Column Willeke Stadtman

De Nieuwegeinse Willeke Stadtman (1950) is onlangs een tweede leven begonnen als schrijfster ‘to be.’ Is echtgenote en moeder van drie kinderen. Heeft twee kleinzoons, een hond (een Roemeense kliko) en een kleinhond (de hond van haar dochter). Vierendertig jaar was Willeke werkzaam in de gezondheidszorg, aanvankelijk als arts, later als bestuurder met name in de ouderenzorg.In 2011 is zij gestopt met werken, precies zoals zij zich had voorgenomen. Nu heeft Willeke haar eigen column op De Digitale Stad Nieuwegein: ‘Appels & Peren.’

Willeke: ‘Ik schrijf columns, al een tijdje. Meestal over alledaags leed en ongemak, maar soms ook over politiek of actualiteit. Schrijven is mijn nieuwe passie. Deze week heet mijn column: ‘Stoplicht.’ ‘Ik werd er nogal zenuwachtig van toen ik het in de krant las. In de Gemeente Buren zijn 500 van de 900 lantaarnpalen verwijderd, om te beginnen in de zogenaamde buitengebieden. Later volgen de dorpskernen. Dat scheelt zomaar 25.000 euro per jaar. Volgens de verantwoordelijke wethouder ‘zorgt straatverlichting voor schijnveiligheid. In het donker zie je best wat, bijvoorbeeld door maanlicht. Maar boeven, die net buiten het schijnsel van een lantaarn staan, zie je juist makkelijk over het hoofd.’ Klik hier om de column ‘Stoplicht’ te lezen. Willeke schrijft wekelijks voor u.

Kookworkshop ten behoeve van a Sister’s Hope

Op 6 en 7 oktober aanstaande doet de Nieuwegeinse Linda Demmer (40) mee aan de 60-kilometer wandeltocht van ‘A Sister’s Hope.’ Een stichting die is opgericht om geld in te zamelen voor onderzoek naar borstkanker. Een kleine organisatie, die voornamelijk uit vrijwilligers bestaat. Met de wandeltocht zal geld ingezameld worden voor onderzoek naar borstkanker.

Uniek aan dit initiatief is dat het geld persoonlijk overhandigd wordt aan de onderzoekers van de diverse ziekenhuizen, zoals het UMC in Utrecht. ‘Deze werkwijze zorgt ervoor, dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen, zoals bij sommige andere goede doelenorganisaties wel gebeurt’ aldus de Nieuwegeinse.

Demmer heeft een activiteit opgezet om geld in te zamelen. Samen met Cees van Suylecom van het Kleur-geur- en smaakcentrum in Nieuwegein gaf zij op vrijdag 28 september j.l. een kookworkshop voor 25 mensen. Samen koken en daarna samen het driegangendiner op eten. Dit alles werd begeleid door live muziek. Onze videograaf Henk van Montfoort was aanwezig om alles op video vast te leggen. (Klik op het cameraatje voor de video) Die avond werd 1.600 euro opgehaald voor het goede doel.

‘Stoplicht’

Ik werd er nogal zenuwachtig van toen ik het in de krant las. In de Gemeente Buren zijn 500 van de 900 lantaarnpalen verwijderd, om te beginnen in de zogenaamde buitengebieden. Later volgen de dorpskernen. Dat scheelt zomaar 25.000 euro per jaar. Volgens de verantwoordelijke wethouder ‘zorgt straatverlichting voor schijnveiligheid. In het donker zie je best wat, bijvoorbeeld door maanlicht. Maar boeven, die net buiten het schijnsel van een lantaarn staan, zie je juist makkelijk over het hoofd.’

Vanwege alle protesten liet de Gemeente kort daarop weten, dat ‘inwoners, die erg gehecht zijn aan hun lantaarnpaal een leasecontract kunnen afsluiten.’ Voor 1050 euro kunnen ze de paal voor 10 jaar huren. Of wat ook kan: een afgedankte lantaarnpaal overnemen, op het eigen erf plaatsen en zelf de elektrische ontsteking regelen. Ik vind het eigenlijk heel knap bedacht. Je moet er maar op komen.

