Goedgekeurde milieuzorg voor begraafplaats en werf

Begraafplaatsen Noorderveld en Kerkveld en de gemeentewerf hebben het internationaal erkende ISO-certificaat behaald voor het milieuzorgsysteem. Dat betekent dat de gemeente op deze locaties voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van milieu en continu streeft naar verbetering van de milieuprestatie.De werf is al drie jaar in het bezit van het milieucertificaat. Onlangs is dit certificaat verlengd. En de begraafplaatsen zijn daar nu aan toegevoegd. Het zijn twee van de weinige begraafplaatsen in Nederland die in het bezit zijn van dit zogenoemde ISO Milieuzorg certificaat.De gemeente loopt nu in de pas met het bedrijfsleven. We zijn al in 1996 gestart met een milieuzorgsysteem. In verschillende gebouwen zoals het gemeentehuis, de brandweerkazernes, begraafplaatsen en de gemeentewerf is het milieuzorgsysteem van toepassing. Bij het Milieu Educatie Centrum en de Kinderboerderij wordt dit nog opgezet.Een van de doelen van het milieuzorgsysteem is de voorbeeldfunctie van de gemeente: als de gemeente bedrijven controleert op milieuwet- en regelgeving, moet ze zelf het goede voorbeeld geven. Concrete acties binnen het milieuzorgsysteem zijn bijvoorbeeld energie besparen, roetfilters plaatsen op het wagenpark en veilig omgaan met gevaarlijke stoffen. Dit wordt steeds opnieuw gecontroleerd door een extern bedrijf. Daarnaast blijven natuurlijk ook de brandweer en de gemeente controleren of aan alle regels wordt voldaan, net als bij ieder ander bedrijf in Nieuwegein.

Man steekt gasten met mes en slaat met pan

Een bewoner kreeg op maandagavond 29 juni ruzie met twee logés en mishandelde één van hen.Rond 22.40 uur kreeg de politie de melding over een conflict in een woning in Nieuwegein-zuid. Ter plaatse bleek dat de 61-jarige bewoner ruzie had gekregen met twee logés van hem, een man en vrouw beiden 34 jaar oud. Daarbij had de 61-jarige bewoner, vermoedelijk zwaar onder invloed van alcohol, de 34-jarige man met een pan geslagen en met een mes gestoken. Daarbij bleef het gelukkig bij oppervlakkige verwondingen. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling. Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het politiebureau. Tegen hem wordt proces-verbaal voor mishandeling opgemaakt.

De nieuwe Toonladder klaar voor gebruik

Eindelijk is het dan zover. De bouw van de basisschool de Toonladder aan de Galecopperzoom is door de aannemer opgeleverd en kan de school zich dus opmaken voor een verhuizing naar dit nieuwe pand. Daarmee komt er een eind aan het gebruik van noodlokalen. In de wijk Galecop is er al jaren sprake van een tekort aan klaslokalen binnen de hoofdgebouwen van de drie daar gevestigde basisscholen Juliana, Lucas en de Toonladder. Leerlingen van alle drie de scholen hebben vanaf het begin in de jaren negentig, toen bleek dat de opgeleverde capaciteit het aanwas aan nieuwe leerlingen uit de jonge wijk Galecop niet aankon, in noodlokalen verspreid over verschillende plekken, de les moesten volgen.Wat destijds bedacht en neergezet was als een tijdelijk onderkomen heeft jammer genoeg zo een vijftien jaar gediend als extra ruimte voor de scholen. De laatste jaren, zo bleek tijdens een schouw door raadsleden, was de conditie van sommige van deze noodlokalen zodanig achteruit gegaan dat er zorgen ontstonden over de veiligheid en gezondheid. In diezelfde periode brak het moment aan om met de nieuwbouw van de Toonladder te starten. De raad bracht vanaf dat moment de focus op deze nieuwbouw, hetgeen ertoe heeft bijgedragen dat ook het college met daadkracht en voortvarendheid aan de slag ging. Het werd een vast agendapunt in de commissie SOC waarin wethouder Van Everdingen rapporteerde over de voortgang. Op deze manier werd voortdurend de vinger aan de pols gehouden om het “noodverband” eraf te kunnen halen.Raadslid Shekoen Ramautarsing: ‘In de commissie SOC van 24 juni jongstleden heeft wethouder Johan van Everdingen (VVD) vol trots medegedeeld dat de nieuwe Toonladder is opgeleverd. Het doet mij deugd te constateren dat er eindelijk een situatie ontstaat waarin straks alle drie de scholen hun leerlingen in fatsoenlijke leslokalen kunnen onderbrengen. Op dit moment wordt door de school druk voorbereid om medio oktober de huidige toonladder te betrekken. Tegelijkertijd betrekt Lucas de vrijkomende lokalen van de oude Toonladder.’

