij en bracht het peloton terug bij de vluchters. Meerdere malen trok hij zelf aan het peloton en trachtte te ontsnappen. De race was er een van grote klasse van het gehele deelnemers veld. Tijd om op adem te komen was er eigenlijk niet. Toch eindigde de race nog in een massale eindsprint voor een groep van meer dan vijftig renners. Veel geduw en getrek in de laatste bocht brachten Martin in een slechte uitgangspositie voor de eindsprint waarin hij als dertiende de finish passeerde.

Inbrekers aangehouden

Op zondagmiddag 30 maart, omstreeks 16.00 uur, zagen getuigen dat er werd ingebroken in een woning aan de Penningburg terwijl de bewoners afwezig waren.

De verdachten reden weg in een personenauto en gingen de wijk Galecop in. De gewaarschuwde politie zette de achtervolging in op de auto met zijn inzittenden. Tijdens de achtervolging reden de verdachten met de auto met hoge snelheid door de woonwijk. Op de Rembrandthage reden de verdachten zich vast en vluchtten de auto uit. Na een korte sprint konden twee verdachten worden aangehouden. Dit waren een 36-jarige inwoner van Utrecht en een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De derde verdachte kon in de omgeving worden aangehouden. Dit was een 29-jarige inwoner van Vianen.

Het drietal werd ingesloten en in verzekering gesteld. In de auto werden goederen aangetroffen die afkomstig waren uit de woning aan de Penningburg.

Vraagtekens bij infrastructuur Binnenstad

De PvdA-fractie Nieuwegein heeft onlangs tijdens de commissie Binnenstad kritische kanttekeningen geplaatst bij verkeersafwikkeling rondom en in de toekomstige Binnenstad. Met name het terugdraaien van de toezeggingen aan de bewoners van de Doorslag en Batau-Zuid over de afname van overlast door verdieping en ondertunneling, met name bij de kruising Wijkerslootweg / Batauweg / Buizerdlaan, heeft de fractie grote problemen.

Ook zette de fractie vraagtekens bij het begrip autoluwe Binnenstad, zoals in het plan uitgewerkt. Volgens de PvdA-fractie, maar ook de fractie van de VVD en PGN, is er op deze wijze geen sprake van het terugdringen van het verkeer. Hiervoor kunnen betere oplossingen gevonden worden.