In Arnhem heeft de Gemeenteraad besloten dat de stad ‘tweemaal viezer mag.’ Huh? Viezer dan wat? Ik zie ze al rekenen met ingewikkelde formules onder het motto: ‘Arnhem schoon, heel en veilig.’ En dus verdwijnen er 650 van de 1300 afvalbakken. Dat is de helft en dan wordt de stad dus twee keer zo vies. Zo simpel is het. Volgens de wethouder ‘biedt dit kansen om de zelfredzaamheid van de burgers te vergroten.’ Burgers mogen hun lege patatzakjes straks zelf mee naar huis nemen en ze daar in alle rust opruimen. En de wethouder zei ook nog, dat een op straat gegooid plastic flesje er in de zon 5 jaar over doet om te vergaan en in de schaduw zelfs 10 jaar. Ik vind het een heel inspirerend verhaal van die wethouder. Ik kreeg al echt zin in zelfredzaamheid.

En in Amsterdam-Noord liet de wethouder weten ‘dat wij minder vaak in uw buurt gaan vegen en ook zwerfvuil wordt minder vaak weggehaald.’ Op 120 afvalbakken zit inmiddels een witte sticker: ‘deze afvalbak gaat binnenkort weg. Wilt u dat de bak blijft? Adopteer hem dan. U leegt de bak. Het stadsdeel levert de prikkers en de huisvuilzakken. U krijgt ook gratis een sleutel van de bak.’ Amsterdam-Noord heeft er een prachtig motto bij bedacht: ‘Schoon en groen, samen doen!’ Wie meer affiniteit heeft met grote afvalbakken kan in Amsterdam-Noord trouwens ook een ondergrondse afvalcontainer adopteren. Ik vind het heel goed, dat burgers zo bij hun wijk betrokken worden.

Maar ik werd er ook nogal zenuwachtig van: stel dat je moet kiezen tussen afvalbakken en lantaarnpalen? Of dat je geen geld hebt om te leasen of te adopteren. Dan ben je in een klap én een afvalbak en een lantaarnpaal kwijt.

Op de site van de Gemeente Nieuwegein staat dat een ambtelijke werkgroep de opdracht heeft gekregen om verkenningen uit te voeren voor ‘financiële bouwstenen’, een hele ingewikkelde term voor ‘waar kunnen we het beste op bezuinigen’. En daarom heeft de werkgroep drie scenario’s bedacht:

‘Nieuwegein schoon, heel en veilig’, ‘Sociaal Nieuwegein’ en ‘Actief Nieuwegein.’ Als de Gemeenteraad bijvoorbeeld vindt, dat Nieuwegein wel twee keer zo asociaal mag, dan vallen de bezuinigingen geheid binnen het blok ‘Sociaal Nieuwegein.’ En als we met elkaar vinden, dat het wel wat ruiger kan met de verkeersveiligheid, dan wordt er gekort in de rubriek ‘Nieuwegein schoon, heel en veilig’.

Ik vind het een verstandige aanpak en ik ben blij dat de burgemeester zegt dat er nog helemaal niets besloten is.

Maar ik ben er toch niet gerust op. Ik ben vooral bang voor de stoplichten. Dat ze die gaan weghalen en dat ik dan straks met zo’n spiegelei in de hand als zelfredzame burger het verkeer moet regelen op het drukste kruispunt van Nieuwegein.

Vermiste Parkiet is terug gevonden

Op 30 september aan de Schildpadweide in de wijk Batau Noord is een Blauwkeel Pyrrhura parkiet weggevlogen. Deze parkiet is 25 cm groot, is groen en heeft lange rode staartveren. Ze heeft gele oorvlekken met rood om de ogen en een blauwe keel. Tussen de pootjes is het ook rood. Deze vogel heeft een rode ring om haar pootje. Dit betreft een beschermde vogel en het is zelfs verboden om deze gevonden vogel zelf te houden.

Indien u de vogel heeft gezien, neemt u dan contact op met Amivedi Nieuwegein, tel. 088-0064674 of stuur een mail naar nieuwegein@amivedi.com , o.v.v. melding 784908.

