Drie mannen aangehouden voor bedreiging en verzet

Een 38-jarige man uit Bunnik, een 46-jarige man en een 51-jarige man, beiden uit Nieuwegein, zijn donderdagmiddag op een bedrijfsterrein aan de Nijverheidsweg aangehouden op verdenking van bedreiging en verzet tegen de politie.

Politiemensen zagen rook vanaf het terrein komen en stelden een onderzoek in. De rook bleek afkomstig te zijn van het verbranden van houtafval in een ton. Er werd een gesprek gevoerd met een van de werknemers van het bedrijf. Echter gedurende het gesprek sloeg de stemming plotseling om en reageerde de 46-jarige man zeer agressief in de richting van de politiemensen en begon hen mondeling te bedreigen.

Hierop werd besloten de man aan te houden, die daarop helemaal door het lint ging. Bovendien bemoeiden zich twee andere werknemers van het bedrijf met de aanhouding en ook zij bedreigden de politiemensen. Met assistentie en door het gebruik van pepperspray konden met grote krachtsinspanning de drie mannen worden aangehouden en worden overgebracht naar het bureau. Er raakte niemand gewond.

Na onderzoek werd in de loop van de avond de 51-jarige man in vrijheid gesteld. De twee andere mannen werden in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Man aangehouden voor inbraak

Een 25-jarige man uit IJsselstein is donderdagavond 27 februari aangehouden op verdenking van een inbraak in een kantoor aan Weverstedehof.

De verwarde man was met bebloede handen het kantoor van de toezichthouders in Nieuwegein binnengelopen met een computer bij zich. Toen een schoonmaker kort daarop melding deed van een inbraak in een kantoor bij de toezichthouders, werd de man aangehouden. Het bleek inderdaad om het bewuste kantoor te gaan. De man bekende de computer uit het kantoor gestolen te hebben door een ruit te vernielen.

Uit onderzoek bleek bovendien dat de man eerder die dag was aangehouden voor een poging inbraak en na afhandeling weer in vrijheid gesteld. De man zit nu voorlopig vast voor nader onderzoek.

Zomer Kinderkledingbeurs

Op zaterdag 15 maart is er van 10.30 uur tot 12.30 uur weer een zomer kinderkledingbeurs in buurthuis Kerkveld. Alles kun je er vinden op het gebied van kinderkleding van maat 56 t/m 188, tevens sportkleding en -schoeisel, zwangerschapskleding en kleine babyspullen.

Wil je zelf kleding verkopen? Verkoop is alleen mogelijk met een tevoren gereserveerd verkoopnummer, deze kun je aanvragen via het buurthuis Kerkveld op telefoonnummer: 030 – 60 377 44 en 030 – 60 393 98. Inleveren kleding is op vrijdag 14 maart tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Bij de verkoop komt 10% ten behoeve van buurthuisactiviteiten.

PS-leden PvdA komen naar Nieuwegein

Op zaterdag 1 maart gaan de (kandidaat) Provinciale-Statenleden van de PvdA de provincie in. Onder de titel ‘Meer rood op straat’ bezoeken de PvdA’ers verschillende gemeentes om in gesprek te gaan met kiezers, waaronder Nieuwegein. In twee groepen bezoeken de kandidaat-statenleden Utrecht, Woerden, Zeist, Soest en Nieuwegein. De kandidaten zijn te vinden op de markten en in winkelcentra om het met de kiezers te hebben over de toekomst van de provincie Utrecht. Wat zijn de plannen van de PvdA en voor welke onderwerpen zouden de inwoners extra aandacht willen vragen?

De groep met Marcel van der Kolk, (ja waar kennen wij die van) (statenlid en nr. 5 op de lijst) Jelleke Kramer (statenlid en nr. 3 op de lijst) Adrie van Bokkem (nr. 9) en Jeroen Mulder (nr. 21) bezoeken Soest, Nieuwegein en Utrecht. Omstreeks 14.30 uur zullen zijn Nieuwegein aandoen.

Grafimania 2

Van 16 maart t/m 4 mei wordt in de KCN Galerie weer een tentoonstelling van grafisch werk gehouden: Grafimania 2. Het accent ligt deze keer op de linosnede en de staaldruk.

Sasja Bork exposeert staaldrukken, een weinig beoefende, maar prachtige techniek die verwant is aan de lithografie. Kleurrijke, speelse drukken, waarin autobiografisch materiaal (haar eigen vroegste kindertekeningen) zijn verwerkt.

Noëlla van Benthum-Pirard toont ons in haar uit kleine fragmenten opgebouwde en met geschilderde delen gecombineerde linosnedes een kijkje in een sprookjesachtige, mythologische wereld.

Nini Nagy-Kooy zoekt door middel van het over elkaar heen drukken van verschillende platen naar wat achter of onder de overigens vreemde situaties zit, die zich in haar werk voordoen.

Grandioos carnaval ‘Klokhuissoos’

Morgen barst het carnaval los. Van oudsher een katholiek feest waarbij vier dagen het bier rijkelijk vloeit en men zich het eten goed laat smaken. De laatste dag is Dikke Dinsdag, de dag voor Aswoensdag waarop traditioneel het vasten begint. Berucht zijn Mardi Gras in New Orleans en het carnaval in Rio de Janeiro. In Nieuwegein hadden de bezoekers van de Soos Verstandelijk Gehandicapten van buurtcentrum ’t Klokhuis het geweldig naar hun zin, tijdens het jaarlijkse carnaval van de Soos. Sommigen kwamen al in polonaise binnen in de grote zaal van Time Out, waar ’t Klokhuis sinds de brand van De Baten gevestigd is.

