Paas-broodkipjes

De symboliek van kipjes, die met hun eieren het nieuwe leven in het voorjaar brengen + de geur en smaak van zelfgebakken brood = Paas-broodkipjes. Deze Paas-broodkipjes zijn eenvoudig zelf te maken. Dat wordt extra leuk als je dat samen met de kinderen doet. Dus voor een extra gezellige paas-ontbijttafel nu snel samen aan de slag !!! Voor 10 tot 12 stuks:
1 pak wit broodmix à 500 g
300 ml water
15 g boter of margarine
zout
rozijnen (voor de oogjes)
evt. melk (om te bestrijken) Extra: broodbakmachine of mixer met kneedhaken; bakpapier of permanent bakvel; bakkwastje Doe water, boter, broodmix en zout in de emmer van de broodbakmachine en stel de machine in op het programma voor deeg.
Of doe de ingrediënten in een deegkom, kneed met de mixer tot een samenhangende deegbal en kneed het deeg dan met de hand nog even goed door.
Dek de kom af met een stukje plastic of een vochtige theedoek en laat rijzen zoals op het pak van de broodmix staat aangegeven.
Als het deeg na de rijstijd in zowel machine als de kom nog niet goed in volume is toegenomen, nog een kwartiertje à half uurtje laten staan.
Dan het deeg uit de machine of kom nemen en in 10 tot 12 gelijke stukken verdelen.
Vorm ieder stuk deeg tot een korte dikke rol en vouw vanuit het midden de uiteinden naar elkaar toe zodat een soort V-vorm ontstaat.
Druk aan één uiteinde met de vingertoppen aan de buitenzijde een snaveltje uit het deeg.
Maak aan het andere uiteinde met een afgerond mes of spatel enkele inkepingen in het deeg zodat een staart ontstaat.
Druk in ieder kipje een rozijn als oogje.
Leg de broodjes op één of twee bakplaten die bekleed zijn met bakpapier of een permanent bakvel.
Leg een schone theedoek over de broodjes en laat ze narijzen tot de oven op de goede temperatuur is.
De oven voorverwarmen naar 220°C, bij gebruik van meerdere bakplaten op hetelucht instellen.
De theedoek verwijderen en de kipjes met een kwastje met een beetje melk bestrijken (dit is niet perse nodig).
Schuif de bakplaat of bakplaten in het midden van de oven en bak de broodjes in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin.
Voor gebruik iets af laten koelen. Brood en gebak
Tijd: ca. 40 à 45 minuten
       (incl. baktijd, excl. rijstijd machine of handmethode)
Bron: “Het grote broodboek” door Jeanette Diels Tip
In plaats van kipjes kun je natuurlijk ook haasjes of nestjes maken van het deeg.
Wil je geen witte broodjes? Neem gerust bruinbroodmix. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Groot gaslek bij St. Antonius Nieuwegein

Brandweer en politie in Nieuwegein hadden rond 10.30 uur de handen vol aan een groot gaslek. Op de kruising Zuidstede-Koekoekslaan, bij het Sint Antonius Ziekenhuis, was tijdens werkzaamheden een hoofdleiding geraakt.Er werd een zogeheten watergordijn gemaakt. Omdat de wind gunstig stond hoefden de huizen of bedrijven in de buurt van het gaslek niet te worden ontruimd. De tram reed voorlopig niet langs dit traject. Werklieden van de bouw van de nieuwe binnenstad werden wel uit voorzorg geëvacueerd.Het gebied rond de gaslekkage bij het Sint Antonius Ziekenhuis is rond 12.15 uur weer vrijgegeven. Metingen zijn verricht en het gaslek heeft geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid. Een waterlek is ontstaan door de druk van het gas. Watermaatschappij Vitens is ter plaatse en houdt zich bezig met de reparatie. De gaslekkage heeft geen effect gehad voor het ziekenhuis en omwonenden. Wel op de energiecentrale. De verwachting is dat vanmiddag de waterlevering voor omwonenden kan worden hervat.