De belevenissen van een Nieuwegeins gezin in Italië

Nelly, Mario en Riccardo Goris zijn vertrokken naar Italië, om precies te zijn naar het mooie Piemonte. Vanaf 1982 hebben zij in Nieuwegein gewoond, eerst in Batau Noord en vanaf 1994 in de wijk Galecop. Nelly: ‘Altijd met heel veel plezier hoor en onze zoon is in 1996 geboren in Nieuwegein, dus een echte Nieuwegeiner.’Nelly en Mario kregen op een gegeven moment het velangen naar een ander soort leven. Na veel nadenken, twijfelen en piekeren hebben zij de knoop doorgehakt en in mei 2007 hun huis in Galecop te koop gezet. In juli 2008 zijn ze vertrokken naar Italië en houden wekelijks op De Digitale Stad Nieuwegein hun dagboek bij. Deze week kwamen de eerste gasten!Nelly: ‘ Maandag 29 juni 2009 We zijn een bedrijf……wat klinkt dat interressant. Maar het is echt zo, Casa Domenica is een feit, het bestaat, het loopt enne ik begin helemaal in mijn element te raken. Wat is dit een goed leven, ik zal het even uitleggen. In Nederland hadden we allebei een prachtige baan, een mooi huis en zeker financieel hadden we het heel goed. Hier is alles anders, we leven anders, er zijn andere zaken veel belangrijker. Een dag uit het leven van mij …………………… Om half 7 gaat de wekker, even uitrekken en hup eruit. De hond wil naar buiten en de kat wil naar binnen. Koffie zetten, gewoon met een filterhouder in een thermoskan. Even wat broodjes in de oven en dan is het ontbijten.’ Klik hier om te lezen hoe het met de familie Goris én de mogelijke uitzending op RTL4 gaat!

Iets te koop? Plaats hier uw advertentie

Al een tijdje is het mogelijk om uw overbodige spullen te koop te zetten op De Digitale Stad Nieuwegein. Natuurlijk noemen wij het geen ‘kleintjes’ maar ‘pennetjes’ en het maakt ons niet uit hoe groot de omschrijving gaat worden van het artikel dat u te koop gaat aanbieden of ……. het artikel wat u zoekt. Ook is het mogelijk om er een foto bij te plaatsen! Deze extra service kost u in ieder geval niets, het is lekker voor niks, noppes, nada. Ook tijdens de vakantie.De rubriek ‘pennetjes’ is er speciaal voor de inwoners van Nieuwegein en omgeving. En iedereen mag hier GRATIS zijn advertentie plaatsen, bovendien blijft hij 14 dagen staan waarna de advertentie automatisch zal verdwijnen. Klik hier om uw advertentie te plaatsen.

Uitwisselingen met Rundu

In juni zijn leerlingen van de Montessorischool naar Rundu geweest en aanstaande januari komen kinderen van de Rudof Ngondoschool uit Rundu naar Nieuwegein. De gemeente Nieuwegein heeft dit jaar 15 jaar een samenwerking met deze gemeente. De belevenissen van de Montessorikids zijn te vinden op deze weblog.Eind juni komt een groep leerlingen van Rundu Secondary School naar het Anna van Rijn College. Zij gaan ook optreden in theater De Kom en in Nieuwegein Bruist. In september gaat een groep leerlingen van het Anna van Rijn College naar Rundu Secondary School en gaat daar onder meer werken aan het millennium TV project. In dat project worden in Rundu filmpjes gemaakt van plekken die met millenniumdoelen hebben te maken.De filmpjes worden op you tube gezet en gemarkeerd op een googlemap van Rundu. Op woensdagavond 16 september is er voor de Nieuwegeinse bevolking de mogelijkheid met Rundu te chatten en skypen over millenniumdoelen. In april 2010 zal hetzelfde gaan plaatsvinden in Nieuwegein zelf. Zie ook deze website in opbouw.

Problemen met sanering Nedereindse Plas

De sanering van de Nedereindse Plas bij Nieuwegein ligt stil. Dikke kleigrond is de afgelopen twee jaar in de plas gestort, om oevers te verstevigen en de vervuilde grond eronder te begraven. Maar nu is het te papperig om er goed mee te kunnen werken en ligt de miljoenenoperatie stil.Volgend jaar moet er gezwommen kunnen worden in de voormalige vuilstortplaats, maar of dat gaat lukken is de vraag.

