Coffeeshop en gezond verstand

De coffeeshop in Fokkesteeg houdt de gemoederen al sinds jaar en dag heel druk bezig. Tot grote schrik van de bewoners die verwachtten dat de coffeeshop eindelijk een keer bestraft zou worden voor illegale drugshandel, werd die door het bestuur van Nieuwegein in 2005 juist voorzien van een gedoogvergunning zodat die nog steviger wortel kon schieten in deze woonwijk. Eigenlijk kan het niet, daar is iedereen het over eens. Ook de burgemeester zat er niet op te wachten, zo liet hij hoogstpersoonlijk en in een bijzonder warm betoog weten aan de bewoners. In 2005 echter had hij in de krant verklaard dat hoewel hij vanwege velerlei overwegingen tegen de coffeeshop is én in de positie om in dit geval autonoom (dus 100% zelfstandig) hierover te beslissen “hij doet wat de gemeenteraad hem opdraagt”. Zo braaf.

Ik heb persoonlijk actie lopen voeren tegen de coffeeshop onder andere omdat kinderen van de naschoolse opvang ernaast (waaronder mijn kinderen) elke keer bij het brengen en ophalen eerst door een penetrante wietlucht moesten lopen. Zo komen ze ongewild al heel vroeg in contact met het goedje. Een coffeeshop hoort niet thuis in een woonwijk waar ouders graag willen uitgaan van een omgeving met een gezond opvoedklimaat en waar jonge kinderen duidelijke normen en waarden, geboden en verboden bijgebracht moeten worden en waar ze hun kwetsbare kinderjaren veilig kunnen doorbrengen. Punt. Het is al moeilijk genoeg om je kinderen van de drank af te houden die vrij door supermarkten verhandeld wordt. Met gemak heb ik dan ook honderden handtekeningen kunnen verzamelen om, begeleid door een open brief, aan de burgemeester te overhandigen. De kwestie had alle aandacht van de pers.

Door het AD werden ook enkele drugsgebruikers geïnterviewd. "Zelfs" zij waren het er over eens dat een coffeeshop in een woonwijk niet gezond is. Hoor je het ook een keer van ter zake deskundigen. Eigen onderzoek wees tot mijn grote verbazing uit dat de voorwaarden waren goedgekeurd mede door raadsleden die er van uit gingen dat handhaven betekende dat een politieman de hele dag tegenover de coffeeshop zou postvatten om te controleren wie er in en uit de zaak liepen zodat hij bij overtredingen gelijk tot bekeuren kon overgaan. Ook was speciaal voor deze gelegenheid en in het voordeel van de coffeeshop de woonstraat gebombardeerd tot winkelstraat door louter de aanwezigheid van een kapper, een snackbar, een parkeerplaats en een supermarkt. Zou die redenering niet juist bewijzen dat het meervoud aan woningen het tegenovergestelde aantoont: de Rapenburgerschans is een woonstraat.

Het effect bleef niet uit. Uit de hele regio kwamen en komen de klanten toegestroomd naar de Rapenburgerschans in Nieuwegein. Let wel: handel in drugs is bij wet verboden. Het zijn dus illegale praktijken die door het Nieuwegeins stadsbestuur worden gedoogd. Gelukkig is er nu landelijk een trend zichtbaar dat achter mekaar coffeeshops worden gesloten. Men komt dus tot inkeer. Helaas nog niet in Nieuwegein. Illegaliteit trekt nog meer illegaliteit aan. Je kunt in Fokkesteeg al van ver horen dat er een klant voor de coffeeshop in aantocht is, gezien de asociale rijstijl, de hoge snelheid waarmee door de wijk wordt gescheurd, het hard afremmen bij de coffeeshop en het parkeren waar dat niet mag. Stiekem doen hoeft immers niet meer, de zaak is “legaal” gevestigd. Groepjes hasj- en andere drugsgebruikende jongeren zijn overal nadrukkelijk aanwezig: in de portiekjes, bij de tram, in de tunnel, op de bankjes in het park. En dat in een buurt waar niet alleen veel kinderen vertoeven maar ook veel senioren woonachtig zijn. Spuiten zijn gevonden bij speeltoestellen die dankzij de aanwezigheid van de coffeeshop dienst doen als hangplek voor drugsjongeren. Ik zal maar niet uitweiden over imagoschade. Is het echt zo moeilijk te begrijpen dat de mensen zich onveilig voelen in hun eigen woonwijk? De meeste overlast speelt zich af als de winkels (hét excuus voor de gedoogvergunning) gesloten zijn.