Het werd een geweldig feest met een 80-tal bezoekers, de voltallige Raad van Elf van de Bateniers onder leiding van Prins Harry, Prinses Reni en Adjudant Jan en uiteraard Hofkapel De Batenbouwers. Al 22 jaar is het carnavalsfeest het hoogtepunt van het jaar voor de bezoekers van de donderdagavondsoos en al 22 jaar verlenen De Bateniers en De Batenbouwers hier belangenloos hun medewerking aan .. Top! en wellicht de Pluim van PEN waard.

Het weer komend weekend en daarna

Het fraaie zonnige winterweer met voorjaarachtige temperaturen tot in de dubbele cijfers is voorbij. Het hoge drukgebied wat we nu nog op de weerkaart vinden verdwijnt en kwijnt langzaam weg. Daarvoor in de plaats komen depressie met bewolking en weer eens een heuse kans op regen. Weet u nog wat dat is? De laatste neerslag in Nieuwegein dateert alweer van 9 februari, maar dat mocht eigenlijk ook al geen naam hebben. Meer dan 1 mm viel er voor het laatst op de 5e van deze maand.

Lees hier het ‘weerpraatje’ met Ton Lindemann, uw weerman op De Digitale Stad Nieuwegein.

Automobilist mishandeld

Op woensdag 26 februari werd een automobilist door een andere automobilist mishandeld.

Rond 12.55 uur reed een 22-jarige automobilist uit Nieuwegein over de Zandveldseweg in de richting van Vianen. Hij reed op de rechterrijstrook en wilde van rijstrook veranderen. Hij keek in zijn linkerbuitenspiegel, zag niets aankomen en veranderde van rijstrook. Toen hij dat deed, hoorde hij het piepen van banden en zag dat een auto achter hem hard remde. Geschrokken stopte de Nieuwegeiner iets verderop op de busbaan en hoorde wederom het geluid van piepende banden. Hij zag dat de auto die zojuist hard achter hem had moeten remmen, achter hem aan was gereden en nu bij hem stopte. Die automobilist stapte uit, liep naar de Nieuwegeiner toe, zei dat hij uit had moeten kijken en stompte hem vervolgens hard in het gezicht. Daarna stapte de verdachte in zijn auto en reed weg.

De Nieuwegeiner hield aan de mishandeling een pijnlijk linkeroog over en deed aangifte van mishandeling. De politie stelt aan de hand van het kenteken van de auto van de verdachte een onderzoek in.

Stress op het werk de baas

Op 7 april 2003 zal de training ‘Stress op het werk de baas’van start gaan. De training wordt al vele jaren door Altrecht gegeven en is wetenschappelijk onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat deelnemers na afloop minder psychische klachten hebben, minderverzuimen, zich minder uitgeput voelen, zichzelf meer waarderen en actiever met hun problemen op hun werk omgaan.

De training ‘Stress op het werk de baas’ is bedoeld voor mensen die langdurig spanningen ervaren in hun werk en die (weer) aan het werk zijn en (nog) niet verzuimen of kortdurend verzuimen (minder dan drie maanden) en binnenkort weer aan het werk gaan. De training is niet bedoeld voor mensen met ernstige persoonlijke problemen en is om die reden ook geen hulpverlening.

Het doel van de training is om werknemers te ondersteunen in het hanteren van hun werkstress en het zelf effectief aanpakken van hun stressbronnen. Daarmee wil de training voorkomen dat mensen vastlopen in hun werk en (langdurig) ziek worden. De training bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten en zal plaatsvinden op dinsdag middag van 14.00-16.30 in de stad Utrecht. De training wordt gefinancierd via de AWBZ. U betaalt € 35,- voor het tekst- en werkboek

Voor informatie en/of aanmelding kunt u bellen naar Altrecht Preventie, telefoon 030 – 6999150.

Lezing over spionnenpost bij De Postkoets

Postzegelvereniging De Postkoets organiseert op woensdagavond 5 maart haar maandelijkse filatelistische avond in Buurthuis De Brink aan de Parelduiker 13 in Nieuwegein. Tijdens deze bijeenkomst zal de heer W.P. Heere een dialezing verzorgen met als onderwerp ‘verborgen brievenbussen’.

Als landen met elkaar in oorlog waren was er doorgaans geen rechtstreeks postverkeer mogelijk tussen de strijdende partijen. Om toch post naar het vijandelijk gebied te kunnen sturen werd gebruik gemaakt van een adres in een neutraal land, doorgaans een anoniem postbusnummer. De post werd in een neutraal couvert naar deze postbus toegezonden, waarna de brieven van hieruit naar het land van bestemming werden doorgestuurd. Vrijwel altijd werden de brieven zowel in het land van herkomst als in het land van bestemming gecensureerd, soms zelfs ook door het neutrale land. Desondanks werden deze postadressen veelvuldig gebruikt om contact te houden met spionnen en agenten achter de vijandige linies.

Na de lezing is er een veiling van postzegels, poststukken en verzamelingen en ook worden er enkele verlotingen gehouden. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur.