Chantal Boonacker zwemt wereldrecord

Tijdens het Merwestein gala, een valide nationale zwemwedstrijd georganiseerd door de Nieuwegeinse zwemvereniging Aquarijn, heeft Nieuwegeinse Chantal Boonacker op de 200 meter vrij een nieuw wereld record voor mensen met een lichamelijke beperking in een 25 meterbad gezwommen.

Het oude wereldrecord was ook al in haar bezit en stond op 2,44,88. Nu liet zij de elektronische tijdwaarneming stoppen op 2,42,23. Dat Chantal goed in vorm is bewijst zij mede door haar eigen Nederlandse records op de afstanden 400 meter vrij, de 100 vrij en de 100 meter rug opnieuw scherper te stellen. Het nieuwe NR 400 meter staat nu op 5,40,29 (was 5,40,54) en op de 100 vrij 1,1687 (was 1,17,66). Op de 100 meter rug liet zij nu een tijd van 1.24.60 noteren (was 1.25.49).

College vraagt GS om verklaring van geen bezwaar

Het college heeft eind 2001 ingestemd met het opstarten van een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan, zodat 23 eengezinswoningen en 19 appartementen aan de Kamperveste kunnen worden gebouwd. Tegen dit voornemen zijn twee zienswijzen ingediend. Dit heeft ertoe geleid dat de geplande ramen op de bovenverdiepingen van de noordwoning van het blok aan de Zeisterveste zullen vervallen. De overige zienswijzen zijn ongegrond verklaard.

Het college vraagt nu bij gedeputeerde staten van Utrecht een verklaring van geen bezwaar aan voor de aangepaste bouwaanvraag.

Speciale actie van De Kom voor U!

Theater De Kom heeft een speciale aanbieding voor bezoekers van De Digitale Stad Nieuwegein: iedereen die via een bepaald email adres kaarten reserveert voor de voorstelling van Gustavo Toker, krijgt bij aankoop van een kaart een tweede kaart gratis.

Deze aanbieding geldt alleen als u per email reserveert. Vermeld uw naam, telefoonnummer, e-mailadres en het totaal aantal kaarten. Zet bij ‘onderwerp’ dat het om de actie PEN gaat. De voorstelling is vrijdagavond 1 november.

Opzet Burgerjaarverslag bekend

De burgemeester wil in zijn Burgerjaarverslag van 2002 onder meer een beeld laten zien van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en van de procedures op het vlak van burgerparticipatie. Over het jaar 2002 is er al een aantal onderwerpen onderzocht. Ook doet de burgemeester een voorstel om in 2003 het Burgerjaarverslag uit te breiden. In 2003 zal bijvoorbeeld ook de mening van bewoners over verschillende onderwerpen aan bod komen.

In Nieuwegein verschijnt het Burgerjaarverslag in 2002 voor de tweede keer. Met ingang van dit jaar is elke burgemeester verplicht jaarlijks een Burgerjaarverslag uit te brengen, met daarin aandacht voor de rol en taken van de burgemeester. De burgemeester is een apart bestuursorgaan, naast het college en de gemeenteraad, met eigen taken en bevoegdheden.

Beantwoording vragen fractie GroenLinks over straatverlichting

De fractie GroenLinks heeft op 3 oktober 2002 in een brief (artikel 42) vragen gesteld over de straatverlichting in Batau. De afgelopen jaren is een achterstand in het groenonderhoud ontstaan.

Op een aantal plaatsen belemmert de groenvoorziening de straatverlichting. In de snoeiplannen die nog voor de winter uitgevoerd zullen worden is groen dat de straatverlichting belemmert een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast wordt op korte termijn een plan van aanpak gepresenteerd voor het wegwerken van de achterstand in boomonderhoud.

College neemt kennis van hoofdlijnen Regionaal Structuur Plan

Het college heeft kennisgenomen en haar eerste reactie bepaald op het concept Nota van Hoofdlijnen van het Bestuur Regio Utrecht. Deze Nota vormt een voorloper van het nieuwe Regionaal Structuur Plan (RSP), dat in 2004 wordt opgesteld.

In diverse ambtelijke en bestuurlijke bijeenkomsten wordt het concept Nota van Hoofdlijnen de komende tijd verder uitgewerkt.

Nieuw budgetconvenant Kunstuitleen

Het college heeft besloten om voor de kunstuitleen een nieuw budgetconvenant tussen de Gemeente Nieuwegein en de Stichting Bibliotheek en Kunstuitleen af te sluiten. Het convenant gaat in per 1 januari 2003 en geldt voor twee jaar.

In het convenant zijn enkele procesmatige afspraken vastgelegd die verband houden met de te verwachten ontwikkelingen in de binnenstad. Zo zal zowel door de gemeente als door de kunstuitleen in beleidsnotities worden ingegaan op de ontwikkel richtingen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de prestatienormen, zoals het aantal abonnementen en het aanbieden van exposities van hedendaagse beeldende kunst. De opbouw van het budget en het uiteindelijke subsidiebedrag zijn gelijk gebleven. Wel wordt het bedrag conform de afspraken met alle gesubsidieeerde instellingen geïndexeerd voor loon- en prijsstijgingen.

Vrouwen 55+ maken kennis met de computer

Opnieuw organiseert het Multicultureel Vrouwenproject van de Stichting Welzijn Nieuwegein een computercursus voor vrouwen boven de 55 jaar. De cursus wordt gegeven in Buurtcentrum De Boog in Galecop en is bedoeld voor vrouwen, die niet of nauwelijks achter de computer hebben gezeten.

Het is wenselijk om een computer thuis te hebben, zodat er geoefend kan worden, maar het niet noodzakelijk. De cursus beslaat 6 dagdelen en wordt gehouden in Buurtcentrum de Boog in Galecop. Start van de cursus is vrijdag 8 november van 10.00 – 12.00 uur.

In de cursus komen verschillende onderwerpen aan de orde zoals het omgaan met de muis, het starten van Windows en het verwerken van een tekst. Ook is er ruimte voor een keertje internetten. De cursus is bedoeld als opstartcursus voor eventuele andere computercursussen. De cursus loopt snel vol, dus snel reageren is raadzaam. Bij teveel aanmeldingen wordt er een wachtlijst aangemaakt. De cursus kost € 35, inclusief cursusmateriaal.

College stelt reglement voor e-mail- en internetgebruik vast

De gemeente geeft iedere medewerker die met een computer werkt met ingang van half november 2002 de beschikking over Internet. De medewerkers hebben reeds enkele jaren de beschikking over in- en externe e-mailfaciliteiten.

Het college heeft nu een reglement voor e-mail en internetgebruik vastgesteld. Centraal uitgangspunt is, dat iedereen voor zijn of haar eigen handelen verantwoordelijk is. Dit betekent dat de gemeente als werkgever geen systematische controle zal uitvoeren op de handelingen van de medewerkers op het internet. Beperkt privé gebruik van e-mail en internet blijft mogelijk.