Heijmans bouwt blindegevelhuizen

Heijmans gaat in Nieuwegein in opdracht van woningcorporatie Mitros starterswoningen bouwen tegen de blinde gevels van bijvoorbeeld sporthallen, bioscopen of bedrijfspanden.Heijmans en Mitros willen op die manier tegemoet komen aan de grote vraag naar starterswoningen. Bedoeling is een schil van woningen om bestaande gebouwen met blinde gevels te bouwen. De beperkte ruimte in steden wordt zo optimaal benut voor betaalbare woningen. Daarnaast zorgen de woningen volgens Mitros voor een positieve impuls aan de omgeving. Blinde gevels maken plaats voor woningen, waardoor de buurt er fraaier uitziet én het levendiger en veiliger wordt. Nieuwegein onderzoekt op dit moment welke locaties het meest geschikt zijn om te bouwen. Het woningbouwconcept van Heijmans bestaat al een paar jaar, maar is nog nooit in de praktijk gebracht.

Wandeling langs de Hollandse IJssel met het IVN

Het IVN, de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie, houdt op 11 april een wandelexcursie langs de Hollandse IJssel en in het bos aan de Noordijsseldijk in IJsselstein. Onder leiding van de natuurgidsen start de wandeling bij de begraafplaats ‘De Hoge Akker’ en gaat vervolgens langs de Hollandse IJssel. Hier ontplooien zich de uiterwaarden van het oude Utrechtse rivierenlandschap. Na een wandelingetje over de dijk zal het bos aan de overkant van de weg worden verkend. Hier zijn nog de wat geheimzinnige overblijfselen te vinden van een oude, verborgen eendenkooi. Uiteindelijk gaat het bos over in het strakke, aangelegde cultuurlandschap met zijn koeien en weidevogels, hetgeen haar eigen charme heeft.Het vertrekpunt is vanuit Nieuwegein op de fiets om 13.30 uur bij Jacks Grillhouse in park Oudegein in Nieuwegein. Als u in IJsselstein woont, kunt u natuurlijk gewoon om 14.00 uur op de parkeerplaats bij de begraafplaats op de groep wachten. Voor de wandeling, die ongeveer 1.5 uur duurt, is iedereen welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. Informatie is te verkrijgen bij Carin Laarman (030) 6049106 of bij Adrie v. Ieperen, tel. (030) 6884861.

Gevonden kruising boskat

 29-3- Italielaan in IJsselstein, het gaat om een hele mooie ,langharige donkergrijze poes. Vermoedelijk is het een kruising met een noorse boskat. Dit die is erg mager, en haar vacht zit vol met klitten.Het kan zijn, dat ze dus al langere tijd heeft gezworven.Iemand zou dit mooie dier toch moeten missen. Helaas is ze niet gechipt.Langharig katten moeten regelmatig worden gekamd. Niet alle katten vinden dat leuk. Als de dieren er al als kitten aan wennen om regelmatig te worden gekamd, hoeft dat geen probleem te zijn.Ze krijgen dan ook extra aandacht, en sommige katten komen er speciaal voor staan. Als een langharig dier buiten loopt,in de regen, gaat de vacht natuurlijk snel klitten.Mocht de eigenaar van dit dier niet komen, dat zijn er genoeg liefhebbers. Ze is inmiddels al gereserveerd.De eigenaar moet dus snel reageren, want anders heeft het dier al een ander huis.Kunt u informatie geven over deze poes, belt u dan naar telefoonnummer 030-6911154, een mailtje mag ook. 