De nieuwe Toonladder klaar voor gebruik

Eindelijk is het dan zover. De bouw van de basisschool de Toonladder aan de Galecopperzoom is door de aannemer opgeleverd en kan de school zich dus opmaken voor een verhuizing naar dit nieuwe pand. Daarmee komt er een eind aan het gebruik van noodlokalen. In de wijk Galecop is er al jaren sprake van een tekort aan klaslokalen binnen de hoofdgebouwen van de drie daar gevestigde basisscholen Juliana, Lucas en de Toonladder. Leerlingen van alle drie de scholen hebben vanaf het begin in de jaren negentig, toen bleek dat de opgeleverde capaciteit het aanwas aan nieuwe leerlingen uit de jonge wijk Galecop niet aankon, in noodlokalen verspreid over verschillende plekken, de les moesten volgen.Wat destijds bedacht en neergezet was als een tijdelijk onderkomen heeft jammer genoeg zo een vijftien jaar gediend als extra ruimte voor de scholen. De laatste jaren, zo bleek tijdens een schouw door raadsleden, was de conditie van sommige van deze noodlokalen zodanig achteruit gegaan dat er zorgen ontstonden over de veiligheid en gezondheid. In diezelfde periode brak het moment aan om met de nieuwbouw van de Toonladder te starten. De raad bracht vanaf dat moment de focus op deze nieuwbouw, hetgeen ertoe heeft bijgedragen dat ook het college met daadkracht en voortvarendheid aan de slag ging. Het werd een vast agendapunt in de commissie SOC waarin wethouder Van Everdingen rapporteerde over de voortgang. Op deze manier werd voortdurend de vinger aan de pols gehouden om het “noodverband” eraf te kunnen halen.Raadslid Shekoen Ramautarsing: ‘In de commissie SOC van 24 juni jongstleden heeft wethouder Johan van Everdingen (VVD) vol trots medegedeeld dat de nieuwe Toonladder is opgeleverd. Het doet mij deugd te constateren dat er eindelijk een situatie ontstaat waarin straks alle drie de scholen hun leerlingen in fatsoenlijke leslokalen kunnen onderbrengen. Op dit moment wordt door de school druk voorbereid om medio oktober de huidige toonladder te betrekken. Tegelijkertijd betrekt Lucas de vrijkomende lokalen van de oude Toonladder.’

Festival Nieuwegein Bruist!

Op 3, 4 en 5 juli vindt er voor alle Nieuwegeiners een uniek festival plaats voor: Nieuwegein Bruist! Drie dagen lang muziek, dans, sport en nog veel meer. En de entree? Die is gratis! Dit alles in één weekend op één locatie: Park Oudegein.Er zijn muziekpleinen van Stichting Geinbeat en Stichting Parkdagen. Er zijn themapleinen zoals ´Nieuwegein Mundial´, met muziek uit Polen en Namibië (vanwege onze stedenband), een themaplein ´Nieuwegein Beweegt´ van de gemeente met sportieve activiteiten, demonstraties en clinics. Vrijdagavond is er een muziekfeest voor jongeren met een drive in show van radio 538, optredens van lokale DJ´s en… Gio komt! Zaterdagmiddag is er een groots luchtballonnenfestival. Er zijn springkussens en schmink voor kinderen, lekkere hapjes en drankjes en nog veel meer!Nieuwegein Bruist! is een groen festival. Duurzaamheid staat voorop. Op verschillende vlakken nemen we maatregelen. Het terrein blijft schoon door overal afvalbakken te plaatsen en er is continue een opruimploeg actief. Er zijn taps en duurzame glazen in plaats van flesjes bier en fris. Publiciteit genereren we vooral via radio, tv en interactieve middelen (website, weblogs, viral) om onnodig papierverbruik en afval te voorkomen. We stimuleren het gebruik van OV en fiets en beschermen het groen in het park (loopmatten). Deze aanpak past bij het beleid dat de gemeente ontwikkelt in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Soms is het beter even te zwijgen

Ja, de weblog was een tijdje blanco. Dat schijnt een doodzonde te zijn, dus bakte de hoofdredacteur de laatste versie als digitaal kliekje maar op. Soms is het beter even te zwijgen, vind ik. Wat voor zinvols kun je nog zeggen als er politici zijn die heel serieus miljoenen mensen willen deporteren omdat ze van een fout geloof zijn? Die jonge mensen geen eerlijk proces meer gunnen, maar ze standrechtelijk in de knieen willen schieten? Ik was afgelopen weekend in het Museum van Beeld en Geluid, waar o.a. een nieuwsquiz werd gehouden. Er verscheen een radicale imam in beeld met uiterst kwalijke opvattingen over homo’s. De vraag was of zijn opvattingen discriminatie waren of vrijheid van meningsuiting. Algemeen was de opninie dat dit discriminatie is. Daar was ik het helemaal mee eens. In dit land is gelukkig iedereen vrij om te kiezen met wie hij of zij zijn leven deelt. Ondertussen realiseerde ik me wel dat dit kennelijk anders is als een orthodox christelijk schoolbestuur onder de lakens wil kijken van zijn leerkrachten. Dan heet het ineens "identiteit". Is dat het land waar ik wil wonen? Nee, maar het is wel het land waar de Partij van de Arbeid een beter verhaal voor heeft. Een verhaal dat niet door de media werd uitgezonden. Te positief, te veel goed nieuws? Teveel hoopgevend? Niet zuur en negatief, niet agressief genoeg? Voor iedereen die wel wil lezen: bijgaand de link naar het verhaal van Lilian Ploumen, PvdA-voorzitter, op de laatste ledenraad. http://www.pvda.nl/download.do/id/320292506/cd/true/aan dat verhaal heb ik niets toe te voegen.