Goed beschouwd zijn klachten van bewoners, tegen het licht van de voorwaarden in de gedoogvergunning bijvoorbaat gedoemd tot losse flodders en kan de drugshandel daar welig blijven tieren; midden in een woonwijk, naast een kinderdagverblijf en naschoolse opvang en tegenover een buurthuis waar veel kinderactiviteiten plaatsvinden. In de loop der jaren zijn de klachten zich onverminderd blijven opstapelen. Een teken aan de wand dunkt mij. Het tekent vooral het gebrek aan betrokkenheid van het Nieuwegeins stadsbestuur met de inwoners. De klagers moeten het helaas telkens weer afleggen tegen de bezwarencommissie van de gemeente: de klachten werden óf niet ontvankelijk óf ongegrond verklaard. Tja, daar was destijds reeds met vooruitziende blik voor gezorgd door de voorwaarden in de gedoogvergunning. Als het gaat om de rommel in de wijk is een veel gehoord tegenargument dat de aanwezigheid van een supermarkt ook voor rommel zorgt. Met een beetje gezond verstand moet je kunnen begrijpen dat als het gaat om onrustgevoelens en bedreiging, colablikje- en plastiekzakjesrommel van een heel andere orde is dan wietzakjes- en spuitjesrommel.

Groepen drugsgebruikende jongeren (want ze zijn nooit alleen) zijn per definitie meer bedreigend voor de omgeving dan nuchtere jongeren die met elkaar in gesprek zijn. Hoe gek is het dat dit zo moeilijk te snappen is door personen die bij hun in de buurt zeker en vast ook geen coffeeshop willen? Na veel inspanningen van Trots en Leefbaar Nieuwegein en naar aanleiding van hun initiatiefvoorstel in september 2010 was het dan eindelijk zover dat er een raadsberaad zou worden gehouden over het gedoogbeleid in Nieuwegein. Ook de motie van het CDA en de VVD die in november met overgrote meerderheid werd aangenomen maakte duidelijk dat er meer dan genoeg draagvlak was in de raad om eindelijk de wietlucht te doen optrekken voor de bewoners van Fokkesteeg. Mooi toch. Nu konden grote stappen gemaakt worden voor de bewoners omgeving Rapenburgerschans, kat in het bakkie. En was het niet deze burgemeester die zei dat hij braaf doet wat de raad hem opdraagt? Waar is het wachten dan nog op? In de raad van 23 februari komt de VVD met een motie voor een uitgebreid onderzoek door tig instanties met als doel om de overlast die de omwonenden van de coffeeshop ervaren, ondervinden en voelen aan een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen (..) Dit als "aanvulling" op de eerdere moties. Gevolg is in ieder geval dat het geplande raadsberaad over de verkiezingen heen is getild en op de lange baan terechtgekomen.

Het is maar te hopen dat we snel een burgemeester krijgen die verantwoordelijk en krachtig genoeg is om de o zo warme en o zo welgemeende woorden van begrip voor zijn/haar burgers om te zetten in besluitvaardigheid (lees: zijn verantwoordelijkheid te nemen) en dat zij/hij inhoudelijk genoeg is ingesteld om de door de bewoners gekozen volksvertegenwoordigers tot gezond verstand te roepen en ze op hún verantwoordelijkheid te wijzen.

Nieuwegein Toen en Nu aflevering 234

‘De buitenplaats Zwanenburg stond langs de Utrechtsestraatweg, op de plaats waar Nu de R.K. pastorie van de Nicolaaskerk staat. Waarschijnlijk is het huis in 1633 gebouwd. De oudst bewaarde afbeelding dateert uit 1633 en bovendien staat in de gevelsteen, die in de noordgevel van de huidige pastorie gemetseld is, ook dit jaartal. Het vroegere toegangshek van het Huis Zwanenburg, een fraai stukje 17e eeuws smeedwerk, staat nog op de oorspronkelijke plaats en geeft ook Nu nog toegang tot de pastorie en het Pastoorsbos. De naam Pastoorsbos dateert uit het begin van de 19e eeuw; in de 18e eeuwse aktes betreffende Zwanenburg wordt gesproken over het slingerbos.’ Zo laat de Historische Kring Nieuwegein mij weten bij de foto van Toen voor deze week.