Op 2 oktober is de vogel terug gevonden. Ze was een paar straten verder op aan komen vliegen. De eigenaar heeft haar gelukkig weer thuis.

Vermist poes Pnoekie is weer thuis

Aan de Simon Vestdijkhove in de wijk Galecop is sinds 27 september Pnoekie vermist. Pnoekie is een 4 jaar oude cypers grijze poes met een grote witte bef, heeft een witte vlek tussen de voorpoten en witte tenen. Ze heeft 9 maanden binnen geleefd en kwam aan tuigje in de tuin, maar de eigenaar wilde haar meer vrijheid geven om los te lopen. Maar Pnoekie is nog steeds niet terug gekomen.

Laat uw dieren chippen en registreren. Katten die de omgeving niet kennen zullen snel verdwalen. Wanneer uw dier gevonden wordt, kan een medewerker van de dierenambulance, een dierenarts of bij het asiel de chip uitlezen. Indien deze geregistreerd staat, wordt de eigenaar gebeld dat hun dier gevonden is. Heeft u Pnoekie in de omgeving van Galecop zien lopen, neemt u dan alstublieft contact met Amivedi op, tel. 088-0064674 of stuur een mail naar nieuwegein@amivedi.com, o.v.v. melding 784327.

Op 1 oktober is Pnoekie zelf weer thuis gekomen. Ze zat in de tuin te miauwen. De eigenaar is erg opgelucht.

Inwoners tevreden over dienstverlening

In de periode maart-april 2012 hebben burgers, die gebruik hebben gemaakt van de diverse kanalen van de Stadswinkel (balie, telefonie en digitaal loket), hun mening gegeven over deze dienstverlening. ‘Onze burgers zijn positief over de ervaren dienstverlening van de Stadswinkel: het gemiddelde totaaloordeel over de dienstverlening aan het loket is een 7,5, de telefonische dienstverlening is beoordeeld met een 7,4 en het digitale loket wordt gewaardeerd met een 7,2. Burgers zijn vooral tevreden met de telefonische openingstijden (8.30-17.00) en de vindbaarheid van het digitale loket op de website van de gemeente’ aldus de gemeenten Nieuwegein.

Naar aanleiding van de resultaten uit het Klanttevredenheidsonderzoek wordt onderzocht hoe “het gevoel van privacy aan de balie” verbeterd kan worden. Een andere veelgenoemde opmerking ging over het ontbreken van de bewegwijzering in de parkeergarage onder het Stadshuis. Inmiddels is de bewegwijzering/signalering, welke reeds gepland stond om dit jaar aan te brengen, aangebracht.

De gemeente: ‘Wij zijn blij met het resultaat van dit Klanttevredenheidsonderzoek en de praktische aanbevelingen die burgers hebben gedaan. Het “Klanttevredenheidsonderzoek Stadswinkel” zal ook in 2013 worden herhaald. Het doel is om dan een vergelijkbaar of zelfs beter resultaat te boeken.

Succes voor Rocco van Straten

Afgelopen zaterdag 29 september is het NK Cable Wakeboard gehouden op de kabelbaan ‘Down Under’ in Nieuwegein. De Nieuwegeiner Rocco van Straten is na lange tijd weer hersteld van een zware blessure (gebroken rug) en kon meedoen met dit NK in Nieuwegein.

Op het NK Cable Wakeboard wist Rocco van Straten zijn tricks weer als vanouds neer te zetten wat hem het goud opleverde. Rocco van Straten: ‘ Ik ben heel blij dat ik weer blessure vrij ben en concentreer mij nu nu op het winter seizoen.’ De Nieuwegeiner heeft zichzelf ten doel gesteld om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen 2014 in Sotsji. Hiervoor moet hij zijn ambitie voor wakeboarden even opzij zetten. Van Straten:‘Ik zal de Worldcups wakeboard in Dubai en Philipijnen moeten laten schieten.’

Op het NK Bootwakeboard van vorige week, dat gehouden werd op de Strijkviertelplas in de Meern, heeft Rocco zonder boottraining een nette 3e plek behaald. Als neven event was er een obstakel wedtrijd en daar behaalde hij de 2e plek.