Inloopochtend bij basisschool De Krullevaar

Woensdagochtend 14 april a.s. organiseert Openbare Basisschool De Krullevaar aan de Groenling 11-13 in Nieuwegein, een inloopochtend voor ouders/verzorgers met kinderen in de peuterleeftijd ongeacht of de peuter reeds als leerling op De Krullevaar is ingeschreven. Vanaf 09.00 uur zijn ouders/verzorgers met hun kinderen welkom in de kleuterklas en worden zij op informele wijze geïnformeerd over de school. Natuurlijk mag u ook uw andere kinderen meenemen. De volgende inloopochtend zal in oktober 2010 plaatsvinden.De peuter-inloopochtend van De Krullevaar, die duurt tot ca. 10.30 uur, wordt gevuld met knutselen, (buiten) spelen, voorlezen en, indien gewenst, een individuele rondleiding door de school. Indien u verhinderd bent om woensdag 14 april naar de inloopochtend te komen of als u kinderen heeft in een oudere leeftijd, kunt u natuurlijk ook contact met de school opnemen voor een individuele afspraak.De school voert een zeer actief ICT-beleid en in dat kader werken de kinderen al van jongs af aan regelmatig met de computer. Daarnaast wordt vanaf groep 1 minstens 2x per week aandacht aan de Engelse taal besteed. OBS De Krullevaar is mede initiatiefnemer van het vvto (vroeg vreemde talen onderwijs) netwerk Buzzy Bee.De Buzzy Bee brengt scholen voor primair onderwijs in de regio Midden Nederland, die zich actief bezighouden met Vroeg vreemde talenonderwijs (Vvto) en specifiek gericht zijn op Vroeg Engels, samen. OBS De Krullevaar maakt verder deel uit van de Stichting Robijn, Regionaal Openbaar Basisonderwijs IJsselstein Nieuwegein. Binnen het scholencomplex van De Krullevaar is professionele buitenschoolse (voor-, tussen- en naschoolse) opvang aanwezig, waarmee nauwe contacten worden onderhouden.

Tennis on Wheels Open in Nieuwegein

Nieuwegein heeft er een groot sportevenement bij. Het Tennis on Wheels Open wordt dit jaar gehouden op de banen van tennisvereniging Rijnhuyse.Het rolstoel-toernooi werd altijd bij At Risk Utrecht gehouden, maar de rolstoelers zijn daar niet meer welkom. De club heeft de ondergrond veranderd en de hele rolstoelafdeling is nu verhuisd met ook het grote toernooi. Tennis on Wheels Open wordt dit jaar gehouden in het eerste weekend van augustus.

‘De straat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze nieuwe rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf). Deze week de Abdijdrift in de wijk Batau Zuid.

Autokraker aangehouden op de Beverweide

Agenten hielden op dinsdagmiddag 30 maart een autokraker aan. Rond 15.30 uur belde een getuige 112 en meldde dat er net een autokraak was gepleegd op de Beverweide. Hij gaf tevens een signalement van de verdachte door.Meerdere agenten gingen ter plaatse en stelden in de omgeving een onderzoek in. Daarbij troffen zij de verdachte, dankzij het goede signalement, op het Muntplein aan, waar hij werd aangehouden. De verdachte, een 33-jarige man uit Nieuwegein, werd naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. Hij bekende direct de autokraak te hebben gepleegd. Hij had een navigatiesysteem uit de auto gestolen. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Corrupte Nieuwegeinse justitiemedewerker veroordeeld

De rechtbank in Utrecht heeft woensdag de 24-jarige voormalige justitiemedewerker N.H. uit Nieuwegein veroordeeld voor het laten ‘verdwijnen’ van bekeuringen van familie en bekenden. H. kreeg vier maanden voorwaardelijke celstraf en 180 uur werkstraf opgelegd.De Nieuwegeiner werkte vanaf mei 2008 als ambtenaar bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Hij diende namens anderen bezwaarschriften in, die hij vervolgens als ambtenaar behandelde. Daarbij zorgde hij ervoor dat het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) zo’n vijftig bekeuringen introk.De rechtbank achtte bewezen dat het hierbij niet alleen ging om een ‘vriendendienst’ zoals H. stelde, maar dat hij zich ook had laten betalen. Bovendien heeft hij volgens de rechters geprobeerd om een collega om te kopen door hem geld te bieden. Dat het daarbij ging om een „geintje“ zoals H. stelde, vond de rechtbank niet geloofwaardig.Hoewel de rechtbank vond dat H. het imago van het Openbaar Ministerie schade had toegebracht door deze „ernstige vorm van corruptie”, legde zij hem geen celstraf op. H. zou voldoende zijn geschrokken van het feit dat hij 25 dagen in voorarrest heeft doorgebracht, aldus de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had 120 dagen celstraf, waarvan 95 dagen voorwaardelijk en 180 uur werkstraf tegen H. geëist.