Martin Reijmerink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Deze week alweer de 234ste aflevering! Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Drie Nieuwegeiners aangehouden in Zwolle

Zaterdagmiddag 26 februari werden in Zwolle drie mannen uit Nieuwegein (21, 27 en 32 jaar) op heterdaad betrapt bij een woninginbraak. Het drietal werd aangehouden en ingesloten.
Na een melding van drie verdachte personen aan de Provincieroute en dat één van de personen bij een woning naar binnen zou zijn gegaan, ging de politie ter plaatse. Daar bleek dat de verdachten zich door middel van braak toegang hadden verschaft en nog in de woning aanwezig waren.Met behulp van de melder, omstanders en omwonenden werden twee mannen aangehouden die probeerden te vluchten via de achterzijde van de woning en vervolgens via diverse schuttingen. De derde verdachte bleek nog in de woning aanwezig te zijn. Ook hij probeerde te vluchten bij het aanroepen van “Politie”. Hij sprong uit het raam aan de voorzijde. Hij werd aan de overzijde van de straat aangehouden. Tegen de drie wordt proces-verbaal opgemaakt en de politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak.

Werkplein Lekstroom organiseert werkgeverscongres

Dinsdag 8 maart organiseert Werkplein Lekstroom in het NBC te Nieuwegein een congres voor werkgevers. Tijdens dit congres kunnen jongeren en werkgevers uit de regio met elkaar kennismaken. Jongeren die op zoek zijn naar een werkgever presenteren zichzelf in video CV´s, maar ook fysiek. Werkgevers krijgen meer inzicht in hoe jongeren tegenover werk en hen als potentiële werkgever staan.
Wouter Kolff, wethouder Sociale Zaken van gemeente Nieuwegein opent het congres. In zijn welkomstwoord geeft hij onder andere inzicht in de resultaten van het Jongerenloket Lekstroom. Vervolgens vertelt een recruiter de werkgevers alles over het nieuwe werven van jongeren via sociale media zoals LinkedIn, Facebook en Hyves. Staatssecretaris Paul de Krom geeft zijn visie op het bestrijden van jeugdwerkloosheid in de huidige economische tijd. Aansluitend leidt dagvoorzitter Prem Radhakishun een bevlogen Lagerhuisdiscussie met jongeren en werkgevers rond het thema jongeren en werk. Tijdens de netwerkborrel is er mogelijkheid voor werkgevers en jongeren om met elkaar, de sprekers en medewerkers van het Jongerenloket Lekstroom te praten.Het congres is kosteloos en duurt van 14.30 tot 18:30 uur. Werkgevers kunnen zich tot en met 4 maart aanmelden via telefoonnummer 030 – 85 046 99, contactpersonen Jomark Kool of Ilse Bartels.

Woordenwisseling met Nieuwegein

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter en heeft nu ook een rubriek op De Digitale Stad Nieuwegein.
Ton: ‘er wonen woorden in mijn ogen. ze vragen slechts structuur. kijkend naar mijn woonomgeving probeer ik beelden in tekst te vangen. met publicaties op ‘de digitale stad nieuwegein’ hoop ik nieuwegein, zoals ik haar zie, op een ander wijze aan u voor te stellen.’ Klik hier om naar ‘woordenwisseling met nieuwegein’ te gaan. Deze week: ‘luchtkasteel.’

Baldadigheid aan de Ringfazant

Een jongen werd op zondagmiddag 27 februari aangehouden voor vernieling. Rond 15.00 uur kreeg de politie de melding dat jongeren op de Ringfazant een afdakje aan het vernielen zouden zijn. Agenten gingen ter plaatse en troffen een groepje van vier jongeren aan, die onder het afdakje voor winkelwagentjes voor de regen aan het schuilen waren.
Uit de getuigenverklaring bleek dat één van hen, een 17-jarige jongen uit Nieuwegein, tegen een kunststof afdekplaat van het afdakje had geschopt, waardoor deze nu krom was. Daarop hielden de agenten de Nieuwegeiner aan en brachten hem over naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor baldadigheid.