Daling St. Antonius op AD ranglijst

Vandaag verscheen voor de negende keer de AD Ziekenhuis Top 100. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein neemt op de ranglijst dit jaar een 38e plaats in. Een daling ten opzichte van vorig jaar (5e plek).

De daling is – als je al jaren in de top 10 staat – weliswaar jammer maar geen verrassing voor het ziekenhuis. De lagere positie op de ranglijst heeft twee belangrijke verklaringen. Op de eerste plaats kan deze teruggevoerd worden op de invoering van een andere – meer nauwkeurige – manier van meten. Op de tweede plaats kan deze verklaard worden door de inhaalslag die het ziekenhuis in Nieuwegein aan het maken is op onder andere de verpleegkundige indicatoren.

Het ziekenhuis: ‘Op een aantal indicatoren, die in de AD-lijst zwaar wegen, zijn we in 2011 overgegaan op een andere meetmethode. Waar we voorheen steekproeven namen, meten we nu geautomatiseerd en continu. Dit levert een betrouwbaarder en completer beeld op van de kwaliteit van onze zorg. En dat helpt ons om de zorg verder te verbeteren daar waar nodig.’

De nieuwe manier van registreren is niet de enige reden waarom het ziekenhuis gedaald is op de lijst. ‘Met name op bepaalde verpleegkundige indicatoren, zoals delier en doorliggen, zijn de scores nog niet optimaal. Op deze punten zullen we onze zorg verder moeten verbeteren, dat weten we en daar zijn we ook mee bezig. In 2012 zijn we aan de slag gegaan met diverse verbeterprojecten. Bijvoorbeeld met behulp van een programma als Excellente Zorg, waarin verpleegkundigen zelf in de dagelijkse praktijk concrete verbeteringen doorvoeren op de kwaliteit van zorg. Maar ook verdere automatisering en reguliere rapportages helpen mee aan die kwaliteitsverbetering. De metingen die we dagelijks zelf doen op deze betreffende indicatoren laten nu, in 2012, al een stap voorwaarts zien’ aldus het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Uitgifte Vreeswijkse Sluizenpostzegels

De Activiteitengroep Vreeswijk heeft in samenwerking met Fotostudio Geinoord en Dagwinkel Vreeswijk de eerste serie van een nieuwe reeks postzegels in omloop gebracht.

De nieuwe serie bestaat uit postzegels met foto’s van de vier Vreeswijkse sluizen, te beginnen met een foto van de oudste sluis, de Oude Sluis. De volgende uitgiftes in deze serie zullen regelmatig volgen. De postzegels ter waarde van € 0,50 per stuk zijn vanaf heden in velletjes van 10 stuks verkrijgbaar bij Dagwinkel Vreeswijk aan de Dorpsstraat 10 te Nieuwegein.

Tafeltennissers winnen met duidelijke cijfers

Met wederom een fraaie hattrick van Jan Willem Jansen en twee overwinningen van zowel John Jansen als Daam Hoogendijk won TTVN 1 in Hilversum met 8 – 2 van Vlug en Vaardig 1 in de 1e klasse, groep B.

In de 1e klasse, groep A speelde TTVN 2 in een uiterst spannende strijd in sportzaal De Waterlelie met 5- 5 gelijk tegen Gispen 1 uit Culemborg. Harry Eleveld en Bart den Blanken verloren onnodig het dubbelspel. Harry Eleveld won twee enkelspelen evenals Martijn de Nasen Bart de Blanken won één enkelspel.

Bij de landelijke jeugd verloor het eerste team thuis na een 3 – 0 voorsprong met 7 – 3 van SKF 1 uit Veenendaal. Zowel de wel enigszins geblesseerde Vera van Boheemen als haar teamgenoten Dennis Boot en Patrick Nieuwendijk scoorden alle drie één punt in hun eerste enkelspel, maar verloren daarna na een gelijk opgaande strijd van hun Veenendaalse opponenten.

In de strijd tussen de tweede teams van dezelfde verenigingen moesten de TTVN – ers genoegen nemen met een 6 – 4 nederlaag. Deborah Jekel won twee enkels, Ewa Bednarczyk won één set en Henno Frericks miste nog duidelijk wedstrijdritme en bleef zonder winst.