Derde klasser en TECHNIEK? Grijp nu je kans!

Voertuigentechniek, Installatietechniek? Lijkt het je wat? Ga je naar de derde klas van het voortgezet onderwijs? Kom dan op 16 maart naar de voorlichtingsavond van de afdeling Techniek van het Anna van Rijn College aan de Harmonielaan 1 in Nieuwegein.
De voorlichtingsavond begint om 19.30 uur. Meld je vóór 11 maart aanstaande per e-mail aan bij de teamleider van de afdeling. Dit is het e-mail adres.

Watersporters fuseren in Nieuwegein

Het Koninklijke Nederlandse Watersportverbond gaat fuseren met de Nederlandse kanobond.
De eenwording van de twee Nieuwegeins organisaties moet begin 2012 afgerond zijn. Het Watersportverbond en de de Kanobond vertegenwoordigen respectievelijk 100.000 en 6000 leden. En werken al langere tijd samen op het gebied van veiligheid. Beide bonden gebruiken het Huis van de Sport in Nieuwegein als thuisbasis.

Eerste en derde plaats voor Budosporters

Op zaterdag 26 februari werden in Ede de district kampioenschappen Judo gehouden. Ook sporters uit Nieuwegein waren aanwezig. In de ochtend mochten de eerste jaars judoka’s Milou van Rijn en Bo Dongelmans de mat betreden. Zij hadden het zwaar, maar ondanks een goede wedstrijd verloor Milou haar wedstrijd om de 3e plaats. In de middag mochten Desmond Kooijman, Jennifer Zoetemeijer, Denise Geerders en Manolito Vyent aantreden. Desmond had een grote poule, en na verlies van zijn 1e wedstrijd won Desmond zijn 2e wedstrijd met overtuiging. Wedstrijd 3 werd nipt verloren in de golden score tijd. ‘Jennifer had het fysiek erg zwaar. Gelukkig behaalde ze alsnog een 4e plaats en dwong daarmee deelname aan het NK Judo af’ aldus de trainer.
Denise Geerders had een geweldig toernooi, met een 3e plaats behaalde ook zij de kwalificatie voor deelname aan het NK Judo min 15. Manolito Vyent werd districts kampioen. Al zijn wedstrijden werden gewonnen met een ippon. Met dit kampioenschap in de pocket kan Manolito vol vertrouwen naar de Nederlandse Kampioenschappen judo op 12 maart in Eindhoven net als Denise en Jennifer.Zo is weer duidelijk geworden dat Budosport uit Nieuwegein ook met judo een behoorlijke pot kon breken.

VVD campagne PS verkiezingen

Op woensdag 2 maart aanstaande volgen de verkiezingen voor de provinciale staten. Deze verkiezingen zijn voor de VVD van bijzonder belang omdat zij het kabinet Rutte aan een meerderheid wil helpen in de eerste kamer.
De VVD is dan ook met een intensieve campagne bezig en in dat kader trekt het provinciale campagneteam door de provincie. Afgelopen zaterdag 19 februari deed het team middels de campagnebus ook Nieuwegein aan. Lokale politici trokken samen met de provinciale kandidaat-statenleden en een aantal landelijke VVD prominenten door het centrum van Nieuwegein. Daarnaast was er ook een JOVD afvaardiging van de VVD, de jongeren organisatie, aanwezig.Raadsleden Edwin van Straten, Shekoen Ramautarsing en Henk Jan Schat heette het campagneteam welkom, waarna de groep door Cityplaza werd begeleid.Raadslid Shekoen Ramautarsing: het was een warme ontvangst en toch wel heel bijzonder te zien hoe de ontmoeting van deze politici met de Nieuwegeinse burgers plaatsvond. Ondanks de kou toonden de mensen veel belangstelling en stond men open voor een praatje. Er werden zelfs nog goede suggesties gedaan waar de VVD de komende tijd stevig op gaat doorpakken.De VVD zal zich vanuit de provincie blijven inzetten voor goede bereikbaarheid, lage lasten, voldoende betaalbare woningen en een goede economische infrastructuur binnen de provincie. U komt toch ook stemmen op 2 maart aanstaande!?